Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

неділю, 7 липня 2019 р.

Задачі з цивільного процесуального права (1)

Задачі з цивільного процесуального права 




Гр. Петренко В.О. звернувся до суду з позовом до Сироти В.А. про визнання нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу будинку недійсним. У справі проводилась технічна експертиза будинку. Із заявою до суду звернулась громадянка Сирота С.В., оскільки відчуженням будинку їй було завдано матеріальної шкоди, адже будинок є спільним майном подружжя. Нотаріус посвідчив цей договір без її згоди.
Визначте даний вид провадження та суб’єктів даної справі. Між ким склались цивільні процесуальні правовідносини, які підстави їх виникнення?

При розгляді цивільної справи про відшкодування шкоди, завданої у результаті ДТП, у сумі 10000 грн. позивач на підтвердження своїх вимог надав висновок оцінщика – суб’єкта підприємницької діяльності. Проте відповідач не погодився із оцінкою розміру завданої шкоди. Суд з власної ініціативи призначив експертизу, оплату якої відстрочив до ухвалення судового рішення. На підставі висновку експерта розмір збитку було зменшено на 3000 грн. і позов був частково задоволений на суму 7000 грн. У цьому судовому рішенні суд поклав виплату витрат за проведення експертизи на обидві сторони у рівних частках по 1000 грн.
Чи правомірні дії суду? Чи порушено принципи цивільного процесу, якщо так, то які? 



До суду із заявою звернувся гр. Л., який зазначив, що 22.05.2006р. між ним та гр. С. було укладено договір позики, за яким він передав гр. С. 20000 грн. Договір посвідчено у нотаріальному порядку. Строк повернення позики закінчився 22 листопада 2006р., однак боржник у встановлений у договорі строк не розрахувався. Гр. Л. просить суд стягнути з відповідача борг у сумі 20000грн.
У якому виді провадження має розглядатися така вимога?
Складіть процесуальний документ від імені особи, яка звертається до суду, та процесуальний документ суду.

Іванов Роман Сергійович звернувся до Печерського ра­йонного суду міста Києва з позовом до Петрова Павла Вік­торовича про відшкодування шкоди, завданої залиттям квартири. Оскільки залиття мало місце внаслідок прориву тру­би, заміну якої нещодавно здійснювали працівники Житлово- комунального господарства № 1, Петров П. В. вважає за необхідне залучити до участі в справі Житлово-комунальне гос­подарство № 1 як третю особу, яка не заявляє самостійних ви­мог щодо предмета спору, на стороні відповідача. Підготуйте клопотання відповідача про залучення до участі в справі тре­тьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.
 Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень рі­шення судів у справах заучастю органів та осіб, яким законом на­дано право захищати права та інтереси інших осіб. Поміркуйте, який статус, з урахуванням ч. З ст. 45 ЦПК України, повинні мати Служба у справах дітей Голосіївської районної в м. Києві держав­ної адміністрації, Служба у справах дітей Києво-Святошинської районної державної адміністрації у справі № 2-49/12 за позовом Публічного акціонерного товариства «БТА Банк» до неповноліт­ніх дітей (спадкоємців за законом померлого батька — позичаль­ника) про стягнення заборгованості за кредитним договором (фабула справи висвітлена в ухвалі Голосіївського районного суду міста Києва від 29.10.2012 у справі № 2-49/1212.

06 травня 2014 р. о 10.05год. на перехресті вулиць С. Петлюри 1 Саксаганського сталася ДТП за участю автомобілів під ке­руванням гр. Іванова Романа Сергійовича та Петрова Павла Вікторовича. Постановою суду винним у цій ДТП було визнано гр. Іванова Р. С., який працює водієм у ТОВ «Експедитор» 1 в мо­мент зіткнення відповідно до шляхового листа пересувався на службовому автомобілі ТОВ «Експедитор» у робочих справах. Гр. Петров П. В. звернувся до суду з позовом про відшкодування за­вданої в результаті ДТП матеріальної шкоди.
Визначте, хто Із зазначених осіб повинен мати процесуаль­ний статус відповідача, третьої особи, яка заявляє самостійні ви­моги на предмет спору, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, в цьому судовому процесі. 

Наказом № 1 від 07.11.2008 Іванова Світлана Василівна була прийнята на посаду головного бухгалтера ТОВ «Рожеве». Станом на 10.10.2011 нею не була використана відпустка за період ро­боти на підприємстві, у зв’язку з чим 10.10.2011 вона подала за­яву на Ім’я генерального директора підприємства Петрова Павла Вікторовича про надання невикористаної відпустки з 11.10.2011 по ЗО. 11.2011 з наступним звільненням. Того ж дня її було озна­йомлено з наказом генерального директоратов «Рожеве» № 2/6 про надання відпустки з 11.10.2011 по ЗО. 11.2011. Незважаючи на наявність її заяви про звільнення з ЗО. 11.2011, наказом гене­рального директоратов «Рожеве» №3в1д 02.12.2011 ІвановуС. В. було звільнено Із займаної посади з 02.12.2011 на підставі п. 4 ст. 40 КЗпП України — за прогули 29.11.2011 та ЗО. 11.2011.
Іванова С. В. звернулася до суду з позовом про зміну форму­лювання причин звільнення, дати звільнення 1 стягнення сум, що підлягають сплаті у разі звільнення, а також моральної шко­ди, завданої порушенням трудових прав.
Визначте, хто Із зазначених осіб повинен мати процесуаль­ний статус відповідача, третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, третьої особи, яка не заявляє самостій­них вимог на предмет спору, в цьому цивільному процесі.

У суді розглядається справа за позовом Кредитної спіл­ки «Народний кредит» до гр. Іванова Романа Сергійовича про стягнення заборгованості за кредитним договором, який було укладено за згоди дружини позичальника — Іванової Світлани Василівни. До участі в справі як третю особу на стороні відпо­відача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, судом за клопотанням позивача було залучено Іванову Світлану Василівну
Проаналізуйте, чи правильно встановлено процесуальний статус дружини позичальника. Визначте, чи може вплинути майбутнє рішення суду в цій справі на права або обов’язки дру­жини позичальника щодо однієї Із сторін, якщо так, то на які саме права або обов’язки 1 щодо якої Із сторін.


До участі в справі за позовом Іванова Романа Сергійовича до Страхової компанії «Астра» про стягнення страхового відшкоду­вання (внаслідок пошкодження транспортного засобу Іванова Р С. у дорожньо-транспортній пригоді, винуватцем якої є Петров Павло Вікторович, цивільно-правова відповідальність якого за­страхована у Страховій компанії «Астра»), як третю особу без са­мостійних вимог щодо предмета спору залучено Петрова П. В.
Проаналізуйте, чи правильно встановлено процесуальний статус Петрова П. В. Визначте, чи може вплинути майбутнє рі­шення суду в цій справі на права або обов’язки Петрова П. В. щодо однієї Із сторін, якщо так, то на які саме права або обов’язки 1 щодо якої Із сторін.


Іванов Роман Сергійович звернувся до суду з позовом до Іванової Світлани Василівни про поділ майна подружжя, поси­лаючись на те, що у період перебування в шлюбі ним з дружи­ною було придбано у власність квартиру № 5 за адресою: м. Київ, вул. Сонячна, 1, яка зареєстрована на дружину. Іванов Р. С. про­сив визнати за ним право власності на 1/2 частки квартири.

Іванова С. В. звернулася до суду Із зустрічним позовом до Іванова Р. С. про поділ майна подружжя, посилаючись на те, що за час спільного проживання у шлюбі сторонами було набуто у власність автомобіль марки «Рено Кліо 1.4» 2006 року випуску та земельну ділянку за адресою: м. Боярка, вул. Зоряна, 1, зареє­стровані на чоловіка. Добровільно провести розподіл спільного майна Іванов Р С. не бажає, що І стало підставою для звернення до суду Із цим зустрічним позовом. Іванова С. В. просила суд ви­знати квартиру № 5 за адресою: м. Київ, вул. Сонячна, 1 своєю особистою власністю.
У процесі судового розгляду виявилося, що Краснов Віталій Вікторович позичав своїй дочці Івановій С. В. та її чоловіку Іванову Р С. грошові кошти у розмірі 25 тис. грн з метою при­дбання ними земельної ділянки у м. Боярка по вул. Зоряна, 1. На підтвердження отримання коштів Іванова С. В. склала боргову розписку Оскільки кошти Краснову В. В. не було повернуто, а по­зичалися вони у період перебування Іванова Р С. та Іванової С. В. у зареєстрованому шлюбі та для потреб сім’ї, Краснов В. В. вима­гає стягнення коштів з подружжя солідарно в примусовому порядку
Чи має бути Краснов В. В. залучений до участі у справі про по­діл майна подружжя Іванових? В якому процесуальному статусі?


У провадженні Святошинського районного суду м. Києва пе­ребуває справа за позовом ЗАТ «Зірка» до Іванова Івана Івановича, Петрова Петра Петровича та Іфигор’єва Григорія Григоровича про усунення перешкод у користуванні нежитловими приміщен­нями за адресою: м. Київ, вул. Сонячна, 1, — шляхом виселення.
Краснов Віталій Вікторович звернувся до суду Із заявою про залучення до участі в справі як третьої особи Із самостійними вимогами на предмет спору, заявивши вимоги до Іванова Івана Івановича, Петрова Петра Петровича та Григор’єва Григорія Григоровича про виселення у зв’язку зі здійсненням перешкод у користуванні його власністю — нежитловими приміщеннями за адресою: м. Київ, вул. Сонячна, 1, — та відшкодування шкоди.
Ухвалою суду Краснову В. В. було відмовлено в задоволен­ні його заяви. Це судове рішення було мотивоване тим, що хоча Краснов В. В. фактично І просить об’єднати його позов про виселення відповідачів з нежитлових приміщень з позовом ЗАТ «Зірка» про виселення відповідачів з цих же приміщень, од­нак об’єднання вказаних позовів в одне провадження є, на пере­конання суду, недоцільним, оскільки ускладнить розгляд справи, яка слухається вже понад рік.
Чи правильно визначено коло учасників справи?
Визначте всі можливі процесуальні дії, які може вчинити Краснов В. В. для захисту своїх прав і законних інтересів.


Іванов Роман Сергійович звернувся до суду з позовом до коо­перативу з будівництва та експлуатації індивідуальних гаражів «Нева», в якому просив визнати недійсним рішення зборів чле­нів кооперативу, оформленого протоколом № 1 від 21.10.2009 про обрання уповноваженого від 3 ряду для участі у зборах уповноважених.
У судовому засіданні у справі Іванов Р. С. заявив усне кло­потання про залучення Краснова Віталія Вікторовича до учас­ті у справі як третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору
Проаналізуйте заявлене Івановим Р С. клопотання та визна­чте, як правильно діяти суду. Чи має суд розглядати заявлене клопотання? Чи має ухвалювати окреме процесуальне рішен­ня за результатами розгляду такого клопотання і в якій формі? Яким має бути процесуальне рішення суду і чому.


 Суд відмовив допустити до участі у справі як представ­ників сторін: співпозивача за дорученням інших позивачів:юрисконсульта заводу, який був відкликаний зі складу колегії адвокатів; громадянина Грищенка, що вступив на захист май­нових інтересів своїх дітей у зв’язку з тим, що був у судовому порядку визнаний обмежено дієздатним і над ним була вста­новлена опіка; суддю районного суду у справі за позовом секре­таря суду Кульчицького про поновлення на роботі. Визначте правильність відмови суду.
 Синцовій Н. було надано повноваження Якимової С. У судо­вому засіданні позивачка була присутня разом зі своїм представ­ником. Під час вирішення питання про призначення експертизи позиції позивачки та її представника були розбіжні. Враховуючи досвід і знання представника в юридичній справі, суд прийняв до уваги точку зору представника. Проаналізуйте, чи правильні дії суду в цьому випадку Як саме має діяти суд?
 У судовому засіданні позивачку Франчук представляв представник Нікітін, після перенесення засідання на наступний тиждень позивачка в судовому засіданні надала клопотання про залучення до справи як свідка Нікітіна. Чи може суд задовольни­ти клопотання позивачки?

 Під час розгляду справи в суді першої інстанції про розподіл майна з’ясувалося, що позиції представника суперечать позиції довірителя, який був присутній в судовому засіданні. Визначте, як має діяти суддя у цьому випадку

З вини п’ятнадцятирічного Дмитра Жовтенка було запо­діяно матеріальній збиток Хоменку на велику суму. Хоменко пред’явив позов про стягнення збитків до Дмитра Жовтенка та його батьків.
Чи може Дмитро Жовтенко особисто брати участь у справі чи його інтереси представлятимуть батьки?

Співробітник підприємства «Топаз» Левченко отримав калі­цтво на виробництві, звернувся до профспілкового комітету із заявою про те, щоб той виділив представника для захисту його прав у суді під час розгляду справи про відшкодування шкоди.
Визначте, до якого виду належить представництво проф­спілки. Як оформляються повноваження цього представництва, який обсяг повноважень воно має?

У Солом’янському районному суді м. Києва під час судового засідання позивач Мироненко заявив клопотання про те, щоб до участі у справі як представника допустили Павленка, присутньо­го в залі судового засідання.
Як має діяти суд у цій ситуації? Чи вправі він задовольнити клопотання Павленка?

Прокурор Святошинського району м. Києва звернувся до суду з позовом до громадянки Петренко О. про позбавлення її мате­ринських прав щодо неповнолітнього сина Олега. Водночас до суду з позовом звернувся батько дитини Петренко С., який про­сив передати сина йому на виховання і зазначив, що позивачем у справі має бути саме він, а не прокурор.
Яким є процесуальне положення осіб, які беруть участь у справі?
В якості кого може взяти участь у справі Петренка С.?

Під час розгляду судом справи державного підприємства «Київське лісове господарство» до Коломійця про стягнення шко­ди, заподіяної внаслідок пожежі, що виникла з вини відповідача, позивача представляв співробітник Коперник.
Довіреність на захист інтересів державного підприєм­ства «Київське лісове господарство» йому було видано без будь- яких обмежень у виконанні ним процесуальних дій. У судовому засіданні представник позивача відмовився від позову. Суд таку відмову задовольнив і провадження по справі закрив.
Чи законні дії представника та суду?

За позовом Малинової Тетяни Віталіївни до публічного акціонерно­го товариства «Київобленерго» про визнання бездіяльності про­типравною, зобов’язання вчинити певні дії. Справу призначено до судового розгляду на 17 червня 2014 р.
У судове засідання 17 червня 2014 року позивач у справі не з’явилася. З матеріалів справи суд встановив, що позивачу було надіслано судову повістку про виклик рекомендованим листом (з повідомленням), але Інформації про її вручення позивачу в мате­ріалах справи немає (зворотне повідомлення ще не повернулося до суду). Виходячи Із зазначеного, суд вважав за необхідне від­класти розгляд справи на 8 липня 2014 р.
У судове засідання 8 липня 2014 р. позивач знову не з’явилася. З матеріалів справи суд встановив, що судову повістку про ви­клик у судове засідання на 17 червня 2014 р. позивач отримала 13 червня 2014 р., а повідомлення про вручення повернулося до суду лише 18 червня 2014 р. Судову повістку про виклик у судове засідання від 8 липня 2014 р. позивач отримала 1 липня 2014 р., а 7 липня 2014 р. від позивача на адресу суду надійшла телегра­ма, в якій позивач просила відкласти розгляд справи у зв’язку з тим, що перебуває у службовому відрядженні поза межами міста.
Чи має суд підстави для відкладення справи або залишення позовної заяви без розгляду?
Чи повинен був позивач зазначити приблизні строки повер­нення Із службового відрядження? Які причини неявки в судове засідання у справі можна вважати поважними?
На який час 1 дату суддя може призначити наступне засідан­ня у справі? Чи може він врахувати обставини особистого життя, наприклад, передбачену в серпні чергову відпустку?
Перевірте дотримання процесуальних строків вчинення від­повідних процесуальних дій 1 проаналізуйте темпоральні межі розгляду цієї справи. Чи не порушується принцип розумності строку розгляду справи судом?


21 липня 2014 р. Сірий Михайло Іванович зареєстрував у суді позов до Трофімова Павла Івановича про стягнення боргу за роз­пискою. 28 липня 2014 р. Сірий М. І. зателефонував до канцелярії суду, щоб дізнатися, чи відкрито провадження у справі, оскіль­ки жодних документів від суду до цього часу він не отримав. У канцелярії йому повідомили, що його позовна заява розписана на суддю Соколову Л. В., і дали номер телефону помічника судді. Помічник судді на запитання Сірого М. І. відповів: «Ухвали про відкриття провадження по вашій позовній заяві ще не постанов­лено, передзвоніть, скажімо, тижні через два».
Уявіть, що Сірий М. І. звернувся до вас за юридичною кон­сультацією. Яким чином йому пояснити, чому «ухвалу про від­криття провадження у справі виносять не протягом трьох днів з дня надходження позовної заяви до суду, «як вони мають це роби­ти», а протягом трьох тижнів»?
Які процесуальні дії та в які строки мають вчинити суд та учасники процесу на стадії відкриття провадження у справі?
Як мають діяти учасники процесу в разі порушення судом або органом реєстрації місця перебування та місця проживання фі­зичних осіб процесуальних строків, встановлених законом?


Лукова Іванна Олександрівна звернулася до суду з позовом до Кагарлицької міської ради про скасування рішення про без­оплатне надання земельної ділянки у власність. Ухвалою суду відОІ серпня 2014р. було відмовлено у відкритті провадженняу справі за позовом Лукової І. О. до Кагарлицької міської ради про скасування рішення.
Копію зазначеної ухвали заявниці надіслано поштою 4 серп­ня 2014 р. Лукова І. О. отримала ухвалу 7 серпня 2014 р., що під­тверджується відповідним штемпелем на поштовому конверті.
11 серпня 2014 р. Лукова І. О. подала до суду апеляційну скар­гу на ухвалу від 01 серпня 2014 р. про відмову у відкритті прова­дження у справі.
Чи потрібно Луковій І. О. клопотати у своїй апеляційній скар­зі про поновлення строку на апеляційне оскарження? Чи потріб­но Луковій І. О. зазначати в апеляційній скарзі, коли саме вона отримала копію оскаржуваної ухвали? Чи потрібно Луковій І. О. долучати до апеляційної скарги копію конверта, в якому вона отримала оскаржувану ухвалу?
Як потрібно було б вчинити суду, якщо Лукова І. О. не отри­мала копію ухвали суду через помилку працівника суду — непра­вильно зазначену адресу позивачки?


Крамаров Геннадій Павлович звернувся до суду з позовом до Крамарова Олега Павловича та Крамарова Кирила Павловича про виділення в натурі частки із спільного майна — будинку та земельної ділянки під ним. Вважаючи свій позов немайновим, Крамаров Г. П. сплатив судовий збір — 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.
Вирішуючи питання про відкриття провадження у спра­ві за позовом Крамарова Г. П., суд встановив, що оскільки позов насправді має майновий характер, позивачем було невір­но визначено суму судового збору та на підставі ч. 1 ст. 121 ЦПК України залишив позовну заяву без руху, надавши строк для усу­нення недоліків.
Крамаров Г. П. подав до суду заяву про усунення недоліків, в якій зазначив, що домоволодіння було придбане ним разом з братами в 1995 році за ціною 2000 грн. Відповідно, 1/3 частка домоволодіння, яку він просить виділити в натурі, має вартість 666,67 грн—це і є ціна позову, зякої, відповідно до Закону України «Про судовий збір», потрібно сплатити 1 %, але не менше 0,2 розмі­ру мінімальної заробітної плати. Оскільки 666,67*1 % = 6,67 грн, то з позовної заяви все одно слід сплачувати 0,2 розміру мінімаль­ної заробітної плати, а отже, Крамаров Г. П. правильно сплатив судовий збір, навіть попри те, що неправильно визначив харак­тер майнових вимог.
Розглянувши заяву Крамарова Г. П. про усунення недоліків, суд встановив, що згідно з п. 2 ч. 1 ст. 80 ЦПК України ціна позо­ву визначається вартістю майна, яка відповідно до вимог чин­ного законодавства визначається виходячи з ринкової вартості спірного майна на момент звернення до суду, а не на момент при­дбання цього майна. Доводи позивача та докази, надані на їх підтвердження, не дають можливості суду встановити вартість майна на момент звернення до суду із позовом та, відповідно, перевірити правильність визначення суми судового збору, який підлягає сплаті.
Виходячи із зазначеного, суд ухвалив повторно залишити по­зовну заяву без руху та повторно надати позивачу строк для усу­нення недоліків.
Проаналізуйте дії суду. Чи відповідають вони процесуально­му закону? Що слід робити у випадках, коли визначена позива­чем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред’явлення позову встановити точну ціну спірного майна неможливо?


У порядку звернення стягнення на предмет застави Відділом державної виконавчої служби Шевченківського райо­ну м. Києва було реалізовано з прилюдних торгів вилучений у боржника автомобіль. Переможцем торгів став Краснов Петро Геннадійович, який, відповідно, і придбав цей автомобіль. Згодом кредитор — банк «Північна зірка» — виявив істотні порушення у порядку проведення прилюдних торгів і в судовому порядку ви­знав недійсними результати зазначених торгів. Після цього банк «Північна зірка» звернувся до суду з позовом до Краснова П. Г. про витребування автомобіля та звернення стягнення на пред­мет застави. Краснов П. Г. заявив зустрічний позов про визнання його добросовісним набувачем.
Проаналізуйте дії Краснова П. Г. Чи правильний спосіб захис­ту він обрав? Якщо ні, то яким чином Краснову П. Г. варто захи­щати своє право на автомобіль?
Чи братиме участь у справі боржник, у якого було вилучено автомобіль? Якщо так, то в якому процесуальному статусі.
Проаналізуйте, які судові витрати нестимуть учасники цієї справи, якщо вартість автомобіля становить 56 000 грн, загаль­на заборгованість боржника перед банком — 50 000 грн.
Аргументуйте відповідь з урахуванням п. 24 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду ци­вільних і кримінальних справ від 07.02.2014 № 5 «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав».



24 липня 2014 року до Слов’янського міськрайонного суду Донецької області надійшла позовна заява банку «Надійний» до Ісаєва Євгена Володимировича про стягнення заборгованості за кредитним договором у розмірі 10 000 грн 00 коп., складена та підписана від імені позивача його представником Тихомировим Олегом Валентиновичем, який діє на підставі довіреності № 19­364 від 02 січня 2013 р.
Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд встановив, що позовна заява підписана Тйхомировим О. В. 20 грудня 2013 року, має штамп вихідний банку «Надійний» від 28 квітня 2014 року, надійшла до суду 24 липня 2014 року, а термін дії довіреності № 19-364 представника позивача Тихомирова О. В. закінчився 31 грудня 2013 року. Квитанція про сплату судового збору була оплачена його представником Тихомировим Олегом Валентиновичем 02 січня 2013 року.
Ісаєв Є. В. у процесі розгляду справ погодився оплатити забор­гованість за кредитним договором частково, і сторони домовились про укладення мирової угоди, за якою він сплатив банку 8000 грн.
Яке процесуальне рішення має ухвалити суд? Чи повинен він затверджувати вказану мирову угоду? Як будуть розподілені судові витрати в справі? Чи враховуватимуть вони витрати на правову допомогу представника Ісаєва Є. В. у розмірі 2000 грн та на відрядження представника банку «Надійний» у розмірі 4000 грн.

Прокурор Кіцманського району Чернівецької області в інте­ресах держави в особі Головного управління Держземагентства у Чернівецькій області звернувся до суду з позовом до Стрілецько- Кутської сільської ради Кіцманського району Чернівецької облас­ті, Сафронової Тамари Станіславівни про визнання незаконними та скасування рішень сесії сільської ради, визнання недійсним Державного акта про право власності на земельну ділянку та скасування його державної реєстрації.
Поміркуйте, чи зобов’язаний прокурор сплачувати судові ви­трати? Чи зобов’язані сплачувати судові витрати особи, в інте­ресах яких діють особи та органи, яким законом надано право захищати права та інтереси інших осіб?


Уявіть, що ви займаєтеся приватною юридичною практикою. Ви ведете цивільну справу, в якій ваш клієнт звернувся до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу цін­них паперів на підставі ч. З ст. 203 ЦК України (невідповідність волі та волевиявлення).
У процесі судового розгляду справи було з’ясовано, що на під­ставі оспорюваного вашим клієнтом договору відповідачем було укладено наступні договори купівлі-продажу цінних паперів з іншими особами. Дізнавшись про це, клієнт звернувся до вас з проханням скласти заяву про збільшення позовних вимог та за­явити додаткову вимогу про застосування наслідків недійсного правочину шляхом визнання недійсними наступних договорів, укладених відповідачем на підставі оспорюваного вашим клієн­том договору Проаналізуйте п. 10 постанови Пленуму Верховного суду України від 06.11.2009 № 9 «Про судову практику розгляду цивіль­них справ про визнання правочинів недійсними» та з урахуван­ням його надайте клієнту кваліфіковану юридичну консультацію.
Обрахуйте судові витрати в цій справі. Які витрати на пред­ставника ви можете стягнути в судовому порядку?


Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна органі­зація — 103 Голосіївського району» звернулось до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Любської Галини Костянтинівни заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги у розмірі 9386,09 грн.
Розрахуйте суму судового збору, який має сплатити КП «Житлово-експлуатаційна організація — 103 Голосіївського ра­йону» із зазначеної заяви про видачу судового наказу.
Чи правильно у заяві про видачу судового наказу поряд з основною вимогою також заявляти вимогу про стягнення з борж­ника судових витрат, чи вимога про стягнення судових витрат не підлягає розгляду в порядку наказного провадження?
Розглянувши заяву КП «Житлово-експлуатаційна органі­зація — 103 Голосіївського району» та подані до неї документи, суд дійшов висновку, що у прийнятті заяви про видачу судового наказу необхідно відмовити, виходячи з того, що заявником не надано договорів про надання житлово-комунальних послуг та інших письмових доказів про фактичне надання та отримання таких послуг, а отже, вбачається спір про право.
Після отримання ухвали суду про відмову у відкритті про­вадження за заявою про видачу судового наказу КП «Житлово- експлуатаційна організація- 103 Голосіївського району» звернулась до суду з позовом до Любської Г. К. про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги у розмірі 9386,09 грн.
Розрахуйте суму судового збору, який має сплатити КП «Житлово-експлуатаційна організація — 103 Голосіївського ра­йону» із зазначеної позовної заяви. Яким чином буде врахова­на або не врахована сума судового збору, сплачена із заяви про видачу судового наказу? Як ви вважаєте, скільки квитанцій про сплату судового збору буде докладено до позовної заяви і які суми будуть зазначені в цих квитанціях (квитанції)?


Остапова Тетяна Ігорівна звернулася до суду з позовом до Ілющенка Олега Степановича про стягнення боргу за розпискою. У прохальній частині свого позову ОстаповаТ. І. зазначила: «Прошу стягнути з Ілющенка Олега Степановича борг у сумі 40 000 грн».
Рішенням суду позов було задоволено повністю. Суд вирішив: «Стягнути з Ілющенка Олега Степановича на користь Остапової Тетяни Ігорівни 40 000 грн».
Зазначене рішення суду першої інстанції не оскаржувалось відповідачем і набуло законної сили. Вже після отримання в суді виконавчого листа ОстаповаТ. І. виявила, що ані в рішенні суду, ані у виконавчому листі не зазначено про покладення на відпові­дача судового збору, який вона сплатила в сумі 400 грн.
Визначте, чия це помилка: позивача, яка не просила в позові про стягнення з відповідача судового збору, чи суду, який за загаль­ний правилом не може виходити за межі позовних вимог позивача?
Які дії має вчинити Остапова Т. І., щоб стягнути з Ілющенка О. С. 400 грн судового збору?


У 2004 році Леонов Михайло Іванович створив та очолив фермерське господарство «Роса». Родина Леонова М. І. (дружи­на, Леонова Катерина Володимирівна, та два повнолітні сини) об’єдналася з ним для спільного ведення фермерського госпо­дарства, внаслідок чого Леонов М. І. включив дружину і синів до складу учасників ФГ «Роса». У 2012 році Леонов М. І. розлучив­ся з дружиною та перестав спілкуватися з синами. Члени ро­дини більше не вели спільно з ним фермерське господарство. Леонов М. І. як голова ФГ «Роса» прийняв рішення про виключен­ня Леонової К. В. та синів зі складу учасників ФГ «Роса». На під­ставі цього рішення були зареєстровані відповідні зміни в статуті ФГ «Роса» та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
Дізнавшись про своє виключення зі складу учасників, Леонова К. В. була переконана, що зазначені дії є протиправ­ними, оскільки відповідно до статуту ФГ «Роса» зміни у скла­ді членів фермерського господарства можуть відбуватись лише шляхом добровільного (за власного ініціативою) виходу члена господарства з числа членів цього господарства. Жоден з членів господарства не подавав письмової заяви про вихід зі складу гос­подарства. Отже, Леонова К. В. вважає своє виключення з числа учасників господарства незаконним, оскільки статутом госпо­дарства та діючим законодавством не передбачено право голови фермерського господарства своїм рішенням (наказом) проводи­ти виключення учасників господарства.
Леонова К. В. має намір звернутися до суду з позовом до фер­мерського господарства «Роса», за участі Державного реєстра­тора місцевої державної адміністрації як третьої особи, про визнання недійсним рішення голови господарства та скасуван­ня державної реєстрації змін до статуту господарства.
Визначте судову юрисдикцію цієї справи. За правилами яко­го судочинства має розглядатися цей спір? Який саме суд розгля­датиме цю справу?

У квітні 2014 р. Гаврилов Іван Михайлович звернувся до Куп’янського міськрайонного суду Харківської області з по­зовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Планета Електроніки» про стягнення заборгованості по заробітній пла­ті, яка утворилася за період з 01.10.2012 по 01.10.2013 в сумі 37 249,96 грн та моральної шкоди в розмірі ЗО 000 грн.
Позовна заява була подана з додержанням правил підсуднос­ті (за місцезнаходженням позивача), 1 суд відкрив провадження у справі, направив відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.
Відповідач направив до суду заперечення проти позову, в яких зазначив про те, що ухвалою Господарського суду м. Києва від щодо нього було порушено справу про банкрутство.
Чи вплине зазначений факт на подальший розгляд справи за позовом Гаврилова І. М. до ТОВ «Планета Електроніки» про стяг­нення заборгованості по заробітній платі та моральної шкоди?
Чи матиме зазначений факт наслідком зміну підсудності/ юрисдикції спору? Чи має значення в цьому випадку що позивач просить стягнути заборгованість із заробітної плати, яка утвори­лася, в тому числі, після порушення справи про банкрутство, чи це не має значення?


Прокурор Чернівецького району Вінницької області склав позов до Чернівецької селищної ради Чернівецького району Вінницької області, Герасимова Павла Івановича про:
 визнання недійсним та скасування рішення Чернівецької селищної ради від 9 жовтня 2010 року «Про затверджен­ня технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку та передачу земельної ділянки у власність для бу­дівництва індивідуального гаража: Про видачу державно­го акта на право власності на земельну ділянку»:
 визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку, виданого на ім’я Герасимова П. І.,
 зобов’язання Герасимова П. І. повернути Чернівецькій се­лищній раді земельну ділянку у придатному для викорис­тання стані, шляхом знесення за її рахунок гаража.
Чи поєднано в цій позовній заяві вимоги, які підлягають роз­гляду за правилами різних видів судочинства? До суду якої юрис­дикції має бути подана ця заява, чи позовні вимоги слід розділити і подати до судів різної юрисдикції?


Богдановецька сільська рада Деражнянського району звернулась до Деражнянського районного суду Хмельницької області з позо­вом до Іванця Романа Ігоровича (третя особа — Державна інспекція сільського господарства в Хмельницькій області) про зобов’язання вчинити дії, а саме: привести земельні ділянки у відповідність до їх цільового призначення та використовувати за призначенням.
В обґрунтування позову посилалась на те, що Державною інспекцією сільського господарства в Хмельницькій області відповідачу неодноразово надавалися приписи з приводу ви­користання земельної ділянки без оформлення правовста- новлюючих документів, проте він їх не виконує, продовжує користуватись землею, яка дісталася йому в спадщину, не за ці­льовим призначенням.
Чи правильно позивачем було визначено юрисдикцію та під­судність цієї справи?


Товариство з обмеженою відповідальністю «Оселя» подає позов до Росомахи Ганни Іванівни (зареєстроване місце прожи­вання: м. Київ, просп. Лісовий, 12, кв. 42, Деснянський район) про зобов’язання укласти договір про надання послуг з утри­мання будинків і споруд та прибудинкових територій, комуналь­них та додаткових послуг із протоколом розбіжностей. Згідно з договором, послуги надаватимуться в житловому комплексі «Покровський Посад», будинок 12, Шевченківський район (відпо­відач там придбала квартиру).

США. Маханько О. І. зобов’язувалась повернути вказану суму кре­диту, сплатити відсотки в розмірі 13 % річних за користування ним, комісійні винагороди в порядку, на умовах і в строки, визначені дого­вором. Кредит надавався Маханько О. І. на 84 місяці з терміном оста­точного погашення не пізніше 19 листопада 2014 року.
Маханько О. І. несумлінно виконувала умови кредитного дого­вору, внаслідок чого, за розрахунками банку, станом на 19 вересня 2014 р. за кредитним договором № 27 від 19 листопада 2007 року утворилася заборгованість, яка становить 9007,75 доларів США, в тому числі: заборгованість за кредитом — 6566,67 доларів США, заборгованість по відсотках— 13,52 доларів США, заборгованість за комісійним платежем — 33,20 долари США, а також нарахова­на пеня за несвоєчасну сплату— 2394,31 долари США.
Чи може банк подавати позов до суду в доларах США, чи він обов’язково має заявити позовні вимоги у гривні? Як здійснюва­тиметься перерахунок у гривні, якщо це буде потрібно?
Проаналізуйте предмет дослідження у цій справі. Як він фор­муватиметься у разі подання Маханько О. І. зустрічного позову з вимогою визнання укладеного договору недійсним?
Якими доказами сторони справи можуть підтверджува­ти свої вимоги або заперечення? Визначте коло таких дока­зів, якщо б ви виступали представником банку або на боці Маханько О. І.


Борисов Іван Геннадійович звернувся до суду Із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Обласної асоціації «Вінницька громадська телерадіокомпанія «Вінниччина» нара­хованої, але не виплаченої заробітної плати. Розглянувши заяву Борисова І. Г., суд встановив, що в пору­шення вимог ст. 98, п. 2 ч. З ст. 100, ст. 103 ЦПК України до заяви про видачу судового наказу не додано оригінали або належним чином завірені копії документів, які підтверджують матеріально- правову вимогу заявника.
На цій підставі суд постановив ухвалу про залишення заяви Борисова І. Г. про видачу судового наказу без руху 1 надання за­явнику строку протягом двох днів з дня отримання ухвали для усунення недоліків, зазначених в ухвалі суду.
У встановлений судом строк Борисов І. Г. жодних додаткових до­кументів до суду не подав, унаслідок чого суд постановив ухвалу про повернення Борисову І. Г. заяви про видачу судового наказу про стяг­нення з Обласної асоціації «Вінницька громадська телерадіокомпа­нія «Вінниччина» нарахованої, але не виплаченої заробітної плати.
Які документи мав надати Борисов І. Г. суду? Проаналізуйте дії суду, чи мав він право чи обов’язок витребувати належні до­кази у цій справі у разі виникнення у Борисова І. Г. труднощів з отриманням цих доказів?


Селидівський міський суд Донецької області розглядає цивіль­ну справу за позовною заявою Іванової Олени Іванівни до Іванова Максима Йосиповича про стягнення аліментів на дитину.
Позивач звернулася 28.02.2014 до суду Із заявою про стяг­нення аліментів на дитину й у судовому засіданні заявила, що відповідач був записаний батьком її дитини з її слів. Доказами, якими вона підтверджувала свої вимоги, є покази свідка Митрофанова Ф. О.
Відповідач 1 його представник у судовому засіданні запере­чили проти позову, просили викликати у судове засідання Іншо­го свідка, Швиданенка О. М., 1 заявили зустрічний позов — про спростування батьківства. У зв’язку з цим відповідач заявив клопотання про призначення у справі експертизи, наприклад, судово-медичної (Імунологічної) експертизи на підтвердження батьківства.
Як має діяти суд у цьому випадку? Проаналізуйте предмет до­казування у справі та коло доказів, якими сторони мають під­тверджувати свої вимоги або заперечення. Хто визначає вид експертизи та питання, що ставиться перед експертом?
Заслухавши думку сторін у справі, суд дійшов висновку, що клопотання відповідача не підлягає задоволенню, оскільки по­зивачка вже мала на руках результати медичної експертизи, ви­сновки якої можна було б використати в суді. Призначення нової експертизи Істотно затягнуло б розгляд справи, враховуючи, що для її проведення потрібно багато часу 1 суд мав би зупинитися на час проведення експертизи.
Проаналізуйте дії суду. Хто саме визначає, в якому порядку досліджуються докази у справі?


21 серпня 2014 року Захарова Тетяна Борисівна подала до суду позов до Дятла Ігоря Миколайовича про стягнення боргу за розпискою. До позовної заяви додала копію розписки Дятла І. М. проте, що він взяв у борг у Захарової Т. Б. 20 000 грн на термін до 10 серпня 2014 р.
У судове засідання Захарова Т. Б. не з’явилась, просила роз­глянути справу за її відсутності. Відповідач також у судове засі­дання не з’явився, хоча був повідомлений належним чином, про причини неявки не ПОВІДОМИВ.
Чи може суд задовольнити позов на підставі наданого позива­чем доказу? Аргументуйте відповідь.


У серпні 2014 р. банк «Місцевий» звернувся до Вінницького міського суду з позовом до Цегляної Наталії Богданівни про звер­нення стягнення на предмет Іпотеки.
У судовому засіданні Цегляна Н. Б. проти позову заперечила на тій підставі, що Законом України «Про мораторій на стягнен­ня майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в Іноземній валюті» заборонено примусове стягнення житла, яке є предметом Іпотеки за умови, що таке нерухоме житлове майно ви­користовується як місце постійного проживання позичальника.
Заперечуючи проти доводів відповідача, банк «Місцевий» зазначив, що рішенням Вінницького міського суду від 15 жов­тня 2013 року за позовом банку до Цегляної Н. Б. про стягнен­ня заборгованості за кредитним договором з відповідача було стягнуто 12 054,00 доларів СІНА. У цьому рішенні, зокрема, суд встановив, що предмет Іпотеки не є місцем постійного прожи­вання позичальника.
Зазначене рішення суду про стягнення з Цегляної Н. Б. за­боргованості за кредитним договором набуло законної сили, але виконане не було через відсутність коштів у боржника; на даний час заборгованість Цегляної Н. Б. перед банком становить понад 100 000 доларів СІНА, внаслідок чого банк 1 звернувся до суду з позовом про звернення стягнення на предмет Іпотеки.
Отже, обставини, встановлені рішенням від 15.10.2013 (зокрема, факт постійного проживання Цегляної Н. Б. в іншій квартирі, що означає відсутність підстав для застосування Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валю­ті»), не підлягають доказуванню знову згідно з ч. З ст. 61 ЦПК України.
Чи є обґрунтованими заперечення банку і чи суд має визнати доведеним факт відсутності постійного проживання відповідача у предметі іпотеки як такий, що встановлений рішенням суду від у спорі між тими ж сторонами?


За позовом Мурат Р. до підприємства про      стягнення заробітної плати справа була призначена до слухання на  17 січня  2017р. Повістки
сторонам були направлені поштою 11 січня. Представники сторін в суд не
з'явилися через несвоєчасне отримання повісток.
Чи допущені судом процесуальні порушення.

Чи мають місце порушення процесуальних строків в наступних
ситуаціях:
 позовна заява про відновлення на роботі розглянута суддею на наступний
день після її прийняття;
 протягом місяця справа знаходилася на розгляді в одному суді і була
передана в інший суд через 5 днів після постановлення ухвали про передачу
справи;
 через рік після ухвалення рішення позивач звернувся в суд із заявою про
виправлення описки, допущеної у рішенні.


У вересні 2018 р. позивачка, звернулася до суду за місцем
проживання відповідача з позовом про визнання договору - купівлі - продажу
нерухомого майна недійсним. Зокрема, зазначила, що 3 серпня 2018 р. видала
довіреність відповідачу Б., якою уповноважила його продати належне їй на
праві власності приміщення магазину по вул. Братській в м. Львові. 14 вересня
2018 р. останній продав це приміщення дружині.
Суддя повернув позовну заяву на підставі ст. 185 ЦПК, оскільки, на його
думку, справа не підсудна даному суду.
Чи правомірні дії судді?


Підприємець Васькович звернувся в суд до редакції газети
«Вечірні новини» з позовом про захист честі, гідності та стягнення моральної
шкоди. Стаття, що була опублікована в газеті за 21 вересня 2015 р. «Що, де і
скільки» на думку позивача містить неправдиву інформацію і ганьбить його
перед мешканцями міста. В процесі підготовки справи до розгляду суд вважав
за необхідне долучити до участі у якості співвідповідача у справі автора статті
Антоненка.
Проаналізуйте правове становище учасників процесуальних відносин. Чи
може суд змусити брати участь у справі третю особу без її згоди?
Аргументуйте свою відповідь.


Після припинення шлюбних відносин, С. звернувся до суду з
вимогою про поділ майна. Особливі суперечки виникли стосовно визнання
права власності на автомобіль —Мазда, який був подарований дружині С. її
батьком в день одруження без укладення договору дарування. Враховуючи,
що С. користувався цим автомобілем, вкладав у нього кошти, просив суд
визнати за ним право на автомобіль.
Однак батько дружини С., дізнавшись про таке, звернувся до суду з вимогою про виключення автомобіля з поділу і мотивував тим, що надав його в тимчасове користування.

Яке процесуальне становище у процесі батька дружини С та який процесуальний порядок його вступу в процес?

Вкажіть:
а) чи може бути продовжений встановлений ЦПК строк розгляду справи?
б) у випадках, коли законом встановлений строк розгляду справи, який враховується з дня відкритгя провадження у справі, з яким розрахунком мусить бути закінчене провадження у справі до судового розгляду справи і чи слід враховувати вимоги ЦПК стосовно строку вручення повісток;
в) з якого дня підлягає обчисленню 10-денний строк апеляційного оскарження: з наступного дня після ухвалення рішення чи з наступного дня після названого судом дня для ознайомлення з рішенням.


Коломієць О. уклала з банком 3 договори, за якими передавала грошові суми під відсотки. Коли плив строк дії наступного договору, Коломієць О. звернулася до банку з вимогою видати їй вкладену суму з нарахованими згідно договору відсотками, але отримала відмову з посиланням на відсутність коштів. Одночасно представник банку вилучив у нею оригінали всіх трьох договорів і видав замість двох з них платіжне доручення не оплачене до цього часу. Третій договір був замінений договором купівлі-продажу акцій. Хоча Коломієць О. мала на меті лише отримати належні їй кошти.
Визначить предмет позову, предмет доказування.
Які докази і ким повинні бути представлені для судового розгляду спору?

Задачі з цивільного права (6)

Задачі з цивільного права 

Громадянин Крилов звернувся до юридичної консультації з наступним запитанням. У магазині він придбав кольоровий телевізор, але через три місяці після покупки телевізор згорів. При цьому громадянину були заподіяні збитки в розмірі 6500 грн. (згоріли меблі та речі, які знаходилися в кімнаті). Громадянин Крилов звернувся до заводу-виготівника з вимогою про компенсацію нанесених збитків. Однак завод цих вимог не визнав, бо з Криловим у договірних відносинах не перебуває та збитки компенсувати не має наміру.
Як потрібно вирішити цей спір? Які особливості виникнення цивільних прав та обов'язків у даному випадку?

Тринадцятирічний Володимир за участь у телевізійних передачах отримав винагороду в сумі 40 гр. За ці гроші він купив маркер (12 грн.) і електронний калькулятор (26 грн.). Батьки В. вирішили, що він нерозумно витратив гроші, бо в сім'ї вже є кілька маркерів і калькулятор. Вони повернули покупку до крамниці, вимагаючи від директора повернення грошей. Директор відмовився задовольнити їх вимогу, пояснюючи, що хлопчик зробив покупку за власні гроші, якими неповнолітні мають право розпоряджатися самостійно.

Сенченко звернувся до міського управління споживчого ринку зі скаргою на кафе "Хвиля", яке розташовано поблизу будинку, де він мешкає, зокрема, що музика, яка лунає з кафе до другої години ночі, заважає йому відпочивати. Управління споживчого ринку попередило власника кафе "Хвиля" вважає свої права порушеними, оскільки як власник може на власний розсуд використовувати свою власність.
Вирішити задачу з використанням чинного законодавства, судової практики, даючи відповіді на поставлені запитання:
Страхова організація пред'явила позов Костіну про стягнення 10000 грн. на відшкодування платежів, проведених Гур'єву. Як вказала в позовній заяві страхова організація регресна вимога базується на тому, що з вини Костіна у квартиру Гур'єва протекла гаряча вода, яка зіпсувала два килими. Страхова організація виплатила Гур'єву страхове відшкодування у сумі 10000 грн. і вимагає компенсації цієї суми Костіним. Під час розгляду позову виявилось, що в акті про загибель застрахованого майна, наданим страховою організацією, вказувалося, що з вини Костіна у ванній кімнаті був залишений відкритим водопровідний кран і це призвело до протікання гарячої води у квартиру Гур'єва. Під час розгляду справи виникло питання про зміст і правильність складання страхового акту, так як виявилося, що Гур'єв в момент його оформлення перебував на стаціонарному лікуванні у лікарні. Члени його сім'ї - дружина і брат, котрі проживали разом з ним, до складання акту залучені не були. Акт був складений через п'ять днів після заяви страхувальника заступником начальника страхової організації в присутності страхового агента і потерпілого. В акті відсутні свідчення про те, що він складений у присутності родини Гур'єва або ж за її участі. Крім того, як видно з заяви Гур'єва про настання страхового випадку, Костін у момент події перебував у своїй квартирі і повідомив про раптовий вихід з ладу батареї центрального опалення. Заява Костіна про ремонт батареї центрального опалення підтверджується випискою з книги записів звернень мешканців будинку у - диспетчерську за ремонтом будинкового обладнання.
Який договір страхування був укладений Гур'євим? Чи настав страховий випадок? Чи належним чином було складено акт про загибель майна? Чи можливо задовольнити даний регресний позов?


Подружжя Петренків у 1985 році усиновили 10-річного хлопчика з дитячого будинку, але не змогли справитися з ним. Хлопець вживав алкоголь, кривдив їх та наносив побої.
З огляду на те, що така поведінка усиновленого загрожувала здоров'ю і навіть життю Петренків, воно звернулося у 2005 році з заявою про скасування усиновлення.
Але у задоволені позовних вимог подружжю Петренків було відмовлено, оскільки усиновлений на день звернення до суду досяг 18 років.
1. Чи може протиправна поведінка усиновленого розглядатися як підстава для скасування усиновлення?
2. Чи впливає на можливість скасування усиновлення за ініціативою Петренків та обставин, що усиновлений на день звернення до суду досяг 18 років?
3. Розв'яжіть задачу.


Після смерті громадянина Поліхи до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини надійшли заяви про прийняття спадщини від дружини померлого, його повнолітнього сина, батька та матері. Через деякий час заяву про прийняття спадщини також подала громадянка Павучок від імені її малолітнього сина, який народився через два місяці після смерті Поліхи. Вона додала до заяви копію складеної за час життя Поліхи в органі РАЦСу заяви про визнання ним батьківства щодо зачатої дитини. Сім'я Поліхи оспорила заяву громадянки Павучок, вважаючи, що вона не має ніяких прав на спадщину.
Хто правий в даному спорі?
Які особи можуть бути спадкоємцями?
Чи зміниться рішення, якщо Поліха за час життя склав заповіт, однак не назвав дитину Павучок серед спадкоємців?


Пожежник В. проходячи ввечері біля сусіднього будинку побачив полум'я у сусідньому вікні і почув крики сусіднього хлопчика. В. розбив вікно, проник у кімнату і виніс хлопчика, поранивши при цьому собі ногу пошкодивши костюм. На врятованому горіла одежа і він отримав опіки рук. Врятований та рятувальник попали в лікарню, де пройшли довготривале лікування.
Чи підлягає відшкодуванню шкода, завдана пожежнику В. та врятованому? Хто зобов'язаний відшкодувати цю шкоду?


Пожежник В. проходячи ввечері біля сусіднього будинку побачив полум'я у сусідньому вікні і почув крики сусіднього хлопчика. В. розбив вікно, проник у кімнату і виніс хлопчика, поранивши при цьому собі ногу пошкодивши костюм. На врятованому горіла одежа і він отримав опіки рук. Врятований та рятувальник попали в лікарню, де пройшли довготривале лікування.
Чи підлягає відшкодуванню шкода, завдана пожежнику В. та врятованому? Хто зобов'язаний відшкодувати цю шкоду?


Внаслідок збиткової господарської діяльності повне товариство "Іво", яке займалося виробництвом продуктів швидкого приготування і напівфабрикатів, було оголошене банкрутом.
Внаслідок недостачі майна повного товариства, господарський суд звернув стягнення на особисте майно засновників.
Чи правомірне рішення суду?

Вирішити задачу з використанням чинного законодавства, судової практики, даючи відповіді на поставлені запитання:
Командитне товариство "Смислов і компанія" (далі товариство) протягом двох років здійснювало роботи по ремонту та обслуговуванню комп'ютерної техніки. За спільною згодою повних учасників було прийнято рішення про зміну основних напрямків діяльності товариства і здійснення в подальшому торговельної діяльності.
Проте відповідні зміни не були внесені до засновницького договору товариства, і через деякий час податкова інспекція виявила розбіжності між діяльністю товариства і видами діяльності, що були зафіксовані в договорі, та прийняла рішення про стягнення прибутків товариства від торговельної діяльності до державного бюджету, як незаконних. Смислов, якому відповідно до засновницького договору було доручено ведення справ товариства, пояснив, що засновницький договір містить фразу: "Товариство має право займатися всіма видами діяльності, які не заборонені законом", - тому вони не вважали за необхідне вносити зміни у договір.
Один із вкладників товариства, Мухін, довідавшись про це, зажадав скликання зборів усіх повних товаришів і почав заперечувати проти зміни напрямку діяльності товариства, посилаючись на те, що це вже призвело до зменшення прибутку товариства. Інший вкладник, Петров, розповів, що один з повних товаришів Мамутов став учасником повного товариства "Мамутов і компанія". У відповідь на це Мамутов нагадав Петрову, що той взагалі не може вказувати йому, як себе поводити, бо не зробив ще в повному обсязі вклад до складеного капіталу товариства.
На яке коло питань розраховане завдання? Дайте відповідь на ці запитання. Чому командитне товариство ще називають товариством на довірі?


Вирішити задачу з використанням чинного законодавства, судової практики, даючи відповіді на поставлені запитання:
Командитне товариство "Смислов і компанія" (далі товариство) протягом двох років здійснювало роботи по ремонту та обслуговуванню комп'ютерної техніки. За спільною згодою повних учасників було прийнято рішення про зміну основних напрямків діяльності товариства і здійснення в подальшому торговельної діяльності.
Проте відповідні зміни не були внесені до засновницького договору товариства, і через деякий час податкова інспекція виявила розбіжності між діяльністю товариства і видами діяльності, що були зафіксовані в договорі, та прийняла рішення про стягнення прибутків товариства від торговельної діяльності до державного бюджету, як незаконних. Смислов, якому відповідно до засновницького договору було доручено ведення справ товариства, пояснив, що засновницький договір містить фразу: "Товариство має право займатися всіма видами діяльності, які не заборонені законом", - тому вони не вважали за необхідне вносити зміни у договір.
Один із вкладників товариства, Мухін, довідавшись про це, зажадав скликання зборів усіх повних товаришів і почав заперечувати проти зміни напрямку діяльності товариства, посилаючись на те, що це вже призвело до зменшення прибутку товариства. Інший вкладник, Петров, розповів, що один з повних товаришів Мамутов став учасником повного товариства "Мамутов і компанія". У відповідь на це Мамутов нагадав Петрову, що той взагалі не може вказувати йому, як себе поводити, бо не зробив ще в повному обсязі вклад до складеного капіталу товариства.
На яке коло питань розраховане завдання? Дайте відповідь на ці запитання. Чому командитне товариство ще називають товариством на довірі?


Н. Короленко було знижено шлюбний вік, і вона взяла у шлюб у віці 16 років. Через рік вона розлучилась через грубе ставлення до неї чоловіка і вирішила з річною дитиною змінити місце проживання.
Гр-ка Короленко продала подаровану їй дідусем на весілля дачу для того, щоб на новому місці купити квартиру. Дізнавшись про це, дід подав до суду позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним, мотивуючи тим, що його онука є неповнолітньою і не може укладати самостійно угоди з нерухомості. Водночас він просив призначити його опікуном своєї онуки, а її зобов'язати за місцем проживання опікуна.


Пенсіонерка Боброва уклала з Іванчуком договір купівлі-продажу житлового будинку з умовою довічного утримання продавця. За цим договором Боброва передала Іванчуку у власність житловий будинок, що їй належав, а Іванчук зобов'язався надавати Бобровій до кінця її життя матеріальну допомогу в натурі - ізольовану кімнату для проживання, їжу, догляд і необхідну допомогу.
Однак через рік Іванчук тяжко захворів і довгий час знаходився на лікуванні в лікарні. Після повернення з лікарні він отримав інвалідність ІІ групи. У зв'язку з тим, що Іванчук практично майже припинив надавати Бобровій матеріальну допомогу, вона звернулася до суду з позовом про розірвання договору і про повернення їй житлового будинку.
На яких підставах може бути розірваний договір купівлі-продажу житлового будинку з умовою довічного утримання продавця? Чи підлягає задоволенню позов Бобрової?


Громадянка Н. уклала договір зі Смілянським територіальним відділенням національної акціонерної страхової компанії "Оранта" (надалі іменується як "страховик") про страхування належної гр-ці Н. корови на випадок викрадення чи випадкової загибелі. Страхова сума складала 1 500 грн. Після укладення договору застрахована корова загинула через те, що куплений у роздрібному магазині корм виявився неякісним.
Гр-ка П. в передбаченому договором порядку звернулась до страховика з вимогою про виплату страхової суми.
Страховик запропонував гр-ці Н. страхове відшкодування в розмірі 1000 гри. Відмова у решті страхової суми була мотивована тим, що за даними Смілянського районного ринку, за продажу м'яса корови, в момент загибелі тварини, можна було отримати віл 500 до 600 гри. прибутку. Тим часом гр-ка Н. надала довідку місцевого ветеринара проте, що м'ясо загиблої тварини було повністю утилізоване.
Чи правомірна відмова страхувальника у виплаті страхової суми в повному розмірі?


За договором змішаного страхування життя страхувальник, гр-н К., призначив на випадок своєї смерті одержувачем страхової суми свого старшого сипа.
Незадовго до закінчення дії договору гр-н К. помер від тілесної травми, отриманої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.
Перед смертю гр-н К. звернувся до страховика із заявою про виплату страхової суми не своєму синові (як це передбачалось при укладенні договору), а гр-ці З., з якою гр-н К. на час скоєння ДТП проживав однією сім'єю і яка докладала всіх зусиль аби врятувати К., тим часом як син ні разу не поцікавився станом здоров'я К.)
Підпис гр. К був на зазначеній заяві був посвідчений головним лікарем лікарні, де після настання ДТП і до смерті перебував К.
Дати правову характеристику договору укладеного в даному випадку.
Чи має бути враховано страховиком заява гр-на К.?
Яке регулятивне співвідношення норм Закону "Про страхування" і відповідних норм Цивільного кодексу України?


Громадянин Семенюк купив у громадянина Шаповалова будинок. Через місяць після належного оформлення договору купівлі-продажу покупець звернувся з позовом про його розірвання або зменшення покупної ціни під приводом того, що попередній власник навмисне приховав недоліки будинку, якій потребує капітального ремонту. У двох кімнатах необхідно замінити підлогу, віконні рами, провести малярні роботи, в деяких місцях замінити стропила. Продавець проти позову заперечував, посилаючись на те, що до укладення договору громадянин Семенюк протягом 4 місяців мешкав у будинку як наймач та мав змогу з'ясувати його стан.
Чи обґрунтована вимога Семенюка? Як вирішити спір?


Побігайло звернулась до психіатричної лікарні, де перебував на лікуванні від алкоголізму її чоловік, з клопотанням порушити перед компетентними органами питання про обмеження його в дієздатності. Головний лікар порадив Побігайло звернутися з цього приводу до прокурора, а для захисту її інтересів - до комітету профспілки за місцем роботи, а інтересів дітей - до органів опіки та піклування. Вислухавши таке пояснення, повнолітній син Побігайло подав від свого імені до суду заяву про обмеження в дієздатності батька.
Чи мав на це право син?
Чи правильне роз'яснення головного лікаря?


Перебуваючи в зареєстрованому шлюбі з Перепелицею, Байрачна звернулась з позовом про стягнення з нього на період вагітності і родів щомісячно по 400 грн., оскільки Перепилиця не надає їй ніякої матеріальної допомоги. Позов Байрачної був задоволений. Місячний заробіток відповідача 2000 грн.
З кого і в якому розмірі мусить бути стягнутий судовий збір та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи?
Який це вид збору?
Яка різниця між судовим збором та витратами, пов'язаними з розглядом справи?


У порядку підготовки справи до судового розгляду районний суд м. Києва постановив ухвалу, за якою доручив суду Приморського району м. Одеси допитати свідка Курилова по зазначених в ухвалі обставинах та витребувати від нього документи, які підтверджували ці обставини.
Чи не суперечить такі дії суду принципу безпосередності?


Повне товариство уклало договір з місцевою адміністрацією на оренду гаража. За договором товариство зобов'язалося реконструювати гараж. Частина гаража повніша була використовуватися для стоянки легкової автомашини, а іншу товариство зобов'язалося переобладнати в житлове приміщення й оселити там шофера. Усі роботи повинні були закінчитися через шість місяців. Уклавши договір, товариство наслало в гаражі на цементне покриття дерев'яну підлогу, вселило в гараж шофера і ніяких інших робіт не робило. У встановлений термін орендна плата не була внесена. Місцева адміністрація подала позов проти товариства про стягнення орендної плати і про примушення його до виконання всіх робіт за договором.

Карпич С. орендував на весняно-літній період автомобіль CORVЕT 330 у прокатного товариства "МОРИМОТО". На шосе машина Карпича С. зіткнулась із зустрічною автомашиною, внаслідок чого у машині було пом'яте крило та розбита фара. В акті про дорожньо-транспортну пригоду зазначалося, що окрім фари та крила в машині було пошкоджено двигун. Карпич С. погодився відшкодувати вартість ремонту фари та крила, але відмовився від відшкодування вартості, ремонту двигуна у зв'язку з тим, що двигун був пошкоджений на момент передачі машини у прокат, і про це він зазначив в акті огляду місця ДТП, який склали працівники ДАІ. На питання чому він взяв в прокат пошкоджений автомобіль він пояснив, що про несправність двигуна він усно вказав працівникові товариства та вимагав заміни автомобіля але. у зв'язку з відсутністю іншої машини, погодився взяти машину з поломкою.
Яку відповідальність несе наймодавець за майно, що передасться наймачеві?
Чи обґрунтовані доводи Карпича С? Як змінилась ситуація якщо б про пошкодження двигуна було зазначено в договорі прокату? Як впливає на розмір відповідальності якщо двигун після ДТП не підлягає ремонту?


Позняков О. дав своєму сусідові у позичку на час весілля сина набір старовинних срібних столових приборів у кількості: 20 ложок та 20 виделок. Після весілля виявилося, що усі виделки були вкрадені кимсь з гостей. Позняков О. вимагає сплати вартості 20 виделок та штрафу в двократному розмірі їх вартості.
Чи будуть задоволені вимоги Познякова О.?


Телєгін здав квиток у касу аеропорту, оскільки літак, на якому він повинен був летіти з Новосибірська в Москву затримався на шість годин і він уже не встигав зробити пересадження на рейс Москва - Анталія в Шереметьєво-1, у якому було заброньовано для нього місце. При цьому він зажадав відшкодувати не тільки вартість квитка, але заплатити й штраф, передбачений у транспортному уставі, а також вартість туристичної путівки в Анталію, купленої в турагентстві "Пегас", і відшкодувати моральні збитки. Аерофлот відмовився платити, мотивуючи це тим, що затримка вильоту відбулася через страйк заправників палива, а не з вини адміністрації аеропорту.
Чи підлягає задоволенню вимога пасажира Телєгіна? "
Чи зміниться рішення завдання, якби затримка відбулася через відсутність палива або технічної несправності літака?

Цегляний завод відповідно до укладеного договору поставки повинен був відвантажити будівельному комбінату 20 тис. штук цеглі. Наприкінці року , у межаж якого припинялася дія договору , завод відвантажив тільки 9 тис. штук, а решту 11 тис. штук поставив на протязі першого кварталу наступного року. Зважаючи на те, що з 1 січня постановою уряду були підвищені ціни на цегляну продукцію, між сторонами виникла суперечка. Поставник вимагав, щоб 11 тис. штук цеглі було оплачено за новими цінами, бо в іншому разі він понесе збитки. Покупець настоював на тому, що розрахунок має бути за старими цінами.
Як вирішити даний спір?

Леонтович регулярно виконував роботи по виготовленню та реєстрації веб- сайтів на підставі договорів підряду із замовниками. Під час виконання замовлення на виготовлення сайту підприємства «Південь» Леонтович тяжко захворів , потрапив у лікарню і тому здав замовлення на 25 днів пізніше встановленого в договорі строку. Підприємство «Південь» висунуло вимогу про зменшення оплати за виконану роботу на відповідну суму. Леонтович не погодився на зниження вартості виконаної роботи , посилаючись на те, що договором підряду не передбачено випадків зменшення оплати за виконану роботу , а порушення ним строку договору сталося з причин, які він не міг передбачити і запобігти їм, тобто не з його вини.
Підприємство «Південь» звернулося до суду і в позові зазначило, що Леонтович як підприємець повинен відповідати за не виконання умов договору незалежно від його вини, а його посилання на хворобу не повинно прийматися до уваги. Заперечуючи проти позову підприємства «Південь» , Леонтович стверджував, що він не вважає себе підприємцем, оскільки ніде в якості такого не зареєстрований. Чи повинен Леонтович відповідати за прострочення виконання умов договору підряду?

Між заводом «Верстатобуд» та приватним підприємством «Космос» був укладений договір поставки, за яким завод повинен був передати деревообробні верстати на суму 10000 грн. Завод свої зобов`язання виконав вчасно, але приватне підприємство не розрахувалося за отримані верстати. Завод звернувся до господарського суду з позовом про стягнення з приватного підприємства суми заборгованості та моральної шкоди за невиконання умов договору.
Чи правомірні вимоги заводу?Що буде об`єктом даних правовідносин?

Сергій Мовчан з приводу закінчення школи отримав від бабусі подарунок – магнітофон. Через деякий час він спитав бабусю чи не буде вона заперечувати проти того, щоб він обміняв магнітофон на відеокамеру, яка належить його товаришу Колобову. Бабуся не заперечувала й письмово оформила свою згоду на укладення правочину. Обмін відбувся. Батько Сергія дізнавшись про обмін , звернувся до Колобова з вимогою повернути магнітофон і забрати відеокамеру, оскільки він своєї згоди на обмін не давав.
Колобов відмовився і пояснив , що наскільки йому відомо, магнітофон подарував Сергію не батько, а бабуся, яка дала письмову згоду на укладення правочину. За таких обставин, як вважав Колобов , неповнолітній Сергій не потребує згоди батька на укладення правочину. Хто правий у цьому спорі ? Чи переміниться рішення , якщо мати Сергія дасть згоду на обмін по проханню бабусі?

Бородіна пред`явила у березні 2008 р. Позов до Агіна про стягнення з нього 2 тис. гривень. У позовній заяві вона зазначила , що 15 листопада 2006 р. Агін купив у неї за 4 тис. грн.. кольє, але заплатив тільки 2 тис грн.., а на іншу суму видав позикову розписку, якою обумовив повернення боргу не пізніше 1 лютого 2006 р. Проте, після настання строку, Агін боргу не сплатив, мотивував несплату тим, що Бородіна у свій час не сплатила боргу його батьку, у спадковому майні якого Агін виявив розписку, видану Бородіною про одержання в борг 2 тис грн.. терміном на 2 місяці в квітні 2006 р. Агін знайшов розписку відразу після смерті батька в січні 2007 р. , але повернення боргу протягом усього цього часу не потребував, хоча збирався це зробити.
Вирішіть спір.

Відповідно до укладеного договору про надання послуг, викладач університету Іванова зобов’язалась підготувати Тетяну Денисову до складання вступних іспитів до юридичного інституту з основ правознавства. Зі свого боку Денисова зобов’язалась відвідувати зайняття тричі на тиждень та сплачувати за них навіть у випадку їх пропущення без поважної причини. Послуга викладача повинна була сплачуватися після кожного проведеного заняття. Через місяць Денисова відмовилась від трьохразового відвідування викладача на тиждень, та запропонувала зменшити їх кількість до одного разу на тиждень. Іванова в принципі не заперечувала, але наполягала, що навіть при цій зміні вона повинна сплачувати їй за два пропущених заняття, тобто кожне зайняття Денисова повинна була сплачувати у потрійному розмірі.
Чи вправі Денисова порушувати умови договору щодо трьохразового відвідування занять викладача на тиждень, а не один раз, як вона того бажає?
Чи правомірна вимога Іванової щодо оплати одного заняття в потрійному розмірі?
Чи має право Іванова відмовитися від виконання договору у зв’язку з неможливістю його виконання через вину Денисової? І яким чином повинна бути сплачена її послуга в такому випадку?

Підприємство-вантажоодержувач звернулося до господарського суду із позовом про стягнення з залізниці збитків від недостачі 20 ящиків консервів на загальну суму 1300 грн., що виникла при транспортуванні вантажу. При розгляді справи було встановлено, що представник станції призначення відмовився складати комерційний акт про недостачу вантажу, про що комісія у складі посадових осіб вантажоодержувача 13 листопада 2005 р. склала акт, який був зареєстрований 20 листопада 2005 р. Того ж дня вантажоодержувач надіслав начальнику Управління Південно-3ахідної залізниці скаргу на відмову станції скласти комерційний акт з приводу недостачі вантажу. Господарський суд відмовив позивачу у задоволенні позовних вимог, зазначивши у рішенні, що позивач припустився порушення вимог параграфу Правил перевезення вантажів, оскільки вантаж перевірявся 13 листопада 2005 р., а скаргу було подано лише 20 листопада 2005 р., через що приймальний акт від 13 листопада 2005 р. не може бути достатнім доказом вини перевізника в недостачі вантажу.
Дайте аргументовану оцінку рішенню суду.

Між КСП “Прогрес” і Управлінням залізниці було укладено договір на перевезення 40 т. помідорів свіжого врожаю овочепереробному заводу.Подано 2 вагони, які були повністю завантажені. На станції призначення при прийнятті вантажу було виявлено повну непридатність помідорів для переробки. В акті експертизи, проведеної на вимогу одержувача, зазначено, що помідори забруднено залишками і випарами міндобрив. Тому продукція не може бути використана через загрозу отруєння і підлягає знищенню.
Встановлено, що міндобрива були одержані агрофірмою “Весна”. Після вивантаження вагони зразу ж були подані під завантаження КСП “Прогрес”. КСП звернулося до залізниці з вимогою про відшкодування збитків.
Дайте правову оцінку ситуації. Кому належить право вимагати відшкодування збитків? Хто є суб’єктом відповідальності за збитки завдані КСП?


Філія інституту НДІ (науково−дослідним інститутом)Електромаш уклала із заводом Електропобутприлад договір на виготовлення технічної документації і виконання монтажних робіт. Договором були встановлені
терміни на виготовлення документації і виконання робіт. За порушення
зобов’язань філією НДІ передбачалася неустойка. На виконання договору завод
Електроприлад перерахував філії НДІ аванс у розмірі 40 % від суми договору.
Однак філія НДІ Електромаш не виконала взяті зобов’язання, у зв’язку з чим
завод подав позов до господарського суду про розірвання договору, стягнення
неустойки і відшкодування збитків. Заперечуючи проти позову, представники філії посилалися на те, що філія не є
юридичною особою і не може нести відповідальності за договором. Не будучи юридичною особою, філія навіть не мала права укладати цей договір.  Визначте правове становище філій і представництв. Проаналізуйте доводи відповідача, вирішіть справу.

Завод з виготовлення тари уклав з профтехучилищем №8 договір на виготовлення меблів. Під час перевірки фінансово-господарської
діяльності заводу органами контрольно-ревізійного управління було зазначено, що оскільки предметом діяльності заводу є виготовлення тари, то завод незаконно виготовляв меблі, тому прибуток від їх реалізації профтехучилищу № 8 підлягають зарахуванню до бюджету. Яку правоздатність має завод з виготовлення тари? Чи відповідають чинному
законодавству висновки КРУ?



КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРАВА
Контрольна робота №1
1. Дайте повну відповідь на питання.
Поняття, предмет та метод цивільного права.
2. Складіть структурно-логічну схему: «Види актів цивільного законодавства»
3. Розв’яжіть задачі.
Завдання №1
Директор автотранспортного підприємства видав наказ, яким заборонив бухгалтерії виплачувати слюсарю Сидорову належну йому заробітну плату і дав розпорядження видавати зарплату його дружині. Прийняття таких заходів у наказі було мотивоване тим, що Сидоров зловживав спиртними напоями.
Дайте юридичну оцінку наказу директора.

Завдання № 2
Виїжджаючи в довгострокове відрядження, Лукіна вимагала, щоб чоловік видав їй розписку в тому, що в її відсутність він не буде продавати належних їм речей. Така розписка не тільки була написана чоловіком Лукіної, але й посвідчена нотаріусом.
Повернувшись через півроку додому, Лукіна з'ясувала, що її чоловік продав телевізор своєму знайомому. Лукіна пред'явила до
останнього позов про визнання договору купівлі-продажу телеві­зора недійсним. До позовної заяви була додана розписка чоловіка.
Яке рішення повинен винести суд?

Завдання № З
Власник будинку Черненко здав за договором житлового найму одну з кімнат сім'ї Мусатових строком на п'ять років. Згідно умов договору Мусатових не мають права грати на музичних інстру­ментах, користуватися транзистором і магнітофоном, поки вони проживають в будинку Черненко, але через 2 роки, коли сину Мусатових виповнилось 6 років, спеціалісти виявили в нього музичні здібності, батьки придбали фортепіано і записали його до музичної школи.
Черненко пред'явив позов до наймача про розірвання договору житлового найму на підставі того, що останній порушив умови договору.
Яке рішення повинен винести суд?

Завдання № 4
Коли Григорію Доліну виповнилося 14 років, бабуся в день його народження подарувала йому 500 грн. Григорій наступного дня пішов до банку і поклав ці гроші на депозитний рахунок. Через З місяці він зняв з рахунку 250 грн. і купив у батька свого знайомого Чернова собаку.
Мати Григорія вимагає, щоб Чернов забрав собаку і повернув 250 грн. Оскільки Чернов відмовився це зробити, мати Григорія змушена була звернутись з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним.
Чи підлягає позов задоволенню? Чи правомірно вчинили працівники банку, видавши гроші Григорію без згоди на це його батьків?


Завдання № 5
Сімнадцятирічний Міша Кириченко на першу ж заробітну плату, яку він одержав на заводі, купив у Олега Міщенко куртку. Батьки Міші вимагали, щоб він повернув куртку знайомому і забрав у нього свої гроші. Міша не виконав вимоги батьків і наступного дня уклав договір міни з Селюковим - робітником того ж заводу. Згідно цього договору Міша передав Селюкову куртку , в замін якої одержав від нього годинник. Батьки Міші вимагають розірвання і цього договору.
Оскільки контрагенти Міші за обома угодами відмовились виконати вимоги його батьків, батько Міші звернувся з позовами в суд про визнання договорів купівлі-продажу і міни недійсними.
Чи підлягають ці позови задоволенню? 



КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРАВА
Контрольна робота №2
1.Дайте повну відповідь на питання: «Загальна характеристика цивільного права зарубіжних країн»
2. Складіть структурно-логічну схему: «Види цивільних правовідносин».
3. Розв’яжіть задачі.
Завдання № 1     
Шістнадцятирічний Вітя Сумарков, який навчається у техні­кумі, на одержану стипендію куцив декілька білетів грошово- речової лотереї. По одному з цих білетів він виграв холодильник «Дніпро» .,Не проінформувавши своїх батьків, він продав холодиль­ник за 1500 грн. сусіду по будинку Іванову Я. С.
Батько Віті звернувся до Іванова Я. С. з проханням повернути холодильник. Проте Іванов Я. С. відмовився це зробити, посилаю­чись на те, що білети грошово-речової лотереї Вітя придбав на свою
стипендію, то він може самостійно розпоряджатися і цими білетами, і виграшами, які на них випали.
Тоді батько Віті пред'явив до Іванова Я. С. позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним.
Яке рішення повинен винести суд?

Завдання № 2
Міхнов дізнався, що шістнадцятирічний син його сусідів Микола, студент технікуму, сам ремонтує теле- та радіоапаратуру, вирішив використати його послуги і доручив йому відремонтувати телевізор. Вони домовились, що за роботу Миколі буде заплачено 25 грн. Микола дуже довго ремонтував телевізор, намагався навіть його переладнати за новою схемою, але налагодити його не зміг. Тоді Міхнов відвіз телевізор в майстерню по ремонту телевізорів. Оглядаючи телевізор, майЬтер сказав, що після таких переоблад­нань та «виправлень», яким він був підданий, відремонтувати його неможливо.
Міхнов звернувся до батьків Миколи з вимогою відшкодувати нанесені йому збитки. Батьки відмовились це зробити, посилаючись на те, що вони не тільки не давали своєму сину згоди на укладення угоди з Міхновим, але навіть не знали про це.
Міхнов звернувся до суду з позовом до батьків Миколи.
Яке рішення повинен винести суд? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що батьки знали про укладення договору?

Завдання № 3
Саша (8 років) і Олег (10 років), граючи на дворі, розвели поблизу сарая багаття, від якого сарай спалахнув. Власник сараю звернувся до батьків Саші та Олега з позовом про відшкодування збитків.
Батьки цих дітей заперечували проти позову, посилаючись на тё, що їх діти ще недієздатні і тому відповідальність за вчинену шкоду не несуть, а вони (батьки) були в момент вчинення шкоди на роботі, і тому також не можуть нести відповідальність.
Як вирішити справу?  

Завдання № 4
17-річний Костя Глущенко, який працював у майстерні з ремонту взуття, побачивши у дворі біля парадного велосипед, взяв його і поїхав кататись. Пізніше з'ясувалось, що він мав намір недовго покататись і поставити велосипед на місце, де він його взяв.
З'їжджаючи з пагорба на великій швидкості, Костя налетів на дерево, зламав велосипед, а сам зі струсом мозку був доставлений у лікарню. Було встановлено, що велосипед належав Юрченку, який вимагає відшкодування йому збитків від батьків Кості. Батьки Кості відмовились це зробити, посилаючись на те, що вони не в змозі здійснювати постійний контроль за дорослим сином.
Юрченко звернувся до суду з позовом до батьків Кості про відшкодування нанесеної йому шкоди.
Вирішіть справу.        

Завдання №5
20-річний Юрій Біломісних викрав із квартири Крюкової речі на загальну суму 3 500 грн. На підставі висновку судово-психіатрич- ної експертизи про те, що Юрій Біломісних психічно хворий і не може розуміти значення своїх дій, суд звільнив Юрія від кримі­нальної відповідальності і відправив його на примусове лікування.
Крюкова пред'явила позов до батьків Юри як до його опікунів.
Батьки проти позову заперечували, посилаючись на те, що Юрій не був визнаний недієздатним в установленому законом порядку, тим більше, що в нього на рахунку в банку знаходиться грошова сума у розмірі 5 000 грн;; яка була подарована йому дідом.
Вирішить справу.
КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРАВА
Контрольна робота №3
1. Дайте повну відповідь на питання: «Наука цивільного права і цивільне право як навчальна дисципліна»
2. Складіть структурно-логічну схему: «Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин»
3. Розв’яжіть задачі.
Завдання №1
Прокурор звернувся в Корсунівський міський суд з заявою, в якій просив оголосити Соколова померлим, мотивуючи це тим, що 10 травня 2003 року Соколов не з'явився для виконання своїх трудових обов'язків на судно «Остронс», де він працював. Проведеним розслідуванням місце знаходження Соколова не встановлено. На думку прокурора, яка ґрунтується на побічних доказах, Соколов втопився, купаючись у морі в стані сп'яніння.
Корсунівський міський суд рішенням від 1 вересня 2004 року заявлену вимогу задовольнив.
Чи є правильним рішення?
Завдання №2
Дашкова звернулась до суду з заявою оголосити померлим її батька - Хитайлова. При цьому вона посилалась на довідку военкомата від 20 травня 1946 року про те, що Хитайлов, знаходячись на фронті, зник безвісти у грудні 1941 року. В заяві Дашкова вказала, що визнання Хитайлова померлим їй необхідно для оформлення права спадкування майна діда, померлого 21 квітня 1999 року. Згідно ч. 1 ст. 1266 ЦК України вона, як онучка, може бути спадкоємицею за законом за умови, що на момент відкриття спадщини немає в живих її батька (сина діда).
Новочеркаський міський суд заявлену вимогу задовольнив і вказав днем смерті Хиталова день вступу рішення суду в законну силу - 20 червня 1999 р.
Чи правильне рішення суду?

Завдання №3
Смирнов рибалив на озері. Човен перевернувся і він втопився. Все це трапилось на очах у чотирьох жителів сусіднього села, які ловили рибу з берега. Тіло Смирнова не знайшли.
Дружина Смирнова через 6 міс. після нещасного випадку звернулась до суду про оголошення Смирнова померлим. Суд виніс рішення про оголошення її чоловіка померлим.
Чи правильне рішення суду?
Завдання №4
Воронін поплив на човні рибалити на Каховському водосховищі. Після шторму він додому не повернувся. Ні човна, ні тіла Вороніна не було знайдено. Каховський міський суд виніс рішення про встановлення факту смерті Вороніна.
Чи правомірне рішення суду?

Завдання № 5
Між Кучеровим і його дружиною склалися неприязні відносини. В липні 1998 року після чергової сварки Кучеров зібрав свої речі і поїхав, нікому не кажучи про те, куди він їде. В січні 1999 року (дату встановити не вдалося) сестра Кучерова одержала від нього лист, в якому брат нічого не написав ні про своє місцезнаходження, ні про свою роботу, Після цього листа ніяких відомостей від Кучерова не було. Дружина Кучерова, бажаючи вступити в шлюб другий раз, звернулась 20 листопада 2001 року до суду з заявою про оголошення Кучерова померлим.
Чи є підстави для задоволення позову дружини Кучерова?
Як вона може захистити свої права?

19-річний Сергій Миронов, студент другого курсу автодо­рожнього інституту, знаходився на утриманні своїх батьків. Одного разу батько дав йому гроші для придбання пальто. Проте Сергій купив на ці гроші у свого знайомого Чанова електронний годинник.
Батько Сергія почав вимагати, щоб син віддав годинник Чанову і забрав гроші. Оскільки і син, і Чанов відмовились виконувати ці вимоги, батько звернувся з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним. Батько заявив, що хоча сину вже 19 років, але свого заробітку він не має, стипендії не одержує і тому не вправі самостійно розпоряджатися грошима.
Вирішіть справу.

Левицький в установленому порядку був оголошений померлим. Його майно перейшло до його дружини як до єдиної спадкоємиці першої черги. Через рік вона продала будинок Сучкову, авто­машину через комісійний магазин - Анахіну, бібліотеку - Жаркову. Всі вони знали, що купують речі, які належали особі, яку оголошено померлою. Декілька цінних картин, а також ряд інших речей були продані невідомим особам. Скрипку, фотоапарат, телевізор дружина залишила собі. Частину грошей, одержаних від продажу картин, вона витратила на придбання меблів.
Через 2 роки після оголошення Левицького померлим, він повернувся. До цього часу дружина вступила у шлюб другий раз з Мілько і відмовилась повернутись до Левицького, а також відмовилась віддати йому речі, які залишились, та гроші, одержані за продані речі. Сучков, Анохін і Жарков також відмовились повернути йому речі. Тоді Левицький звернувся до суду з позовом до своєї дружини та до цих осіб. Від останніх він вимагав повернення будинку, автомашини та бібліотеки, а від дружини - скрипки, фотоапарату, телевізора, а також меблів, оскільки вони були куплені за гроші, одержані від реалізації картин та інших речей, які належали йому. Левицький також просив суд визнати недійсним шлюб його дружини з Мілько.
Які вимоги Левицького є підставними?
Чи є правомірними дії Левицького?

Внаслідок переобліку матеріальних цінностей на базі TOB «Текстилыпвейторг» було встановлено нестачу на суму 3 284 грн. Відповідальний за зберігання матеріальних цінностей бази комірник Чуднов після ревізії почав переховуватись. Його розшук протягом року не дав жодних результатів. Як з'ясувалось, у Чуднова на праві приватної власності є будинок, який було куплено ним незадовго до виявленої нестачі.
Чи може TOB «Текстильшвейторг» компенсувати вартість нестачі матеріальних цінностей, і що він повинен для цього зробити?

Психічно хворий Тучко був визнаний судом недієздатним. Опікуном Тучко було призначено його сестру Єлисеєву.
За відсутності Єлисеєвої Тучко продав килим і магнітофон Баркову, з яким познайомився у магазині.
Дізнавшись про це, Єлисеєва пред'явила позов до Баркова про визнання договору купівлі-продажу недійсним і повернення проданих речей. Барков проти позову заперечував, посилаючись на те, що він не знав про недієздатність Тучко.
Чи під лягає позов Єлисеєвої задоволенню?

Громадянин М. та громадянин К, звернулись до нотаріуса з проханням посвідчити договір купівлі-продажу квартири, влас­никами якої є М. та члени його сім'ї. Для посвідчення правочину М. надав нотаріусу свідоцтво про приватизацію, відповідно до якого власниками квартири є він, його дружина та двоє дітей, одному з яких 11, а другому 16 років. Нотаріус відмовився посвідчувати зазначений договір на підставі відсутності рішення органу опіки та піклування, в
Гр-нин М. оскаржив відмову нотаріуса, мотивуючи це тим, що його син віком 16 років, має право сам укладати правочини, але за його згодою, а за меншого сина він зробить це сам.
Чи правильні дії нотаріуса?

15-річній К. суд дав дозвіл на одруження. Під час шлюбу подружжя придбало гараж. Через 4 місяці після одруження за бажанням обох із подружжя суд задовольнив позов про їх розлучення. За рішенням суду гараж перейшов у власність К., яка незабаром звернулась до нотаріуса з проханням посвідчити угоду про відчуження гаража. Нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріаль­них дій по посвідченню угоди, мотивуючи це тим, що на даний момент К. вже не перебуває у шлюбі та їй не виповнилось ще 18 років на момент укладення даного договору. Для посвідчення правочину нотаріус вимагав згоди батьків та відповідного рішення органу опіки та піклування.
Чи правильні дії нотаріуса?

Дубинський А. А. звернувся до суду з заявою про визнання своєї бабусі Дубинської Л. М. недієздатною. Подання заяви він обумовив тим, що на сьогоднішній день бабуся потребує призначення над нею опіки, оскільки не може в силу свого душевного стану відповідати за свої дії та керувати ними. В судовому засіданні Дубинський А. А. просив задовольнити заяву.
На підставі яких матеріалів суд приймає рішення, яким має бути його зміст?


Колеснікова Є. С. звернулась до суду з заявою про визнання померлим свого сина. Заява була подана 27 березня 2006 року*
У своїй заяві вона вказала, що її син на автомобілі, що належить йому, в травні 2005 року виїхав в м. Донецьк до родичів. 20 травня 2005 року його автомобіль був знайдений робітниками міліції зі слідами крові в салоні та багажнику автомобіля. 31 травня 2005 року прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактом вбивства Колеснікова В. П. В заяві також було вказано, що протягом 8 місяців про сина заявниці нічого не було відомо. Вжиті Колесніковою заходи щодо визначення місця знаходження сина результатів не дали. Визнання Колеснікова В. П. померлим позивачці потрібно було для прийняття спадщини.
Яке рішення повинен винести суд?


АТ «Київміськбудматеріали» звернулось до суду з заявою про визнання свого працівника Авраменка безвісно відсутнім. В заяві від 16 лютого 2006 року пояснено, що Авраменко проживав в помешканні 32, будинку 13 по вул. Нижньоюрківська в м. Києві з 23 березня 1986 року.
З травня 2004 року Авраменко у вказаній квартирі не проживає, з цього ж часу його місцезнаходження невідомо.
Чи підлягає позов задоволенню?


В заснуванні спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю « ABG Int. Corp.» прийняли участь три фізичні особи - громадяни України та іноземний інвестор - юридична особа за законодавством США компанія « P&G Corp.», в особі її представника - громадянина США Роя Н. Сміта. Всі учасники товариства внесли свою частку до статутного капіталу товариства та одержали свідоцтва товариства. Через рік після заснування товариства між його учасниками - громадянами України виник конфлікт. Два українських учасника товариства та інший представник іноземного інвестора - громадя­нин Кіпру Джордж К. Паріакос підписали протокол загальних зборів про виключення третього українського учасника - громадян­ки К. зі складу товариства «за систематичне перешкоджання діяльності товариства». Після цього засновницькі документи товариства, в складі учасників якого К. відсутня, були подані до відповідної районної державної адміністрації та перереєстровані. Громадянка К. звернулась з позовом до суду.
Яке обґрунтування своїх позовних вимог повинна надати громадянка К. ?
Хто є відповідачем за цим позовом - товариство «ABC Int. corp.», українські учасники товариства як фізичні особи, українські учасники та компанія «P&G corp.»?
Яке рішення та з яким обґрунтуванням повинен винести суд?


Дві юридичні особи - відкрите акціонерне товариство «АБВ», створене в процесі корпоратизації, та приватне підприємство зі 100% іноземним капіталом «ПМ-інвест» прийняли рішення про створення товариства з обмеженою відповідальністю зі статутним капіталом 10 000 грн. Частка кожного з учасників складає 50%, тобто 5 000 грн. Для реєстрації цього товариства районна державна адміністрація вимагає від учасників довідку Антимонопольного комітету про згоду на створення такого підприємства та відмітку податкової адміністрації відповідного району на реєстраційній карті підприємства про взяття його на облік, а також надання директором нового підприємства довідки з податкової інспекції за місцем його проживання про присвоєння йому ідентифікаційного коду платника податків.
Чи є законними вимоги районної державної адміністрації?
Яким чином слід діяти учасникам для захисту їх прав?


Товариство з обмеженою відповідальністю «Оріон» вирішило приватизувати шляхом викупу належне йому на праві оренди приміщення магазину. Регіональне відділення ФДМ України поряд з іншими документами вимагає від TOB «Оріон» надання протоколу зборів учасників TOB «Оріон», на якому учасники вирішили приватизувати приміщення магазину. Учасниками TOB «Оріон» є дві юридичні особи: TOB «Русь» та TOB «Надія». Однак рік тому TOB «Надія» ліквідоване за рішенням його учасників. Свою частку до статутного капіталу TOB «Оріон» TOB «Надія» не внесло. Таким чином, подати необхідний протокол до відділення ФДМ України неможливо.
Як слід вирішити проблему?
Чи зміниться рішення проблеми, якщо TOB «Надія» внесло свою частку до статутного капіталу TOB «Оріон»?


Громадяни Іванов та Петров вирішили заснувати товариство з обмеженою відповідальністю. Однак орган державної реєстрації відмовив у реєстрації, мотивуючи тим, що кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю повинна бути не менше трьох осіб, оскільки за Законом України «Про господарські товариства» кількість членів ревізійної комісії повинна бути не менше 3-х осіб.
Чи є законними дії органу державної реєстрації?
В яких випадках може бути відмовлено в реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності?
Яким чином громадяни Іванов та Петров можуть захисти­ти свої права та яку аргументацію вони повинні при цьому надати?


Громадянин К. був засновником і директором приватного підприємства. Після його випадкової загибелі банк, де у приватного підприємства був відкритий розрахунковий рахунок, відмовився приймати платежі, мотивуючи це відсутністю підпису директора на платіжному дорученні. Серед працівників приватного під­приємства не було жодного, кому б колишній директор надав право підпису платіжних документів. Спадкоємцям померлого банк також відмовив у проведенні операцій з розрахункового рахунку приватного підприємства, порадивши їм зачекати 6 місяців. Між тим, контрагенти приватного підприємства вимагають платежів по укладеним договорам та погрожують господарським судом.
Дайте правову оцінку правовідносинам.
Чи є правомірними дії банку?
Яке рішення винесе господарський суд, якщо хтось з контр­агентів приватного підприємства звернеться до нього з позовом?
Хто буде представляти приватне підприємство у госпо­дарському процесі?


На зборах учасників товариства з обмеженою відповідальністю було прийняте рішення про звільнення директора як «такого, що не відповідає посаді». Однак директор відмовився виконувати рішення загальних зборів учасників та залишив у себе печатку, штампи, документацію товариства. Банк, до якого був наданий протокол загальних зборів про звільнення директора, продовжує приймати платіжні документи, підписані директором, аргумен­туючи це тим, що «директор той, хто має печатку».
Яким чином примусити директора виконати рішення загальних зборів?
Чи є правомірною позиція банку?


Між Національним бюро розслідувань України (Замовник) та ВАТ «Київміськбуд» (Підрядник) був укладений договір підряду на капітальне будівництво, відповідно до якого Підрядник зобов'язувався збудувати і здати Замовнику адміністративну будівлю, а Замовник - прийняти закінчений будівництвом об'єкт і оплатити його.
Підрядник виконав свої зобов'язання належним чином, будинок був введений в експлуатацію в квітні 2005 року. Замовник не оплатив повну вартість будівлі, внаслідок чого заборгованість з урахуванням інфляції на 1 березня 2006 року складала 850 тис. грн. В серпні 2005 року НБР було ліквідоване указом Президента України, а будівля передана на баланс Господарського управління КМ України.
Хто повинен виступати відповідачем за позовом Підрядника про стягнення заборгованості за договором?
Яку відповідальність несуть власники за зобов'язаннями створених ними установ?
1.місцева адміністрація  відповідно до ст.. 19 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцева державна адміністрація здійснює на відповідній території управління об'єктами, що перебу­вають у державній власності та передані до сфери її управління.
2. Держава та територіальні громади відповідають за своїми зобов'язаннями своїм майном, крім майна, на яке відповідно до закону не може бути звернуто стягнення (статті 174 та 175 ЦК). При цьому кожне із зазначених публічно-правових утворень є власником закріпленого за ним майна, у зв'язку з чим відповідальність одного з публічно-правових утворень за вчинене ним правопорушення виключає майнову відповідальність іншого. Так, згідно зі ст. 176 ЦК держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади не відповідають за зобов'язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом, так само і юридичні особи не відповідають за зобов'язаннями їх засновників: держави, Автономної Республіки Крим, територіальних громад. У свою чергу, держава, Автономна Республіка Крим та територіальні громади не відповідають за зобов'язаннями одне одного.


Засновник приватного підприємства громадянин А. вирішив продати його громадянину Б. За усною домовленістю покупець (громадянин Б.) зобов'язувався виплатити продавцеві (громадя­нину А.) за передане підприємство 800 тис. грн. До державної адміністрації для реєстрації змін до засновницьких документів були подані нотаріально засвідчена заява громадянина А. про вихід його зі складу засновників і заява громадянина Б. про введення його в якості засновника приватного підприємства. Громадянин А. передав покупцеві усю документацію підприємства, печатку та штампи. Громадянин Б. у встановлений строк не оплатив вартість підприємства у розмірі 800 тис. грн.
З яким позовом може звернутися громадянин А. для стягнення заборгованості з громадянина Б,?
Як правильно оформити відносини, пов'язані з відчуженням приватного підприємства?
Що є об'єктом договору відчуження приватного підприємст­ва - саме підприємство, права засновника чи майно, належне підприємству ?

   Київська міська рада прийняла рішення про безоплатне вилучення земельної ділянки, належної на праві власності громадянину К., у зв’язку із суспільними потребами (будівництвом метро).
К. звернувся за консультацією до юриста, який порадив йому оскаржити це рішення до вищестоящого органу, яким є Київська міська державна адміністрація і послатися при цьому наст. 350 ЦК України.
   Чи вірною є консультація юриста? Які норми може викорис­тати власник земельної ділянки для захисту свого права? Чи змінилося б вирішення справи у разі, якщо б на земельній ділянці було вирішено збудувати торговельний центр?
1.Так консультація юриста є вірною .

Державне підприємство «Дніпропетровський металургійний завод імені Петровського» (орендодавець) і Акціонерно-комерцій- ний банк «Дніпро» (орендар) уклали договір оренди будівлі для приміщення філії банку.
Умовою договору оренди була угода про укладення в майбут­ньому договору купівлі-продажу орендованого приміщення.
У зв’язку з приватизацією майна орендодавця його право­наступником – закритим акціонерним товариством «Дніпро­петровський металургійний завод імені Петровського» заявлена претензія про визнання названого договору оренди недійсним, його умова про купівлю-продаж приміщення суперечить діючому законодавству України.
В чому особливість правового режиму майна державних підприємств? В якому порядку здійснюється передача майна державних підприємств? Чи є підстави визнати укладений договір оренди недійсним?
Особливістю правового режиму майна державних підприємств є те, що в разі прийняття державним органом, уповноваженим управляти державним майном, рішення про реорганізацію чи ліквідацію держанного підприємства трудовий колектив має право вимагати передачу майна підприємства в оренду або перетворення його в підприємство, засноване на колективній власності. Таке ж право належить йому і в разі визнання державного підприємства банкрутом за умови прийнятті на себе боргів банкрута і згоди на це кредиторів.
Прибуток, шо залишається в державного підприємства після виплати податків та інших платежів у бюджет (чистий прибуток), спрямовується в розпорядження трудового колективу підприємства. Частина цього прибутку передається у власність членів трудовою колективу в порядку і розмірах, визначених законодавчими актами України.
2.Ініціатива щодо оренди державного майна може виходити від фізичних та юридичних осіб, які можуть бути орендарями відповідно до статті 6 цього Закону, пропозиція може надходити від орендодавців, зазначених у статті 5 цього Закону.
За наявності ініціативи щодо оренди цілісного майнового комплексу орендодавець у триденний термін повинен повідомити про це трудовий колектив підприємства, його структурного підрозділу, щодо майна якого подано заяву про оренду.
Трудовий колектив протягом п'ятнадцяти днів, враховуючи день отримання повідомлення про наявність заяви (ініціативи) щодо оренди цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу, має право прийняти рішення про оренду цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу, утворити господарське товариство та подати орендодавцю у встановленому порядку заяву щодо оренди відповідного майна.
3 підстав немає відповідно до ст..15 ЗУ Про оренду державного майна Орендар стає правонаступником прав та обов'язків державного підприємства відповідно до договору оренди, а у разі оренди цілісного майнового комплексу структурного підрозділу - також правонаступником прав та обов'язків державного підприємства, пов'язаних з діяльністю цього структурного підрозділу

Приватне підприємство «Надія» (комісіонер) і виробниче об'єднання «Вінницький електроламповий завод» (комітент) уклали договір комісії на продаж продукції, згідно якого комісіонер зобов'язується за дорученням комітента здійснити в інтересах останнього від свого імені угоду з продажу продукції іноземним покупцям.
Договором передбачено, що винагорода комісіонера випла­чується шляхом утримання належних йому сум із грошових коштів, перерахованих покупцями комісіонеру за продаж продук­ції комітента.
Враховуючи, що розрахунки з покупцями здійснювались в іноземній валюті, комісіонер утримував кошти на своєму рахунку також в іноземній валюті.
Однак уповноважений банк, який здійснював контроль за валютними операціями, поставив питання про неправомірність дій комісіонера і вказав, що розрахунки між комітентом і комісіонером мають здійснюватись у національній валюті України.
В чому особливість правового режиму «валютних цін­ностей»?
Чи обґрунтовані дії уповноваженого банку?

Уповноважений представник іноземної фірми «Велес» пан Сугареску уклав угоду з інвестиційною компанією «Інвест-сервіс» про купівлю-продаж цінних паперів (акцій і облігацій), емітентом яких є юридичні особи, зареєстровані на території України.
Після здійснення розрахунків за придбані акції і облігації пан Сугареску уклав від імені фірми «Велес» з брокерською конторою угоду про продаж акцій і облігацій, власником яких є фірма «Велес», на торгах фондової біржі.
В чому особливість правового режиму цінних паперів?
Хто має право в Україні здійснювати операції з торгівлі цінними паперами?
Чи є законними дії пана Сугареску?

Подружжя Мартинових протягом довгого часу колекціонували поштові марки. Після смерті Мартинова у відповідності до складеного ним заповіту належне йому майно повинно перейти в рівних частках до дружини і сина від першого шлюбу.
Дружина Мартинова категорично заперечувала проти поділу колекції, вважаючи, що колекція є неподільною, і пропонувала другому спадкоємцю частку в колекції замінити іншими речами із своєї частки. Син Мартинова вимагав передачі йому відповідної частини колекції в натурі.
Визначити, що належить до подільних і неподільних речей?
Чи можливий поділ колекції марок в натурі?
Як би вирішився спір, якби його предметом були:
а) порцеляновий столовий сервіз;
б)колекції старовинних монет;
в)бібліотека;
г) зібрання творів українських поетів;
д) однокімнатна квартира;
є) жилий будинок.




Згідно договору купівлі-продажу, укладеного виробничим об'єднанням «Електрон» і універмагом «Львів», об"єднання мало передати універмагу 100 одиниць телевізорів.
Умовою договору була попередня оплата придбаного товару і передача його на складі продавця.
Отримавши гроші на свій рахунок 20 жовтня 2005 р. , продавець повідомив покупця, що товар знаходиться на складі, де його можна отримати щоденно з 9 до 18 годин.3"явившись за товаром 23 жовтня 2005 р., покупець дізнався, що на складі була пожежа, в результаті якої частина телевізорів згоріла, а частина була пошкоджена. Продавець відмовився замінити товар, вважаючи виконаними свої зобов'язання.Універмаг звернувся з позовом до суду.
Яке рішення має прийняти суд?
Чи зміниться рішення, якщо покупець звернувся б за товаром в день, коли йому було повідомлено про передачу товару на склад для відвантаження?


На межі присадибних земельних ділянок, які належали громадянам Сидоренку і Петрову, росла груша.
Коли груша почала плодоносити між власниками ділянок виник спір про право на плоди.
Визначити, хто має право на плоди.
Як врегулювати спір між Сидоренком і Петровим?


Приватне підприємство «Ростр» (замовник) і будівельний трест (підрядник) домовились про будівництво споруди. Згідно укладе­ного договору підряду замовник повинен передати підряднику проектно-кошторисну документацію і рішення місцевої адміністра­ції про відведення землі під забудову, а підрядник повинен побудувати споруду зі своїх матеріалів і передати її замовнику в термін, визначений договором.
Визначити, що є об'єктом даних правовідносин.


Після смерті батька громадянка Мироненко дізналась, що видавництво перевидало двічі його книгу, яка десять років назад була видана на підставі договору, укладеного видавництвом і батьком громадянки Мироненко.
Остання звернулась до видавництва з вимогою про сплату гонорару. Видавництво відмовило в зв"язку з тим, що договором було передбачено право на перевидання книги.
Про який об'єкт цивільних прав іде мова в задачі?
Чи входить авторське право до складу спадкового майна?
Чи є у громадянки Мироненко підстави вимагати виплату гонорар


Комерційний банк придбав для своїх співробітників 50 упаковок з аерозолями сльозоточивої та дратівливої дії виробництва ФРН і під розписку роздав своїм співробітникам для індивідуального захисту. Син одного зі співробітників банку в школі застосував
балончик проти іншого учня, який потрапив до реанімації, знаходився тривалий час на лікуванні і став інвалідом III групи. Батько потерпілого звернувся з позовом до банку про відшкоду­вання шкоди, а органи внутрішніх справ зразу ж після події вилучили у співробітників всі упаковки.
Дайте правову оцінку ситуації.


Після публікації в газеті статті про Федоренка, останній, вважаючи, що викладені відомості про нього не відповідають дійсності, вирішив звернутися до суду із заявою про спростування цих даних.
Проаналізуйте дану ситуацію і вкажіть, що є об'єктом неправомірної (на думку позивача) поведінки відповідача?


Громадянин Кірст, виконавчий директор фірми «TOB «Фотон», уклав з громадянином Кириченко договір купівлі-продажу будинку по вул. Ярославів Вал у м. Києві. Цей будинок належав на праві власності товариству з обмеженою відповідальністю «Фотон», членом якого були Кірст, Саєнко і Дронь.
Через рік після укладання договору купівлі-продажу Саєнко заявив позов про визнання названого договору недійсним. В обґрунтування позову Саєнко вказав на наступні обставини: він не давав згоди на продаж будинку співвласником якого він  є; повноваження Кірст, як виконавчого директора фірми, не розповсюджуються на укладення договорів про відчуження майна.
Яке рішення повинен прийняти суд?



Петренко заповідав все своє майно, в тому числі і будинок, своєму брату Івченку. Заповіт було складено і підписано на прохання Петренка медичною сестрою лікарні, де знаходився на лікуванні в стаціонарі Петренко.
Дата і місце складання заповіту не вказані. Після смерті Петренка його дружина заявила позов про визнання заповіту недійсним.
Яка форма заповіту?
Як обґрунтувати позовні вимоги дружини Петренка?
Яке рішення повинен винести суд?


Кравченко звернулася до суду з позовом до батьків 17-річного Потапенка про визнання угоди недійсною та відшкодування шкоди, посилаючись на те, що її онук - 13-річний Орлов, перебуваючи під впливом більш дорослого підлітка - сина відповідачів - взяв без її дозволу 400 доларів США та передав їх останньому. Потапенко використав отримані гроші на власний розсуд.
При розгляді справи в суді було встановлено, що малолітній Орлов - внук позивачки, без її відома взяв названу суму і в добровільному порядку передав гроші неповнолітньому Потапенку, з яким їх і витратив. Вказаний факт підтвердили свідки.
Чи мала право Кравченко звертатися до суду з вказаним позовом?
Яке рішення, на вашу думку, повинен прийняти суд?
Обґрунтуйте позицію батьків Потапенка.


Козлов придбав у Федоренка, який діяв на підставі довіреності Собка, автомобіль ВАЗ за 2 100 доларів СІНА. Під час державної реєстрації автомобіля МРЕВ Дніпродзержинського УМВС встанов­лено, що номерні агрегати автомобіля підроблені, у зв'язку з чим у його реєстрації відмовлено;
Вважаючи, що договір купівлі-продажу автомобіля укладено з наслідок обману з боку Федоренка, Козлов заявив до нього позов і просив визнати згаданий договір недійсним, стягнути з відповідача вартість автомобіля та 10 000 гри..-*- в рахунок відшкодування моральної шкоди. Заперечуючи проти позову, Федоренко заявив, що він не знав про те у що номерні агрегати автомобіля підроблені, тому вважає винним Собка. Крім того, між ним (відповідачем) та ВАТ «Аякс-сервіс» було укладено комісійну угоду для реалізації спірного автомобіля. Довідкою-рахунком, виданою ВАТ «Аякс- сервіс» стверджується, що останнім продано Козлову автомобіль ВАЗ, тобто укладено між ними договір купівлі-продажу.
Чи обґрунтовані вимоги позивача?
Як вирішити спір?


При розслідуванні кримінальної справи було встановлено, що Федоренко шахрайським шляхом укладав угоди з громадянами про купівлю-продаж предметів старовини за ціною, значно нижчою їх реальної вартості. Всі придбані таким чином картини були виявлені І пил учені.
Громадянин Федоренко помер до закінчення розслідування і Слідчий, керуючись поясненнями потерпілих, повернув їм кнртини*
Спадкоємці Федоренка заявили позов про повернення вилу­чених картин, оскільки вина Федоренка в судовому порядку не встановлена, а кримінальна справа в зв'язку з його смертю закрита.
Вирішити справу.


Адвокат Сидоренко вирішив подарувати своєму племіннику Радченку бібліотеку юридичної літератури до дня закінчення навчання на юридичному факультеті. Про своє рішення Сидоренко повідомив рідним: дружині і дочці, а також написав листа племіннику Радченку. До передачі книг обдарованому дарувальник помер. Донька останнього відмовилась передати бібліотеку Радченку і попросила сплатити за неї 1 500 грн.
Радченко заперечував проти сплати грошей, пославшись на лист, в якому вказувалось, що бібліотеку йому подаровано.
Донька Сидоренка послалась на заповіт свого батька, в якому сказано, що вона є спадкоємцем всього майна.
Як вирішити спір, який виник між донькою померлого Сидоренка і Радченком?
В якій формі укладається договір дарування?


Між Шапталою та Барановою було укладено договір купівлі- продажу квартири № 1 по вул. Сумській 122 в м. Запоріжжі. Договір було засвідчено Запорізькою товарною біржею «Свобода». При цьому були виконані всі умови угоди - продавець звільнив квартиру, виписавши з неї дружину, був проведений повний розрахунок у відповідності з договором. Згодом Баранова продала вказану квартиру Гірко, оформивши договір купівлі-продажу у нотаріуса.
Після смерті Шаптали його дочка Васильченко заявила позов про визнання угод купівлі-продажу квартири недійсними у зв'язку з тим, що перший договір відчуження квартири, укладений між Шапталою та Барановою, не відповідає вимогам закону, оскільки при його укладенні не була дотримана нотаріальна форма, тому договір, укладений в подальшому, також повинен бути визнаний недійсним. З метою захисту своїх прав Баранова та Гірко заявили зустрічний позов про визнання першого договору дійсним.
Вирішити спір.


TOB «Лотос» звернулось до суду з позовом до Литвинова про визнання договору купівлі-продажу нежилого приміщення недійсним у зв'язку з тим, що відповідач не сплатив коштів за куплене приміщення. Рішенням Франківського районного суду м. Львова позов задоволено. При постановленні рішення суд виходив з того, що укладений TOB «Лотос» з Литвиновим договір купівлі- продажу нежилого приміщення не відповідає вимогам закону, оскільки судом встановлено, що покупець не оплатив продавцеві вартості купленого.
Чи правомірне рішення суду?


Між Підприємством і Банком було укладено ряд договорів, а саме:
Договір про надання кредиту строком на 2 місяці в розмірі 1 500 000 грн. під відповідні відсотки і Договір купівлі-продажу акцій, відповідно до якого Під­приємство продає, а Банк купує за 500 000 грн. 1 000 000 акцій відкритого акціонерного товариства номінальною вартістю 50 копійок кожна (слід зазначити, що в даний період ринкова вартість пакету акцій складала 2 500 000 грн.).
Одночасно сторони уклали інший договір купівлі-продажу, за яким той же пакет акцій підлягає зворотному викупу Підприємст­вом у Банку через 2 місяці (одночасно з погашенням кредиту). При цьому ціна продажу визначена в 700 000 грн.
Другий та третій договори визначені сторонами як невід'ємна частина кредитного договору. В договорі також передбачено, що у випадку непогашення в строк заборгованості по кредиту і процентах Підприємство втрачає право на зворотній викуп акцій, які залишаються у власності банку.
Дайте кваліфікацію відносин, які виникли між сторонами.
Чи можна розглядати договори 2) і 3) як такі, що прихо­вують договір застави, та внаслідок цього визнані недійсними?

Чубенко звернулась до суду з позовом до Кучерявого та Кучерявої про визнання недійсним договору дарування жилого будинку як укладеного внаслідок помилки, посилаючись на те, що вона уклала з відповідачами договір дарування квартири, який належав їй на праві власності, проте наміру укладати цей договір вона не мала, оскільки між нею та відповідачами була домовленість укласти договір довічного утримання. Після укладення договору дарування, який до того ж було посвідчено 17-ою Київською державною нотаріальною конторою, Чубенко продовжувала проживати у квартирі, залишаючись прописаною там.
Чи підлягає позов задоволенню?
Які правові підстави для визнання угоди недійсною внаслідок помилки?
Хто вправі звернутися до суду з вказаним позовом?

Лісовська звернулась до суду з позовною заявою, в якій зазначала, що її чоловік Лісовський без її відома уклав з ЗАТ «Оболонь» договір застави акцій, чим порушив її право як учасника спільної сумісної власності. В запереченнях на позовну заяву, ЗАТ «Оболонь» вказало на наступні обставини:
при укладенні угод одним із подружжя щодо спільного майна вважається, що він діє за згодою другого з подружжя, а письмова згода другого з подружжя необхідна, якщо один із них укладає угоду, яка потребує нотаріального посвідчення;
письмова форма згоди на укладення договору застави акцій не вимагається, оскільки договір застави акцій не підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.
Обґрунтуйте позицію позивача та відповідача по справі. Вирішіть спір.Чи має значення для правильного вирішення спору вид акцій, які були предметом договору застави?

Свиридова звернулася до суду з позовом, зазначаючи, що їй на праві власності належав будинок. Оскільки їй потрібні були гроші, вона уклала договір позики з Костенком на суму 3500 доларів СІЛА. На вимогу останнього також було укладено договір купівлі- продажу вказаного будинку з умовою, що відповідач поверне їй будинок та розірве договір купівлі-продажу після виконання нею умов договору позики та виплати 12% щомісячно від отриманої за цим договором суми. Оскільки, на думку позивачки, між нею та покупцем Костенком укладена удавана угода, що виразилася в продажу будинку за відсутності згоди на те його власника, а в дійсності сторони мали на увазі договір застави, позивачка просила визнати договір купівлі-продажу недійсним.
В судовому засіданні відповідач пояснив, що Свиридова спочатку хотіла за будинок отримати 3 тис. доларів США, а потім запропо­нувала їм купити будинок з будівельними матеріалами за 3,5 тис. доларів США, на що вони і погодилися. Відповідачу був наданий у власність спірний будинок, в подальшому в установленому законом порядку він на своє ім'я оформив земельну ділянку, зробив перебудову будинку. Після посвідчення договору купівлі-продажу спірного будинку сторони не укладали договору позики або нотаріально посвідченого договору застави.
Рішенням Харківського районного суду Харківської області позов задоволено.
Чи правомірне рішення суду?


TOB «ААА» звернулося до товариств «Зета» і «Лотос» з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений внаслідок обману. В ході розгляду справи встановлено, що позивач підписав з відповідачем «Зета» договір про комісійне обслугову­вання на позабіржовому фондовому ринку. Відповідно до цього договору TOB «ААА» (комітент) доручає TOB «Зета» (комісіонеру) укладати і виконувати угоди по купівлі цінних паперів відповідно до поданих комітентом заявок. 13.01.2001 р. позивач подав заявку про придбання протягом 30-ти банківських днів простих іменних акцій ВАТ « Захід» в кількості 2000000 штук за ціною не вище 0,06 грн. за штуку. Для виконання даної заявки позивач перерахував комісіонеру 100000,00 грн. Проте комісіонер заявку не виконав. Як стало відомо позивачу, TOB «Зета», ігноруючи факт отримання заявки від 13.01.2001 p., 25.01.2001 p. уклало договір комісії зТОВ «Лотос» про придбання для останнього простих іменних акцій ВАТ «Захід» в кількості 1625786 штук за ціною 0,25 грн. за штуку. В той же день «Зета» підписав договір купівлі-продажу зазначеної кількості акцій і переоформив право власності на TOB «Лотос».
Чи є підстави для визнання договору купівлі-продажу акцій від 25.01.2001 р. недійсним?
Хто може звертатися з позовом про визнання договорів недійсними?


Громадянин Фауст, технічний директор «TOB «Фаланга», уклав з громадянином Кириченко договір купівлі-продажу будинку по вул. Ярославів Вал у м. Києві. Цей будинок належав на праві власності товариству з обмеженою відповідальністю «Фаланга», членами якого були Фауст, Саенко і Дронь.
Через рік після укладення договору купівлі-продажу Саєнко заявив позов про визнання названого договору недійсним. В обґрунтування позову Саєнко вказав на наступні обставини: а) він не давав згоди на продаж будинку, співвласником якого він є; б) повноваження пана Фауста, як технічного директора TOB, не розповсюджуються на укладення договорів про відчуження майна.
Яке рішення повинен прийняти суд?


Акціонерно-комерційний банк «Новий» уклав кредитний договір з представником фірми «Велес» Величком. Кошти не були повернуті в строк, зазначений у кредитному договорі, після чого банк звернувся з претензією до фірми «Велес». У відповіді на претензію директор фірми пояснив, що Величко не мав повно­важень на підписання договору, а тому вимоги банку не підлягають задоволенню. В позовній заяві банк вказав на наступні обставини: кредитні кошти були перераховані на розрахунковий рахунок фірми «Велес» і використані нею.
Як вирішити спір?

При розслідуванні кримінальної справи було встановлено, що Федоренко шахрайським шляхом укладав угоди з громадянами про купівлю-продаж предметів старовини за ціною, значно нижчою їх реальної вартості. Всі придбані таким чином картини були виявлені і вилучені.
Громадянин Федоренко помер до закінчення розслідування. Слідчий, керуючись поясненнями потерпілих, повернув їм картини. Спадкоємці Федоренка заявили позов про повернення вилуче­них картин, оскільки вина Федоренко в судовому порядку не встановлена, а кримінальну справу закрито в зв'язку із його смертю.  
Вирішити справу.


Кримов видав довіреність своїй дружині Макаровій на отри­мання грошового вкладу в районному відділенні Ощадбанку . Після смерті довірителя мати Кримова (як спадкоємець) заявила в суді позов дЬ Макарової про витребування у останньої отриманого нею на ім'я померлого грошового внеску .Суд задовольнив позов. У апеляційній скарзі відповідач, не погоджуючйсь з рішенням суду; вказала на те, що оскільки Кримов (її чоловік) видав їй довіреність на отримання внеску без будь-яких обмежень, вона набувала право розпоряджатися внеском на свій розсуд і тому грошима розпоряди­лася на особисті потреби.
Дайте юридичну оцінку доводам сторін.
Як співвідносяться такі поняття як повноваження й представництво?


ЗАТ «Оріон», зареєстроване в Києві, мало філію в м. Харкові. 24 листопада 2006 р. було схвалено рішення засновників ЗАТ про придбання в Харкові будівлі площею 1500 кв. м. В рішенні право підписати договір на купівлю приміщення було надано керівнику Харківської філії. З грудня 2006 р. угоду було укладено і зареєстро­вано в БТІ. 15 грудня 2006 г. за повідомленням податкової інспекції прокуратура Харкова звернулася з позовом до суду про, визнання правочину недійсним, посцлаючись на те, що керівник філії не міг підписати вищезгаданий правочин, оскільки рішення про купівлю було ухвалене, повноваження надані, а довіреність на вчинення правочину видане не було. Більш того, керівник філії повинен був бути призначений рішенням ЗАТ і мати довіреність, яка б визначала коло його повноважень. Керівник філії ЗАТ «Оріон» був призначений загальними зборами акціонерів, але довіреності від товариства не мав. Таким чином, правочин було укладено неуповно- важеною особою і повинен бути визнаний недійсним.
Як вирішити спір?


31 липня 2006 року Завалій видав довіреність Пашкову строком на шість місяців на продаж останнім магнітофона за ціною, не менше ніж 12 мінімальних заробітних плат. Довіреність була посвідчена у житлово-експлуатаційній конторі. Оскільки комісій­ний магазин відмовився прийняти телевізор на комісію» а покупця Пашков не знайшов, він, не повідомивши свого довірителя, 10 вересня того ж року видав просту письмову довіреність строком на шість місяців (у порядку передоручення) своєму синові. Магнітофон останній продав, але за ціною, вдвічі меншою, ніж та, що вказана у першій довіреності. Завалій зажадав від Пашкова відповідної доплати або повернення магнітофону, на що останній відповів, що усі претензії слід адресувати не йому, а його сину;
Як повинна бути вирішена справа?
Які порушення чинного законодавства були допущені сторонами?
Чи змінилося б рішення, якщо б Пашков видав довіреність своєму сину за згодою Завалія?



Кримов видав довіреність своїй дружині Макаровій на отри­мання грошового вкладу в районному відділенні Ощадбанку . Після смерті довірителя мати Кримова (як спадкоємець) заявила в суді позов дЬ Макарової про витребування у останньої отриманого нею на ім'я померлого грошового внеску .Суд задовольнив позов. У апеляційній скарзі відповідач, не погоджуючйсь з рішенням суду; вказала на те, що оскільки Кримов (її чоловік) видав їй довіреність на отримання внеску без будь-яких обмежень, вона набувала право розпоряджатися внеском на свій розсуд і тому грошима розпоряди­лася на особисті потреби.
Дайте юридичну оцінку доводам сторін.
Як співвідносяться такі поняття як повноваження й представництво?


Ільченко, як опікун неповнолітнього Громова, від імені останнього продав належний тому на праві приватної власності автомобіль своєму братові. На таку угоду було отримано письмовий дозвіл за підписом завідуючого відділу освіти, але прокурор заявив позов про визнання цієї угоди недійсною.
Як повинна бути вирішена справа?
Чи змінилося б рішення, якби продаж автомобіля здійснив не опікун, а батько неповнолітнього, коли б він був живий?


31 липня 2004 року між двома громадянами - Поляковим і Хрущаковим - була укладена письмова угода позики строком на 1 рік.
З якого моменту можна звертатись до суду з вимогою про примусове стягнення відповідної суми?


Громадянин Кірчев уклав з громадянами Петренко та Лящовим договір про побудову гаража. В договорі зазначалося, що позов з приводу відхилення підрядчика від умов договору, що погіршують роботу, може бути пред'явлений протягом одного року з дня прийняття роботи.
Встановіть, чи присутні в даному випадку порушення норм, які регулюють позовну давність.


Лікар Дібров у березні 1999 року виїхав в експедицію на Північ на два роки. Кімнату, яку він наймав у будинку, що належав Іванову, Дібров за згодою Іванова зачинив.
2 листопада 2000 року з кімнати Діброва грабіжники викрали декілька речей, в тому числі магнітофон, відеокамеру, настінний годинник, два пальто. Діброву про це не повідомили, тому що ніхто не знав його адреси.
10 червня 2003 року Дібров повернувся додому, дізнався про крадіжку і про те, що міліції не вдалося розшукати викрадені в нього речі.
24 березня 2005 року Дібров несподівано побачив свій магніто­фон і відеокамеру в будинку Степанця, до якого прийшов на виклик лікаря, і дізнався у Степанця, що він купив ці речі два роки тому у одного знайомого, але за словами Степанця, цілком солідної людини.
Коли Степанець видужав, Дібров 09 квітня 2005 року пред'явив до нього позов про витребування магнітофону і відеокамери. Суд не заперечував права Діброва на витребування речей, але в позові відмовив, оскільки його право втрачено у зв'язку з пропуском позовної давності. В скарзі на це рішення Дібров стверджував, що суд неправильно вираховував початок перебігу строку позовної давності з моменту викрадення речей. Цей строк необхідно, за його думкою, вираховувати з дня виявлення речей у відповідача, бо до цього моменту він, Дібров, не знав, до кого пред'явити позов.
З якого моменту починається збігати позовна давність за вимогою Діброва?Яке значення має міркування про те, що Дібров не знав, до кого пред'являти позов?Чи правильна відмова суду в позові?


Троянівська передала 4 листопада 2001 року Буршиній - дочці своєї сусідки — старовинний браслет з діамантами за умов, що Буршина надіне його на весілля і через 3-4 дні поверне.
11 листопада 2001 року Буршина повернула браслет, і Троянівсь­ка поклала його до скриньки. Через деякий час, протягом якого Троянівська не користувалася браслетом, вона виявила, що в браслеті, який мав 5 діамантів, одного не вистачає. Це сталося 25 грудня 2004 року. Лише через півроку, 25 червня 2005 року, Троянівській вдалося розшукати Буршину, яка виїжджала з сім'єю з міста. Буршина зізналася, що в день весілля вона помітила, що один діамант з браслету випав, але знайти його не вдалось.
Оскільки Буршина відшкодувати вартість діаманта відмовилась, Троянівська 18 липня 2005 року звернулась до суду.
З якого моменту повинен вираховуватись строк позовної давності?Чи закінчився строк позовної давності у даному випадку?Чи має значення для вирахування строку позовної давності визнання Буршиною факту втрати коштовності?

Акціонерне товариство «Затишок» повинно було заплатити кооперативу «Зміна» 27 000 грн. за отримані товари. Строк давності на стягнення цієї суми закінчувався 14 жовтня 2004 року. 29 листопада 2004 року бухгалтерія АТ «Затишок» перерахувала кооперативу «Зміна» вказану суму. Через деякий час в АТ «Затишок» було виявлено, що 27 ООО грн. сплачені після закінчен­ня строку позовної давності. У зв'язку з цим АТ «Затишок» пред'явив у господарський суд позов про стягнення з кооперативу «Зміна» неправильно сплаченої суми.
Які наслідки закінчення позовної давності у відносинах між юридичними особами?


15 червня 2005 року Шуранова звернулася до суду з позовом до Ковальових про визнання права власності на 1/3 домоволодіння. Свої вимоги позивачка мотивувала тим, що вона є поряд з Ковальовими спадкоємицею будинку, що залишився після смерті її батьків, яка сталася 8 травня 2002 року. Відповідачі, як стверджувала Шуранова, протягом останніх двох років запере­чують її право мешкати в цьому будинку.
Ковальови просили суд в позові Шурановій відмовити за тих обставин, що з дня відкриття спадщини (тобто з дня смерті матері Шуранової) пройшло більше трьох років, отже позивачка пропус­тила строк позовної давності. Адвокат Шуранової в свою чергу просив суд врахувати, що з 10 лютого 2005 року по 4 квітня 2005 року вона перебувала в лікарні у зв'язку з тяжким захворюванням серця.
Пропущена чи ні в даному випадку позовна давність?
Чи має правове значення перебування Шуранової в лікарні?


У квітні 2003 року Волошин виявив своє пальто у Симоненка, який викрав його у власника у лютому 2002 року. В березні 2005 року Волошин звернувся з позовом до суду про витребування пальто та про відшкодування витрат на його ремонт. Симоненко проти позову заперечував, вважаючи, що позивачем пропущено строк позовної давності. Останній же, навпаки, вважає, що перебіг строку почався з часу, коли він дізнався про порушника свого права приватної власності і тому цей строк він не пропустив.
Як повинно бути вирішено справу?


Лукін 12 лютого 1999 року взяв у позику у Кротова 22000 грн. на будівництво будинку. Кротов отримав від Лукіна розписку, в якій був зазначений строк виплати боргу - 1 травня 1999 року. ЗО травня 2000 року Лукін виплатив Кротову 5 000 грн. і пообіцяв решту боргу погасити найближчим часом, але не пізніше, ніж через два місяці.
Повернувшись 16 вересня 2000 року з плавання, Лукін написав Кротову листа, в якому повідомляв, що він збирається на наступ­ному тижні приїхати до нього і сплатити решту суми боргу. Кротов цей лист отримав лише 2 січня 2001 року, тому що 9 вересня 2000 року він був покликаний до лав армії, а родичі переслали йому листа із запізненням. 10 квітня 2004 року Кротов був звільнений з лав армії в запас, і, повернувшись додому, проінформував листом від 18 квітня 2004 року Лукіна про те, що він потребує грошей і просить повернути борг. Відповідь на цей лист він не отримав. Не отримав він відповідь і на лист, що був написаний Лукіну 10 жовтня 2004 року.
Через деякий час Кротов дізнався, що Лукін купив автомашину, хоча борг Кротову залишився не сплачений. У зв'язку з цим Кротов 4 лютого 2005 року звернувся в юридичну консультацію з проханням скласти позовну заяву в суд. В юридичній консультації Кротову пояснили, що він пропустив строк позовної давності на відшкодування 17 000 грн. з Лукіна, і тому звернення до суду може виявитись безрезультатним.
Яке юридичне значення, з точки зору правил про позовну давність, має кожна із згаданих вище дат і подій, і чи закінчився строк позовної давності за позовом Кротова?


Скронченко вбив Вирова, на утриманні якого знаходився малолітній син. Мати дитини звернулася з заявою до слідчих органів про визнання її цивільним позивачем у кримінальній справі. Постановою слідчого від 11 липня 1999 року її було визнано цивільним позивачем.
Вироком суду, що набрав сили 13 червня 2004 року, цивільний позов про відшкодування збитків залишено без розгляду. 18
листопада 2005 року потерпіла звернулася з позовом до відповідача про стягнення збитків на утримання дитини, починаючи з 5 березня 1999 року. Районний суд вирішив стягнути збитки з 18 листопада 2005 року, тобто з часу звернення потерпілої до суду, оскільки нею було порушено строк позовної давності.
Зробіть висновок по справі.


1 січня 2001 року Кулько здав в оренду на п'ять років свій будинок Кузіну. Орендна плата була передбачена в розмірі 2 000 грн. нарік при щорічному внесенні в січні зарік наперед. Оскільки Кузін протягом всього строку дії договору орендної плати не вносив, Кулько 15 лютого 2005 року пред'явив позов до Кузіна про відшкодування орендної плати за п'ять років у сумі 10 000 грн. Кузін просив у позові відмовити, оскільки позивач пропустив строк позовної давності.
Вирішить справу.


У Сомова був викрадений ряд цінних речей. Про викрадення він повідомив у органи міліції. Проте розшукати викрадені речі не вдалося. Через чотири роки після крадіжки Сомов побачив свій костюм у комісійному магазині. Як з'ясувалося, костюм був зданий на комісію Лагутіним. Сомов пред'явив позов до магазину і Лагутін пояснив, що рік тому він купив костюм у незнайомого громадянина. Суд відмовив в позові Сомову на тій підставі, що останній пропустив строк позовної давності, бо з моменту, коли Сомову стало відомо про порушення його прав, пройшло більше трьох років.
Чи є вірним рішення суду?


20 вересня 2001 року Кононов позичив 1000 грн. Підгорному з умовою повернення через 3 місяця. Проте борг вчасно повернутий не був.
В жовтні цього ж року Підгорний виїхав до Польщі, де за скоєний злочин був засуджений на 1.5 року. В грудні 2002 року його дружина передала Кононову 500 грн. Після повернення із Польщі в травні 2003 року Підгорний разом з дружиною поїхав з Харкова в Закарпатську область на постійне проживання. 30 січня 2004 року Кононов подав позов до Підгорного про повернення боргу із врахуванням індексації.
В досудовому розгляді Підгорний, не заперечуючи факту позики, пояснив, що строки позовної давності минули, він дружині не доручав повертати борг.
Вирішить справу.


В січні 1999 року у Горбунова була вкрадена шапка з цінного хутра і шкіряна куртка. Остання в жовтні 2003 року була випадково впізнана у Воронова.
Через місяць Горбунов подав позов про повернення йому куртки і компенсації заподіяної шкоди по придбанню іншого одягу і за зношення куртки.
В суді відповідач пояснив, що цю куртку його друзі в 2000 році подарували йому до дня народження і він нікому її не поверне, тим більше, що з моменту втрати куртки Горбу новим минуло вже більше 3-х років. Позивач, навпаки, вважає, що строк почав текти з моменту, коли він подав позов, оскільки раніше не було відомо] до кого подавати позов.
Вирішить справу. Як визначається момент початку спливу строків позовної давності?

Мачуха малолітнього Б., яка була призначена його опікуном, реалізувала майно, яке він одержав у спадщину, в тому числі: акції на пред'явника, предмети домашньої обстановки та вжитку. Крім того, вона без згоди підопічного користувалася автомобілем, який також був успадкований ним.
Б. звернувся до юриста за консультацією щодо правомірності здійснення його опікуном усіх зазначених дій.
Дайте юридичну оцінку діям опікуна.


16-річний К. одержав у спадщину після смерті свого діда квартиру, автомобіль, гаражу деякі музичні інструменти та колекцію старовинних грошей.
Колекцію грошей К. вирішив продати своєму однокласнику.
Проаналізуйте дану ситуацію і визначте, чи може К. вчинити вказану дію? Яким чином він здійснюватиме свої права на інше успадковане майно?


20-річний військовослужбовець М. з метою продажу квартири, яку він приватизував, видав своїй матері довіреність на вчинення дій щодо продажу квартири. Довіреність була посвідчена команди­ром військової частини, де служив М.
Нотаріус відмовився посвідчувати договір купівлі-продажу квартири, зазначивши, що мати М. не вправі розпоряджатися нерухомим майном, оскільки довіреність нотаріально не посвід­чена.
Яким чином слід вирішити спір?


А. уклав з туристичною фірмою договір про надання туристич­них послуг, за яким фірма зобов'язувалася: 1) забезпечити трансфер А. автобусом до м. Будапешт і в зворотному напрямку з прибуттям 8.08.2005 р. приблизно о 10-й-12-й годині, а в зворотному напрямку - 15.08.2005 р. приблизно о 9-й годині; 2) забезпечити проживання та надання екскурсійних послуг.
Друга частина зобов'язань за договором туристичною фірмою була виконана належним чином. Разом з тим автобус прибув до місця призначення із запізненням на 12 годин, через що була істотно скорочена екскурсійна програма, а повернувся із запізнен­ням на 10 годин, через що А. не вийшов вчасно на роботу і через це був позбавлений премії.
А. звернувся до суду з вимогою про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, посилаючись на невиконання фірмою своїх зобов'язань. Представник останньої з позовними вимогами не погодився, пославшись на те, що запізнення автобусу до місця екскурсії та у зворотному напрямку відбулося через форс-мажорні обставини - істотну затримку автобусу на митниці. А. в свою чергу зазначив, що хоча затримка на 3-4 години на митниці і мала місце, проте автобус прибув не з таким значним запізненням, якби водій через кожні ЗО хвилин руху не зупинявся б для його ремонту.
Дайте юридичну оцінку аргументам сторін. Вирішіть справу.



Приватне підприємство (ПП) «Альфа» уклало з товариством з обмеженою відповідальністю (TOB) «Фаворит» договір поставки, за яким підприємство взяло на себе зобов'язання поставити TOB 10 тисяч токарних верстатів до 1 січня 2005 р. Підприємство до зазначеного строку змогло виконати зобов'язання лише частково і здійснило поставку 8 тисяч верстатів, а інші 2 тисячі були поставлені 1 лютого 2006 р., посилаючись на те, що причиною несвоєчасного виконання зобов'язання стали дії Акціонерного товариства (AT) «Вібор», що порушило строки виготовлення верстатів перед підприємством.
На претензії TOB щодо прострочення виконання зобов'язання ПП відповіло, що його вина у простроченні відсутня, адже викликана не лише несвоєчасністю виконання зі сторони AT, але й також відсутністю у TOB збитків, оскільки останнє ще не придбало цехи для розташування верстатів.
Дайте юридичну оцінку аргументам продавця. Яким чином покупець може захистити порушені права?


Співробітник міліції С. пізно ввечері повертався додому з чергування. В цей час на нього був вчинений розбійний напад
п'ятьох осіб. Для захисту свого життя, здоров'я та майна С. змушений був застосувати зброю, внаслідок чого він:
а)  вбив одного нападника;
б)заподіяв тілесні ушкодження двом нападникам, що спричи­нили їх інвалідність II та III груп;
в)розбив вітрину одного з магазинів, внаслідок чого з магазина невідомими були викрадені товари на суму 20 тисяч грн.;
г)поранив випадкового перехожого, що спричинило у остан­нього тимчасовий розлад працездатності, внаслідок чого він був звільнений з роботи через фізичну неспроможність її виконувати.
Вдова вбитого нападника подала позов до суду про відшкоду­вання шкоди у зв'язку із втратою годувальника.
Дайте юридичну оцінку діям С. Чи мають право на захист вказані особи, яким С. завдав шкоду? Якщо так, то якими способами вони можуть захистити свої права?



С. позичив К. 25 000 грн. на три місяці. Договір був укладений письмово, але враховуючи побоювання позикодавця щодо інфляції національної валюти в договорі було зазначено про те, що предметом позики є сума 5 000 умовних одиниць. Договір був вчинений у присутності двох повнолітніх свідків.
Після надходження строку платежу позичальник не зміг виконати свого зобов'язання. В судовому засіданні він повністю визнав борг, сказав, що має намір його віддати по мірі того, як заробить необхідну суму коштів, а у своє виправдання заявив, що позичену суму (25 000 грн.) у нього вкрали, про що він написав заяву до районного відділу міліції.
Яке рішення слід прийняти суду?


Під час виступу по телебаченню президент компанії «Турист- Інвест» Коваленко заявив, що туристична фірма «Довіра» ошукує своїх клієнтів та надає послуги, не маючи на те відповідної ліцензії. Через півтора місяці адвокати АТЗТ «Довіра» звернулися до суду з позовом до компанії, вимагаючи протягом 1 тижня спростувати поширені відомості як такі, що не відповідають дійсності і додали ліцензію про право на надання туристичних послуг.
Відповідач проти позову заперечував, стверджуючи, крім того, що відповідальною буде телекомпанія.
Чи підлягають задоволенню вимоги позивача? Вирішіть справу.


Глибін звернувся до районного суду з позовом до Петровського про спростування недостовірної інформації, посилаючись на таке. Відповідач, беручи участь у засіданні як представник підприємства «Укравто», даючи пояснення по суті позову прокурора про визнання недійсною приватизації підприємства «Укравто» розповсюджував неправдиві відомості, які ганьблять честь та гідність позивача. Зокрема, він пояснював, що Глибін,
приватизації шляхом зловживання службовим становищем незаконно придбав 75% паїв підприємства. Ці відомості позивач просив суд визнати такими, що не відповідають дійсності та компенсувати йому моральну шкоду у розмірі 50 000 гривень.
Яка інформація вважається недостовірною? Хто має право на їі спростування? Вирішіть справу.
        

Медведева була притягнена до кримінальної відповідальності» На запит органів попереднього слідства директором магазину «Книга» їй було видано характеристику з місця роботи, в якій вказувалось, що Медведева, працюючи в магазині з 1997 року, зарекомендувала себе з негативного боку, систематично допускала порушення трудової дисципліни, неввічливо себе поводила з покупцями, допускала порушення правил обліку та зберігання товарно-матеріальних цінностей, з членами трудового колективу постійно конфліктувала, в житті трудового колективу участі не приймала.
Ознайомившись із характеристикою під час вивчення кримі­нальної справи Медведева розцінила дані, вказані про неї в службовій характеристиці, такими, що не відповідають дійсності та ганьблять її честь та гідність.


Бутенко звернувся до суду з позовом про відшкодування моральної шкоди, завданої органами попереднього слідства і прокуратури у зв'язку з незаконним утриманням його під вартою, слідством і судом з вересня 1999 р. до червня 2003 та його незаконним засудженням.
Судом було встановлено, що Бутенка у вересні 1999 р. було затримано за підозрою у вчиненні крадіжки, а у квітні 2000 р. засуджено за цей злочин у вигляді позбавлення волі строком на 5 років. У червні 2003 р. у зв'язку з нововиявленими обставинами рішення суду було скасовано, а Бутенка звільнено від покарання.
В якому розмірі визначається моральна шкода, завдана незаконним засудженням? Які обставини можуть врахову­ватися судом при її визначенні? Хто буде відповідачем за позовом?
Вирішіть справу.


Рибіна пред'явила позов до TOB «Січ» про відшкодування моральної шкоди. У заяві позивачка зазначила, що 15 грудня після оплати покупок у торговому відділі супермаркету вона була безпідставно затримана працівниками відповідача після виходу із торгового залу, її проведено до службового приміщення, де піддано примусовому огляду (перевірено сумку, речі в ній, верхній одяг тощо). Відповідач, заперечуючи проти позову, вказав, що після


Під час виступу по телебаченню президент компанії «Турист- Інвест» Коваленко заявив, що туристична фірма «Довіра» ошукує своїх клієнтів та надає послуги, не маючи на те відповідної ліцензії. Через півтора місяці адвокати АТЗТ «Довіра» звернулися до суду з позовом до компанії, вимагаючи протягом 1 тижня спростувати поширені відомості як такі, що не відповідають дійсності і додали ліцензію про право на надання туристичних послуг.
Відповідач проти позову заперечував, стверджуючи, крім того, що відповідальною буде телекомпанія.
Чи підлягають задоволенню вимоги позивача? Вирішіть справу.


Глибін звернувся до районного суду з позовом до Петровського про спростування недостовірної інформації, посилаючись на таке. Відповідач, беручи участь у засіданні як представник підприємства «Укравто», даючи пояснення по суті позову прокурора про визнання недійсною приватизації підприємства «Укравто» розповсюджував неправдиві відомості, які ганьблять честь та гідність позивача. Зокрема, він пояснював, що Глибін,
приватизації шляхом зловживання службовим становищем незаконно придбав 75% паїв підприємства. Ці відомості позивач просив суд визнати такими, що не відповідають дійсності та компенсувати йому моральну шкоду у розмірі 50 000 гривень.
Яка інформація вважається недостовірною? Хто має право на їі спростування? Вирішіть справу.


Медведева була притягнена до кримінальної відповідальності» На запит органів попереднього слідства директором магазину «Книга» їй було видано характеристику з місця роботи, в якій вказувалось, що Медведева, працюючи в магазині з 1997 року, зарекомендувала себе з негативного боку, систематично допускала порушення трудової дисципліни, неввічливо себе поводила з покупцями, допускала порушення правил обліку та зберігання товарно-матеріальних цінностей, з членами трудового колективу постійно конфліктувала, в житті трудового колективу участі не приймала.
Ознайомившись із характеристикою під час вивчення кримі­нальної справи Медведева розцінила дані, вказані про неї в службовій характеристиці, такими, що не відповідають дійсності та ганьблять її честь та гідність.


Директор автотранспортного підприємства видав наказ, яким заборонив бухгалтерії виплачувати слюсарю Сидорову належну йому заробітну плату і дав розпорядження видавати зарплату його дружині. Прийняття таких заходів у наказі було мотивоване тим, що Сидоров зловживав спиртними напоями.
Дайте юридичну оцінку наказу директора.


Виїжджаючи в довгострокове відрядження, Лукіна вимагала, щоб чоловік видав їй розписку в тому, що в її відсутність він не буде продавати належних їм речей. Така розписка не тільки була написана чоловіком Лукіної, але й посвідчена нотаріусом.
Повернувшись через півроку додому, Лукіна з'ясувала, що її чоловік продав телевізор своєму знайомому. Лукіна пред'явила до
останнього позов про визнання договору купівлі-продажу телеві­зора недійсним. До позовної заяви була додана розписка чоловіка.
Яке рішення повинен винести суд?


Власник будинку Черненко здав за договором житлового найму одну з кімнат сім'ї Мусатових строком на п'ять років. Згідно умов договору Мусатових не мають права грати на музичних інстру­ментах, користуватися транзистором і магнітофоном, поки вони проживають в будинку Черненко, але через 2 роки, коли сину Мусатових виповнилось 6 років, спеціалісти виявили в нього музичні здібності, батьки придбали фортепіано і записали його до музичної школи.
Черненко пред'явив позов до наймача про розірвання договору житлового найму на підставі того, що останній порушив умови договору.
Яке рішення повинен винести суд?


Коли Григорію Доліну виповнилося 14 років, бабуся в день його народження подарувала йому 500 грн. Григорій наступного дня пішов до банку і поклав ці гроші на депозитний рахунок. Через З місяці він зняв з рахунку 250 грн. і купив у батька свого знайомого Чернова собаку.
Мати Григорія вимагає, щоб Чернов забрав собаку і повернув 250 грн. Оскільки Чернов відмовився це зробити, мати Григорія змушена була звернутись з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним.
Чи підлягає позов задоволенню? Чи правомірно вчинили працівники банку, видавши гроші Григорію без згоди на це його батьків?



Сімнадцятирічний Міша Кириченко на першу ж заробітну плату, яку він одержав на заводі, купив у Олега Міщенко куртку. Батьки Міші вимагали, щоб він повернув куртку знайомому і забрав у нього свої гроші. Міша не виконав вимоги батьків і наступного дня уклав договір міни з Селюковим - робітником того ж заводу. Згідно цього договору Міша передав Селюкову куртку , в замін якої одержав від нього годинник. Батьки Міші вимагають розірвання і цього договору.
Оскільки контрагенти Міші за обома угодами відмовились виконати вимоги його батьків, батько Міші звернувся з позовами в суд про визнання договорів купівлі-продажу і міни недійсними.
Чи підлягають ці позови задоволенню? 


Шістнадцятирічний Вітя Сумарков, який навчається у техні­кумі, на одержану стипендію куцив декілька білетів грошово- речової лотереї. По одному з цих білетів він виграв холодильник «Дніпро» .,Не проінформувавши своїх батьків, він продав холодиль­ник за 1500 грн. сусіду по будинку Іванову Я. С.
Батько Віті звернувся до Іванова Я. С. з проханням повернути холодильник. Проте Іванов Я. С. відмовився це зробити, посилаю­чись на те, що білети грошово-речової лотереї Вітя придбав на свою
стипендію, то він може самостійно розпоряджатися і цими білетами, і виграшами, які на них випали.
Тоді батько Віті пред'явив до Іванова Я. С. позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним.
Яке рішення повинен винести суд?


Міхнов дізнався, що шістнадцятирічний син його сусідів Микола, студент технікуму, сам ремонтує теле- та радіоапаратуру, вирішив використати його послуги і доручив йому відремонтувати телевізор. Вони домовились, що за роботу Миколі буде заплачено 25 грн. Микола дуже довго ремонтував телевізор, намагався навіть його переладнати за новою схемою, але налагодити його не зміг. Тоді Міхнов відвіз телевізор в майстерню по ремонту телевізорів. Оглядаючи телевізор, майЬтер сказав, що після таких переоблад­нань та «виправлень», яким він був підданий, відремонтувати його неможливо.
Міхнов звернувся до батьків Миколи з вимогою відшкодувати нанесені йому збитки. Батьки відмовились це зробити, посилаючись на те, що вони не тільки не давали своєму сину згоди на укладення угоди з Міхновим, але навіть не знали про це.
Міхнов звернувся до суду з позовом до батьків Миколи.
Яке рішення повинен винести суд? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що батьки знали про укладення договору?


Саша (8 років) і Олег (10 років), граючи на дворі, розвели поблизу сарая багаття, від якого сарай спалахнув. Власник сараю звернувся до батьків Саші та Олега з позовом про відшкодування збитків.
Батьки цих дітей заперечували проти позову, посилаючись на тё, що їх діти ще недієздатні і тому відповідальність за вчинену шкоду не несуть, а вони (батьки) були в момент вчинення шкоди на роботі, і тому також не можуть нести відповідальність.
Як вирішити справу?  


17-річний Костя Глущенко, який працював у майстерні з ремонту взуття, побачивши у дворі біля парадного велосипед, взяв його і поїхав кататись. Пізніше з'ясувалось, що він мав намір недовго покататись і поставити велосипед на місце, де він його взяв.
З'їжджаючи з пагорба на великій швидкості, Костя налетів на дерево, зламав велосипед, а сам зі струсом мозку був доставлений у лікарню. Було встановлено, що велосипед належав Юрченку, який вимагає відшкодування йому збитків від батьків Кості. Батьки Кості відмовились це зробити, посилаючись на те, що вони не в змозі здійснювати постійний контроль за дорослим сином.
Юрченко звернувся до суду з позовом до батьків Кості про відшкодування нанесеної йому шкоди.
Вирішіть справу.        


20-річний Юрій Біломісних викрав із квартири Крюкової речі на загальну суму 3 500 грн. На підставі висновку судово-психіатрич- ної експертизи про те, що Юрій Біломісних психічно хворий і не може розуміти значення своїх дій, суд звільнив Юрія від кримі­нальної відповідальності і відправив його на примусове лікування.
Крюкова пред'явила позов до батьків Юри як до його опікунів.
Батьки проти позову заперечували, посилаючись на те, що Юрій не був визнаний недієздатним в установленому законом порядку, тим більше, що в нього на рахунку в банку знаходиться грошова сума у розмірі 5 000 грн;; яка була подарована йому дідом.


Прокурор звернувся в Корсунівський міський суд з заявою, в якій просив оголосити Соколова померлим, мотивуючи це тим, що 10 травня 2003 року Соколов не з'явився для виконання своїх трудових обов'язків на судно «Остронс», де він працював. Проведеним розслідуванням місце знаходження Соколова не встановлено. На думку прокурора, яка ґрунтується на побічних доказах, Соколов втопився, купаючись у морі в стані сп'яніння.
Корсунівський міський суд рішенням від 1 вересня 2004 року заявлену вимогу задовольнив.
Чи є правильним рішення?


Дашкова звернулась до суду з заявою оголосити померлим її батька - Хитайлова. При цьому вона посилалась на довідку военкомата від 20 травня 1946 року про те, що Хитайлов, знаходячись на фронті, зник безвісти у грудні 1941 року. В заяві Дашкова вказала, що визнання Хитайлова померлим їй необхідно для оформлення права спадкування майна діда, померлого 21 квітня 1999 року. Згідно ч. 1 ст. 1266 ЦК України вона, як онучка, може бути спадкоємицею за законом за умови, що на момент відкриття спадщини немає в живих її батька (сина діда).
Новочеркаський міський суд заявлену вимогу задовольнив і вказав днем смерті Хиталова день вступу рішення суду в законну силу - 20 червня 1999 р.
Чи правильне рішення суду?


Смирнов рибалив на озері. Човен перевернувся і він втопився. Все це трапилось на очах у чотирьох жителів сусіднього села, які ловили рибу з берега. Тіло Смирнова не знайшли.
Дружина Смирнова через 6 міс. після нещасного випадку звернулась до суду про оголошення Смирнова померлим. Суд виніс рішення про оголошення її чоловіка померлим.
Чи правильне рішення суду?
Завдання №4
Воронін поплив на човні рибалити на Каховському водосховищі. Після шторму він додому не повернувся. Ні човна, ні тіла Вороніна не було знайдено. Каховський міський суд виніс рішення про встановлення факту смерті Вороніна.
Чи правомірне рішення суду?


Між Кучеровим і його дружиною склалися неприязні відносини. В липні 1998 року після чергової сварки Кучеров зібрав свої речі і поїхав, нікому не кажучи про те, куди він їде. В січні 1999 року (дату встановити не вдалося) сестра Кучерова одержала від нього лист, в якому брат нічого не написав ні про своє місцезнаходження, ні про свою роботу, Після цього листа ніяких відомостей від Кучерова не було. Дружина Кучерова, бажаючи вступити в шлюб другий раз, звернулась 20 листопада 2001 року до суду з заявою про оголошення Кучерова померлим.
Чи є підстави для задоволення позову дружини Кучерова?
Як вона може захистити свої права?



19-річний Сергій Миронов, студент другого курсу автодо­рожнього інституту, знаходився на утриманні своїх батьків. Одного разу батько дав йому гроші для придбання пальто. Проте Сергій купив на ці гроші у свого знайомого Чанова електронний годинник.
Батько Сергія почав вимагати, щоб син віддав годинник Чанову і забрав гроші. Оскільки і син, і Чанов відмовились виконувати ці вимоги, батько звернувся з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним. Батько заявив, що хоча сину вже 19 років, але свого заробітку він не має, стипендії не одержує і тому не вправі самостійно розпоряджатися грошима.
Вирішіть справу.


Левицький в установленому порядку був оголошений померлим. Його майно перейшло до його дружини як до єдиної спадкоємиці першої черги. Через рік вона продала будинок Сучкову, авто­машину через комісійний магазин - Анахіну, бібліотеку - Жаркову. Всі вони знали, що купують речі, які належали особі, яку оголошено померлою. Декілька цінних картин, а також ряд інших речей були продані невідомим особам. Скрипку, фотоапарат, телевізор дружина залишила собі. Частину грошей, одержаних від продажу картин, вона витратила на придбання меблів.
Через 2 роки після оголошення Левицького померлим, він повернувся. До цього часу дружина вступила у шлюб другий раз з Мілько і відмовилась повернутись до Левицького, а також відмовилась віддати йому речі, які залишились, та гроші, одержані за продані речі. Сучков, Анохін і Жарков також відмовились повернути йому речі. Тоді Левицький звернувся до суду з позовом до своєї дружини та до цих осіб. Від останніх він вимагав повернення будинку, автомашини та бібліотеки, а від дружини - скрипки, фотоапарату, телевізора, а також меблів, оскільки вони були куплені за гроші, одержані від реалізації картин та інших речей, які належали йому. Левицький також просив суд визнати недійсним шлюб його дружини з Мілько.
Які вимоги Левицького є підставними?
Чи є правомірними дії Левицького?



Внаслідок переобліку матеріальних цінностей на базі TOB «Текстилыпвейторг» було встановлено нестачу на суму 3 284 грн. Відповідальний за зберігання матеріальних цінностей бази комірник Чуднов після ревізії почав переховуватись. Його розшук протягом року не дав жодних результатів. Як з'ясувалось, у Чуднова на праві приватної власності є будинок, який було куплено ним незадовго до виявленої нестачі.
Чи може TOB «Текстильшвейторг» компенсувати вартість нестачі матеріальних цінностей, і що він повинен для цього зробити?


Психічно хворий Тучко був визнаний судом недієздатним. Опікуном Тучко було призначено його сестру Єлисеєву.
За відсутності Єлисеєвої Тучко продав килим і магнітофон Баркову, з яким познайомився у магазині.
Дізнавшись про це, Єлисеєва пред'явила позов до Баркова про визнання договору купівлі-продажу недійсним і повернення проданих речей. Барков проти позову заперечував, посилаючись на те, що він не знав про недієздатність Тучко.
Чи під лягає позов Єлисеєвої задоволенню?


Громадянин М. та громадянин К, звернулись до нотаріуса з проханням посвідчити договір купівлі-продажу квартири, влас­никами якої є М. та члени його сім'ї. Для посвідчення правочину М. надав нотаріусу свідоцтво про приватизацію, відповідно до якого власниками квартири є він, його дружина та двоє дітей, одному з яких 11, а другому 16 років. Нотаріус відмовився посвідчувати зазначений договір на підставі відсутності рішення органу опіки та піклування, в
Гр-нин М. оскаржив відмову нотаріуса, мотивуючи це тим, що його син віком 16 років, має право сам укладати правочини, але за його згодою, а за меншого сина він зробить це сам.
Чи правильні дії нотаріуса?


15-річній К. суд дав дозвіл на одруження. Під час шлюбу подружжя придбало гараж. Через 4 місяці після одруження за бажанням обох із подружжя суд задовольнив позов про їх розлучення. За рішенням суду гараж перейшов у власність К., яка незабаром звернулась до нотаріуса з проханням посвідчити угоду про відчуження гаража. Нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріаль­них дій по посвідченню угоди, мотивуючи це тим, що на даний момент К. вже не перебуває у шлюбі та їй не виповнилось ще 18 років на момент укладення даного договору. Для посвідчення правочину нотаріус вимагав згоди батьків та відповідного рішення органу опіки та піклування.
Чи правильні дії нотаріуса?


Дубинський А. А. звернувся до суду з заявою про визнання своєї бабусі Дубинської Л. М. недієздатною. Подання заяви він обумовив тим, що на сьогоднішній день бабуся потребує призначення над нею опіки, оскільки не може в силу свого душевного стану відповідати за свої дії та керувати ними. В судовому засіданні Дубинський А. А. просив задовольнити заяву.
На підставі яких матеріалів суд приймає рішення, яким має бути його зміст?



Колеснікова Є. С. звернулась до суду з заявою про визнання померлим свого сина. Заява була подана 27 березня 2006 року*
У своїй заяві вона вказала, що її син на автомобілі, що належить йому, в травні 2005 року виїхав в м. Донецьк до родичів. 20 травня 2005 року його автомобіль був знайдений робітниками міліції зі слідами крові в салоні та багажнику автомобіля. 31 травня 2005 року прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактом вбивства Колеснікова В. П. В заяві також було вказано, що протягом 8 місяців про сина заявниці нічого не було відомо. Вжиті Колесніковою заходи щодо визначення місця знаходження сина результатів не дали. Визнання Колеснікова В. П. померлим позивачці потрібно було для прийняття спадщини.
Яке рішення повинен винести суд?


АТ «Київміськбудматеріали» звернулось до суду з заявою про визнання свого працівника Авраменка безвісно відсутнім. В заяві від 16 лютого 2006 року пояснено, що Авраменко проживав в помешканні 32, будинку 13 по вул. Нижньоюрківська в м. Києві з 23 березня 1986 року.
З травня 2004 року Авраменко у вказаній квартирі не проживає, з цього ж часу його місцезнаходження невідомо.
Чи підлягає позов задоволенню?


В заснуванні спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю « ABG Int. Corp.» прийняли участь три фізичні особи - громадяни України та іноземний інвестор - юридична особа за законодавством США компанія « P&G Corp.», в особі її представника - громадянина США Роя Н. Сміта. Всі учасники товариства внесли свою частку до статутного капіталу товариства та одержали свідоцтва товариства. Через рік після заснування товариства між його учасниками - громадянами України виник конфлікт. Два українських учасника товариства та інший представник іноземного інвестора - громадя­нин Кіпру Джордж К. Паріакос підписали протокол загальних зборів про виключення третього українського учасника - громадян­ки К. зі складу товариства «за систематичне перешкоджання діяльності товариства». Після цього засновницькі документи товариства, в складі учасників якого К. відсутня, були подані до відповідної районної державної адміністрації та перереєстровані. Громадянка К. звернулась з позовом до суду.
Яке обґрунтування своїх позовних вимог повинна надати громадянка К. ?
Хто є відповідачем за цим позовом - товариство «ABC Int. corp.», українські учасники товариства як фізичні особи, українські учасники та компанія «P&G corp.»?
Яке рішення та з яким обґрунтуванням повинен винести суд?



15-річній К. суд дав дозвіл на одруження. Під час шлюбу подружжя придбало гараж. Через 4 місяці після одруження за бажанням обох із подружжя суд задовольнив позов про їх розлучення. За рішенням суду гараж перейшов у власність К., яка незабаром звернулась до нотаріуса з проханням посвідчити угоду про відчуження гаража. Нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріаль­них дій по посвідченню угоди, мотивуючи це тим, що на даний момент К. вже не перебуває у шлюбі та їй не виповнилось ще 18 років на момент укладення даного договору. Для посвідчення правочину нотаріус вимагав згоди батьків та відповідного рішення органу опіки та піклування.
Чи правильні дії нотаріуса?


Дубинський А. А. звернувся до суду з заявою про визнання своєї бабусі Дубинської Л. М. недієздатною. Подання заяви він обумовив тим, що на сьогоднішній день бабуся потребує призначення над нею опіки, оскільки не може в силу свого душевного стану відповідати за свої дії та керувати ними. В судовому засіданні Дубинський А. А. просив задовольнити заяву.
На підставі яких матеріалів суд приймає рішення, яким має бути його зміст?


Колеснікова Є. С. звернулась до суду з заявою про визнання померлим свого сина. Заява була подана 27 березня 2006 року*
У своїй заяві вона вказала, що її син на автомобілі, що належить йому, в травні 2005 року виїхав в м. Донецьк до родичів. 20 травня 2005 року його автомобіль був знайдений робітниками міліції зі слідами крові в салоні та багажнику автомобіля. 31 травня 2005 року прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактом вбивства Колеснікова В. П. В заяві також було вказано, що протягом 8 місяців про сина заявниці нічого не було відомо. Вжиті Колесніковою заходи щодо визначення місця знаходження сина результатів не дали. Визнання Колеснікова В. П. померлим позивачці потрібно було для прийняття спадщини.
Яке рішення повинен винести суд?


АТ «Київміськбудматеріали» звернулось до суду з заявою про визнання свого працівника Авраменка безвісно відсутнім. В заяві від 16 лютого 2006 року пояснено, що Авраменко проживав в помешканні 32, будинку 13 по вул. Нижньоюрківська в м. Києві з 23 березня 1986 року.
З травня 2004 року Авраменко у вказаній квартирі не проживає, з цього ж часу його місцезнаходження невідомо.
Чи підлягає позов задоволенню?


В заснуванні спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю « ABG Int. Corp.» прийняли участь три фізичні особи - громадяни України та іноземний інвестор - юридична особа за законодавством США компанія « P&G Corp.», в особі її представника - громадянина США Роя Н. Сміта. Всі учасники товариства внесли свою частку до статутного капіталу товариства та одержали свідоцтва товариства. Через рік після заснування товариства між його учасниками - громадянами України виник конфлікт. Два українських учасника товариства та інший представник іноземного інвестора - громадя­нин Кіпру Джордж К. Паріакос підписали протокол загальних зборів про виключення третього українського учасника - громадян­ки К. зі складу товариства «за систематичне перешкоджання діяльності товариства». Після цього засновницькі документи товариства, в складі учасників якого К. відсутня, були подані до відповідної районної державної адміністрації та перереєстровані. Громадянка К. звернулась з позовом до суду.
Яке обґрунтування своїх позовних вимог повинна надати громадянка К. ?
Хто є відповідачем за цим позовом - товариство «ABC Int. corp.», українські учасники товариства як фізичні особи, українські учасники та компанія «P&G corp.»?
Яке рішення та з яким обґрунтуванням повинен винести суд?


15-річній К. суд дав дозвіл на одруження. Під час шлюбу подружжя придбало гараж. Через 4 місяці після одруження за бажанням обох із подружжя суд задовольнив позов про їх розлучення. За рішенням суду гараж перейшов у власність К., яка незабаром звернулась до нотаріуса з проханням посвідчити угоду про відчуження гаража. Нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріаль­них дій по посвідченню угоди, мотивуючи це тим, що на даний момент К. вже не перебуває у шлюбі та їй не виповнилось ще 18 років на момент укладення даного договору. Для посвідчення правочину нотаріус вимагав згоди батьків та відповідного рішення органу опіки та піклування.
Чи правильні дії нотаріуса?


Дубинський А. А. звернувся до суду з заявою про визнання своєї бабусі Дубинської Л. М. недієздатною. Подання заяви він обумовив тим, що на сьогоднішній день бабуся потребує призначення над нею опіки, оскільки не може в силу свого душевного стану відповідати за свої дії та керувати ними. В судовому засіданні Дубинський А. А. просив задовольнити заяву.
На підставі яких матеріалів суд приймає рішення, яким має бути його зміст?


Колеснікова Є. С. звернулась до суду з заявою про визнання померлим свого сина. Заява була подана 27 березня 2006 року*
У своїй заяві вона вказала, що її син на автомобілі, що належить йому, в травні 2005 року виїхав в м. Донецьк до родичів. 20 травня 2005 року його автомобіль був знайдений робітниками міліції зі слідами крові в салоні та багажнику автомобіля. 31 травня 2005 року прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактом вбивства Колеснікова В. П. В заяві також було вказано, що протягом 8 місяців про сина заявниці нічого не було відомо. Вжиті Колесніковою заходи щодо визначення місця знаходження сина результатів не дали. Визнання Колеснікова В. П. померлим позивачці потрібно було для прийняття спадщини.
Яке рішення повинен винести суд?


АТ «Київміськбудматеріали» звернулось до суду з заявою про визнання свого працівника Авраменка безвісно відсутнім. В заяві від 16 лютого 2006 року пояснено, що Авраменко проживав в помешканні 32, будинку 13 по вул. Нижньоюрківська в м. Києві з 23 березня 1986 року.
З травня 2004 року Авраменко у вказаній квартирі не проживає, з цього ж часу його місцезнаходження невідомо.
Чи підлягає позов задоволенню?


В заснуванні спільного підприємства з іноземними інвестиціями у формі товариства з обмеженою відповідальністю « ABG Int. Corp.» прийняли участь три фізичні особи - громадяни України та іноземний інвестор - юридична особа за законодавством США компанія « P&G Corp.», в особі її представника - громадянина США Роя Н. Сміта. Всі учасники товариства внесли свою частку до статутного капіталу товариства та одержали свідоцтва товариства. Через рік після заснування товариства між його учасниками - громадянами України виник конфлікт. Два українських учасника товариства та інший представник іноземного інвестора - громадя­нин Кіпру Джордж К. Паріакос підписали протокол загальних зборів про виключення третього українського учасника - громадян­ки К. зі складу товариства «за систематичне перешкоджання діяльності товариства». Після цього засновницькі документи товариства, в складі учасників якого К. відсутня, були подані до відповідної районної державної адміністрації та перереєстровані. Громадянка К. звернулась з позовом до суду.
Яке обґрунтування своїх позовних вимог повинна надати громадянка К. ?
Хто є відповідачем за цим позовом - товариство «ABC Int. corp.», українські учасники товариства як фізичні особи, українські учасники та компанія «P&G corp.»?
Яке рішення та з яким обґрунтуванням повинен винести суд?


У 2000 році у подружжя Малиновських народилася дочка Оксана. У 2009 році мати Оксани Олена Малиновська померла. У 2010 році батько Оксани Герасим одружився з Матільдою. У тому ж році Матільда усиновила Оксану. У 2011 році в автомобільній катастрофі в один день загинули дід і баба Оксани (батьки померлої Олени). За померлими залишилося спадкового майна на суму триста тисяч грн. Заповіту спадкодавці не залишили. Майно вартістю сто тисяч грн. успадкувала Оксана. Поясніть, яким чином Оксана могла успадкувати це майно і чому саме в такому обсязі? Свою відповідь обгрунтуйте. 

Онисько склав заповіт. Не дивлячись на те, що не було відмови від спадщини, не мало місце неприйняття спадщини, не було усунення спадкоємців від права на спадкування, а також майно не заповідалося територіальній громаді, суд за заявою територіальної громади визнав спадщину за Ониськом відумерлою. Чи є рішення суду правомірним? Свою відповідь обгрунтуйте. 

У березні 2011 року Михайло, який мав дружину Леоніду, синів Артура та Аркадія ( останній був одружений на Марині і мав сина Юрія) уклав із страховою компанією «Оранта» договір страхування життя на суму сто тисяч грн. Вигодонабувачем у договорі було вказано Аркадія. 10 квітня 2011 року Михало та Аркадій потрапили в автомобільну аварію. Михайло загинув на місці ДТП, а Аркадій помер в лікарні того ж дня о 23 годині 57 хвилин. Після смерті Михайла залишилося спадкового майна на суму триста тисяч грн., а після смерті Аркадія залишився будинок вартістю сто тисяч грн. та автомобіль такої ж вартості. Заповіту жоден із спадкодавців не залишив. Визначте коло спадкоємців за законом та вартість спадкового майна кожного з них. 

Семидесятип'ятирічний Георгій остнні чотири роки свого життя проживав разом із Матвієм і частково перебував у нього на утриманні. За тиждень до смерті 3 серпня 2011 року Георгій склав заповіт, у якому все своє майно заповів Матвієві. Цим заповітом на Матвія також покладався обов'язок виділити для довічного проживання кімнату Дмитру, з яким спадкодавець дружив з дитинства. За два дні до смерті Георгія суд присудив стягнути з нього на користь Германа п'ять тисяч грн. за завдану його (Германа) здоров'ю шкоду. 10 серпня 2011 року Георгій і Матвій загинули через скоєний на них наїзд автомобіля. Родичів у Георгія не було. Ні близьких, ні далеких. Кому перейде спадщина? Свою відповідь обгрунтуйте. 

Ельвіра уклала шлюб із Степаном у січні 2010 року. У червні того ж року шлюб між ними було розірвано. У серпні 2010 року Ельвіра уклала шлюб із Миколою. У грудні 2010 року Ельвіра народила Камілу. У січні 2011 року Степан помер, залишивши за собою спадкового майна на шістсот тисяч грн. Заповіту він не залишив. Із близьких родичів у нього була тільки мати Корнелія. Назвіть усі можливі варіанти успадкування майна. Свою відповідь обгрунтуйте.