Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

суботу, 6 липня 2019 р.

Задачі з кримінального процесуального права (1)

Задачі з кримінального процесуального права 


Начальник Нової поліції викликав експерта-криміналіста і попросив доповісти про перебіг доручених йому експертиз у кримінальному провадженні. Начальник Національної поліції звернув його увагу на необхідність прискорити дослідження, оскільки всі посадові особи, які мають відношення до здійснення кримінального провадження, виконують завдання забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування.
Оцініть дії начальника Національної поліції.
Чи є експерт-криміналіст суб’єктом виконання завдань, про які вів мову начальник Національної поліції?

Прокурор, ознайомившись з матеріалами досудового розслідування, взявши до уваги очевидність вчиненого злочину, дав вказівку слідчому закінчити досудове слідство протягом 2 тижнів з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину. Слідчий оскаржив вказівку вищестоящому прокуророві, зазначивши, що відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України він має право провадити досудове слідство у продовж двох місяців.
Оцініть ситуацію з точки зору завдання забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування.

 У залі судового засідання було розпочато розгляд кримінального провадження по обвинуваченню Остапчука, Мітіна і Назарука за ч. 2 ст. 296 КК України (хуліганство) і ч. 1 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження), так як вони грубо порушували громадський порядок і завдали потерпілому тяжке тілесне ушкодження. Захисник Остапчука (адвокат юридичної консультації), виходячи з того, що тілесне ушкодження міг спричинити лише один з обвинувачених, усю захисну промову присвятив обґрунтуванню вини Мітіна.

За результатами судового розгляду кримінального провадження Остапчук і Мітін були визнані винними у вчиненні злочину, а Назарук - виправданий. Потерпілий звернувся в юридичну консультацію, де адвокат за його дорученням склав апеляційну скаргу на вирок суду, в якій обґрунтовував, що вина обвинуваченого Назарука доказана наявними матеріалами в кримінальному провадженні.
Оцініть дії адвокатів з точки зору сутності кримінально-процесуальних функцій.
 До чергової частини органу внутрішніх справ звернувся Сомов із заявою про вчинений щодо нього злочин. Прийнявши заяву, черговий Національної поліції пояснив Сомову, що дії по перевірці та вирішенню його заяви будуть виконуватися лише після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки саме тоді виникають кримінально-процесуальні правовідносини, що надають співробітникам поліції відповідні повноваження.
Чи є правильним пояснення чергового Національної поліції?
Коли виникають та припиняються кримінально-процесуальні правовідносини?

 Під час провадження досудового слідства по підозрі Федоренка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 152 КК України (зґвалтування неповнолітньої), виникла необхідність провести освідування підозрюваного відповідно до вимог ст. 241 КПК України. Оскільки слідчий мав намір самостійно провести освідування підозрюваного, він запросив понятого й оглянув підозрюваного Федоренка. Про результати проведеного освідування слідчий склав акт, який підписав підозрюваний Федоренко й сам слідчий.
Ознайомившись з положеннями ст. 241 КПК України, з’ясуйте, чи не були допущені слідчим порушення кримінально-процесуальної форми.
Якщо так, то які саме?

 Слідчий викликав як свідка Федорова і під час допиту поставив йому ряд питань, що стосуються змісту листів, отриманих ним від підозрюваного. Федоров на ці питання відповідати відмовився, посилаючись на вимоги Конституції України щодо гарантій таємниці спілкування.
Чи є правильними дії Федорова?Які гарантії прав особи в кримінальному процесі встановлені Конституцією України?

 Комендант гуртожитку у зв’язку з чисельними порушеннями порядку у вечірні години провів з участю прибиральниці та технічного працівника огляд приміщень гуртожитку. За відсутності мешканців гуртожитку вони оглянули їхні кімнати та склали відповідний акт, в якому вказали, що під час перевірки у тумбі Зотова було знайдено 7 пляшок горілки та газовий пістолет, а у шафі Власова - близько 2 кілограм головок маку. Акт підписали прибиральниця, технічний працівник і комендант гуртожитку.
Чи законні дії коменданта гуртожитку?
Назвіть гарантії недоторканності житла особи.

 Вікторов був засуджений за ч. 1 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) до обмеження волі строком на два роки. Він визнав себе винним у тому, що керуючи автомобілем, здійснив наїзд на пішохода, завдавши йому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Проте в апеляційній скарзі на вирок суду Вікторов написав, що під час судочинства не були забезпечені гарантії його права на захист, а саме: суд не забезпечив участь в судовому засіданні як захисника адвоката, котрий був запрошений Вікторовим, а призначив іншого. Крім того, під час досудового розслідування Вікторова не допустили до участі в проведенні автотехнічної експертизи, не надали можливості ознайомитися з матеріалами кримінального провадження.
Чи обґрунтована скарга Вікторова?
У чому суть кримінально-процесуальних гарантій?

 Під час судового розгляду кримінального провадження по обвинуваченню Франсуа Грюффон (француз) у вчиненні шахрайства суддя з’ясував, що обвинуваченому, котрий не володіє мовою судочинства, всупереч вимогам ст. 29 КПК України, на досудовому слідстві не було надано можливість скористатися послугами перекладача.
Про які процесуальні гарантії йдеться в цьому випадку та чи були вони порушені?

 Під час кримінального провадження слідчий при складанні одного з документів зробив посилання на норму Конституції України, положення постанови Пленуму Верхового Суду України та пункт наказу Генерального прокурора України.
Прокурор вказав слідчому на недопустимість посилань у кримінально-процесуальних документах на будь-які інші, окрім Кримінального процесуального кодексу України, закони та підзаконні нормативні акти, а також рішення вищих судових органів, оскільки вони не є джерелами кримінально-процесуального права.
Оцініть дії слідчого та роз’яснення прокурора.


На французькому танкері, що знаходився в порту України, відбулася бійка, під час якої одній із її учасників було нанесено тяжке ножове поранення. Капітан танкера, керівництву порту за жодної інформації, пов’язаної з цією подією не повідомив.
Оцініть ситуацію, враховуючи правила дії кримінального процесуального закону в просторі.

Казаков і Савченко вчинили вбивство з метою пограбування в Києві. Заволодівши грошима та особистими речами, труп закопали в лісі. Під час проведення оперативно-розшукових заходів Казаков і Савченко були затримані в Москві. Слідчий з Києва прибув до Москви для провадження невідкладних слідчих дій.
Яким кримінальним процесуальним законом повинен керуватися слідчий при провадженні слідчих дій у Москві?

 Перебуваючи на курорті Болгарії, Сазонов на ґрунті ревнощів посварився з дружиною. Після посадки на літак в аеропорту Софії Сазонов почав вимагати від дружини пояснень з приводу її відсутності в готелі в день від’їзду. Під час польоту, після того як дружина відмовилася відповідати, Сазонов вдарив її ножем в обличчя. Літак здійснив посадку в Києві. Родина Сазонових проживає в Москві.
За правилами кримінального процесуального закону якої держави необхідно розслідувати цей злочин?

 Громадянин Казахстану Логвиненко, котрий тимчасово проживає в Україні, знаходячись у службовому відрядженні в Латвії, став свідком вчинення тяжкого злочину. Через деякий час з правоохоронної установи Латвії надійшло доручення правоохоронним органам України з проханням допитати Логвиненка як свідка.
Яким кримінальним процесуальним законом слід керуватися при виконанні цього доручення?
Яким кримінальним процесуальним законом мав би керуватися слідчий з Латвії, котрий прибув би до України для допиту Логвиненка як свідка?

 Під час провадження в Україні досудового слідства про вчинення підозрюваними Левчуком і Олійником кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 222 КК України (шахрайство з фінансовими ресурсами, що завдало великої матеріальної шкоди), виникла необхідність у проведенні деяких процесуальних дій в Російській Федерації та Німеччині.
У відповідності з яким кримінальним процесуальним законом будуть проведені необхідні процесуальні дії в зазначених державах?

 Під час кримінального провадження слідчий повідомив Петрова про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами). Петров, керуючи власним автомобілем, грубо порушив правила безпеки дорожнього руху, внаслідок чого відбулося зіткнення з автомобілем, водій якого загинув на місці події. При здійснення прокурорського нагляду прокурор заявив слідчому, що той порушив закон, оскільки повідомив про підозру Петрова, котрий є депутатом районної ради, без згоди на те ради.
Оцініть правильність дій слідчого та суду.
 Дипломатичний представник однієї з держав в Україні разом зі своєю дружиною здійснювали прогулянку по одному з парків міста Києва. Під час прогулянки вони стали очевидцями бійки, одному з учасників якої були завдані смертельні поранення.
Чи є можливість допитати дипломатичного представника та його дружину як свідків у кримінальному провадженні?

 Стефанов і Мосейчук, знаходячись в кафе, вжили велику кількість спиртних напоїв та почали чіплятися до жінок, ламати меблі. Відвідувачі кафе викликали поліцію, і в той же день за заявою власника та відвідувачів кафе було розпочато досудове розслідування, під час якого були допитані свідки, проведений огляд місця події.
Наступного дня, коли Стефанов і Мосейчук протверезіли, слідчий повідомив їм, що вони обидва затримані за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення і відносно них розпочато досудове розслідування. Стефанов, дізнавшись про це, заявив, що два дні тому він був обраний суддею районного суду, і почав вимагати, щоб кримінальне провадження було закрито, а його звільнили.
Оцініть ситуацію, враховуючи правила дії кримінального процесуального закону щодо осіб.

Під час судового розгляду щодо Н. П. Петрова, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України, суддя місцевого суду при дослідженні доказів обмежився тільки показаннями обвинуваченого. Головуючий зазначив, що з метою процесуальної економії немає необхідності досліджувати інші докази, оскільки з обвинувального акта та з показань самого обви­нуваченого встановлені всі обставини справи. Адвокат К. С. Авдієнко, якого було залучено до кримінального провадження як захисника, після ухвалення вироку, подав апеляцію, в якій поставив питання про скасування вироку суду першої інстанції, оскільки родичі Н. П. Петрова бачили, що під час наради до нарадчої кімнати заходила секретар судового засідання. З письмових пояснень секретаря судового засідання вбачається, що вона на прохання судці принесла останньому запасний картридж, оскільки в принтері закінчилась фарба для друкування вироку.
 Які засади кримінального провадження були порушені у цій ситуації?
 Яке рішення повинен ухвалити суд апеляційної інстанції?
 Що б змінилось, якби в народну кімнату була викликана бригада швидкої медичної допомоги для надання допомоги судді?

На досудовому розслідуванні як захисник підозрюваного В.М. Анісімова брав участь адвокат Ф.Л. Левінсон. Однак під час судового засідання В.М. Анісімов заявив клопотання про відкладення судового розгляду, оскільки захисник Ф. Л. Левінсон зайнятий в іншому судовому процесі. Головуючий в судовому засіданні відмовив в задоволенні клопотання та призначив тимчасово як захисника П. Р. Гросмана. Незадоволений поведінкою П. Р. Гросмана в судовому засіданні, В.М. Анісімов відмовився від його послуг та ще раз заявив клопотання про запрошення як захисника Ф. Л. Левінсона, для чого просив відкласти судовий розгляд на півтора-два тижні.
Оцініть дії судді на предмет дотримання засад кримінального провадження.

До слідчого Національної поліції звернулась громадянка Л. С. Громова з заявою про викрадення з її садового будинку господарського інвентаря загальною вартістю 1100 гривень. У розмові зі слідчим громадянка заявила, що поруч з її садовим будинком ведеться будівництво, будівельники зловживають спиртними напоями, а тому, скоріш за все, саме вони могли викрасти інвентар. Слідчий запропонував Л. С. Громовій проникнути на територію сусідньої будови, переконатись що там є дійсно її господарський інвентар, а вже потім звернутись із заявою про крадіжку.
 Які засади кримінального провадження було порушено?
 Оцініть дії слідчого.

Лапшину було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 187 КК України (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб). Слідчий з метою встановлення всіх співучасників кримінального правопорушення направив начальнику поштової установи постанову, в якій вимагав усі листи, що надходитимуть на адресу Лапшина, спочатку передавати йому, а потім направляти Лапшину.
Оцініть законність дій слідчого.

У районному суді м. Києва розглядалися матеріали кримінального провадження по обвинуваченню неповнолітнього Бабанова (учня 10 класу) у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень учневі паралельного класу під час бійки в школі. У судове засідання з’явилися однокласники обвинуваченого та потерпілого. Батьки обвинуваченого наполягали на тому, аби однокласники були виділені з залу судового засідання, оскільки вони не хочуть зайвого розголосу цієї події. Батьки потерпілого, зі свого боку, заперечували проти цього, зазначаючи, що судовий розгляд кримінального провадження є відкритим, і хай однокласники Бабанова дізнаються з ким вони навчаються.
Яке рішення і на підставі якої засади кримінального процесу має прийняти суддя в цій ситуації?

У підготовчій частині судового засідання по обвинуваченню Проніна, Маслова й Захарчука у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 152 КК України (зґвалтування, вчинене групою осіб), обвинувачений Пронін заявив клопотання про проведення закритого судового засідання. Суд відмовив у задоволенні клопотання обвинуваченого, мотивуючи відмову тим, що ні потерпіла, ні інші обвинувачені не наполягають на розгляді кримінального провадження в закритому засіданні.
Чи правильно вчинив суд?
Що означає гласність судового розгляду?
У яких випадках допускається закритий судовий розгляд?

Івченко підозрювався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України (грабіж, вчинений повторно). Винним себе Івченко не визнав і від послуг захисника відмовився. Під час судового засідання у судових дебатах виступив прокурор, який вважав вину Івченка доказаною. Обвинувачений мав намір заперечити прокуророві в судових дебатах, але головуючий в судовому засіданні роз’яснив Івченку, що йому буде надана можливість виступити пізніше одночасно з останнім словом.
Оцініть дії головуючого.
У чому суть засади змагальності?


Тихончук обвинувачувався у вчиненні умисного вбивства за ч. 1 ст. 115 КК України. Винним він себе не визнав і заявив клопотання про виклик і допит як свідків Сизова і Сотникова, які можуть підтвердити його алібі. Обвинувачений пояснив, що таке ж клопотання він заявляв і слідчому, але той його не задовольнив. Суд відхилив клопотання обвинуваченого, вказавши в ухвалі, що в кримінальному провадженні досліджено достатню кількість доказів, що підтверджують вину Тихончука. Суд допитав свідків Бондарева, Філіпова, Кузнєцову, а також оголосив показання, що були надані на досудовому слідстві Михайловим і Степанчуком, котрі не з’явилися в суд з поважних причин. Усі вони викривали Тихончука у вчиненні злочину. Посилаючись у вироку на показання цих свідків, суд визнав Тихончука винним.
Чи правильно діяв суд?
Які засади кримінального провадження лежать в основі вирішення цього питання?



Увечері у міському сквері працівники поліції почули крики жінки про допомогу. Ними був затриманий Сєдих, котрий намагався зґвалтувати Лаптєву. Сєдих і Лаптєва були доставлені до Національної поліції, де Лаптєва заявила про те, що вона не бажає, щоб про цю подію стало відомо. Проте враховуючи, що Сєдих раніше двічі судимий, нещодавно звільнився з місць позбавлення волі, слідчий прийняв рішення про початок досудового розслідування за ч. 1 ст. 152 КК України (зґвалтування).
Оцініть рішення слідчого з позицій засади публічності.

Самсонова була очевидцем того, як Носов, який працює разом з нею на базі і з яким вона перебуває в інтимних стосунках, неодноразово вчиняв крадіжки продукції. Згодом Носова повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушень, а Самсонова була викликана на допит як свідок. На допиті Самсонова дала неправдиві показання, повідомивши, що вона нічого не знає про неправомірні дії Носова. Підозрюваний Носов на допитах заперечував свою вину. Тоді слідчий заявив Носову, що якщо він не розкаже всю правду і не переконає Самсонову все розказати, то він вимушений буде розповісти дружині Носова про його інтимні стосунки з Самсоновою.
Чи допущені в цій ситуації порушення закону?
Якщо так, то в чому вони полягають?
Практичне заняття № 2
Задача № 1
Громадянину В. В. Керимову, який народився в Туркменістані, під час перебування на території України слідчим Голосіївського РУ ГУМВС України у м. Києві було вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України. На увесь період досудового розслідування В. В. Керимову було надано перекладача, оскільки той погано володів україн­ською мовою. Під час досудового розслідування було допитано свідка О.Р. Самі, громадянина Республіки Сирія, який на допиті заявив, що не знає української мови, розуміє тільки російську мову і може вільно спілкуватись лише арабською чи англійською мовами. Оскільки слідчий володів англійською мовою, він запропонував свідку О. Р. Самі дати показання англійською мовою. Протокол допиту свідка було складено українською мовою, слідчий усно здійснив переклад протоколу англійською. Свідок О.Р. Самі засвідчив його правильність своїм підписом. Також в підготовчому провадженні було з’ясовано, що обвинуваченому

В.      В. Керимову не було вручено переклад обвинувального акта туркменською мовою. Прокурор, який брав участь у підготовчому провадженні, пояснив, що чинне законодавство не передбачає обов’язку органів досудового розслідування здійснювати переклад обвинувального акта обвинуваченим, які не володіють державною мовою.
 Чи правильна думка прокурора?
 Які порушення чинного законодавства були допущені в зазначеній ситуації?

Під час підготовчого судового провадження щодо обвинувачених В.Р. Петрова та С.Б. Шаповала у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України, від захисника надійшло клопотання про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні. Вислухавши думку сторін, головуючий відмовив у задоволенні клопотання, зазначивши, що ні обвинувачені, ні потерпіла не наполягають на судовому розгляді в закритому судовому засіданні.
 Чи обоє ’язково в такому випадку проводити закрите судове засідання впродовж усього
судового провадження?
 Чи здійснюється при цьому обоє ’язково повне фіксування судового засідання?

До районного управління поліції надійшло повідомлення від одного з мешканців будинку № 12 по вул. Лісовій про те, що двоє невідомих, розбивши скло у вікні, проникли до квартири його сусіда Ященка, що перебуває у закордонному відрядженні. За цим повідомленням було прийнято рішення про початок досудового розслідування і проведено огляд місця події в квартирі Ященка, під час якого були зафіксовані сліди вчинення квартирної крадіжки. Ященко, після прибуття з відрядження, подав скаргу прокуророві на дії працівників поліції, зазначивши, що вони порушили його конституційне право на недоторканність житла, оскільки проводили огляд квартири без рішення суду, а злочинців все одно не затримали.
Чи обґрунтована скарга Ященка?
Чи допущено порушення кримінального процесуального закону в цій ситуації?
Чи порушенні засади кримінального провадження?

З лікарні до прокуратури району надійшло повідомлення про незаконне проведення аборту Лаврентьєвій. Лаврентьєва під час дачі пояснень цей факт підтвердила, проте відмовилася назвати людину, котра це зробила, заявивши, що проведення аборту стосується її особисто і вона не бажає притягнення до відповідальності людини, що виконала її прохання.
Чи необхідно в цьому випадку починати досудове розслідування?
Якою засадою кримінального процесу слід керуватися, вирішуючи це питання?

Власов обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло). Досудове розслідування та судовий розгляд кримінального провадження були проведені всебічно і повно. Обвинувачений визнав себе винним. Разом з тим, захисник обвинуваченого подав апеляцію на вирок суду з вимогою про його скасування, оскільки під час наради суддів при постановленні вироку до нарадчої кімнати заходив секретар судового засідання. До матеріалів кримінального провадження було приєднане пояснення секретаря, який повідомив, що заходив до нарадчої кімнати на прохання головуючого, щоб передати йому Кримінальний кодекс.
Чи допущені судом порушення закону?
У чому полягає сутність засади законності?

Увечері Волков був затриманий працівниками лісництва на території лісового насадження за незаконну порубку великої кількості ялинок (ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України). Його доставили у приміщення лісництва, де, враховуючи нічний час, зачинили в окремій кімнаті “до з’ясування обставин”. Наступного дня Волков був доставлений до поліції.
Чи правильно діяли працівники лісництва?
Які засади кримінального провадження були порушенні?


Носков, який працював головним бухгалтером заводу, обвинувачувався за ч. 2 ст. 191 КК України (привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем). У судовому засіданні він заявив відвід судді мотивуючи його тим, що в міський газеті була опублікована стаття, в якій кореспондент висвітлював перебіг розслідування кримінального правопорушення, вчиненого Носковим, і вимагав суворо покарати винного. Сумніваючись в об’єктивності судді, Носков просив передати матеріали кримінального провадження для розгляду в суд іншого міста.
Чи обґрунтоване прохання Носкова?
Яка засада кримінального провадження була порушена?

До слідчого звернулася дружина потерпілого по кримінальному провадженню про нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень з клопотанням про її присутність під час проведення очної ставки між її чоловіком і підозрюваним. Своє клопотання вона мотивувала бажанням підтримати чоловіка при проведенні очної ставки й обґрунтувала дією засади гласності в кримінальному процесі. Слідчий у задоволенні клопотання відмовив, зазначивши, що засада гласності діє виключно в стадії судового розгляду.
Оцініть правильність рішення слідчого.


Свідок Манукян, який був викликаний на допит у кримінальному провадженні по підозрі Голікова, заявив слідчому, що він не знає української та російської мови і може вільно говорити лише рідною вірменською мовою. Слідчий, котрий володів вірменською мовою, запропонував свідкові дати показання його рідною мовою. Зміст протоколу допиту, що був складений українською мовою, слідчий переклав свідкові і той засвідчив його правильність своїм підписом.
Оцініть дії слідчого.


Олійник, який обвинувачувався у вчиненні злісного хуліганства, заявив клопотання про розгляд кримінального провадження відносно нього в закритому судовому засіданні, обґрунтовуючи його тим, що він вчинив у нетверезому стані такі дії, за які йому соромно перед своїми дітьми та знайомими, котрі можуть бути присутніми в залі суду.
Чи підлягає це клопотання задоволенню?
 Як ви розумієте поняття “засада кримінального процесу”?
 Чому йдеться мова про систему засад, а не про їх сукупність?
Які засади кримінального процесу проголошені у міжнародно-правових документах і як вони реалізуються в Україні?
 Що таке конституційні засади, назвіть їх?
 Які погляди щодо класифікації засад існують у спеціальній літературі?
 Розкрийте зміст кожної з відомих вам засад.
 У чому полягає засада публічності? Чи відрізняється вона від засади гласності?
 Який зміст засади диспозитивності у кримінальному процесі?
 Чи закріплена в законі засада презумпції невинуватості та забезпечення доведеності вини?
О.      Ф. Валугіна мало місце транзиторне порушення свідомості до ступеню оглушення, тому він не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними. У теперішній час ступінь вираженості психічних розладів у нього такий, що він може усвідомлювати свої дії та керувати ними.
 Яким, за цих обставин, має бути процесуальний статус громадянина О. Ф. Валугіна?
 Як має діяти слідчий, якщо в ході слідства будуть встановлені обставини, що виключають
провадження у справі?
 Як має діяти слідчий, якщо встановить неосудність (обмежену осудність) громадянина  Ф. Валугіна?

Під час судового розгляду у кримінальному провадженні обвинувачений Вялов заявив відвід прокурору, котрий брав участь у досудовому розслідуванні як державний обвинувач на тій підставі, що він сам проводив досудове слідство у кримінальному провадженні, а тому він не може бути об’єктивним обвинувачем. Суд відхилив заявлений обвинуваченим відвід, мотивуючи це тим, що прокурор і під час досудового слідства, і в судовому засіданні здійснює одну функцію - обвинувачення.
 Оцініть рішення суду.
 Чи підлягає відводу прокурор в описаній ситуації?
 Чи змінилася б відповідь, якби відвід був заявлений прокуророві, що затверджував обвинувальний акт у кримінальному провадженні?

Ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, прокурор дійшов висновку, що підозрюваний Шкурко, котрий свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину, не визнає, дає неправдиві показання. З метою отримання від підозрюваного необхідних показань, прокурор дав вказівку слідчому, що здійснював це кримінальне провадження, вирішити питання про зміну запобіжного заходу відносно Шкурка на більш суворий.
 Як повинен діяти слідчий?
 Що означає обов ’язковість вказівок прокурора у кримінальному провадженні?

П.П. Гуфман, В. М. Назаренко та Р.В. Любченко перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, близько 2-ї години ночі перебуваючи на вулиці Садовій, порушували порядок, кричали, лаялись. Поліціонер К. Л. Слюсаренко, який ніс службу з охорони громадського порядку, почав вимагати, щоб вони припинили хуліганські дії. Але ті не лише не виконали вимог поліціонера, а почали з ним сперечатись, ображали його, висловлюючись при цьому нецензурними словами.
У цей час з дня народження зі своєю дружиною повертався додому прокурор району. Спостерігаючи за тим, що відбувається, прокурор з мобільного телефону викликав черговий наряд поліції. Прибувши на місце події, працівники поліції затримали П. П. Гуфмана, В.М. Назаренка, Р.В. Любченка та доставили їх до райвідділу внутрішніх справ.
Наступного дня прокурор району дав вказівку слідчому Національної поліції про початок розслідування за ч. 2 ст. 296 КК України, а його залучити до участі в провадженні як свідка.
 Яке процесуальне становище поліціонера та прокурора?
 З ’ясуйте процесуальне становище П. П. Гуфмана, В. М. Назаренка та Р. В. Любченка.
 Чи відповідали закону дії прокурора?
 Чи має право прокурор давати слідчому вказівки?

Громадянин С. В. Єрмак був затриманий працівниками охорони під час спроби винести з супермаркету «Ашан» продукти харчування на суму 350 грн. Начальник охорони за участю касира та охоронця провів огляд сумки та пакету С. В. Єрмака, у яких останній намагався винести продукти та обшукав його. Все це було зафіксовано на камеру відеоспостереження, а також в складеному начальником охорони протоколі огляду приміщення та протоколі допиту В.В. Єрмака.
Який процесуальний статус начальника охорони?
 Проаналізуйте правомірність дій начальника охорони.
 Яке процесуальне значення мають складені ними документи, відеозапис?
 Який процесуальний статус касира та працівника охорони?

У кримінальному провадженні по підозрі Соколова у вчиненні умисного вбивства Озерова до слідчого звернулися з заявою про залучення їх до провадження як потерпілими батько, матір, рідний брат і дружина Озерова.
1. Як повинен діяти слідчий?


З квартири потерпілого Зайцева були викрадені його речі на суму 3870 гривень, а також речі, що належать його товаришу Марченку, на суму 1100 гривень. Потерпілий Зайцев надав слідчому позовну заяву про визнання його цивільним позивачем на суму 4970 гривень. Від Марченка також надійшла заява про визнання його цивільним позивачем у цьому кримінальному провадженні на суму 1100 гривень.
1. Як слід вирішити заявлені клопотання?


Підозрюваний Барабанов під час допиту заявив, що свою вину у вчиненні вимагання не визнає й злочину не вчиняв, оскільки з потерпілим не знайомий, ніколи його не бачив, в момент діяння перебував з друзями на риболовлі. Перевіркою заявленого підозрюваним Барабановим алібі, було встановлено неправдивість повідомлених ним фактів.
 Чи можна притягнути Барабанова до відповідальності за повідомлення завідомо неправдивої інформації?
 Якщо так, то до якого її виду?

Іванов був затриманий в момент продажу наркотичних засобів. Відносно нього було розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 307 КК України (незаконний збут наркотичних засобів). Іванов звернувся до слідчого з клопотанням про допуск до участі у кримінальному провадженні як захисника батька його дружини Григорчука, котрий не має юридичної освіти, проте зможе виконати функцію захисника краще будь-якого адвоката.
 Як вирішити заявлене клопотання?
 Чи може Григорчук бути захисником у даному кримінальному провадженні?

На подвір’ї багатоквартирного будинку відбулася бійка, внаслідок якої неповнолітньому Бережному були завдані тяжкі тілесні ушкодження. Під час провадження досудового розслідування було встановлено, що очевидцем цієї події міг бути 9-річний Солодко Олег.
Чи може Солодко бути допитаним як свідок у кримінальному провадженні?

Дубовий, який був запрошений для участі в обшуку як спеціаліст, звернувся до слідчого з проханням вручити йому копію документа про залучення його в процес, а також перелік його прав.
 Чи підлягає це клопотання задоволенню?
 Як оформлюється залучення спеціаліста в кримінальний процес?

Задачі з кримінального права (12)

Задачі з кримінального права 


Романова, працюючи начальником державного комунального підприємства, фіктивно оформила на роботу сторожем Гаврилюка і через його дружину одержувала нараховану йому заробітну плату, використовуючи гроші на купівлю устаткування для виробництва. Всього за січень-вересень 2008 р. Романова незаконно одержала 4500 грн. Суд кваліфікував дії Романової за ч.2 ст.190 КК.
Чи правильно дано оцінку діям Романової? Дайте розгорнуту відповідь і представте юридичний аналіз дій Романової, кваліфікуйте їх.


 Було встановлено, що приватний підприємець Ніколаєв незаконно реалізував тютюнові вироби іноземних виробників, які мали акцизні марки інших держав, а також фальсифіковані горілчані вироби з підробленими акцизними марками.
В результаті торгівлі тютюновими виробами Ніколаєв отримав доход, що в 600 разів перевищував неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а від торгівлі горілчаними виробами – в 700 разів, та мав намір, у разі продажу вилученої продукції, ще отримати доход, який відповідно у 500 і в 800 разів перевищував би неоподаткований мінімум доходів громадян.
Кваліфікуйте дії Ніколаєва.

Серов підтримував інтимні зв’язки з дружиною Кашина. Коли останній прийшов до Серова і почав просити його не розбивати сім’ю і припинити зустрічі з його дружиною, Серов замахнувся на Кашина металевим прутом. Останній ухилився від удару, а потім вихопив прут і почав ним бити Серова. Від отриманих ушкоджень Серов помер через 2 години.
За висновком судово-медичної експертизи смерть настала внаслідок чисельних пошкоджень черепу та головного мозку.
Кваліфікуйте дії Кашина.


До Красногвардійського РВ Дніпропетровського МУ звернулася продавець магазину “Кримські вина” Кротова, яка повідомила, що минулого вечора, коли вона поверталася з роботи, на неї в провулку по вул. Титова напали двоє чоловіків, які безпричинно побили її. За висновком судово-медичної експертизи Кротова отримала тілесні ушкодження у вигляді перелому лучової кістки правої руки, чисельні синці та легкий струс головного мозку.
Як з¢ясувалося при проведенні оперативно-розшукових заходів, нападаючими виявилися брати Аруханови: Артем та Фарух, які приїхали до Дніпропетровська збувати фальшиві долари. При затриманні та обшуку у них було вилучено 124 фальшиві банкноти номіналом по 20, 50, 100 доларів США. За час свого перебування в місті вони встигли реалізувати 10 фальшивих банкнот номіналом по 50 доларів.
Кваліфікуйте дії братів Аруханових.

 Голуб, висококваліфікований слюсар-інструментальник і аматор-художник, на прохання свого друга Овчаренка, який в цей час знаходився у відрядженні, на робочому місці виготовив ніж, прикрасивши його граверними зображеннями тропічних звірів і рослин. Цей ніж він носив при собі і показував знайомим, демонструючи свою майстерність.
Дайте правову оцінку діям Голуба і Овчаренка.

Волков у хліві зберігав пістолет, який знайшов у лісі. Про це випадково дізнався Гуров, який на прохання того ремонтував хлів. Нічого не сказавши Волкову, Гуров взяв пістолет собі. Через 6 років Гурова затримано за розбійний напад і під час особистого обшуку у нього було вилучено пістолет. На досудовому слідстві Гуров зізнався, що пістолет він 6 років тому викрав у Волкова і в цей період з цього пістолета він в лісі вбив Микитенка, заволодівши його майном.
Дайте правову оцінку діянням Волкова і Гурова.

  Червонюк перевищив швидкість і виїхав на тротуар, де збив пішохода Скибіна, завдавши йому тяжких тілесних ушкоджень. Маючи намір уникнути відповідальності та зникнути з місця події, Червонюк порушив правила дорожнього руху і зіткнувся на перехресті з вантажним автомобілем, внаслідок чого пасажирам Аверченку і Цвигуну було заподіяно тяжкі тілесні ушкодження. Наступного дня потерпілі Аверченко та Цвигун померли.
Кваліфікуйте дії Червонюка.

Директор приватного підприємства Павленко звернувся в один із комерційних банків з проханням надати його підприємству кредити на суму 200 тис. грн.  При цьому він надав до банку всі необхідні документи. Під час перевірки поданих документів з’ясувалось, що довідка про фінансовий стан підприємства не відповідає дійсності, баланс підприємства має негативне сальдо, раніше отримані кредити не повернуті, відсотки за ними не сплачуються, майно, що пропонувалося під заставу, вже закладене.
Кваліфікуйте дії Павленка.

Справа по обвинуваченню Зощенка за ч.2 ст.189 КК України надійшла до суду і була прийнята до провадження суддею Рохліною. Під час розгляду справи Рохліна у своїй поштовій скриньці знайшла анонімного листа з порадою не проявляти заповзяття при розгляді справи Зощенка, пам'ятаючи, що в неї є донька, яка повертається із школи пізно і може бути зґвалтована. Було встановлено, що записку написав спільник Зощенка по злочинній діяльності Бузовський.
Чи є в діях Бузовського склад злочину?
  
 Іващенко звернувся до знайомої Турчинової, яка виїздила на відпочинок в туристичну подорож до Німеччини, з проханням передати його знайомому Крюгеру невеличку бандероль з фотокартками на згадку та невеликою сумою грошей, на яку його знайомий зробить деякі покупки і передасть назад через неї Іваненку. Турчинова люб’язно погодилась. Під час догляду в аеропорту м. Дніпропетровськ митниками було виявлено вказану бандероль, в якій знаходилось 250 грамів героїну.
Дайте правову оцінку діянням Іваненка, Крюгера і Турчинової.

Корякін вчинив крадіжку приватного майна гр. Антипова і під час розслідування справи зізнався у вчиненні цього злочину. Щоб поліпшити показники роботи, оперуповноважений відділу карного розшуку Коршунов, погрожуючи позбавленням їжі і не виводячи того до туалету, домігся того, що Корякін "зізнався" у вчиненні двох квартирних крадіжок, яких він не вчиняв.
Кваліфікуйте дії оперуповноваженого Коршунова.

Гарденко, Сидоров та Юркович з метою заволодіння зброєю напали на працівника міліції Грищенка, який повертався з нічного чергування. Сидоров підбіг до Грищенка та схопив його, утримуючи, а Юркович вдарив його по голові уламком труби. Гарденко забрав з кобури пістолет і дві обойми патронів. Внаслідок удару Грищенко через 2 доби помер у лікарні.
Після цього Гарденко, Сидоров і Юркович вчинили 3 зґвалтування. Одній із потерпілих (Шевченко) виповнилось 13 років.
Дайте правову оцінку їх діям.

Дротов з метою помститися директору ПП Товстих за те, що дружина його покинула і пішла жити до Товстих, заклав у його автомобіль, що знаходився на стоянці, вибуховий пристрій. Коли Марев та водій Товстих сіли у автомобіль, а останній ввімкнув запалювання, пролунав вибух, від якого Марев загинув, а двом перехожим були завдані одному тяжкі, другому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Автомобіль Товстих було знищено, чотири автомобілі, що знаходились на стоянці, зазнали значних пошкоджень. Товстих під час вибуху знаходився у приміщенні і не постраждав.
Дайте правову оцінку діям Дротова.

Корякін 9 травня перебував у нетверезому стані і зайшов у кафе “Дорожне” м. Новомосковська, де став приставати до громадян, нецензурно лаявся, висловлював погрози. У відповідь на зауваження Сокола Корякін вдарив його кулаком в обличчя і одночасно підставив йому ногу. Сокол не утримався на ногах, упав і вдарився головою об бетонну підлогу, отримав травму голови і невдовзі помер.
Кваліфікуйте дії Корякіна.

Захаренко, працюючи бухгалтером приватного підприємства, за вказівкою директора підприємства Томенка, протягом року шляхом внесення неправдивих відомостей до документів бухгалтерського обліку та звітності знижував розмір отриманого прибутку. Внаслідок цього не було сплачено податок на загальну суму 525 тис. грн.
Кваліфікуйте дії Захаренка і Томенка.

Лікар-хірург Палєв, працюючи старшим судовим лікарем плавбази “Севастополь”, під час знаходження плавбази у плаванні, зробив за грошову винагороду операції переривання вагітності 10 жінкам – членам екіпажу і працівникам переробних цехів. Наказом головного лікаря пароплавства проведення планових абортів у морі заборонено, і вагітні жінки повинні списуватися на берег. Медичних протипоказань для проведення абортів не було.
Дайте правову оцінку діям Палєва.


15-річний Оборський у складі групи прийняв участь у вчиненні кількох нападів на інкасаторів, під час одного з яких двох інкасаторів було вбито і викрадено грошей на суму 270 тис. грн. Як з’ясувалося під час розслідування, група при вчиненні злочинів використовувала обріз з мисливської рушниці та пістолет марки “ТТ”. Після цього Оборський у складі даної групи вчинив зґвалтування. Близько 2 год. ночі вони зустріли на вулиці Алексєєву, Оборський показав потерпілій пістолет, після чого 3 члени групи вступили з нею у статевий контакт природним способом, а потім її вбили.
Кваліфікуйте дії Оборського та інших членів групи.


Знаходячись у стані сп'яніння, Кургут чіплявся до незнайомих йому людей на майдані, брутально лаявся, на чисельні зауваження Хоренка не реагував, а потім підібрав палицю, зламав її та наніс уламками Хоренку ушкодження живота, котрі проникли в черевну порожнину, без ушкодження внутрішніх органів.
Кваліфікуйте дії Кургута.



Кандиба, до якого потрапила капсула з цезієм 137, написав листа керівництву заводу-виготовлювача з пропозицією заплатити йому в обмін на капсулу 30 тисяч євро. В противному випадку він використає її і назвав номер капсули. Як з’ясувалося під час слідства, Кандиба придбав капсулу у гр. Лідіна, який є членом організованої злочинної групи, і Кандиба знав про це.
Кваліфікуйте дії Кандиби.


Сомова, 18 років, поверталася близько 2 годин ночі з весілля своєї подруги. Поблизу села її наздогнали четверо невідомих й повалили на землю. Долаючи опір, Чащін тримав її за одну руку, закривав рота й душив за шию. Інші тримали її за другу руку й за ноги, били в живіт.
За свідченнями потерпілої, особи, які на неї напали, намагалися зняти з неї колготи і плавки, але не змогли цього зробити, оскільки вона чинила відчайдушний опір. Почувши розмову людей, які проходили поблизу, нападники втекли. За висновком судово-медичної експертизи Сомова отримала перелам 5 ребер та у неї стався викидень (вона мала 14-тижневу вагітність).
Дайте юридичну оцінку діям Чащина та інших осіб.

Іванов, Нікітін та Хурцилава, маючи газові пістолети, перероблені під стрільбу бойовими припасами, під виглядом працівників міліції затримували потерпілих, вивозили їх за межі населених пунктів і забирали в них цінності та гроші. Потерпілі пояснювали, що злочинці демонстрували пістолети, клацали затворами, вимагали гроші, клали на землю обличчям донизу. В одних випадках потерпілі самі віддавали цінності, в інших – винні їх обшукували і забирали гроші, цінності. Таких чином кількість злочинів, які Іванов, Нікітін, Хурцилава вчинили за період з вересня по грудень 2008 р., склала 10.
Кваліфікуйте дії Іванова, Нікітіна та Хурцилави.


Під час митного огляду в залі митного догляду аеропорту в м. Дніпропетровську працівниками митниці у пасажира Абашидзе при виїзді з України було знайдено та вилучено 2 пістолети “ТТ” та 20 набоїв до них, на які він не мав відповідного дозволу, кинджал, як елемент грузинського національного костюму, а також підроблений паспорт з його прізвищем та фото.
Кваліфікуйте дії Абашидзе.


Інспектор ДАІ сержант міліції Таранов, зрозумівши по метанню світла фар “Москвіча”, що за його кермом сидить п’яний, вийшов на дорогу і підняв жезл, вимагаючи зупинитись. Водій Марков не лише не зупинився, а навпаки – збільшив швидкість. Таранов стрибнув на капот. Марков різко загальмував і включив задню передачу. Із слизького капоту Таранов звалився на дорогу. Піднятись і вихопити пістолета він не встиг – Марков переключив швидкість і, спрямувавши автомашину на працівника міліції, переїхав через нього. Від одержаних травм Таранов через 12 годин помер у лікарні.
Кваліфікуйте дії Маркова.


Орлик завагітніла від Липченка. Останній радив їй позбавити життя дитину, яка народиться, бо він не бажає платити аліменти на утримання дитини. Відразу ж після пологів у себе вдома Орлик разом зі своєю подругою Івановою задушила дитину, а Липченко відніс її у лісосмугу і закопав.
Кваліфікуйте дії кожного учасника злочину.

Данилюк, у якої була семимісячна вагітність, звернулась до знайомого лікаря-гінеколога Шинкова з проханням перервати вагітність. Обстеживши Данилюк, Шинков почав відмовляти її від аборту, повідомивши, що наявні у неї захворювання роблять операцію дуже небезпечною для її життя, але вона наполягала на перериванні вагітності, оскільки батько дитини відмовився одружуватися з нею. Через дві години після операції Данилюк померла від внутрішньої кровотечі.
Дайте правову оцінку діям Шинкова.

Раніше судимий за крадіжку Ігнатенко запропонував Рябченку придбати крадений приватний автомобіль, якого він збирався викрасти в м. Новомосковську та перегнати до м. Дніпропетровська. Рябченко на це погодився, але дати аванс відмовився, заявивши, що розрахується повністю тоді коли отримає машину. Після того, як Ігнатенко пригнав автомобіль, Рябченко віддав тому обумовлену суму грошей (48000 грн.).
Кваліфікуйте дії Рябченка та Ігнатенка.

 Колосков побив із ревнощів дружину, а потім почав душити її. Щоб покласти край неправомірним діям, батько дружини (Мазур) застосував до Колоскова фізичну силу і вигнав з будинку. Вночі Колосков в стані алкогольного сп'яніння повернувся до місця події з метою вбивства дружини і її батька, заблокував вхідні двері трубою, та підпалив будинок. Колосков перешкоджав потерпілим залишити будинок, розмахуючи металевим прутом біля вікон. Завдяки сусідам, потерпілих евакуювали з палаючого будинку.
Кваліфікуйте дії Колоскова.


Колона автотранспорту повільно рухалася по вулиці Космічній м. Дніпропетровська. Водій мікроавтобусу Наумов відкрив ілюстрований журнал, став переглядати його і не помітив різкої зупинки транспортного засобу, який їхав попереду. Внаслідок зіткнення з транспортним засобом  одному з пасажирів були заподіяні тілесні ушкодження у виді поранення грудної клітини, котрі проникли в плевральну порожнину, а двом пасажирам – тілесні ушкодження у виді закритих переламів кінцівок.
Кваліфікуйте дії Наумова.


Гриценко незаконно зберігав вдома несправний револьвер. Розповівши про це Усикові, він запропонував останньому спробувати у когось із громадян на вулиці відібрати гроші, цінності. Той погодився. Вночі Гриценко та Усик напали на Одинцова і, погрожуючи револьвером, відібрали у нього наручний годинник, але тут же були затримані працівниками міліції.
Варіант: При нападі Гриценко погрожував дерев’яним макетом револьвера, а Усик – металевою лінійкою.
Кваліфікуйте їх дії за основною умовою та за варіантом.


Між подружжям Іванченко склалися вкрай неприязні стосунки. Особливо вони загострилися після приїзду Рубцової, матері дружини Іванченка, яка також сварилася із зятем з приводу його пияцтва. Крім того, зять неодноразово бив її. У зв’язку з цим Рубцова вирішила позбавитися Іванченка. З цією метою вона купила у невстановленої особи пістолет, який вручила Проніну, і домовилась з ним про вбивство зятя. Про все це Рубцова повідомила своїй дочці. Та не побажала втручатися в цю справу, але пообіцяла матері не повідомляти про наміри і, знаючи про час вчинення злочину, виїхала за місто. Невдовзі після її від’їзду додому прийшов Пронін і вбив Іванченка.
Дайте правову оцінку діям Рубцової, Проніна та дружини Іванченка.



15-річний Горщиков та 13-річні Бутенко і Корякін за пропозицією останнього, попередньо домовившись між собою, зняли дзеркала з трьох легкових автомобілів, що знаходилися на охоронюваній платній стоянці. Власникам автомобілів була завдана шкода на суму 1200 грн.
Кваліфікуйте дії трьох винних осіб. Як слід діяти за Законом щодо 13-літніх осіб?


Семенов напідпитку у дворі біля дитячого майданчика відправляв природну потребу. На зроблене йому Крюковим та Сальниковим зауваження він відповів нецензурною лайкою, потім відбив шийку пляшки, ударив нею Сальникова в лице, заподіявши тому легкі тілесні ушкодження.
Варіант: Чи зміниться правова оцінка дій Семенова, якщо він ударив Сальникова в лице підібраним з землі відламком скла.
Дайте правову оцінку діям Семенова (кваліфікуйте їх) як за основною умовою завдання, так і за варіантом.


Проходячи вулицею селища, п’яні Довгань і Шуріна зустріли Гринчука, теж п’яного. Останній почав нацьковувати на них собаку. Тоді Довгань і Шуріна виламали з паркана по штахетині, якими вбили собаку, а потім стали бити Гринчука по голові й животу. Гринчук втратив свідомість. Не змовляючись, Шуріна забрав у нього мобільний телефон «Nokia» вартістю 725 грн., а Довгань – золотий перстень-печатку вартістю 570 грн. У лікарні Гринчук помер наступного дня.
Кваліфікуйте дії Довганя і Шуріни.

 

Пасько посадив до себе у кабіну автомобіля свою сусідку 13-річну Гордіну і поїхав з нею до лісу, де шляхом погроз намагався вступити з нею у статевий зв'язок, але вчинити зґвалтування йому не вдалось, так як Гордіна побігла до лісу. Злякавшись, що Гордіна розповість про вчинене, Пасько наздогнав її і наніс монтировкою кілька ударів по голові. Гордіна померла на місці події.
Кваліфікуйте дії Паська.


Останенко і Кудрін ввечері прийшли додому до Сидоренка і почали вимагати, щоб останній повернув борг у сумі 5000 гривень сестрі Останенка. Строк сплати боргу закінчився один місяць тому. Сидоренко пообіцяв за тиждень повернути борг, але обіцянки не виконав. Останенко і Кудрін знову прийшли до Сидоренка та побили його, примушуючи виконати свої зобов’язання, тобто повернути борг. Сидоренку були заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження. В якості компенсації за «турботи» Останенко та Кудрін забрали у Сидоренка радіоапаратуру на суму 1500 грн.
Кваліфікуйте дії Останенка і Кудріна.


Долганов оточив грядку з цибулею оголеним дротом і підключив його до електромережі напругою 220 вольт. Підліток Сердюк підійшов до дроту, торкнувся його рукою і був смертельно травмований електрострумом. Долганов працював механіком електростанції, вчився на курсах підвищення кваліфікації.
Кваліфікуйте дії Долганова.



Проніна заявила усно, а потім написала на ім’я начальника міліції про те, що її намагався зґвалтувати Волоцько. При цьому, як доказ, вона представила порване плаття і просила притягти Волоцька до відповідальності. Під час розслідування з’ясувалося, що Проніна обмовила Волоцька через те, що той не виконав обіцянки одружитися з нею після інтимних стосунків між ними. Зміст заяви вона підтвердила на допитах її як потерпілої.
Дайте правову оцінку діям Проніної. Кваліфікуйте їх.

Іващенко звернувся до знайомої Турчинової, яка виїздила на відпочинок в туристичну подорож до Німеччини, з проханням передати його знайомому Крюгеру невеличку бандероль з фотокартками на згадку та невеликою сумою грошей, на яку його знайомий зробить деякі покупки і передасть назад через неї Іващенку. Турчинова люб’язно погодилась. Під час догляду в аеропорту м. Дніпропетровськ митниками було виявлено вказану бандероль, в якій знаходилось 250 грамів героїну.
Дайте правову оцінку діянням Іващенка, Крюгера і Турчинової.


Ширкова у відсутність чоловіка, що перебував у тривалому відрядженні, підтримувала статеві зв’язки з Коваленком. Через певний час вона завагітніла і, побоюючись розправи з боку чоловіка, вирішила позбутися дитини. Про свій намір вона повідомила знайому Кириченко, яка згодилася за певну винагороду їй допомогти. Коли дитина народилася, то Кириченко прийняла пологи, одразу після яких Ширкова та Кириченко втопили дитину у ванні, а труп закопали.
Кваліфікуйте їх дії.


Грабова, повернувшись додому з відрядження, виявила свого чоловіка Петра у ліжку з її подругою. Вона стала завдавати їм ударів руками та різними предметами, що попадалися у кімнаті, викрикувати лайливі слова на адресу чоловіка та колишньої подруги. А коли чоловік її вдарив рукою по обличчю, Грабова вихопила зі своєї сумки пістолет травмуючої дії, споряджений набоями з резиновими кулями і, приставивши пістолет до скроні чоловіка, зробила постріл, від якого він загинув на місці, отримавши проникаюче поранення.
Дайте правову оцінку діям Грабової.

19-річний Скряга підбурював 13-14-річних підлітків вчинювати крадіжки з квартир м. Дніпропетровська. Все викрадене Скряга залишав собі або через свого знайомого Лютого, який був обізнаний, що реалізує крадене, продавав.
Кваліфікуйте дії Скряги, Лютого та підлітків.


15-річний Бурцій із застосуванням насильства завів до лісосмуги однолітку Івашину, задовольнив з нею статеву пристрасть неприродним способом, після чого зґвалтував її природним та неприродним способом. Боячись, що Івашина повідомить про вчинене з нею органам міліції, Бурцій задушив її. Побачивши у неї серіжки та каблучку, він забрав їх (загальна вартість – 1100 грн.).
Кваліфікуйте дії Бурція.


Працівниками поліції було зафіксовано, що 30.12.2015 о 16:00 год. в с. Городківка по вул. Миру, Крижопільського району, Вінницької області, Беспалов М.О. вчинив дрібне хуліганство відносно свого брата Беспалова В.О., в ході якої виражався в його адресу нецензурною лайкою та словесно погрожував фізичною розправою . Крім цього 30.12.2015 року о 16:00 год. в с. Городківка по вул. Миру, Крижопільського району, Вінницької області, гр. Беспалов М.О. перебував в громадському місці в п’яному вигляді, хитався, мав нечітку ходу, чим ображав людську гідність та громадську мораль.
Крижопільський районний суд Вінницької області 23.02.2016 постановив притягнути Беспалова М.О. до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт строком на 40 (сорок) годин за ст. 173, ст. 178ч. 3 КУпАП.
Запитання:
Якою має бути правова позиція захисника Беспалова М.О.?



 Костюков у нетверезому стані у себе вдома посварився з дружиною через поділ майна у зв’язку з розірванням їх шлюбу. Він лаявся, ображав дружину а потім, схопивши молоток, погрожував вбивством. Дружина  Костюкова злякавшись, вибігла з квартири. Після цього Костюков  взяв пляшку з ацетоном, облив у шафі речі, меблі в квартирі і підпалив їх.
Дайте аналіз об’єктивної сторони складу злочину.

Познайомившись зі змістом ст.194 КК, вирішіть питання про значення способу  вчинення цього злочину для кримінальної відповідальності.

Перебуваючи в пасажирському потязі Краків - Київ, громадянин Білорусії Тарасов, та громадянин України ГІоталенко, розпивали разом спиртні напої. Через деякий час Потапенко від випитої дози алкоголю заснув. Громадянин Тарасов, скориставшись етапом Потапенко забрав його особисті речі (в тому числі й гаманець та документи) і вийшов під час зупинки потягу на станції Львів. ГІоталенко факт крадіжки виявив лише на кінцевій станції в м. Київ.
Які принципи дії кримінального закону у просторі слід застосувати при вирішенні питання про кримінальну відповідальність Тарасова?
За законом якої країни повинен бути притягнутий до кримінальної відповідальності громадянин Тарасов за скоєну крадіжку?
В яких випадках злочин визначається вчиненим на території України?

Співробітники науково-дослідної установи м. Києва Коваленко та Петренко їхали потягом Київ-Москва до Бєлгорода на конференцію. Па грунті неприязних стосунків, що склалися між ними, на одній із станцій України, Петренко підсипав у склянку з кавою Коваленко снодійного засобу, маючи на меті недопущення останнього до участі в конференції. Під час зупинки потягу на станції Бєлгород (Російська Федерація), Петренко вийшов, в той час як його колега спав у купе. При цьому Петренко гадав, що Коваленко прокинеться в Москві. Однак, від прийнятої дози снодійного Коваленко помер па території Росії.
Визначте місце і час вчинення злочину.

22 серпня 2001 р. Герасименко, керуючи автомобілем у нетверезому стані, порушив правила безпеки дорожнього руху, внаслідок чого загинуло дві особи. Кримінальний кодекс України 1960 р. за даний злочин передбачав покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до п’ятнадцяти років з 9 позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до п’яти років або без такого (ч. З ст. 215 КК 1960 р.). Відповідно до ч. З ст. 286 КК України 20Г.1 р. вказане діяння карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.
Чи має ч. З ст. 286 КК України 2001 р. зворотну дію у часі? Проаналізуйте зміст ч. З ст. 5 КК України 2001 р. і дайте відповідь на запитання. В яких рамках може бути призначено покарання Герасименку?

Перебуваючи на військовому судні «Акула», яке йшло під прапором України, громадянин Росії на фунті релігійного конфлікту вбив одного з членів команди корабля, який був громадянином України.
За законом якої країни повинен бути притягнутий до кримінальної відповідальності гр-н Росії, якщо корабель знаходився у відкритому морі?
Варіант 2: Як зміниться рішення, якщо злочин було вчинено на невійськовому судні, яке перебувало під прапором України й знаходилося в порту Туреччини?
Варіант 3: Чи зміниться рішення, якщо вбивство станеться поза межами військового судна на території Туреччини?

Громадянин України Нестеров, знаходячись у США, вчинив розбійний напад, за який був засуджений судом США до п’яти років позбавлення волі. Це покарання він повністю відбув і повернувся в Україну.
Чи може Нестеров бути повторно притягнутий до кримінальної відповідальності в Україні за злочин, вчинений у США?
Варіант 2: Після повернення в Україну Нестеров вчинив крадіжку. Чк може крадіжка, вчинена в Україні, кваліфікуватися як повторна? Чи має юридичне значення в Україні вирок суду США?

Громадянину України Афанасьеву, який відпочивав у Єгипті, було завдано тяжких тілесних ушкоджень громадянином Єгипту Власенко.
Відповідно до якого принципу дії кримінального закону у просторі необхідно вирішити питання про кримінальну відповідальність?

Посол Японії, перебуваючи на території України, порушив правила дорожнього руху, в результаті чого сталася аварія і загинула людина (громадянин України). За Законом якої держави буде нести кримінальну відповідальність посол Японії?
Ознайомтеся з міжнародними угодами та законами України, які регулюють кримінальну відповідальність осіб, які мають дипломатичний імунітет.

Громадянин Іраку вчинив терористичний акт в м. Нью-Йорк, внаслідок якого загинуло 12 осіб, з яких 3 - громадяни України. Як необхідно вирішити питання про кримінальну відповідальність? 10 Чи буде гр-н Іраку підлягати кримінальній відповідальності за терористичний акт (ч. З ст. 258 КК України), у випадку, коли його було затримано на території України?
Задача 9. Іванов 20 серпня 2001 року вчинив хуліганство. Через тиждень працівниками міліції його було затримано. Слідчий кваліфікував дії Іванова як хуліганство (ст. 206 КК УРСР 1960 р.). На момент винесення вироку судом, вступив в силу новий Кримінальний Кодекс (2001 року). За новим КК такі дії передбачені ст. 296 КК України. За яким законом буде притягатися до відповідальності Іванов? Чи має зворотну силу закон про кримінальну відповідальність, якщо він однією нормою посилює кримінальну відповідальність за певний злочин, а іншою - пом’якшує за інший злочин?

Громадянин Вірменії, який перебував в Угорщині, вчинив вбивство з особливою жорстокістю громадянина України.
За кримінальним законом якої країни буде нести відповідальність громадянин Вірменії?
Варіант 2: Як буде вирішуватися питання про кримінальну відповідальність у випадку, якщо той же громадянин Вірменії при тих же обставинах вчинить крадіжку?