Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

суботу, 20 липня 2019 р.

Задачі з права соціального забезпечення (2)

Задачі з права соціального забезпечення 


Безробітна громадянка С. звернулась до державної служби зайнятості із заявою про виплату допомоги при народженні дитини.  Назвіть суб’єкта, який в даному випадку зобов’язаний призначити допомогу. Куди слід звернутися громадянці С.? Які правовідносини і між ким виникнуть у цьому випадку? Що є об'єктом вказаних відносин? Наведіть перелік елементів фактичного складу по цій ситуації. 


Громадянка Т. перебувала у щорічній основній відпустці з 1 по 28 серпня 2018 р. 13 серпня у неї захворіла трирічна дочка у зв'язку з чим їй було видано листок тимчасової непрацездатності з 13 по 20 серпня. Директор ТзОВ "Колос" (де працює громадянка Т.) відмовилась оплатити листок тимчасової непрацездатності і продовжити щорічну відпустку Т. 3а яких умов допомога в разі тимчасової непрацездатності не виплачується? Чи законні дії директора? 




Громадянка Т. працювала економістом. 10 березня 2018 р. вона захворіла. Листок тимчасової непрацездатності було відкрито на 10 днів. 3 15 березня в неї починається відпустка в разі вагітності та пологів. Т. звернулася за місцем роботи із заявою про оплату листка тимчасової непрацездатності, а також виплату допомоги в разі вагітності та пологів. За місцем роботи відмовили у виплаті зазначених допомог, мотивуючи це тим, що АТ у цей час простоює і в нього немає коштів на оплату допомог. Чи правильно вчинила комісія із соціального страхування АТ? Які умови призначення допомоги в разі вагітності та пологів? Обчисліть розмір допомог Т. (можна у відсотках), якщо її середній заробіток становить 3000 грн., загальний стаж 7 років, у тому числі в АТ - 5 років. 



У литсопаді 2018 р. в автомобільній катастрофі загинуло подружжя (чоловік мав 12 років стажу, жінка – 10). У них залишилося двоє дітей у віці 3 і 8 років, опіку над якими передали батькам дружини. Чи матимуть діти право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника? У якому розмірі та на який строк буде призначено таку пенсію?



М., учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. є інвалідом II групи внаслідок впливу радіоактивного випромінювання, пенсіонер. 10 липня 2016 р. він помер, не використавши чергової путівки на санаторно-курортне лікування і не отримавши за невикористану путівку грошової компенсації.
Син звернувся до управління у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи із заявою про виплату зазначеної компенсації йому як єдиному спадкоємцю.
 Який порядок надання путівок на санаторно-курортне лікування особам, віднесеним до числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи?
 Кому і на яких підставах виплачується компенсація за невикористану путівку на санаторно-курортне лікування?
 Чи має право син на отримання зазначеної компенсації?


Громадянин Ф. отримував пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2 у розмірі максимальному, передбаченому законодавством для даної категорії пенсіонерів. На його утриманні знаходиться дружина-інвалід і онучка 7 років, мати і батько якої загинули у авіакатастрофі. Ф., за його заявою був поміщений у будинок-інтернат для престарілих та інвалідів. Після цього йому припинили виплачувати пенсію, оскільки він у будинку-інтернаті перебував на    повному     державному        забезпеченні,      а дружині і внучці виплачується допомога як малозабезпеченим. Ф. звернувся до районного відділення Пенсійного фонду, однак там йому пояснили, що вся пенсія його перераховується до будинку-інтернату.
 Який порядок     поміщення інвалідів у будинки-інтернати для престарілих та інвалідів?
 Який порядок     виплати пенсій особам,         які перебувають у будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів?

10 травня з громадянином К. стався нещасний випадок на виробництві. На підприємстві, де він працює, було складено акт про нещасний випадок. За рішенням МСЕК йому було присвоєно II групу інвалідності. Висновком МСЕК його було визнано таким, що потребує ортопедичного взуття. Потерпілий звернувся до виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань із заявою про заміну протезного виробу (ортопедичного взуття). Дирекція Фонду відмовила у видачі направлення на заміну протезних виробів до підприємства виробника технічних засобів, посилаючись на те. що строк експлуатації на раніше видане ортопедичне взуття закінчується через рік. Окрім цього, у дирекції повідомили, що К. не пред'явив висновок МСЕК про потребу потерпілого у подальшому забезпеченні протезними виробами.
Чи правомірні дії дирекції Фонду? Який порядок направлення на забезпечення протезними виробами до підприємства-виробника? Який максимальний строк виготовлення ортопедичного взуття? Скільки пар ортопедичного взуття належить потерпілому на рік?


Громадянка Андранович із Харківської області звернулась до відділу соціального захисту з питанням чи зараховується до загального і спеціального стажу роботи час догляду за дитиною після виповнення їй 6 років.
Чи зараховується цей період до страхового стажу?
Якою повинна бути відповідь?  Назвіть норму Закону



Подружжя М. – студенти 5 курсу НАУ, проживають у студентському гуртожитку. До вступу  в ВНЗ кожен з них був вихованцем дитячого будинку, оскільки вони – сироти.  У Києві подружжя зареєстровано тимчасово. Довідавшись, що вони мають право на позачергове отримання житла, М. звернулись до юриста з питанням як їм реалізувати це право.
Дайте обґрунтовану відповідь.



В аеропорту призначення виявили нестачу вантажу вагою 1000 кг брутто. Вантажовідправник подав претензію, в якій вимагав  відшкодування  вартості втраченого  вантажу, яку він оцінив у 50 тис доларів, а також упущеної вигоди – 30  тис доларів.  Авіаперевізник визнав свою вину у втраті вантажу, однак погодився відшкодувати лише 20 тис дол., оскільки вантажоперевізник, укладаючи договір перевезення, цінність вантажу не  задекларував. Ватажоперевізник звернувся до суду.
Яке рішення має прийняти суд?
Відповідь обґрунтуйте, спираючись на  чине національне законодавство.


Українське  підприємство і швейцарська фірма уклали договір купівлі-продажу. В  арбітражному  застереженні в договорі сторони визначили застосованим матеріальне право  Швейцарії.
Чи можуть бути застосовані до правовідносин  сторін за даним договором також  положення Конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів 1980 року? Обґрунтуйте відповідь.



Бульдозерист Мокренко отримав травму на виробництві, про що було складено акт про нещасний випадок на виробництві. Лікування тривало 3,5 місяці. Проте, коли він приступив до роботи, знову відчув погіршення стану здоров'я і звернувся до керівництва з проханням про переведення на легшу роботу. Мокренку відмовили, посилаючись на те, що в часи економічної ризи підприємство потерпає від фінансових труднощів і значна частина працівників працює на умовах неповного робочого тижня. Мокренко звернувся в поліклініку за місцем проживання з проханням надати йому довідку про необхідність переведення на легшу роботу. В поліклініці відмовили, базуючись на тому, що вказаний висновок уповноважена видавати МСЕК, засідання якої відбуваються раз на три місяці і запропонували чекати чергового засідання МСЕК. Дайте правову оцінку ситуації.

 У листопаді 2009 року на підприємстві проводилися зміни в організації виробництва і праці, внаслідок чого у частини працівників мали змінитися істотні умови трудового договору. Васильєв відмовився працювати у зв'язку з новими умовами праці, і був звільнений на підставі п.6 ст.36 КЗпП. Васильєв звернувся до центру зайнятості із заявою про реєстрацію його як безробітного на пільгових умовах передбачених для осіб, які втратили роботу з незалежних від них обставин. Однак йому відмовили в такій реєстрації, базуючись на тому, що він пропустив встановлений строк для реєстрації в центрі зайнятості. Васильєв пояснив, що після звільнення у нього випала можливість відвідати родичів, які проживають в іншій країні (Росії) і тому зміг звернутися в центр зайнятості лише на 15-ий день після звільнення. Які обставини визнаються втратою роботи з незалежних від працівника причин? Який порядок реєстрації громадян як безробітних? Чи правомірні дії центру зайнятості?


Паніна працює в кафе «Росинка» прибиральницею. З 11.07.2009р. до 16.07.2009 р. вона була відсутня на роботі у зв'язку з хворобою, про що принесла довідку від лікаря приватної поліклініки "Медиком". Паніній відмовили увиплаті соціальної допомоги у         зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, базуючись на тому, що довідка з приватної клініки не є підставою для відповідних виплат.     Чи правомірною є відмова? Який порядок підтвердження        тимчасової непрацездатності особи?

Громадянка Валікова, якій виповнилося 50 років, звернулася до територіального органу пенсійного фонду за призначенням пенсії за віком на пільгових умовах, мотивуючи тим, що має загальний стаж роботи 30 років, з яких 25 років працювала на посаді медичного працівника (18 років на посаді лаборанта контрольно-аналітичної лабораторії при військовому госпіталі і 7 років на посаді лаборанта лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринків). Валіковій в призначенні пенсії відмовили. Базуючись на тому, що у неї не вистачає спеціального стажу медичного працівника, тому що посада лаборанта лабораторії ветеринарно- санітарної експертизи ринків до медичних працівників не відноситься і не надає права на пільгову пенсію. Проаналізуйте ситуацію з точки зору чинного законодавства.


У громадянки Л. в березні 2016 році помер чоловік, який працював токарем на заводі,. В  неї залишилося двоє дітей : дочка 14 років і син-студент очної форми навчання - 20 років. Після похорону Л. звернулася до районного органу праці та соціального захисту із заявою про виплату допомоги на поховання, а також про призначення їй пенсії в разі втрати годувальника.
Хто у даному випадку виступає суб’єктом права на допомогу і на пенсію? Які органи призначають допомогу на поховання і пенсію в разі втрати годувальника? Назвіть джерела фінансування виплати допомоги на поховання та пенсії за даною фабулою задачі.


При наданні допомоги підшефній школі С. отримав травму, внаслідок якої пролікувався в місцевій лікарні 1,5 місяця. При розслідуванні було виявлено, що С. отримав травму не зі своєї вини. Потерпілий після закінчення лікування звернувся на підприємстві за виплатою йому допомоги в разі тимчасової непрацездатності. Страховий стаж С. - 2 роки. Йому була призначена така допомога у розмірі 60 %. С. оскаржив таке рішення оскільки вважав, що має право на призначення допомоги в разі тимчасової непрацездатності внаслідок нещасного випадку, а не внаслідок загального захворювання.
Які обставини вважаються нещасним випадком на виробництві? Відповідно до якого законодавства повинна призначатися допомога в разі тимчасової непрацездатності М.?


Робітнику В., віком 62 роки, нарахована заробітна плата за вересень у розмірі 5900 гривень, доплата за особливий характер роботи 1500 гривень, премія за високі досягнення у роботі 1300 гривень, компенсаційних виплат 1450 гривень.
Обчисліть розмір внесків з його заробітної плати на різні види загальнообов’язкового державного соціального страхування.


Гончарук працювала на посаді молодшого наукового співробітника 8 років 8 місяців, а потім 7 років на посаді державного службовця. 14 липня 2017 р. вона була звільнена через досягнення граничного віку перебування на державній службі.
Загальний трудовий стаж її становить 30 років. Вона звернулася за призначенням пенсії державного службовця, однак їй відмовили, посилаючись на недостатній стаж державної служби.
Чи правильні дії інспектора Пенсійного фонду? Який порядок призначення пенси державного службовця?


Гр. Т. - є постраждалою від Чорнобильської катастрофи II категорії. 25 квітня 2017 року вона звернулась із рецептом для безоплатного придбання лікарських препаратів у приватну аптеку “Медик”. Однак їй відмовили, мотивуючи тим, що право безоплатного та пільгового придбання ліків може бути використано тільки при їх придбанні у закладах та установах охорони здоров’я, які фінансуються з бюджету.
Проаналізуйте вказану ситуацію. Якими нормативними актами врегульоване питання безоплатного придбання ліків громадянами?

Бульдозерист Фіалко отримав травму на виробництві, про що було складено акт про нещасний випадок на виробництві. Лікування тривало 3,5 місяці. Проте, коли він приступив до роботи, знову відчув погіршення стану здоров'я і звернувся до керівництва з проханням про переведення на легшу роботу. Мокренку відмовили, посилаючись на те, що в часи економічної ризи підприємство потерпає від фінансових труднощів і значна частина працівників працює на умовах неповного робочого тижня. Мокренко звернувся в поліклініку за місцем проживання з проханням надати йому довідку про необхідність переведення на легшу роботу. В поліклініці відмовили, базуючись на тому, що вказаний висновок уповноважена видавати МСЕК, засідання якої відбуваються раз на три місяці і запропонували чекати чергового засідання МСЕК. Дайте правову оцінку ситуації

 У листопаді 2018 року на підприємстві проводилися зміни в організації виробництва і праці, внаслідок чого у частини працівників мали змінитися істотні умови трудового договору. Васильєв відмовився працювати у зв'язку з новими умовами праці, і був звільнений на підставі п.6 ст.36 КЗпП. Васильєв звернувся до центру зайнятості із заявою про реєстрацію його як безробітного на пільгових умовах передбачених для осіб, які втратили роботу з незалежних від них обставин. Однак йому відмовили в такій реєстрації, базуючись на тому, що він пропустив встановлений строк для реєстрації в центрі зайнятості. Васильєв пояснив, що після звільнення у нього випала можливість відвідати родичів, які проживають в іншій країні (Польші) і тому зміг звернутися в центр зайнятості лише на 15-ий день після звільнення. Які обставини визнаються втратою роботи з незалежних від працівника причин? Який порядок реєстрації громадян як безробітних? Чи правомірні дії центру зайнятості?

Громадянин А. був зареєстрований як ФОП в листопаді 2011 р. в м. Сімферополі (Див.: Стаття 177 Податкового кодексу України. Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування). Перебуваючи під час окупації на території Криму, підприємницької діяльності не здійснював. В квітні 2015 р. громадянин виїхав на постійне місце проживання до м. Запоріжжя. Органи державної фіскальної служби нарахували йому податковий борг з листопада 2013 року по квітень 2015 року. Дайте відповідь, чи є підстави у органів ДФС розглядати громадянина А. як платника податку за період з листопада 2013 року по квітень 2015 року. Поясніть порядок оподаткування доходів даного громадянина за зазначений період. Відповідь обґрунтуйте.

Поясніть порядок оподаткування доходів громадянина К., враховуючи, що :
1.Заробітна плата за місяць склала 6500 грн
2.компенсація за перебування у відрядженні в м. Черкаси - 460 грн.
3. громадянин К. - онук загиблого учасника другої світової війни.
Відповідь обґрунтуйте.

1/2.    Гр.    3.      з        січня 1942 р. до березня 1945 р. працював в індивідуальному сільському господарстві в тилу. В 2016 р. він звернувся в районну комісію для розгляду питань, пов’язаних із установленням статусу учасника війни відповідно до Закону країни Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту при районному органі праці та соціального захисту населення для встановлення статусу учасника війни.
У комісії йому відмовили, оскільки у 3. відсутні необхідні документи. Які документи необхідні для підтвердження факту роботи в роки війни? В якому порядку громадянин 3. може підтвердити свою роботу для набуття статусу учасника війни?

 М. (вік 42 роки) була встановлена III група інвалідності внаслідок загального захворювання. Він звернувся до районного відділення Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії в разі інвалідності. У Пенсійному фонді заявнику відмовили, мотивуючи тим, що для призначення пенсії в разі інвалідності у нього недостатньо трудового стажу (лише 8 років) та порадили звернутися до районного органу соціального захисту для призначенця йому допомоги як малозабезпеченому оскільки той проживає сам.


Громадянки Т. працювала у хлібопекарні контролером якості готової продукції. 10 березня 2017 р. директор попередив її письмово про наступне звільнення з 10 квітня 2017 р. у зв’язку із скороченням чисельності працівників, оскільки на підприємстві ліквідується відділ, в якому Т. працює. 1 квітня 2017 р. Т. звернулась до директора із заявою про надиння ЇЙ відпустки по вагітності і пологах з 2 квітня 2017 р. і про виплату відповідної доломопі. Директор хлібопекарні роз’яснив працівниці, шо відпустки їй буде надана, а допомога по вагітності і пологах виплачуватись буде органом соціального захисту за місцем проживання, оскільки вона попереджена про майбутнє вивільнення, а отже внески на соціальне страхування на неї вже не сплачуються.
Хто підлягає загальнообов’язковому соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності? Який порядок сплати внесків на цей вид страхування? З яких коштів буде виплачуватись допомога по вагітності і пологах? Чи правильно відповів директор?

Громадянка Марченко звернулась до Вінницького відді­лення фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України із заявою про призначення страхових виплат за померлого годувальни­ка. Свої вимоги Марченко обгрунтувала тим, що 27.11.2011 р. помер її чоловік, з яким вона перебувала у шлюбі, який було зареєстровано виконкомом Вінницької міської ради 29.12.1977 р. Вінницькою обласною профпаталогічною МСЕК був установлений причинний зв'язок між смертю чоловіка Марченко та професійним захворюванням, отриманим на ви­робництві. Рішенням № 58858 від 12.12.2011р. громадянці було відмовлено у призначені таких виплат, оскільки на мо­мент смерті її чоловіка вона не досягла 55-річного віку, була працездатною та не мала групу інвалідності. Малолітній дочці-інваліду Марченко також було відмовлено у виплаті. Проте, Марченко звернулась до суду з вимогою визнати рішення № 58858 незаконним та зобов'язати відповідача призначити їй виплати за померлого годувальника.
Визначте ключові питання задачі.
Ваша оцінка ситуації.

Громадянин Петренко, віком 52 роки, працюючи 28 років медичним працівником у лікувально-профілактичному закладі, звернувся  до територіального органу пенсійного фонду за призначенням пенсії за вислугою років. Пенсійний фонд відмовив Петренку, зазначивши що він не набув права на отримання пенсії за вислугою років через відсутність відповідного віку і стажу.
Визначте ключові питання задачі.
Ваша оцінка ситуації.

Бубиренко звернувся до адвоката із проханням надати консу­льтацію, чи правомірно працівники районного Управління пен­сійного фонду України в м. Луганськ не включили в його науко­вий стаж період роботи з 5.11.1998 р. по 6.11.2000 р. на посаді проректора з адміністративно-господарської частини Кримсько­го індустріального педагогічного інституту і доцента кафедри загально технічних предметів на умовах почасової оплати в об'­ємі 0,25 ставки та здійснили перерахунок розміру отримуваної ним наукової пенсії зі стажу наукової роботи 26 років 4 міс За­мість 28 років 3 міс.
Визначте ключові питання задачі.
Ваша оцінка ситуації.

Громадяни О. та М. звернулися до Вас за консультацією, з якого віку вони матимуть право на пенсію та якого виду? Гро­мадянин О. працював у зоні безумовного (обов'язкового) висе­лення із 26.07.1986 р. по 30.06.1999 р. на роботах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах за списком 1, має посвідчення III категорії. Громадянин М. працював на тери­торії зони посиленого екологічного контролю із 26.04.1986 р. по березень 2002 р. на роботах, що дають право на призначення пенсії за списком 1, має посвідчення IV категорії.
Визначте ключові питання задачі.
Надайте консультацію.

Мартусенко у віці 54 років змушена через хворобу батька залишити роботу та переїхати до нього в сільську місцевість, оскільки він потребував стороннього догляду. Вона звернула­ся до Вас за консультацією, чи мас вона право на соціальне забезпечення?
Визначте ключові питання задачі.
Надаайте консультацію.

Інвалід ІІ-Ї групи Костогриз перебував на обслуговуванні
відділенні організації надання грошової й натуральної допомоги територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів. У травні 2002 р він поїхав у гості до брата у Волинську область і через це не з’явився на переогляд до МСЕК термін якою настав у червні 2002 р. Приїхавши від брата у вересні 2002 р. Костогриз дізнався, що його обслуговування припинено оскільки він вчасно не пройшов переогляд у МСЕК а виглядає  він здоровішим і отже група інвалідності у нього очевидно змінилася.

Визначте ключові питання задачі
Ваша оцінка ситуації.


Михайлюк в зв’язку з побутовою травмою став інвалідом І групи та потребував стороннього догляду. Його дружина була змушена звільнитися з роботи та доглядати чоловіка. При оформленні компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, дружині роз'яснили, що розмір компенсації є суттєво менший не тільки від зарплати з останнього місця роботи, а навіть від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (15%). Дружина не погодилася з таким розрахунком, оскільки відповідно до Конституції України соціальні виплати не можуть бути менше прожиткового мінімуму. А дана компенсація є для неї основним і єдиним джерелом доходу, оскільки вона не може працювати і доглядати чоловіка одночасно.
Визначте ключові питання задачі.
Ваша оцінка ситуації.

У березні 2014 року Чаленко звернувся до суду з позовом до виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати  працездатності України, посилаючись на те, що висновком  лікувально-консультативної комії ( ЛКК) від 18.11.2013р. йому  була протипоказана важка праця терміном на один місяць, починаючи з 21.11.2013. Відповідно до наказу  ВАТ «ССС» у якому він працював токарем із 21.11.2013 до 21.12.2013 його звільнено від важкої праці, шкідливих умов праці та нічних змін протягом двох тижнів. У сплаті компенсації втрати заробітної  плати за весь період  звільнення його від тяжкої праці йому було відмовлено.
Визначте ключові  питання задачі.
Ваша оцінка ситуації.

Савипька з 03 01 1990 р. по 24.03.1990 р. проходила над­строкову військову службу па посаді бухгалтера фінансової служби військової частини внутрішніх військ МВС України № 3031. що була розташована у с. Андріївна Чорнобильського району Київської обл., що підтверджується копіями виписок з наказу з в/ч X? 3031 від 3 01.1990 р. №2 та від 24.03.1990 р. №70. Унаслідок проходження служби позивачка отримала захворювання, пов'язане з виконанням обов'язків військової служби з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атом­ній електростанції та II групу інвалідності, що підтверджусться випискою з акта огляду МСЕК.
Савипька звернулась до ГУ МВС України в м. Києві, МВС України з приводу про виплату їй одноразової грошової допо­моги відповідно до вимог чинного законодавства у зв’язку із встановленням їй 2 групи інвалідності за захворювання, пока­зане із проходженням військової служби.
їй відмовили у виплатах за безпідставністю звернення.
Визначте ключові питаним задачі.
Ваша оцінка ситуації

Громадянин України Борщ який проходив строкову службу в республіці Афганистан  у період  з 1985-1987р.р. був звільнений у запас і виключений зі списків особового складу військовослужбовців у 1987р. У січні  2013 року йому було встановлено 3 групу інвалідності внаслідок захворювання, яке пов’язане з виконанням його обов’язків військової служби  при перебуванні у країні, де велися бойові дії. Як підтвердження цих обставин Борщ має Витяг з протоколу засідання Центральної військово-лікарської  комісії та довідку  огляду МСЕК.
У лютому 2013р. Борщ звернувся до Переяслав-Хмельницького військового комісаріату в Київський області із заявою про виплату йому одноразової  грошової допомоги у зв’язку із встановленням  3 групи інвалідності пов’язаної з проходженням військової служби ( що підтвердив документами). Але військовий комісаріат повернув йому заяву та документи, посилаючись на те, що  01.01. 2007 р. набула чинності нова редакція ЗУ «Про соціальний  і правовий захист військовослужбовців», згідно з якою було відмінено виплату одноразової грошової допомоги.
Визначте правові питання задачі.
Ваша оцінка ситуації.

Лупан є інвалідом війни II групи і відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального за­хисту" мас право безоплатного проїзду, зокрема, автобусами.
При отриманні пільгового квитка у касах "Автотранссєрвіс" йому повідомили про необхідність сплатити автостанційний збір. Оскільки Лупану необхідно було здійснити поїздку, він хоч і вважав, що право безкоштовного проїзду виключає сплату і автостанційного збору, але змушений був його сплатити. По по­верненні з подорожі Лупан звернувся до перевізника з вимогою повернути автостанційний збір та сплатити 100 тис. гри мораль­ної шкоди. "Автотранссєрвіс" залишив без відповіді дану заяву.
Визначте ключові питання задачі.
Ваша оцінка ситуації.


Бездомний Фоменко в зимовий період проживав у під’їзді будинку, де колись у нього була квартира, яку він змушений був продати за борги. Мешканці будинку чинили всілякий опір спробам Фоменко жити під сходами і виганяли його на двір. Фоменко звернувся до дільничного з проханням допомогти облаштуватись на зиму. Дільничний відмовив, мотивуючи, що це не є функцією міліції облаштовувати бездомних осіб. Дайте правову оцінку ситуації.


Громадянин Шуляченко Д. має 28 років загального стажу. У віці 65 років він звернувся до районного відділення Пенсійного фонду для призначення пенсії посадовій особі місцевого самоврядування. Він має стажу 2 роки військової служби у Збройних Силах, 4 роки працював секретарем міської Ради і 4 роки - головою постійної комісії обласної ради з питань бюджету на постійній основі. Перед зверненням за призначенням пенсії Шуляченко Д. працював 5 років директором казенного підприємства.
Які умови призначення пенсій посадовим особам місцевого самоврядування? Чи має право Шуляченко Д. на пенсію як посадова особа місцевого самоврядування?

Громадянин Костак С., який є інвалідом І групи з дитинства внаслідок загального захворювання, звернувся за призначенням йому державної допомоги як інваліду з дитинства. В управлінні праці та соціального захисту йому відмовили у призначенні допомоги, мотивуючи це тим, що він вже отримує пенсію у зв'язку з інвалідністю, а також надбавку до неї.
Куди можна оскаржити відмову управління праці та соціального захисту в наданні допомоги? Чи має Костак С. право на державну допомогу як інвалід із дитинства? Обчисліть розмір виплат, які можуть виплачуватись Костаку якщо таку допомогу буде призначено.


Задачі з трудового права (3)

Задачі з трудового права 


Чебикін пройшовши співбесіду із начальником відділу написав заяву про прийняття на роботу на посаду провідного спеціаліста та віддав начальнику відділу. Пропрацювавши півмісяця і не отримавши авансу Чебикін звернувся до бухгалтерії і з’ясував, що наказ про прийняття його на роботу відсутній. Начальник відділу пояснив, шо директор зараз у відпустці, а із заступником директора у нього напружені стосунки, тому він чекає директора із відпустки.
Ваша оцінка ситуації.


В швейній фірмі зменшився обсяг замовлень. Щоб не було часткового простою у всіх швачок, керівництво запропонувало Бернацький перевестися до будинку побуту  швачкою на 3 місяці. Після 2 тижнів роботи Бернацька ( маючи складні стосунки з іншими працівниками будинку побуту) попросила повернення до швейної фірми, та запропонувала, щоб інші швачки ще попрацювали в будинку побуту.  Оскільки ніхто із швачок не виявив бажання перевестися до будинку побуту, їй відмовили в «достроковому поверненні».
Ваша оцінка ситуації.

Вірченко працевлаштувалася офіціанткою до закладу швидкого харчування, який мав розгалужену мережу в декількох обласних та районних центрах. Оскільки при виїзді із міста відкрилося ще одне кафе даного закладу, частину працівників повідомили, що вони будуть переміщені до роботи в дане кафе. Вірченко відмовилася працювати в новому кафе, мотивуючи тим, що дорога на роботу займе в неї більше 4-х годин в день (вона і так живе в передмісті і добирається на роботу близько 2-х годин, а нове кафе знаходиться майже за межею міста з іншого кінця). Їй повідомили, якщо вона з наступного тижня не вийде на роботу в нове кафе, її звільнять за прогул, навіть якщо вона вийде на роботу в колишнє кафе.
Ваша оцінка ситуації.

Шавикін брав участь у конкурсі на заміщення вакантної посади директора державного підприємства. Прочитавши в Урядовому кур’єрі №149 від 15.08.2015 року оголошення про результат конкурсного відбору Шавикін звернувся до відділу кадрів підприємства, щоб скоординувати свої подальші дії по укладенню контракту. Йому у відділі кадрів відповіли, що він невірно зрозумів публікацію, в газеті була опечатка, а контракт укладено із іншою особою.


Самійленко навчався у вищому навчальному закладі на денному відділенні на контрактній основі. Після закінчення навчального закладу Р. С. Самійленко працевлаштуватися не зміг.  У який термін Р. С. Самійленко повинен звернутися до служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні та які повинен пред'явити документи? За яких умов він набуде статусу безробітного? Чи буде надаватися йому допомога у зв'язку з безробіттям?


Безробітний К. був залучений органами державної служби зайнятості до громадських робіт на одному з підприємств комунальної власності м. Києва. Дайте,будь-ласка,правовий коментар порядку оформлення К. на громадські роботи.


Наказом директора науково-дослідного інституту механіка АТС цього інституту Бондаренка було переведено на посаду ме­ханіка в групу електриків. Бондаренко, посилаючись на те, що він переведений на роботу іншого профілю, до цієї роботи не приступив і був звільнений за прогул без поважних причин (пи­тання про звільнення профспілковим комітетом не розгляда­лось).
Районний суд, куди звернувся Бондаренко з позовом про поновлення його на роботі, задовольнив позов Бондаренка, по­новивши його на роботі на посаді механіка АТС.
При розгляді справи в касаційній інстанції за скаргою інсти­туту, представник інституту просив рішення суду змінити і вик­лючити з нього вказівку про поновлення на роботі на посаді механіка АТС, оскільки ця посада ліквідована в день розгляду справи в касаційній інстанції.
Якою повинна бути ухвала обласного суду?

Риндін в 2002 році закінчив гірничий технікум і був направлений на роботу в пусконалагоджувальне управління в м. Кривий Ріг. У зв'язку з незабезпеченням його квартирою, подав заяву про звільнення, залишив роботу і став працювати в Криворізьких центральних майстернях по ремонту і виготовленню гірничого електрообладнання.
 За протестом прокурора адміністрація скасувала свій наказ про прийняття на роботу і звільнила Риндіна, після чого  він звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. Районний суд поновив Риндіна на роботі, пославшись що звільнення було проведене без згоди профспілкового комітету. Судова колегія в цивільних справах Верховного Суду України за протестом прокурора рішення районного суду скасувала і зазначила, що особи, які закінчили вищі і середні спеціальні заклади, зобов'язані не менше трьох років працювати на підприємстві, установі, організації, куди вони направлені на роботу. Трудовий договір цих осіб з іншим підприємством, установою, організацією є недійсним, як укладений в обхід закону, тому на визнання договору недійсним попередня згода профкому не потрібна. В зв'язку з цим судова колегія Риндіну в позові про поновлення на роботі відмовила. Чи можуть визнаватись трудові договори недійсними? У якому порядку повинні припинятись трудові договори при порушенні встановлених правил прийому на роботу?

Компанії Київстар та МТС, з метою збереження конфіденційної інформації та недопущення недобросовісної конкуренції, підписали між собою Угоду про співпрацю та порозуміння. Одним із пунктів даної угоди було те, що особа, яка працювала на керівних посадах в одній із компаній, не може бути прийнята на аналогічні керівні посади в іншу компанію. Дане положення базується на тому, що внаслідок виконання попередньої роботи особі має бути відома комерційна інформація, що може бути використана на новій роботі в компанії - конкуренті.
Завдання: 1). Ваша оцінка правомірності даної угоди. 2). В разі якщо особі буде відмовлено в прийнятті на посаду, з посиланням на дану угоду, чи будуть порушені норми законодавства? Якщо так - який спосіб захисту прав необхідно обрати особі? Запропонуйте свій варіант вирішення проблеми переманювання працівників з однієї компанії в іншу.


При ознайомленні з наказом про прийняття на роботу Райдужний звернув увагу на те, що начальник відділу кадрів зробив приписку: «з двохмісячним випробувальним строком». Оскільки при переговорах про прийняття на роботу мови про це не було, Райдужний відмовився приступити до роботи. Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.


Столяр Стряпко подав заяву про звільнення за власним бажанням і попросив видати йому належним чином оформлену трудову книжку. Адміністрація відмовитися у задоволенні вимоги Стряпка, посилаючись на те, що влаштовуючись на роботу він пред’явив не трудову книжку, а довідку з останнього місця роботи. Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.

         При розгляді трудового спору в суді про стягнення заробітної плати за 4-місячний період роботи зварника Адинабекова з АТ «Вест», було встановлено, що його прийняття  на роботу не було належним чином оформлено, зокрема не було наказу. Заробітна плата документально не нараховувалася. Необхідно встановити, чи вступив Адинабеков у трудові відносини з АТ «Вест».
Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.

 При ознайомленні з наказом про прийняття на роботу Райдужний звернув увагу на те, що начальник відділу кадрів зробив приписку: «з двохмісячним випробувальним строком». Оскільки при переговорах про прийняття на роботу мови про це не було, Райдужний відмовився приступити до роботи. Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.


При розгляді трудового спору в суді про стягнення заробітної плати за 4-місячний період роботи зварника Адинабекова з АТ «Вест», було встановлено, що його прийняття  на роботу не було належним чином оформлено, зокрема не було наказу. Заробітна плата документально не нараховувалася. Необхідно встановити, чи вступив Адинабеков у трудові відносини з АТ «Вест».
Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.

Мацюк О.С. отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю. Здійснював свою діяльність індивідуально.
Адвоката Мацюка О.С. було позбавлено права на зайняття адвокатською діяльністю, внаслідок порушення присяги адвоката. Мацюк О.С. вважає, що позбавлення його права на зайняття адвокатською діяльністю є порушенням його конституційного прана на працю, оскільки адвокатська діяльність с його єдиною і виключною діяльністю. Таке позбавлення фактично унеможливить, подальшу трудову діяльність Мацюка О.С. та можливість заробляти собі на життя.
Відповідно до статті 64 Конституції України, конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків передбачених Конституцією України.
Таким чином, на думку Мацюка О.С.. норми Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» є неконституційними і не мають застосовуватись.
Завдання: ваша оцінна ситуації.


Працівника було звільнено за прогул. Будучи незгодним з підставою звільнення працівник звернувся до суду. Судовим рішенням було визнано звільнення незаконним, та зобов’язано роботодавця поновити працівника на роботі. В свою чергу, роботодавцем було відмовлено в працевлаштуванні працівника, в зв’язку з тим що він знаходиться в стадії ліквідації. Дайте правову характеристику наведеній ситуації.
Чи можна звільнити працівника в останній день роботи вранці, не чекаючи часу закінчення робочого дня (робочий день з 9 по 18)?