Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

суботу, 6 липня 2019 р.

Задачі з кримінального права (9)

Задачі з кримінального права 


 П’яний Гурін вирішив зґвалтувати Риженко, яка присмерком поверталася з роботи додому. Він ударив її в голову палицею, виламаною з паркану, після чого затягнув на город, роздягнув і намагався вчинити статевий акт. Зробити цього він не зміг, оскільки потерпіла чинила опір. З помсти за опір Гурін завдав їй численних ударів палицею і взутими в чоботи ногами в голову, шию та інші частини тіла, заподіявши смерть. Після цього Гурін ввів палицю в статеві органи потерпілої і втік з місця вчинення злочину.

4. Нетверезий Сурилін з метою зґвалтування зайшов до квартири односельчанки Дудник. Скориставшись тим, що Дудник була у стані сп’яніння, а також своєю фізичною перевагою, Су-рилін насильно вступив з нею в статевий зв’язок. Коли ображена насильством потерпіла пригрозила, що заявить в органи міліції, він злякався і завдав їй тілесних ушкоджень, від яких Дудник померла.

5. Бабинець і Раєнков, будучи напідпитку, ввечері проникли до квартиру своєї знайомої Січук. У квартирі знаходилася лише бабуся останньої — Пашук, яку Раєнков вирішив зґвалтувати. Він повалив її на ліжко і намагався вчинити статевий акт, але Пашук вчинила опір, кричала. Раєнков покликав Бабинця, який почав закривати потерпілій рукою рота, включив на повну гучність телевізор. Раєнков із великою силою пальцями рук здушив її шию, переламавши ріжки під’язикової кістки й щитовидного хряща, спричинив тяжке тілесне ушкодження, однак статевий акт не зміг вчинити з фізіологічних причин. Боячись, що Пашук розкаже про вчинене з нею дочці або онуці, Бабинець кухонним ножем ударив її в груди. Від проникаючого поранення з ушкодженням легені та рясної внутрішньоплевральної кровотечі потерпіла на місці померла.

6. Раніше судимий за ч. 1 ст. 117 КК України 1960 р. Осипенко напав на 12-річну Савлук, затягнув її у траншею напірного колектора заводу, вдарив кулаком у щелепу, здушив горло і, коли потерпіла знепритомніла, зґвалтував її. Отямившись, Савлук почала тікати, але Осипенко наздогнав її та знову зґвалтував. Щоб приховати злочин, Осипенко трьома ударами металевого прута в голову вбив Савлук. Взявши з сумки потерпілої гаманця, в якому було 200 грн., Осипенко труп і решту речей закопав.

7. Гребенников і Симонян зайшли до жіночого гуртожитку і проникли до кімнати, де спала Половцева. Гребенников почав її роздягати, щоб вступити в статевий зв’язок. Половцева прокинулася, почала кричати, чинити опір. Вони обоє впали на підлогу. Гребенников із застосуванням сили поклав її на ліжко, головою вдарив об стіну, розбивши носа. Почувши крики, в кімнату намагались увійти мешканці сусідніх кімнат, але не змогли цього зробити, оскільки Симонян тримав двері. Боючись бути затриманими, Гребенников і Симонян вистрибнули у вікно і втекли.
Варіант. Гребенников був уже судимий за ч. 1 ст. 117 КК України 1960 р., а Симонян — за ч. 1 ст. 153 КК України 2001 р.

8.  Куценко, який був напідпитку, прогулюючись берегом Каховського моря з Ялижко, намагався схилити її до статевого зв’язку. Зустрівши рішучу відмову, Куценко із застосуванням фізичної сили і погроз звалив її на землю, почав зривати одяг, намагаючись здійснити статевий акт насильно. Чинячи опір, Ялижко вкусила його за плече. Скориставшись тим, що Куцен-ко послабив свої зусилля, потерпіла вирвалась і почала тікати. Рятуючись від Куценка, який її переслідував, вона стрибнула з кручі, гадаючи, що впаде у воду і випливе, але впала на каміння, одержавши тяжку травму. Судово-медичною експертизою остання віднесена до розряду тяжких тілесних ушкоджень.

9. Неповнолітні Коротков, Савченко і Холоденко на квартирі останнього розпивали спиртні напої. На запрошення Холоден-ка пізніше до них приєдналася 16-річна Лобач. Коли Коротков у коридорі намагався обійняти Лобач, вона його відштовхнула. Тоді Коротков ударив її в обличчя, силою затягнув до вільної кімнати, де повалив на диван і намагався вчинити статевий акт, хоча Лобач чинила опір. У кімнату зайшли Холоденко і Савченко, які з метою подолання опору почали допомагати Корот-кову: Савченко тримав Лобач за руки, а Холоденко закрив рота руками, щоб вона не кричала і не звала на допомогу, позбавивши Лобач можливості чинити ефективний опір. Коротков із застосуванням сили роздяг Лобач і почав здійснювати статевий акт. У цей час у двері квартири Холоденка почали стукати сусіди, а невдовзі й батьки потерпілої, через що Коротков не закінчив статевого акту. Лобач було спричинено легкі тілесні ушкодження, що не потягли короткочасного розладу здоров’я, у неї
також була розірвана плівка незайманості. Як визначила судово-медична експертиза, потерпіла на момент вчинення злочину не досягла статевої зрілості.
Як визначити відповідальність винних осіб?



10.  Заїка, учень 8-го класу, на початку вересня обманним шляхом завів на кукурудзяне поле 10-річну Мусіяку Оксану і з застосуванням фізичного і психічного насильства зґвалтував її. Через тиждень він завів на це поле 7-річну Калашник Любу і, погрожуючи ножем, задовольнив статеву пристрасть, попередивши Любу, щоб вона нікому не говорила про те, що з нею сталося, інакше він її «заріже».

11. Зубко, перебуваючи в нетверезому стані, пізно ввечері на вулиці намагався зґвалтувати неповнолітню Кунаєву, але остання вчинила активний опір, через що Зубко не зміг здійснити свій намір. Унаслідок перенесеного потрясіння Кунаєва з приводу реактивного стану перебувала на стаціонарному лікуванні сім днів, після чого була виписана на роботу в задовільному стані.

Виступаючи в суді, захисник Зубка вказав, що наявний у потерпілої певний час реактивний стан потрібно розцінювати як неглибокий оборотний невротичний розлад психічної діяльності, що не є психічним захворюванням. При цьому захисник послався на висновок судово-медичного експерта. Останній, даючи остаточний висновок у судовому засіданні, з урахуванням висновків судово-психіатричної експертизи (наявність у потерпілої залишкових явищ перенесеного реактивного стану), вказав, що у зв’язку з перебуванням потерпілої на стаціонарному лікуванні з приводу захворювання, яке у неї виникло, розлад здоров’я, що настав у потерпілої, належить до категорії середньої тяжкості тілесних ушкоджень.
Як треба кваліфікувати дії Зубка?
Варіант. Зубко добросовісно помилявся щодо віку потерпілої, вважаючи її дорослою.

12. Рудий із застосуванням погроз і фізичної сили зґвалтував свою доньку, якій на той час було 13 років 9 місяців, і продовжував вчиняти з нею насильницькі статеві акти ще протягом трьох років. Припинив свої злочинні дії лише після того, як донька звернулася до прокуратури. Рудий є глухонімим, має міопію (короткозорість обох очей) високого ступеня, 5-класну освіту спецшколи для глухонімих.


13. Азізов у стані сп’яніння завів свою 10-річну доньку Раю в занедбаний парк, де вступив з нею у статевий зв’язок. Рая опору не чинила. Під час здійснення статевого акту їй було заподіяно легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.
Варіант. Рая завагітніла.


14. Слободяник у себе на кухні намагався із застосуванням фізичної сили та погроз здійснити статевий акт з Галущенко, але не зміг цього зробити з незалежних від нього причин. Як тільки Галущенко вийшла з кухні в коридор, її затримали Мас-лов і Фещенко і, діючи погоджено та застосовуючи насильство, зґвалтували її. До них приєднався і Слободяник, який також зґвалтував Галущенко.
Як кваліфікувати дії цих осіб?


15. Перебуваючи в стані сп’яніння, Міщенко і Красноперов на квартирі останнього за домовленістю між собою із застосуванням фізичного насильства і погрози вбивством, підкріпленої демонстрацією ножа, по черзі зґвалтували неповнолітню Площенко, а також задовольнили з нею статеву пристрасть неприродним способом.

16. Кабзистий, раніше судимий за умисне вбивство і розбещення неповнолітніх, проживаючи в незареєстрованому шлюбі з Седаковою також чіплявся до її 13-річної доньки Люби, лягав із нею в ліжко, торкався її статевих органів, цілував, грав із нею в карти з порнографічними малюнками. Пізніше, за згодою Люби, він неодноразово вступав з нею в статеві зв’язки у природній і неприродній формах. Одного разу, коли до Люби зайшла однокласниця Тамара, Кабзистий показав їй карти порнографічного характеру, запропонувавши вступити в статевий зв’язок, а коли вона відмовилася, із застосуванням фізичної сили і погроз домігся свого.

17. Федіна «проголосувала» на дорозі й попросила Сичова підвезти її до сусіднього села. Посадивши Федіну в кабіну, він заїхав у лісосмугу і зажадав вступити у статевий зв’язок. Коли Федіна відмовилась, Сичов почав погрожувати вбивством, демонструвати ніж та завдавати ударів у різні частини тіла, чим спричинив легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я. Свої домагання Сичов припинив лише після того, як Федіна сказала, що в неї є чоловік і дитина.
Варіант. Федіна сказала, що хвора на сифіліс.


18.  16-річний Авдєєв зустрічався з Шептуновою. У квітні, коли Шептуновій було 13 років 11 місяців, Авдєєв вступив з нею в статевий зв’язок. Через два місяці це повторилося. Про вік Шептунової Авдєєв знав. В акті судово-психіатричної експертизи зазначено, що у Шептунової не виявлено ніякого психічного захворювання, відставання в психічному розвитку або якихось психологічних змін в емоційно-вольовій сфері. Вона розуміла характер вчинюваних з нею дій. Статевої зрілості Шеп-тунова досягла.
Варіант. Шептунова не досягла статевої зрілості.


19. Лукіних у стані сп’яніння у себе на квартирі намагався вступити в статевий зв’язок з Волковою, при цьому погрожував убивством, душив. Намір не зміг здійснити, оскільки на крик Волкової, яка чинила опір, у двері почали стукати сусіди. У цей день Волковій виповнилося 18 років, але Лукіних вона сказала, що їй 17 років.


20. Кулатаєв зустрічався з неповнолітньою Гаріною, студенткою першого курсу. Він двічі вступав з нею в статевий зв’язок. Коли при медогляді в нього було виявлено венеричну хворобу, на питання про можливе джерело зараження Кулатаєв сказав, що мав контакт з Гаріною. Після цього Гаріна, яка не знала про наявність у неї венеричної хвороби, написала в прокуратуру заяву про притягнення Кулатаєва до кримінальної відповідальності. Під час розслідування справи було встановлено, що 7 січня перед початком студентського вечора Кулатаєв запросив Гарі-ну в свою кімнату. Там він почав її обіймати і цілувати. Вона говорила «не треба», але він повалив її на ліжко і вчинив статевий акт. Гаріна пояснила, що Кулатаєв при цьому не погрожував і не бив її. Після цього вони продовжували зустрічатися. 10 липня Гаріна зайшла з Кулатаєвим до порожньої кімнати, відкривши її наявним у неї ключем, щоб «просто поговорити». Під час розмови Кулатаєв почав тягти її на ліжко, хоча вона говорила «не треба», і вчинив статевий акт.
Варіант. Гаріній було 16 років, про свою хворобу вона знала.


21.  Ільїн, їдучи на автомашині з пасажиром Кіжеватовим, посадив у кабіну Новакову, обіцяючи довезти її до селища. Невдовзі Ільїн звернув у гай, де зупинився. Кіжеватов вийшов, а Ільїн, незважаючи на опір Новакової, прохання не чіпати і запевняння в тому, що вона малолітня, насильно здійснив статевий акт та задовольнив статеву пристрасть неприродним способом. Новаковій насправді було 17 років 9 місяців. Згідно з актом судово-медичної експертизи, вона висока на зріст, фізично розвинена. Кіжеватов показав: Новакова говорила, що вона одружена, тому Ільїн питав, чому чоловік відпустив її одну, на вигляд їй було років 18—20.
Дайте кримінально-правову оцінку того, що сталося.


22.  Розпивши пляшку горілки, Мамедов і Султанов з метою зґвалтування Джураєвої, з якою Султанов раніше був знайомий, під’їхали автомашиною до її будинку і викликали на вулицю. Султанов затяг Джураєву до кабіни машини і закрив рота рукою, не даючи можливості кричати. Виїхавши за село, Мамедов і Султанов завезли її в сад. Султанов вийшов з машини, в якій залишилися Мамедов і Джураєва. Коли вона відмовилася випити стопку горілки, Мамедов випив її сам, витяг з машини Джураєву, зірвав з неї одяг і зґвалтував. Джураєва просила Султанова захистити її, але той лише відійшов від місця події. Коли після зґвалтування потерпіла побігла в поле, Султанов наздогнав її, провів додому і попередив, щоб вона нічого не розповідала.


23.  Керенцов, проводячи неповнолітню Тропіну додому, в парку намагався вступити всупереч її волі в статевий зв’язок. Долаючи опір, він бив її кулаками в голову, а коли вона впала, — ногами в різні частини тіла. Коли потерпіла знепритомніла, Ке-ренцов домігся свого. Потерпіла почала стогнати. Щоб приховати сліди злочину, Керенцов переніс її до підвалу будинку і почав душити, поки Тропіна не припинила стогнати. Гадаючи, що вона мертва, Керенцов з місця вчинення злочину втік. Через якийсь час Тропіна очуняла. Їй було завдано тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння.

24. 17-річні Ганелін, Волощук і 13-річний Красильник були в сусідньому селі в гостях, де вживали спиртні напої. Коли ввечері вони польовою дорогою поверталися додому, Волощук настільки «розвезло», що вона не могла далі йти. Ганелін з допомогою Кра-сильника відніс її до копиці соломи, роздягнув і, скориставшись забуттям, здійснив з Волощук статевий акт. За пропозицією Га-неліна це намагався зробити й Красильник, але не зміг в силу фізіологічних причин. Вони одягли на Волощук частину знятого з неї одягу, поклали на копицю, прикрили соломою і пішли додому. Очунявши перед світанком від холоду, Волощук пішла додому, але заблукала, зайшла в болото й потонула.
Варіант. Волощук утопилася, зрозумівши, що над нею вчинено наругу.


25. Чепурний дружив із Гандзюк, вони подали до ЗАГСу заяву про реєстрацію шлюбу. Скориставшись прихильністю до нього Гандзюк, Чепурний здійснив статевий акт. Після цього він відмовився від реєстрації шлюбу, про який вже було відомо широкому колу осіб із числа родичів і знайомих Гандзюк. Вважаючи себе зганьбленою, Гандзюк намагалася покінчити життя самогубством.


26. Три 15-річні подруги, розпивши 0,5 л горілки, прийшли на танцмайданчик. Одній з них, Череді, сподобався Шаленко, якого вона через подруг запросила на танок, а потім попросила провести. П’яна Череда дорогою сказала, що не хоче йти додому, і попросила знайти місце, де можна було б переночувати. Шаленко вступив з нею на вулиці у статевий зв’язок, після чого разом із Чередою пішов на квартиру друга. При вході в квартиру Череда зняла босоніжки, а вже в кімнаті — сукню і попросила Шаленка посидіти з нею. Шаленко знов учинив статевий акт із Чередою. В цей час у квартиру почали стукати батьки Череди, які давно її розшукували. Череда разом з Шаленком через вікно вибралась у двір і сховалась у душовій. Подругам говорила, що, можливо, вийде за Шаленка заміж. Під впливом батьків Череда написала заяву прокурору, що Шаленко, погрожуючи кулаком, її зґвалтував.
Варіант. Череда не досягла статевої зрілості.


27. Начальник районної контори перукарень обласного центру Кисельов у стані сп’яніння увечері прийшов в одну з перукарень району. Залишившись наодинці з завідувачкою перукарні Одинцовою, почав спонукати її до вступу з ним у статевий зв’язок: не давав можливості вийти з приміщення, пропонував роздягнутися, роздягався сам, заявляв, що має намір вступити з нею у статевий зв’язок. Незважаючи на тривалість домагань Кисельова, Одинцова не погодилась їх задовольнити.
Варіант. Кисельов погрожував Одинцовій неприємностями по роботі.


28. Зустрівши по дорозі на залізничний переїзд 12-річну Тем-нюк Раю, Данилевич вступив з нею в розмову, завів до лісопосадки, почав обіймати, цілувати, торкаючись статевих органів. Незважаючи на опір, Данилевич повалив її на землю і намагався вступити в статевий зв’язок. Темнюк почала кричати, після чого Данилевич відпустив її. У цей час поблизу нікого не було. Дани-левич пояснив, що відпустив дівчинку тому, що побоявся кримінальної відповідальності, хоча й мав намір здійснити свій задум.
Варіант. Данилевич припинив свої домагання після того, як у потерпілої з носа пішла кров, коли він притис її обличчям до землі.


29. Мужиков і Дуплистий на квартирі останнього вступали між собою в статеві зносини. Робили вони це тоді, коли дружина Дуплистого увечері йшла на роботу, а вдома залишався 5-річний Олег. Неодноразово такі дії відбувалися на його очах.
Варіант. Мужикову було 15 років.


30. Луцюк зустрічався з підлеглими йому по службі жінками, розпивав з ними спиртні напої, після чого пропонував вступити в статеві зносини, обіцяючи перевести на більш оплачувану роботу. Теличкіна погодилася.
Варіант. Теличкіній Луцюк погрожував звільнити з роботи.
31. Цимбалюк, погрожуючи вбивством, змусив 17-літнього Нижника задовольнити з ним статеву пристрасть неприродним способом.
Варіант. Задоволення статевої пристрасті мало місце за взаємною згодою.


32. У літньому дитячому таборі 17-річна Кабанець познайомилась з 14-річним Куликом. За її пропозицією вони здійснили статевий акт. Такі дії вони періодично здійснювали впродовж двох років.


33. Завідувач лабораторії Симчук неодноразово безуспішно домагався інтимної близькості з 17-річною лаборанткою Кова-лець. Одного разу Симчук зажадав від Ковалець вступити з ним у статевий зв’язок, погрожуючи в противному разі серйозними неприємностями по роботі. Ковалець погодилась вступити в статевий зв’язок наступного дня, а сама того ж дня про домагання Симчука заявила прокурору.

34. 15-літня Данилейко, шанувальниця таланту відомого співака Соловйова, пробралася після концерту до гримерної кімнати і попросила автограф та хоча б хвилинної уваги. Соловйов відповів, що він щедрий, може дати не лише автограф. Бачачи прихильне до неї ставлення свого кумира, Данилейко запропонувала йому свої сексуальні послуги. Вони здійснили статевий акт.
Варіант. Здійснити статевий акт запропонував Соловйов.


35. Шушукало, яка працювала продавцем у продовольчому магазині, надала притулок своїй осиротілій 16-річній племінниці Валерії. Через деякий час вона зажадала, щоб Валерія вступила у статевий зв’язок з завідувачем магазину Буряком, погрожуючи в противному разі вигнати її з дому, позбавити матеріальної підтримки, а також розповісти знайомим Валерії, що кілька місяців тому вона була зґвалтована групою осіб. Валерія намагалася покінчити життя самогубством.


36. Викладач сільгоспакадемії Лісник на іспиті оцінив знання студентки-заочниці Каравайко як незадовільні та сказав, що вона не одержить позитивної оцінки доти, поки не буде кмітливою в міжособистісних стосунках з викладачем. Перепитавши, чи йдеться про інтимну близькість, Каравайко вступила в статевий зв’язок із Лісником, після чого останній оцінив її знання з навчальної дисципліни як задовільні.
37. Степовий, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, завів Буртову в сад неподалік від пологового будинку. Застосовуючи фізичне насильство та погрози ножем, він задовольнив статеву пристрасть неприродним способом, потім зґвалтував, заподіявши тілесні ушкодження, віднесені судово-медичною експертизою до категорії тяжких за ознакою небезпечності для життя в момент їх заподіяння, після чого знову задовольнив статеву пристрасть неприродним способом. Маючи намір приховати вчинене, Степовий завдав Буртовій вісім ударів ножем, в тому числі три у шию і два в живіт. Забравши сумочку, в якій було 30 грн. і паспорт, Степовий пішов додому. Опритомнівши, Буртова дійшла до пологового будинку, де їй своєчасно було надано медичну допомогу.


38.  Кардаш, зустрівши пізно ввечері у парку неповнолітню Славову, ударив її палицею по голові, внаслідок чого вона знепритомніла. Спочатку Кардаш задовольнив з потерпілою статеву пристрасть неприродним способом. Коли ж вона прийшла до тями, він приготувався вчинити статевий акт у природній формі, але припинив свої дії щодо потерпілої, яка благала пожаліти її.


39. Перебуваючи на міському пляжі, Жук розташувався біля групи дівчаток віком 11—13 років, яким показував пеніс. Познайомившись того ж вечора з 12-річною Раєю Пищик, він показував їй порнографічні світлини, розповідав про принади сексуального життя, схиливши її до статевого акту. Після інтимної близькості Рая зізналася, що вже мала певне уявлення про сексуальні стосунки з телевізійних передач.

40. 16-річна Панькіна та 15-річна Татарчук, які відбували покарання у виховній колонії, побивши новоприбулу 15-річну Кра-сулю, вчинили щодо неї дії сексуального характеру. Красуля чинила опір, але на допомогу Панькіній і Татарчук прийшла 17-річна Козочкіна. Панькіна і Татарчук захворіли на венеричну хворобу.

41. П’яний Борсук пізно ввечері зустрів неповнолітню Братищеву, повалив її на землю і, долаючи опір, зґвалтував. Одразу ж після зґвалтування Братищева покінчила життя самогубством, кинувшись під потяг.
Варіант. Братищева покінчила життя самогубством після того, як дізналася, що вона була заражена венеричною хворобою і є вагітною.

42. Борисюк розбудив на залізничному вокзалі раніше незнайому йому 11-річну Катю і, скориставшись безпорадним її станом (у зв’язку з малолітством) та застосувавши фізичну силу й погрози розправою, завів дівчинку у вантажний вагон, де задовольнив із нею свою статеву пристрасть неприродним способом.
Варіант. Раніше Борисюк був судимий за ч. 3 ст. 117 КК України 1960 р.





Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод
людини і громадянина
ЗАДАЧІ:


1. Голова сільської ради Козлова з метою перешкодити обранню до ради небажаного кандидата в день виборів роздала окремим виборцям бюлетені, в яких у клітинках уже були проставлені позначки проти прізвищ бажаних для неї кандидатів, і запропонувала їм опустити бюлетені в такому вигляді у виборчу урну.
Як кваліфікувати дії Козлової?


2. Директор одного із заводів дав вказівку начальнику відділу кадрів не брати на роботу осіб вірменського походження, які прибули в Україну у зв’язку із стихійним лихом, пославшись при цьому на відсутність на заводі житлового фонду.
Якою має бути кримінально-правова оцінка дій директора?


3. Маючи квартиру з 3 кімнат, Величко одну з кімнат здавала сім’ї Решка. Через два роки Величко звернулася до суду з позовом про виселення Решка, але їй було в цьому відмовлено. Тоді вона самовільно відчинила кімнату, в якій проживала сім’я Решка, і винесла речі, а в кімнату вселила свого пасинка.
Чи вчинила Величко злочин, передбачений ст. 162 КК України?


4.  Завідувач тваринницької ферми сільськогосподарського кооперативу Кустов запросив двох понятих і зробив обшук в будинку доярки Паскал. Свої дії він пояснив тим, що «за чутками» Паскал нібито вкрала на сепараторному пункті 15 кг сиру.


5. Катя Викулова після закінчення середньої школи почала працювати листоношею. Розносячи листи, вона звернула увагу на те, що одній жінці регулярно приходять рекомендовані листи, які вона приймає неохоче. Одного разу жінка розповіла, що пише їй син Микола, який живе за 150 км, але вже кілька років не приїздив до неї. Викулова написала Миколі листа, в якому соромила його, пропонувала провідати матір. Він поскаржився у поштове відділення на те, що листоноша порушила таємницю його листування, і просив притягти її до відповідальності.
Чи обґрунтована скарга про притягнення Викулової до відповідальності?


6. Коваль відповідно до рішення суду зобов’язаний був виплачувати аліменти в розмірі 25 відсотків з усіх видів його заробітку на утримання сина до його повноліття. У зв’язку зі злісним ухиленням від сплати аліментів його було засуджено до обмеження волі строком на один рік. У місцях обмеження волі з нього утримували аліменти в розмірі 50 відсотків заробітку. Після відбуття покарання Коваль частково погасив заборгованість, а потім вирішив «насолити» колишній дружині. Він залишив роботу, не проживав за місцем своєї реєстрації. У нього утворилася заборгованість по сплаті аліментів за 31 місяць, у тому числі після відбуття покарання — за 7 місяців.


7. Рішенням суду Бєлогуров зобов’язаний був виплачувати аліменти в розмірі 1/3 частини заробітку на утримання двох дітей-близнюків віком чотири роки до досягнення ними повноліття. Через півроку Бєлогуров кинув роботу й аліменти не платив, у зв’язку з чим у нього утворилася заборгованість за 8 місяців, хоча державний виконавець і попереджав його про необхідність влаштуватися на роботу. Після другого попередження Бєлогуров влаштувався на роботу, почав сплачувати аліменти.
Як кваліфікувати дії Бєлогурова?
Варіант. Після другого попередження Бєлогуров погасив заборгованість.


8. Петровський на час постановлення рішення про стягнення аліментів на утримання доньки працював на заводі, пізніше в магазині. Але виконавчого листа для стягнення аліментів надіслано не було ні за місцем його роботи, ні до відділу соціального забезпечення, де Петровський одержував пенсію як інвалід ІІ групи. Заборгованість по сплаті аліментів становила 14 місяців.
Звинувачений за ст. 164 КК України, Петровський пояснив, що виконавчий лист не надсилався з відома позивачки, яка знала його місце роботи і якій за домовленістю він залишив у користування двокімнатну квартиру. Не заперечуючи, що вона знала про місце роботи Петровського, Петровська стверджувала, що виконавчий лист було загублено працівниками суду.
Як слід вирішити справу?


9. Зобов’язаний рішенням суду сплачувати аліменти на утримання двох дітей, Свистильников протягом чотирьох місяців їх не платив. Кинувши роботу на виробництві, він працював за приватними угодами у різних громадян.
Як кваліфікувати дії Свистильникова?


10. Хилинський відповідно до рішення суду зобов’язаний був виплачувати на утримання чотирьох дітей аліменти у розмірі 1/2 частини з усіх видів заробітку. Правління сільськогосподарського кооперативу надало йому на вибір кілька постійних посад, але Хилинський відмовився. На загальні ж роботи він виходив рідко: в жовтні зробив лише 7 вихододнів, у листопаді — 12, грудні — 5, січні — 2, лютому — 3, березні — 5. Перейшовши на роботу до райспоживспілки, Хилинський у квітні працював лише 6, а у травні — 11 днів. Його неодноразово викликав державний виконавець для бесід, під час яких попереджував письмово й усно, але Хилинський своєї поведінки не змінив.


11.  Поштарьов рішенням суду зобов’язаний сплачувати на утримання сина аліменти в розмірі 1/4 заробітку. Він змінив два місця роботи, а потім взагалі кинув працювати. У нього утворилася заборгованість по аліментах за 6 місяців.


12. Каретник не надавав ніякої допомоги своїй старій матері. Вона неодноразово зверталася до нього, але син заявляв, що добровільно допомагати не буде, а якщо суд присудить аліменти, то платитиме.
Як вирішити справу?
Варіант. Каретник ухилявся від сплати аліментів на утримання матері протягом трьох місяців після того, як було винесено рішення суду.


13. Губін забрав до себе малолітніх племінників Валю і Гришу після трагічної загибелі обох їхніх батьків. Призначений опікуном, він звернувся до районної державної адміністрації з проханням забезпечити житлом сім’ю з п’яти осіб, включаючи племінників. Зважаючи на винятковість обставин, сім’ї Губіна було надано трикімнатну квартиру, хоча він і не перебував на квартирному обліку. Після цього Губін Гришу відправив до своєї матері в Ярославську область, Валю віддав сестрі, а вивільнену кімнату здав квартирантам, щомісячно одержуючи від них по 80 доларів. Коли настав час дітям йти до школи, Губін влаштував їх до школи-інтернату, заборонивши приходити додому. Протягом року Губін їх не відвідував, не передавав гостинців, не цікавився станом здоров’я і навчання. У той самий час він одержував виділену на дітей державою матеріальну допомогу, витрачаючи її на власні потреби. Зауваження рідних і знайомих, обурення сусідів Губін залишав поза увагою. Тоді сусіда Гречко написав листа прокурору району з проханням розібратись і притягти Губіна до встановленої законом відповідальності. Дайте кримінально-правову оцінку дій Губіна.


14. Шептун на виконання рішення суду регулярно протягом майже п’яти років виплачував аліменти на утримання сина. Звільнившись за власним бажанням з попереднього місця роботи 19 червня, він лише 10 листопада влаштувався на нове місце.
У ході розслідування справи, порушеної за ст. 164 КК України, було встановлено, що Шептун 18 липня і 19 жовтня намагався влаштуватись на роботу кранівником у двох організаціях, але не був прийнятий через відсутність документів, які б підтверджували, що він може виконувати цю роботу. Через тиждень після влаштування на роботу Шептун звернувся з листом до державного виконавця з проханням вислати виконавчий лист за вказаною ним адресою місця своєї роботи. Виконавчий лист не був надісланий за місцем роботи боржника через відсутність на конверті його домашньої адреси, хоча наявність адреси боржника не є обов’язковою. 23 грудня Шептун з місця роботи звільнився, однак за два дні до цього подав до бухгалтерії заяву з проханням утримати з його заробітної плати аліменти. Бухгалтерія цього не зробила.
15. Подружжя Таран — Семен і Валентина, не маючи власних дітей через безплідність дружини, усиновили 6-місячного Толю, який після загибелі батьків перебував у будинку малюка. Вони переїхали до іншого міста і в злагоді та турботах про Толю прожили 10 років. Побувавши на заробітках за кордоном, Семен призвичаївся до випивок, під час яких познайомився з Тамарою, з якою і почав жити. З’ясувалося, що вона є хронічним алкоголіком, ладна з найменшого приводу влаштовувати скандали. Семен просив дружину простити його невірність і продовжувати подружнє життя. Валентина на це не погодилася. За її заявою суд стягнув із Семена аліменти на утримання Анатолія. Озлобившись, Семен розповів Анатолієві про те, що Таран Валентина не є його рідною матір’ю.

16. Директор заводу Семенов не дозволяв керівникам профспілкової організації заводу перевіряти роботу їдальні заводу, відвідувати гуртожиток, де проживали працівники заводу, відмовився надати приміщення для проведення профспілкових зборів.
Чи підлягає Семенов кримінальній відповідальності?


17. Керівники шахти, на якій сталася аварія, що спричинила людські жертви, не допустили журналістів на територію шахти.


18.  Співробітники міліції заборонили журналістам брати інтерв’ю у громадян, яких вони затримали під час проведення мітингу начебто за порушення громадського порядку.


19.  Головуючий у судовому засіданні Новосад заборонив представникам засобів масової інформації бути присутніми у залі суду під час розгляду кримінальної справи.


20.  Журналіст Анпілов опублікував у газеті статтю, в якій наводилися кричущі факти зловживань службовим становищем голови сільськогосподарського кооперативу Гречки. Гречка, «обурений» публікацією, при зустрічі з Анпіловим почав вимагати від нього спростувати факти, а коли той відмовився — завдав Анпілову кілька ударів по голові.
Дайте кримінально-правову оцінку дій Гречки.


21. Шофер Галян був звільнений з будівельно-монтажного управління за скороченням штатів. Під час розгляду в судовому засіданні його позову про поновлення на роботі було встановлено, що скорочення штатів у БМУ не було. Начальник БМУ Власенко звільнив Галяна через відмову останнього виконати його незаконне розпорядження.
Чи підлягає Власенко кримінальній відповідальності?
22.  Директор ресторану Вебер під виглядом скорочення штатів звільнив з роботи кухаря Кардаша за те, що той написав у газету про хиби, які мали місце в роботі ресторану.
Кваліфікуйте дії Вебера.


23. Завідувачка швейного ательє Муратова дізналася, що працівниця ательє Бурик розповідала іншим працівникам ательє про негідну поведінку Муратової в побуті та про її грубе ставлення до підлеглих. Щоб помститися Бурик, Муратова видала наказ про звільнення її з роботи нібито за допущений нею виробничий брак.


24. Профспілковий комітет вугільної шахти прийняв рішення про проведення страйку у зв’язку з невиплатою працівникам шахти заробітної плати протягом шести місяців, хоч майже половина працівників не бажала брати в ньому участі. Оголошенню страйку передувало проведення примирливих процедур, при яких досягались угоди з адміністрацією про виплату заборгованості, але та не виконувала досягнутих угод. Щоб не допустити проведення страйку, директор шахти Зюзін пригрозив, що всіх, хто візьме участь у страйку, буде звільнено з роботи.
За ініціативою представників профспілкового комітету вхід на шахту було блоковано, на неї не допускались працівники, які відмовилися брати участь у страйку, а також були перерізані електричні проводи, якими електроенергія подавалася на шахту. До окремих працівників, які хотіли працювати, застосовувалось насильство з метою недопущення їх на територію шахти.


25. Директор ЗАТ «Іверія» Степанюк за кошти, які призначалися для виплати заробітної плати, протягом трьох місяців закуповував сировину і обладнання, оскільки за відсутності сировини, яку не поставило інше підприємство у зв’язку з проведенням на ньому страйку, робота ЗАТ «Іверія» могла би припинитись. Через чотири місяці після порушення проти Степанюка кримінальної справи, але до пред’явлення йому обвинувачення, заборгованість по заробітній платі була погашена.


26. Станом на 1 вересня 2001 р. на приватному підприємстві, власником і директором якого був Бадаєв, утворилася заборгованість по заробітній платі за останній рік у сумі 180 тис. грн. Починаючи з 1 вересня заробітну плату виплачували регулярно, але виплачувати наявну заборгованість Бадаєв відмовився.
Варіант. Бадаєв протягом шести місяців погасив заборгованість по заробітній платі, але відмовився виплатити компенсаційні нарахування на неї, які нараховані у зв’язку з несвоєчасною її виплатою.


27.  Директор державного професійно-технічного училища Бовкун кошти, що згідно з бюджетним призначенням призначалися для виплати стипендії, у сумі 8 тис. гривень, використав на придбання комп’ютерів та оргтехніки. Стипендію учням не було виплачено за три місяці, а заборгованість по ній була погашена вже після порушення проти Бовкуна кримінальної справи і пред’явлення йому обвинувачення.
Дайте кримінально-правову оцінку дій Бовкуна. Чи може бути Бовкун звільнений від кримінальної відповідальності на підставі ч. 3 ст. 175 КК?


28. Хурумова опублікувала в журналі нарис. Пізніше було встановлено, що цей нарис під іншою назвою був опублікований в одній з газет десять років тому й автором його є Костров. За нарис Хурумова незаконно одержала 120 грн. гонорару.


29. У газеті було опубліковано нарис про бойове життя фронтової героїні за підписом Новосельцева. Пізніше з’ясувалося, що Новосельцев слово в слово, змінивши лише прізвище героїні, переписав нарис журналіста Лисенка «В строю». Цей нарис було опубліковано шість років тому в іншій газеті.


30. Завідувач відділу одного з науково-дослідних інститутів Потєхін, ознайомившись з рукописною статтею молодшого наукового співробітника Турова, сказав йому, що стаття потребує доопрацювання і що він може її доробити, якщо її буде опубліковано як їхню спільну працю, а інакше статтю навряд чи буде опубліковано взагалі. Діставши згоду на співавторство, Потєхін як редактор збірника опублікував статтю без будь-якого доопрацювання за підписами своїм і Турова.


31. Лесик з’явився у неділю до православної церкви під час відправи, накинувся на священика, порвав на ньому ризи і кілька разів ударив. Він пояснив свої дії тим, що священик зрадив греко-католицькому віросповіданню, перейшовши у православ’я.


32.  Мотористка швейної фабрики Урванчук, член секти «ініціативників», організувала недільну школу, де навчала релігійного культа дітей віком від 6 до 14 років. Під час систематич-них занять з дітьми Урванчук роз’яснювала їм Біблію, вони розучували псалми та вірші релігійного змісту. Чи містять дії Урванчук склад злочину?


33. Керівник секти євангельських християн-баптистів Вар-сюк займався масовим розповсюдженням звернень, листів та листівок із закликом не дотримуватися окремих положень законодавства про релігійні культи.


34.  Проповідник групи баптистів-розкольників Сергієнко протягом тривалого часу у своєму будинку проводив збори неповнолітніх під загрозою Божої кари за небажання вивчати релігійні догми, навчав їх релігії, розучував з ними псалми.
Дайте кримінально-правову оцінку дій Сергієнка.


35. Керівник секти п’ятидесятників-трясунів Прокуда під час систематичних зборищ і молінь секти проповідував, що заради Господа Бога треба йти на будь-які жертви, вимагав від членів секти не дозволяти своїм дітям вступати до молодіжних організацій, ходити в кіно. Прагнучи домогтися ще більшої слухняності з боку членів секти, Прокуда та активна сектантка Бонда-рець обвинуватили Рябченко в тому, що вона розголосила таємниці секти і відпустила свою доньку Любу до дитячого табору. Вони зажадали від неї, щоб вона спокутувала свій «гріх», принісши доньку в жертву Богові. Рябченко дала Любі отруту, але її врятували лікарі.


36.  Організувавши розкол у секті євангельських христи-ян-баптистів, Шоха й Романович стали проповідниками в групі віруючих, яка відокремилася. Вони закликали членів цієї групи не вступати до громадських організацій, забороняли віруючим брати шлюб з невіруючими, а неповнолітнім — вступати до молодіжних організацій, закликали не брати в руки зброї. Призвані до армії Герасименко й Винников, що були членами групи, відмовилися приймати присягу і брати в руки зброю.


37. Перед пологами вагітним жінкам повідомляли, щоб у пологовий будинок вони прибували з «пологовим» комплектом, який складався з певних лікарських засобів, перев’язувальнихматеріалів тощо, оскільки у пологовому будинку вони відсутні в необхідній кількості внаслідок недостатнього фінансування. Вартість такого комплекту приблизно 200 грн.


38. Хворим, які знаходилися на лікуванні в лікарні, в тому числі тим, кому необхідно було проводити хірургічні операції, а також їхнім родичам, лікарі повідомляли, що необхідних для лікування ефективних лікарських засобів у лікарні немає і пропонували купувати їх за власні кошти. Хворі змушені були купувати такі лікарські засоби або оплачувати їх вартість.
Дайте кримінально-правову оцінку дій лікарів.
Варіант. Необхідні лікарські засоби фактично у лікарні були, але у недостатній кількості, і для лікування всіх хворих їх не вистачало.


39. Батькам учнів загальноосвітньої школи за рішенням батьківського комітету повідомляли, що вони повинні внести певні суми коштів одноразово або частинами для створення «належних» умов навчання: проведення ремонту класних приміщень, оплати праці охоронців, прибиральниць, придбання шкільного обладнання, підручників тощо. Крім того, батьківський комітет прийняв рішення, що батьки учнів випускних класів мають здати по 300 грн. для проведення «випускного балу». Прийняти такі рішення батьківському комітету рекомендувала директор школи Левіна.
Варіант. Такі рішення батьківський комітет приймав самостійно, але Левіна не заперечувала проти їх прийняття і виконання.

40. У збірнику наукових праць (який включений Вищою ате-стаційною комісією України до переліку фахових видань), одного з інститутів була опублікована стаття, авторами якої були зазначені Лісовський та Григоренко. Фактично виявилося, що єдиним автором цієї статті є Григоренко, оскільки стаття є майже повною копією його статті з дещо іншою назвою, опублікованої рік тому в іншому збірнику наукових праць. Судом встановлено, що Григоренко не тільки не давав згоди на публікацію статті у співавторстві, а й взагалі дізнався про її публікацію через певний час. Представник редакції збірника наукових праць у суді пояснив, що стаття надійшла до редакції з усіма належним чином оформленими документами, необхідними для публікації.


41. Свистун, який підтримував позашлюбні інтимні стосунки з топ-моделлю С., перебуваючи в її квартирі, знайшов кілька світлин С. в оголеному вигляді, які він потім зберігав у себе вдома. Після того, як С. відмовилася зустрічатися зі Свистуном, він розмістив світлини на сайті в Інтернеті з пропозицією бажаючим познайомитися із С. для інтимних стосунків, перерахувати на вказаний ним рахунок 50 доларів США. Бажаючих виявилося кілька десятків. Отримані кошти Свистун привласнив.




Злочини проти власності
ЗАДАЧІ:
1.  Шофер сільськогосподарського кооперативу Крицький перевозив ячмінь від комбайна на тік. Він домовився з Ладною про продаж ячменю і через якийсь час завіз їй 603 кг зерна.


2. Андрушин разом із Лесиком вчинив крадіжку з державного промтоварного магазину. Через якийсь час він та Кононенко, який був озброєний пістолетом, проникли до кооперативного продмагу. Помітивши, що злочинці виносять товари з продмагу, сторож Власюк вистрелив з рушниці. Кинувши товари, Анд-рушин і Кононенко вибігли з магазину. Власюк намагався затримати злочинців, але вони, заподіявши Власюку середньої тяжкості тілесні ушкодження, зламали його рушницю і втекли.


3. Раніше судимий за крадіжку чужого майна Баранов близько 24-ї години проник через відкриту ним кватирку до кооперативного продмагу. Оскільки відкрити сейф йому не вдалося, Баранов узяв у молочному відділі залишену там у шухляді столу купюру вартістю 50 грн. і вистрибнув на вулицю. Його затримали працівники міліції.

4. Залишившись у цеху наодинці, Балін і Сячинов домовилися викрасти спирт. Балін узяв банку з 15 л етилового спирту і через отвір у підлозі другого поверху передав її на перший поверх Сячинову. Це помітив начальник цеху й зажадав, щоб вони повернули спирт на місце. Щоб приховати сліди злочину, Ся-чинов, за пропозицією Баліна, вилив спирт у відходи.
Як слід кваліфікувати дії Баліна і Сячинова?


5. Старостін, двічі судимий за крадіжку чужого майна, о 23-й годині заліз на горище кооперативного магазину, розібрав димохід і проник до приміщення. Там він узяв господарську сумку, поклав туди 13 годинників і 12 пар черевиків. Вилізаючи через вікно на вулицю, був затриманий.

6. Рибалки рибзаводу Хабло і Терпуг, перевозячи на казенний завод виловлену ними в річці рибу, продали Сафоновій 100 кг риби, а гроші привласнили.
Чи вчинили Хабло і Терпуг розкрадання? Кваліфікуйте їхні дії.


7. 10 грудня Лук’янець, скориставшись відсутністю продавця державного магазину, вкрав радіолу «Бригантина», 25 грудня — програвач «Концертний», 15 січня — чоловічі повстяні черевики, а 12 лютого, підібравши ключ, проник у камеру зберігання робітничого гуртожитку і викрав 2 костюми, які належали електромонтерам Маніну та Бубенцю.


8.  Шофер кооперативного автогаража Мухов на прохання Мазика обіцяв викрасти і продати йому 2 автоколеса. Вночі Мухов проник до гаража, зняв з автомашини одне колесо і підкотив його до паркану, але перекинути не зміг. Другого колеса він не знімав, бо боявся, що його затримає сторож. Тоді Мухов пішов до свого знайомого Яременка і попросив того стояти на сторожі під час крадіжки колеса та допомогти перекинути колеса через паркан. Яременко погодився.
При спробі перекинути колеса через паркан Мухова та Яременка було затримано.


9. Уночі робітник Кузьменко проник на територію ткацької фабрики, склав у 9 мішків 83 бобіни бавовняної пряжі. Сім мішків з пряжею він сховав на території фабрики, а два — перекинув через паркан і відніс додому. Наступної ночі Кузьменко намагався віднести додому ще два мішки, але був затриманий.
10. Денисенко, засуджена за викрадення майна, була умовно-достроково звільнена на 2 роки 4 місяці. Під час іспитового строку Денисенко зайшла до універмагу, взяла з прилавка рулон тюлю вартістю 300 грн., поклавши його в господарську сумку, намагалася вийти з універмагу, але була затримана.

11. Робітник Липко, працюючи на ткацькій фабриці, заховав під одяг 28,2 м тканини. Це помітив охоронник Аркуша і затримав Липка. Останній вчинив опір, пов’язаний з насильством, намагаючись втекти з території фабрики, але був затриманий на контрольно-пропускному пункті.

12. Головач і Денисов уночі прийшли на будівельний майданчик житлово-будівельного кооперативу і, пригрозивши сторожу, що поб’ють його, якщо він заважатиме їм, взяли п’ять дощок.


13. Шофер Палкін перевозив зерно з комори сільськогосподарського кооперативу до елеватора. Зважуючи зерно, він не повністю ставив завантажену зерном машину на площадку ав-товагів, внаслідок чого частина зерна залишалася незваженою. «Лишки» після чотирьох зважувань (1049 кг) Палкін узяв собі.


14. Псковська з корисливих мотивів у пунктах прокату міста одержала різного посуду на 1840 грн. і продала його за завищеними цінами, а гроші витратила на свої потреби.


15. Паскал одержала за кілька місяців пенсію, призначену їй за віком. Перевіркою було встановлено, що до пенсійного віку Паскал не вистачає 10 років. Документ про народження, який Паскал подала у відділ соціального захисту населення, був виданий не їй, а її старшій сестрі, яка через рік після народження померла.


16. При влаштуванні на роботу до відкритого акціонерного товариства Сидельников подав підроблені трудову книжку і довідку про вислугу років та відсоткову надбавку за роботу наКрайній Півночі. Внаслідок цього він незаконно одержав понад належну йому заробітну плату 5000 грн.

17. Заготівельник сільського споживчого товариства Лисюк запропонував завідувачці сільмагу Шупик відвезти до районного центру денний виторг і здати гроші в касу банку, оскільки це йому по дорозі. Шупик, знаючи Лисюка по роботі в одній системі, погодилася і вручила йому значну суму грошей (2000 грн.), яку Лисюк витратив на власні потреби.
Варіант. Шупик сама просила Лисюка здати гроші в касу.


18. Інженер-технолог Федорець на час виконання робіт одержав у цеху ключі від сейфів, де зберігалася платина та обладнання, зроблене з платини. Скориставшись цим, він узяв собі з сейфа зливок платини вагою 234,3 г. При спробі продати платину Федорця було затримано.


19.  Працюючи диспетчером заводу збірного залізобетону, Коровін прийняв для заводу 4 вагони цементу, з яких один — масою 20,5 т — обернув на свою користь, вчинивши при цьому підроблення документів.


20. Робітник Федкін, підробивши від імені адміністрації заводу доручення на своє ім’я, одержав в автобазі обласного управління протягом двох років 4930 автобусних квитків на суму 4930 грн. Ці квитки він передав для реалізації кондукторам автобусного парку: Іваненко на суму 1200 грн., Мазур — 1400 грн., Петровій — 1500 грн., Сидорчук — 830 грн. Іваненко, Мазур, Петрова та Сидорчук встигли реалізувати понад половину квитків.
Грошима вони порівну ділилися з Федкіним.


21. Шофер Хоренко одержав для державного будівництва за накладною 3 т цементу. Перевозячи його, Хоренко разом з вантажником Юхном викрали 1230 кг цементу.


22. Старший бухгалтер дитячої лікарні Кургут повторно нараховував заробітну плату деяким працівникам, підписи яких підробляв, а гроші брав собі. Щоразу він у такий спосіб одержував по 30—40 грн., а всього за три роки — 2800 грн.


23. Завідувачка магазину сільського споживчого товариства Сисоєва та продавець Колосюк виявили недостачу товарів на 60 тис. грн., що сталася з невідомих причин. Щоб приховати це, вони вирішили інсценувати крадіжку, взявши при цьому собі з наявних товарів різних речей на 20 тис. грн. Здійснити інсценування крадіжки мав Колосюк, але він злякався відповідальності й відмовився, однак взяті речі не повернув. Тоді Сисоєва з аналогічною пропозицією звернулася до Мурого і дала останньому 1500 грн. за «послугу», пояснивши йому, що в магазині недостача товарів і вона не хоче неприємностей. Мурий взяв гроші й інсценував крадіжку з магазину.


24. Кухар робітничої їдальні Тарабанюк за три місяці обернула на свою користь продуктів на значну суму (близько 10 тис. грн.). Вона щодня виносила з собою продуктів на певну суму.
Варіант. Тарабанюк протягом місяця винесла з їдальні продуктів на 3 тис. грн.
25. Майстер Баглай виписав три фіктивних наряди на ім’я столяра Чинкова і закрив їх на 3 тис. грн. Чинков одержав незаконно нараховані йому гроші, з яких 2300 грн. передав Баглаю, а 700 грн. залишив собі.


26. Мартинюк і Авраменко, зловживаючи службовим становищем, систематично розкрадали племінну велику рогату худобу. Вартість викраденої ними худоби за закупівельними цінами становила 110 тис. грн.
Як слід кваліфікувати вчинене Мартинюком і Авраменком та які збитки повинні вони відшкодувати?


27. Завідувач складу будівельних матеріалів Борсук протягом року нагромадив 15 т «лишків» цементу і просив шофера Крикуна вивезти його зі складу, попередивши, що охоронник не перевірятиме вантаж, оскільки він попереджений. Крикун відвіз цемент за вказаною йому адресою.


28. Шофер автобази Бородай за домовленістю з матеріально відповідальними особами приймальних пунктів винограду Те-реховим і Райським, які мали гроші для придбання винограду в населення, передавав їм підроблені треті примірники квитанцій  на нібито зданий на завод виноград. Працівники приймальних пунктів із підзвітних сум вилучали 1 тис. грн. за кожен контейнер з виноградом, оформлений за безготівковою накладною. Учасники злочину ділили гроші між собою. Внаслідок злочинних операцій Бородай з Тереховим одержали 5 тис. грн., а Бородай з Райським — 6 тис. грн.


29.  Працюючи завідувачем державного магазину, Інюшин систематично привласнював гроші, заподіявши магазину шкоду в особливо великих розмірах. Щоб приховати злочин, він домовився з Кулаковим і Жеребцовим про викрадення з магазину довірених йому цінностей. Інюшин відкрив уночі магазин, утрьох вони поклали у два мішки різних товарів на велику суму, які потім поділили між собою. Кулаков і Жеребцов, інсценуючи крадіжку, з допомогою ломика зламали замок на дверях магазину.


30. Домовившись вчинити крадіжку шоколаду і вина з приватної продовольчої ятки, Митяєв, Узвар і Калінін розподілили між собою обов’язки так: Митяєв проник в ятку і передав шоколад і вино Калініну, а в цей час Узвар стежив, чи немає небезпеки. Усього вони викрали 115 плиток шоколаду «Чайка» і 20 пляшок вина «Біле міцне», а також плащ, який належав продавцю.


31. Робітники Голін, Спірін та Іванов за попередньою домовленістю проникли через вікно до судноремонтної майстерні, де взяли 5 пилок-ножовок, 5 рубанків по дереву, 7 коловоротів, сокиру. Через кілька днів вони з використанням пожежної драбини проникли до приміщення бухгалтерії консервного заводу відкритого акціонерного товариства, звідки забрали плащ Машкова та два нумератори, що належали заводу.
32. Завідувачка складу Піскун як матеріально відповідальна особа на прохання робітників заводу для їхніх особистих цілей давала спирт, внаслідок чого на складі утворилася недостача 150 л спирту.
Варіант. Піскун відпускала спирт зі складу своїм безпосереднім начальникам за їхнім усним розпорядженням. Вони вимагали спирт нібито для виробничих потреб, обіцяючи в подальшому списати його з підзвіту Піскун.


33. Сторож позавідомчої охорони Лябик під час чергування зламав коцюбою замок, проник до приміщення приватного хлібного магазину і викрав товарів на 2700 грн.


34. Заступник директора кооперативного ресторану Фісталь, раніше судимий за розкрадання, займався закупівлею продуктів для ресторану. Купуючи їх за однією ціною, Фісталь зазначав у закупівельних актах більш високу ціну, а різницю брав собі — всього 11200 грн.


35. Робітник Стариков 6 березня вкрав на заводі дві пари гумових чобіт. Через два місяці він удруге вкрав дві пари гумових чобіт.


36. Тишко стояв останнім у черзі біля буфету на автовокзалі. Коли продавець вийшла до підсобного приміщення і більше нікого в буфеті не було, він узяв з прилавка шматок сиру масою 1 кг 700 г і вийшов. На запитання працівника міліції, де він узяв сир, Тишко в усьому зізнався. Раніше Тишко був судимий за крадіжку державного майна.


37. Полік після звільнення з виправної колонії продовжував учиняти злочини. В універмазі він непомітно для продавця і присутніх вкрав 8 м штапельної тканини, а пізніше із зали клубу — плюшеві штори. Під час продажу останніх його було затримано.


38. Помічник майстра державної панчішної фабрики Ломов узяв у в’язальному цеху п’ять пар жіночих ажурних панчіх. На прохідній їх вилучив у нього охоронник, який залишив собі дві пари, а решту — повернув Ломову.


39. Терехін напідпитку зайшов до магазину самообслуговування і непомітно, як він гадав, поклав у кишеню п’ять хусток. Та за його діями спостерігала продавець. Вона сказала Терехі-ну, щоб той повернув хустки. На її вимогу Терехін виклав хустки з кишені на прилавок.


40. Андрюшин з допомогою сокири і «лапки» вночі відкрив віконниці магазину сільського споживчого товариства, вибив шибки в рамі та проник до приміщення, маючи при собі мішок. У цей час спрацювала сигналізація. Почувши сигнал сирени, Андрюшин взяв 4 пляшки вина і почав вилазити з вікна. Побачивши, що до магазину підбігає якийсь громадянин, Андрюшин вдарив його пляшкою по голові та з викраденим вином утік. Потерпілому було заподіяно легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.
Варіант. Андрюшин кинув викрадене біля магазину.

41. Мага й Макулинець вночі прийшли на лан сільськогосподарського кооперативу, де наламали по мішку кукурудзяних качанів. Коли їх помітив об’їждчик Саран і зажадав, щоб вони висипали кукурудзу, вони стягли Сарана з коня і заподіяли йому тяжке тілесне ушкодження. Забравши качани кукурудзи, а також рушницю об’їждчика, Мага й Макулинець зникли.


42. Митрошин запропонував своєму знайомому Михайлову відібрати гроші у касира деревообробного комбінату. Вони розробили план нападу. Коли касир приїхала з банку і пішла до прохідної комбінату, Михайлов кастетом завдав їй удару в голову, схопив валізку з грошима в сумі 125 тис. грн. і побіг на протилежний бік вулиці. Там він сів у керовану Митрошиним вантажну машину, і вони поїхали за місто. Митрошин і Михайлов залишили машину в кюветі, а гроші поділили. Після цього Митрошин з’явився в органи внутрішніх справ і заявив, що під час обідньої перерви хтось у нього угнав машину.


43. Робітник Тумак проник на склад заводу, склав у мішок три костюми і п’ять пар чобіт, що належали учасникам художньої самодіяльності, і намагався винести їх, але був затриманий охоронником Скирдою. Тумак ударив охоронника кулаком в обличчя, збивши його з ніг, і зник з викраденими речами. Падаючи, Скирда вдарився головою об бруківку і дістав травму голови з розвиненим крововиливом у мозкові оболонки. Не при-ходячи до пам’яті, він помер.


44. Завідувач складу шкірсировини заготконтори Татарбу-нарської райспоживспілки Ткачук встановив злочинний зв’язок з працівником Ізмаїльської фабрики концентрації шкірсировини Браїловським, який у приймальних актах вказав, що Ткачук нібито здав різної сировини на 5 тис. грн. Ткачук був зв’язаний також з працівником Одеської міської контори «Коопживсировина» Шмуклером, який приписав йому в приймальні акти шкірсировини на 21 тис. грн. На вказані суми Ткачук дописував шкірсировину заготівельникам сільських споживчих товариств Соколову, Стасію та Гажі, які складали на них фіктивні закупівельні акти: Соколов склав таких актів на 30 тис. грн., Стасій — на 10 тис. грн. і Гажа — на 7 тис. грн. Ткачук ділив гроші між усіма учасниками злочинних операцій.
45. Гапоненко систематично приймала від свого знайомого Соколова і продавала вкрадені ним у кооперативних магазинах речі. Усього Соколов вкрав товарів на 45 тис. грн. Гапоненко продала товарів на 15 тис. грн.


46. Сірик, Рогач і Леонов за змовою між собою систематично вчиняли крадіжки державного і приватного майна спочатку на території України, а потім Росії. На території України Сірик та Леонов вчинили 18 крадіжок на 119 тис. грн., а на території Росії — 3 крадіжки на 37 тис. грн. За участі Сірика та Рогача було вчинено відповідно 7 крадіжок на 35 тис. грн. і 9 крадіжок на 80 тис. грн. За участі Рогача та Леонова було вчинено відповідно 15 крадіжок на 25 тис. грн. і 3 — на 16 тис. грн.

47. Провідник вагону в потягу «Київ—Москва» громадянин України Жила на станції Бахмач посадив у вагон шістьох безбілетних пасажирів з вантажем, одержавши від кожного по 300 грн. Коли це було виявлено на станції Москва-Київська, Жила намагався дати працівникові міліції 500 грн.
48.  Білетер Кример систематично пропускав громадян на комунальний танцювальний майданчик без квитків, а гроші брав собі. Коли він почав працювати касиром, то продавав використані квитки, привласнивши собі 1500 грн.

49.  Водій міжміського автобуса державного транспортного підприємства Кидько запропонував свої «послуги» громадянам, які поверталися з речового ринку додому. З сорока пасажирів він узяв по 3 грн., квитки їм не видав.

50. Кострякова працювала на районному вузлі зв’язку сортувальницею простих листів, а Косенко — цінних. Скориставшися тим, що Косенко розписалася в одержанні цінного листа, але не вийняла його зі страхового мішка, Кострякова тут же заволоділа ним і привласнила таким чином 470 грн. державних грошей.


51. Касир Ощадбанку Світлична мала видати касирові лісгоспу Кушті 3320 грн. Помилково вона видала 5320 грн. Помітивши переплату, Кушта промовчала і 2000 грн. обернула на свою користь.
Варіант. Кушта переплату помітила лише вдома.


52. Робітник Мажура, працюючи в електроцеху ВАТ, викрав 8 м трубки з нержавіючої сталі, вирізавши її ножівкою з дистиляційного електронагрівача. Налагодження електронагрівача обійшлося підприємству в значну суму.


53. Завідувачка державного магазину Резникова допустила розтрату на 21 тис. грн. Щоб приховати недостачу, вона підпалила підсобне приміщення магазину, заподіявши цим збитки на 37800 грн.
54. Сторож кооперативного магазину Коршуненко несумлінно ставився до виконання своїх обов’язків. Він заснув на посту. Цим скористались Єрмошин та Сиротюк, які викрали товарів на велику суму. Коршуненко прокинувся, коли злодії вистрибнули з вікна на вулицю, і закричав, але вони втекли.


55. У Кролівцях згорів товарний склад, чим було заподіяно збитків на 250 тис. грн. Розслідуванням встановлено, що склад загорівся від іскри, яка виникла під час обриву електролінії, що проходила біля складу. Сторож магазину Чепурний у цей час був удома, самовільно залишивши чергування.


56. Коли сторож кооперативного магазину Мальцев відлучився зі свого поста, щоб погрітися, 16-річний Васильчиков проник до магазину і вчинив крадіжку товарів на 3 тис. грн. Під час інвентаризації виявилося, що всього в магазині не вистачало товарів на 18 тис. грн. Розслідуванням було встановлено, що завідувачка магазину Бровченко відпустила своїм родичам у борг товарів на 6 тис. грн. На 12 тис. грн. Бровченко взяла собі цінних речей, не заплативши за них гроші.

57.  Конюх Нечипоренко, будучи п’яним, закурив у стайні сільськогосподарського кооперативу, де було сіно. Від кинутого ним сірника виникла пожежа, під час якої загинуло п’ятеро коней і згоріла стайня. Сам Нечипоренко, намагаючись загасити пожежу, дістав опіки.
Варіант. Пожежники загасили пожежу, згоріла лише частина сіна.


58.  Чиркін, щоб ухилитися від сплати податку, виготовив фальшиве посвідчення, що він інвалід I групи, і подавав його за місцем роботи. У такий спосіб Чиркін уник сплати податку на 1650 грн.


59. Службовець Перкаль, використовуючи підроблений студентський квиток, тричі подавав його до каси аерофлоту і купував пільгові квитки від Львова до Петропавловська-Камчатсь-кого зі знижкою 50 відсотків, заподіявши тим самим майнової шкоди державі на 1050 грн.


60. Довгопол, Лавренко і Силенок розібрали димохідну трубу на даху магазину ССТ, проникли до магазину і викрали товарів на 25 тис. грн. У ході досудового слідства було з’ясовано, що сторож магазину Ярова у цей час була вдома.

61. Вдовін та Івасюк домовилися між собою про викрадення спиртних напоїв. Захопивши мішок, вони проникли в кіоск їдальні. Оскільки спиртних напоїв там не виявилося, Вдовін та Івасюк викрали 20 банок консервів. Через годину вони виламали двері кооперативного продовольчого магазину. Але й там спиртних напоїв не виявилось, а продуктів вони не брали. Після цього Вдовін та Івасюк вибили шибку в приватному кафе і викрали 5 пляшок коньяку і пляшку горілки.


62. Сторож магазину Редько запропонував своєму знайомому Малюку обікрасти склад, на що останній погодився. Редько визначив дату, час, спосіб проникнення до магазину (через кватирку), розповів, де лежать цінні речі. Під час викрадення речей Малюком Редько був біля іншого складу, однак неодноразово підходив до місця злочину і підказував, як розшукати кращі тканини. Малюк викрав товарів на 20 тис. грн.


63. Литвинов разом з Кисловським викрали з цеху заводу 36 кг оліфи. Того самого дня вони вкрали з буфету 5,5 кг цукерок. Через два дні Литвинов із заводу викрав електропилку, а через деякий час Кисловський та Очеретько викрали з універмагу різних товарів на суму 4 тис. грн.

64. У 17-річному віці Симаков був судимий за крадіжку чужого майна. Через два роки він зі складу ліспромгоспу викрав радіолу «Сиріус-5».


65. Йдучи напідпитку вулицею повз кіоск спортторгу, Івлєв вирішив обікрасти його. Він зірвав замок, але проникнути всередину не наважився. Відійшовши трохи, він зустрів свого знайомого Токаря, також п’яного, якому запропонував разом учинити крадіжку. Вони проникли до кіоску, склали в мішок різних спорттоварів на суму 5 тис. грн., а вдома їх поділили.


66. Робітниця шкарпеткової фабрики Панкіна займалася розкраданням державного майна. У різний час вона викрала 2 кг 800 г напівбавовняної пряжі, 17 пар чоловічих і 12 пар дитячих шкарпеток.


67. Прилипко проїжджав на власній автомашині повз зерновий тік фермерського господарства. Побачивши, що сторож спить, він почав вантажити мішки з пшеницею в автомашину. У цей час до току вантажною машиною під’їхав Федоров, який також узяв п’ять мішків пшениці. Від’їхавши від току, Прилип-ко і Федоров домовилися нікому не розповідати про свої дії.


68. Комбайнер Шмигельський на буряковому полі навантажив на причіп 780 кг кормового буряку і намагався відвезти його додому, але був затриманий на полі працівниками сільськогосподарського кооперативу.
69. Повертаючись додому з гостей п’яним, Гулик розбив скло, проник до приміщення сільського клубу і викрав радіолу, телефонний апарат, вакуумні електролампочки. Вдома він розповів про це матері, яка примусила його віднести викрадене до клубу.


70. Заготівельник райзаготконтори Яжгунович за домовленістю із завідувачкою пункту Щедріною виписав чотири безтоварнінакладні на 30673 кг картоплі. Замість картоплі Яжгунович передав Щедріній 16 тис. грн., якими вони поділилися: Щедріна залишила собі 11 тис. грн., а Яжгуновичу віддала 5 тис. грн.
В якій формі вчинено розкрадання? Яку суму розкрадання слід інкримінувати кожному з винних?


71. Шофер Бочаров, перевозячи вугілля на автомашині із залізничної станції на завод, в один день продав за півціни дві машини вугілля масою 7 т: одну — Яровому, другу — Скрипці.


72. Завідувач складу райхарчокомбінату Колесников протягом чотирьох місяців щоденно виносив зі складу по 0,5 л соняшникової олії.


73. Зінчук, голова профкому будівельної дільниці, привласнив 1 тис. грн., призначених для оплати праці сторожів. Через 10 днів Зінчук, наклеюючи у профквитки старі марки, обернув на свою користь внески членів профспілки в сумі 400 грн.


74. Начальник будівельно-монтажного управління Мельник фіктивно зарахував у штат управління Бальчинську, яка фактично не працювала, але одержувала зарплату, загальна сума якої становила 3 тис. грн.


75.  Якоренка було засуджено за розкрадання державного майна до виправних робіт строком на один рік з утриманням 10 відсотків заробітку. Через три місяці він вкрав на м’ясокомбінаті 15 кг ковбаси.


76. Раніше судимий за крадіжку чужого майна Забуга, озброєний саморобним пістолетом, та Волков, що мав при собі фінський ніж, перебуваючи у стані сп’яніння і скориставшись відсутністю сторожа, розбили скло вікна приватного магазину і через отвір вийняли 17 пляшок вина.
77. 15-річний Козюнець разом із 16-річним Вишневським та 14-річним Петриченком у Київському ботанічному саду відібрали у Сапала транзисторний радіоприймач. Через тиждень Козю-нець разом із Вишневським у Печерському універмазі м. Києва вчинили крадіжку радіоприймача. Трохи пізніше Козюнець разом зі своїми ровесниками Луценком і Хоменком там само вкрали 19 пар шкарпеток. Через кілька днів Козюнець, Луценко та Вишневський в цьому самому універмазі вкрали три шапки. Через місяць Козюнець і Хоменко вкрали у Цибульського моторолер «Вятка», який сховали в кущах біля Комсомольського селища. Наступного дня Козюнець і Хоменко прийшли до схованки взяти моторолер, але були затримані працівниками міліції.


78.  Балко і Гаврилов вкрали з приміщення птахоферми сільськогосподарського кооперативу 18 курей і 50 курчат.


79. Данків і Коцкович з комбайнером Малиневичем вкрали з поля сільськогосподарського кооперативу 1245 кг пшениці. При обшуку було виявлено та вилучено: у Малиневича — 492 кг, у Данківа — 390 кг, у Коцковича — 363 кг пшениці.

80. Робітник Грабовський в одній з державних установ викрав 4 батареї парового опалення. При розгляді цієї справи суд виходив з того, що державна роздрібна ціна кожної батареї — 1300 грн. Крім того, суд у вартість викраденого зарахував 16,3 відсотка накладних витрат та 10 відсотків торговельних націнок.
Чи правильні міркування суду?


81. Даленко з оптової бази райспоживспілки вкрав два рулони вовни. За оптовими цінами вартість викраденого становила 240 грн., а за державними роздрібними цінами — 550 грн.


82.  Начальник консервного цеху Дем’янченко та комірник Маркіна разом з іншими працівниками займалися розкраданням державного майна. Вони незаконно списували продукцію, чим створювали резерв для наступних розкрадань. За попередньою домовленістю із завідувачем магазину викрадену продукцію реалізовували через магазин, виручені від її продажу гроші ділили між учасниками розкрадань. Дем’янченко і Маркіна з участю Васіна, Кучеренко, Уткіна та Олійникової викрали 30 тис. банок горошку, реалізувавши його через магазин, де завідувачкою була Гончарова. Згодом Дем’янченко і Маркіна викрали 2156 кг томату-пасти, яку передали для реалізації завідувачу магазину Айзману. Дем’янченко й Маркіна викрали і реалізували через магазин, де завідувачем працював Співак, 3880,4 кгтомату-пасти. Дем’янченко, Маркіна і Гончарова оформили фіктивні безтоварні накладні на повернення магазином у цех на переробку 2423 кг свіжих помідорів. Фактично ж помідори було реалізовано, а гроші від продажу їх поділено між учасниками злочину.

83. Паспортистка Фірсова приймала профспілкові членські внески у працівників будинкоуправління. Зібрані гроші вона мала здавати до каси об’єднаного профспілкового комітету. Однак Фірсова здавала не всі внески, обернувши протягом двох років на свою користь 821 грн.


84. Агроном сільськогосподарського кооперативу Гузенко дав вказівку трактористові Кондюрі завезти у своє особисте господарство цукрові буряки і просяну солому, пояснивши, що виписав їх. Навантаживши з-під комбайну в причіп трактора цукрових буряків і соломи, Кондюра відвіз усе в господарство Гузен-ка. Пізніше виявилося, що цукрові буряки в кількості 1656 кг ніхто Гузенку не виписував.


85. Криницький і Кацнер прийшли на дачні земельні ділянки і в присутності сторожа почали рвати солодкий перець. Сторож вимагав припинити це, але Криницький та Кацнер не звертали на нього уваги. Коли сторож спробував забрати у них мішок з перцем, Кацнер вдарив його кулаком в обличчя, від чого той упав на землю, а Криницький завдав удару ногою в живіт. Після цього Криницький і Кацнер пішли, забравши з собою викрадений перець.


86. Блінов, раніше судимий за крадіжку чужого майна, заскочив до вагона трамваю, що їхав у парк. Скориставшись тим, що пасажирів у вагоні було лише троє, Блінов напав на кондуктора Єрмолаєву і намагався відняти у неї сумку з грошима. При цьому він наніс Єрмолаєвій кілька ударів і погрожував убити. У цей час у трамвай заскочив працівник міліції, якому Блінов вчинив опір, завдав удару в обличчя та намагався вдарити ногою в живіт. За допомогою водія трамваю Блінова було затримано.

87. Павленко та Фетисов вирішили вчинити крадіжку з державного магазину. Павленко проник на горище магазину і почав розбивати стелю, а Фетисов залишився біля магазину. Через якийсь час Фетисов побачив сторожа і сповістив про це Павленка. Той стрибнув з горища через вітрове вікно, пошкодивши при цьому собі ногу. До нього підбіг сторож Дахно і намагався затримати, але Павленко вихопив у нього рушницю і завдав нею Дахну удару по голові. Останньому було заподіяно легкі тілесні ушкодження. Кинувши рушницю, Павленко разом з Фетисовим утікли.


88. Старкевич наповнював пляшки з-під горілки водою, закриваючи їх жерстяними кришками, потім у приватному магазині він просив продати пляшку горілки і, вдаючи, що йому бракує грошей, повертав її, спритно підмінивши пляшкою з водою. Придбану в такий спосіб горілку Старкевич продавав за підвищеною ціною біля магазинів після їх закриття. За кілька днів він придбав так 20 пляшок горілки.


89. Вироком суду Полатова було засуджено за привласнення чотирьох мішків бавовняної пряжі, що були викрадені Чубом з комори сільськогосподарського кооперативу й сховані на пустирі в ямі.
90. Порхуна було засуджено за виготовлення цінних паперів. Він протягом двох років займався виготовленням з метою збуту підроблених білетів грошової лотереї. Усього він виготовив дев’ять білетів, з них по шістьох одержав «виграші» на 1004 грн. У поданій на вирок апеляції ставилося питання про перекваліфікацію дій Порхуна на статтю, що передбачає відповідальність за шахрайство.
Чи підлягає апеляція задоволенню?


91. Комбайнер Носач, перебуваючи у стані сп’яніння, трактором заїхав у сусіднє село на тракторний стан сільськогосподарського кооперативу, де взяв для трактора фільтр, вимірювальну лінійку для пального, кришку для бака з пальним. Крім того, він зірвав кран від цистерни з соляркою, взявши собі три відра солярки, а 300 кг солярки вилилося при цьому на землю.


92. Сторожа току ЗАТ Шатайла місцевим судом було засуджено за статтею про службову недбалість. Апеляційний суд залишив вирок без змін. Шатайло, перебуваючи на роботі, заснув, чим скористалися злочинці, які викрали 1048 кг кукурудзи. У касаційному поданні заступника Генерального прокурора України ставилося питання про скасування вироку і закриття справи за відсутністю в діях Шатайла складу злочину. Чи підлягає касаційне подання задоволенню?


93. Струк загубив акредитив на 12 тис. грн. і контрольний талон до нього, про що в той самий день заявив до найближчого відділення ощадного банку та відділу внутрішніх справ. Через місяць в іншому місці за акредитивом виплатили 12 тис. грн. Пізніше було встановлено, що цей акредитив було підроблено на ім’я Проскурякова. Він і одержав гроші, половину віддав при цьому Адамову, який підробив акредитив. За діючими інструкціями відділення ощадного банку несуть матеріальну відповідальність перед тим, хто втратив акредитив, якщо він своєчасно сповістив про втрату і якщо виплата за втраченим акредитивом відбулася з вини працівників банку.


94. Шліфувальник Зіганшин шляхом проникнення до сусіднього цеху викрав із заводу та відніс додому 14 підшипників. Через 2 дні він разом із Петренком вчинив крадіжку 90 підшипників.


Потім Зіганшин і Колимагін викрали 201 підшипник, а 316 підшипників перенесли до цеху на місце своєї роботи і сховали, маючи намір згодом винести їх за межі території заводу. Здійснити свій задум їм не вдалося, оскільки їхні дії помітили інші робітники, які повідомили про це адміністрацію заводу. Підшипники (316 шт.) тут же були вилучені.
95.  Виламавши замки, Рачков проник до магазину, звідки викрав різних державних цінностей на 8 тис. грн. Через рік він викрав з магазину сільського споживчого товариства товарів на 7 тис. грн.
96. Онищенко попросив шофера навчально-дослідного господарства сільгосптехнікуму Головіна, який перевозив зерно з поля господарства на тік, дістати йому пшениці. Головін дав згоду. Одержавши від комбайнера Алферова без оформлення накладної 835 кг пшениці для доставки її на тік навчально-дослід-
418
ного господарства, Головін відвіз пшеницю Онищенку, за що одержав від нього грошову винагороду.
97.  Працюючи електрозварником у тролейбусному парку, Шишков вирішив викрасти з матеріального складу парку разові проїзні талони. Разом з Мовчаном вони проникли на склад і викрали 40 тис. проїзних талонів. Через знайомих продавців Шишков і Мовчан почали їх реалізовувати та вирученими грошима ділитися з ними. Так, через продавця Вієра вони реалізували 2 тис., через касира Гольдінера — 1 тис. талонів. Розслідуванням у справі встановлено, що всього вони встигли реалізувати 12 тис. талонів, а решту в них було вилучено.
98. Машиніст Чумак, подаючи цукровому заводу вагони під навантаження, помітив, що кілька чоловік сховали в тирсу три мішки цукру. Після закінчення зміни Чумак переніс два мішки до себе додому, а з третім був затриманий. Місцевий суд засудив Чумака за крадіжку. В апеляції він просив апеляційний суд перекваліфікувати його дії на статтю, яка передбачає відповідальність за привласнення знайденого.
Чи підлягає апеляція задоволенню?
99. Пальчик і Шніцер змовились обікрасти приватний кіоск. Коли вони вночі підійшли до кіоска і почали виймати шибку, вона тріснула. Злякавшись, Пальчик встиг схопити крізь отвір лише коробку, де виявилося 4 грн., а Шніцер — дві авторучки.


100.  Дудник, Олух та Сачко викрали голову кооперативу Асташка і шляхом насильства із застосуванням паяльної лампи вимагали викуп у 10 тис. доларів. Після цих тортур Асташка було визнано інвалідом ІІ групи.


101.  Рудь з метою розкрадання державних коштів створив шляхом складання і використання завідомо неправдивих документів фіктивний кооператив при кущі ринків і зареєстрував його статут. Після цього він подав до відділення банку завідомо неправдиві відомості про створення і діяльність кооперативу. Одержавши 35000 і 8750 грн. позики, виданої банком на розвиток кооперативу, Рудь привласнив ці гроші й залишив місто.


102. Сало і Липа таємно викрали з м’ясокомбінату 112 кг м’яса і перекинули його через паркан, а Єрин повинен був на своєму мотоциклі доставити викрадене м’ясо до місця проживання Сала і Липи. У момент завантаження викраденого в мотоцикл Єрин, Сало і Липа були затримані працівниками міліції.


103.  Вироком суду Бука було визнано винним у тому, що, заволодівши ключем від квартири своєї матері, він викрав звідти 1280 грн., що належали А., який тимчасово там проживав. Того ж дня Бука було затримано, гроші у нього вилучено і повернуто А. З матеріалів справи видно, що засуджений був членом сім’ї матері, постійно жив у її квартирі.


104. Аргун, Боб та Вир у той час, коли вони займали відповідальні посади в одному з київських підприємств, уклали договір з італійською завідомо для них фіктивною фірмою про поставку підприємству обладнання. Згідно з договором «фірмі» було перераховано 150 тис. доларів. Представник «фірми» надіслав підприємству лише одну партію обладнання на 20 тис. доларів. Решта суми представником «фірми» була перерахована на особисті рахунки Аргуна, Боба та Вира в іноземному банку. Аргун, Боб і Вир пояснили слідчим органам, що зарубіжна фірма обіцяла допоставити обладнання, але збанкрутувала. Тому збитки підприємства були списані. На все це, заявили вони, є відповідні документи. При проведенні графічної експертизи було встановлено, що документи підроблено.


105. Вирізавши із журналу зразки нових грошових купюр, Бокич і Головня склеїли лицьовий бік грошових купюр, розфарбували кольоровим олівцем, натерли парафіном, надавши їм вигляду справжніх грошей, а потім збували їх, купуючи товари у селян на ринках.


106. Напідпитку Онищенко попросив у свого знайомого Чумака грошей, але той відповів, що грошей у нього немає. Тоді Они-щенко провів руками по кишенях пальта Чумака і, почувши дзвін монет, повторив свою вимогу. Чумак сказав, що, хоч гроші у нього є, він їх не дасть. Онищенко витяг ножа, вдарив ним Чумака в живіт і пішов. Через якийсь час він повернувся на місце події і разом з громадянином Чередником надав потерпілому допомогу, викликавши лікаря. Чумаку було заподіяне тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння.


107. Кирпа і Понякін, погрожуючи ножем, пограбували п’яного Войтенка. Потерпілий розповів, що двоє невідомих зняли у нього з руки годинника, а про ніж він нічого сказати не може, бо був дуже п’яний.


108. Дробот близько 23-ї години на вулиці напав на Пастуха і кількома ударами в голову збив його з ніг, після чого обшукав кишені і забрав годинника. Падаючи, потерпілий вдарився об виступ бруківки, зламавши два ребра. За висновком судово-медичної експертизи, від ударів, завданих у голову, потерпілий дістав струс мозку.

109. Карпенко, Кузін та Тютюник випивали на квартирі Ка-башка, а потім поїхали на вокзал, купили пива і на пероні випили його. Там же, напівлежачи на ящику, спав дуже п’яний Ткалін. Побачивши на руці Ткаліна годинник, Кабашко запропонував зняти його. Кузін промовчав, а Карпенко погодився. Він розстебнув браслет, зняв годинника і віддав Кабашку.
Дайте кримінально-правову оцінку дій кожної з названих осіб.
110. Невєров і Куніцин вкрали у Харальова мисливську рушницю, яку продали. Через якийсь час Куніцин разом з 13-річним Сушком викрали з плодовоягідного розсадника дві мисливські рушниці. Одну з них Куніцин і Невєров продали Свєчкіну, а другу Куніцин залишив у себе. Через три дні Куніцин і Невєров проникли до будинку Свєчкіна і вкрали продану йому рушницю, 21 набій до неї, банку пороху та кілька капсулів.


111. Брати Грущенки, Анатолій та Борис, з метою вчинення крадіжки проникли у квартиру Авдюшко. Коли вони почали шукати гроші, до кімнати зайшла господиня. Анатолій втік, а Борис вдарив потерпілу в обличчя, заподіявши їй середньої тяжкості тілесне ушкодження. Він обшукав кишені потерпілої і, не знайшовши грошей, вийшов з будинку.


112.  Ткаченко часто бував у Шевцової вдома. Одного разу вони разом поїхали в ліс по гриби, причому Ткаченко захопив зсобою молоток і ніж. Знаючи, що Шевцова має грошові заощадження, Ткаченко з метою заволодіння ними вбив її, завдавши три рани молотком і дванадцать — ножем, взяв у вбитої ключі, повернувся до селища і викрав з квартири потерпілої 9800 грн. і пляшку коньяку.

113.  Щоткін, Вусик і Розовик з метою заволодіння майном Шихова ввечері напали на останнього на трамвайній зупинці. Вони збили його з ніг і жорстоко побили. Лише втручання громадян змусило їх утекти. При цьому вони забрали в Шихова наручний годинник і шапку. Шихову було заподіяно легке тілесне ушкодження без розладу здоров’я. Розслідуванням справи встановлено, що рік тому Щоткін украв у п’яного наручний годинник, а також втягнув неповнолітніх у злочин, викравши разом з ними з кіоску «Союздруку» значків і листівок на суму 105 грн.

114. Бучва і Струк пізнього вечора побачили п’яного Мар-шицького, який ішов вулицею селища. Бучва сказав Струку: «Давай зробимо». Після цього догнав Маршицького і сильним ударом у голову збив його з ніг, зірвав з руки годинника і почав витягати з кишені рукавиці. У цей час до Маршицького, який лежав у непритомному стані, підійшов Струк і забрав у потерпілого пачку набоїв до малокаліберної гвинтівки. Потерпілому було заподіяно тілесні ушкодження, що спричинили розлад здоров’я на два тижні.

115. З метою вчинення розбійного нападу Тарасюк, Позднов і Лященко озброїлися відповідно молотком, фінським та звичайним ножами і пішли до будинку Герасименко. Вони напали на неї, Тарасюк почав її душити, а Позднов закрив рот. Лящен-ко в цей час стояв поруч. Коли Тарасюк тричі вдарив потерпілу молотком по голові, Лященко втік. Тарасюк і Позднов після вбивства Герасименко забрали з її будинку грошей та різних коштовностей на суму 6920 грн.

116.  Роганов і Костенко розпили спиртні напої. Костенко непристойно висловився про дружину Роганова, внаслідок чого між ними виникла сварка. Роганов пострілом з малокаліберної гвинтівки вбив Костенка. Речі, що належали Костенку — пальто, шапку та костюм із слідами крові — Роганов спалив, а 274 грн. забрав собі. Труп кинув у річку.

117. До буфету залізничної станції Зимич зайшов нетверезим. У буфеті він продовжував пити. Васильченко і Сердючен-ко вирішили заволодіти його грошима. Вони завели Зимича в безлюдне місце і забрали з кишені 200 грн. Потерпілий показав, що нічого не пам’ятає і лише вранці виявив, що грошей у нього немає.

118. Напившись самогону, Ковальчук, Бабко, Горячев і Пли-сюк домовилися вчинити крадіжку. Плисюк зайшов до одного з будинків і попросив води. Господиня будинку Гринь разом із Плисюком вийшла на ґанок і показала, де знаходиться колодязь. Через якийсь час до будинку зайшли Ковальчук і Горячев. Пли-сюк залишився біля ґанку, а Бабко — за парканом. Ковальчук, тримаючи в руці ключ, який Гринь прийняла за ніж, почав вимагати гроші, попереджуючи при цьому: «Не голоси». У цей час Горячев зайшов до сусідньої кімнати, дістав з шафи різні носильні речі, виніс їх з будинку і кинув через паркан Бабку і Плисюку. Потім усі четверо пішли в ліс, де сховали викрадене.

119. Алов, Возний, Крячко та Пугно розпивали спиртні напої на квартирі своєї знайомої. Коли Возний хотів залишити компанію, Алов та Пугно притримали його за руки, а Крячко витяг з кишені 160 грн. Алов і Пугно виставили Возного за двері й попередили, що в разі скарги жорстоко розправляться з ним.


120. На шосе Деревцов підійшов до Войкової і почав тягнути її в лісопосадку, пропонуючи вступити в статеві зносини. Вона вчинила опір, під час якого їй було заподіяно легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я. Войковій вдалося вирватись, але на місці події залишилась її господарська сумка з грошима й різними речами. Деревцов підняв сумку й зі словами: «Підеш зі мною — віддам, а не підеш — не віддам», пішов у лісопосадку. Коли Войкова зупинила автомобіль, Деревцов з місця події втік, залишивши сумку.
Кваліфікуйте дії Деревцова.
Варіант. Сумка з речами Войкової була відібрана у Дерев-цова під час його затримання.


121. Адаменко і Гетьман стояли в черзі у гардеробній ресторану. У цей час Гладко дав Адаменко жетон і попросив одержати і його пальто. Адаменко передала жетон Гетьман, з якою вона домовилася заволодіти пальтом. Гетьман, одержавши пальто й капелюх Гладка, винесла їх з ресторану. Адаменко в цей час взяла в гардеробній непомітно сумочку з черевиками, що належали Таніній. Після цього Адаменко й Гетьман сіли в таксі та поїхали додому.


122. Будучи напідпитку, Коваленко в гастрономі викрала у Мурашко гаманець із грошима. Гаманець лежав на столику біля потерпілої, яка складала в сумку свої покупки.


123.  На трамвайній зупинці Ірклієвський зірвав з голови Тюліна хутряну шапку й побіг. Потерпілий звернувся до працівників міліції Самойлова і Канівця, які на автомобілі догнали Ірклієвського. Той кинув шапку і намагався перелізти через паркан, але був затриманий, хоч і чинив при цьому опір.


124.  Після звільнення з виправної колонії Бондаревський, раніше судимий за розбій, ніде не працював. Він брав у громадян гроші нібито для придбання для них різних речей, але обіцянок не виконував і грошей не повертав. Так, Бондаревський одержав: від Трохименка — 195 грн. на придбання дощок, від Додакова — 84 грн. на придбання лісоматеріалу та 800 грн. на придбання мотоцикла. При цьому Бондаревський показав До-дакову заяву на ім’я посадової особи відповідної організації, на якій були розпорядчі резолюції про продаж у кредит мотоцикла «Урал». Підписи від імені посадових осіб зробив сам Бонда-ревський.


125. 15-річний Глибовець та 16-річний Косенко о 22-й годині зняли плащ, наручний годинник «Сатурн», рукавиці, шарф та краватку з п’яного Потейка, який спав у сквері на околиці міста. Крім того, раніше Глибовець і Косенко разом з 14-річним Морозом кілька разів забирали з прилавків кооперативних продовольчих магазинів по дві-три банки консервів, втікаючи від продавців.


126. Підібравши ключі, Воронін, Черкунов і Ляхов проникли до квартири Ладикових, де взяли носильних речей і цінностей на велику суму. Через рік за пропозицією Вороніна Черкунов, Ляхов і Михайлін вчинили напад на квартиру Астрецова з метою заволодіння його майном. Михайлін повалив Астрецова на підлогу. Після цього він, Черкунов і Ляхов зв’язали його і забрали акордеон, програвач та інші цінні речі потерпілого.


127. Воркун, проживаючи у Луганську без реєстрації, випадково познайомилася з Борисовою. Видаючи себе за лікаря, який знає новий метод лікування, Воркун почала лікувати Борисову та інших громадян. Одного разу після звичайного уколу Бори-совій стало погано. Воркун зробила другий укол, але стан здоров’я Борисової дедалі погіршувався. Тоді Воркун, боячись відповідальності за незаконну лікувальну діяльність, убила Борисову, захопила частину речей убитої і втекла.


128. П’яні Миколенко і Савуляк біля ресторану почали вимагати гроші в одного з перехожих — Петрика. Оскільки той відмовився дати їх, Миколенко і Савуляк стали бити його кулаками й ногами, а також завдали удару дошкою по голові. Петрик змушений був віддати гроші. Ушкодження на його тілі судово-медична експертиза віднесла до легких тілесних ушкоджень без розладу здоров’я.


129.  Пархомов і Салько з метою пограбування напали на Михайлова. Салько багнетом порізав йому руку, заподіявши легке тілесне ушкодження без розладу здоров’я, а Пархомов забрав годинник.
Як кваліфікувати дії Пархомова і Салька? Чи змінилася б кваліфікація їхніх дій, якщо б потерпілому було заподіяно середньої тяжкості тілесне ушкодження?
130. Мусіна купила в універмазі черевики. До неї підійшла Нановська й запитала про їх розмір. Та відповіла, що носить взуття 37-го розміру, але цього разу їй виявилися до ноги черевики 36-го розміру. Тоді Нановська сказала, що хоче купити такі черевики для сестри. Вона взяла у продавця черевики 36-го розміру і попросила Мусіну приміряти їх, оскільки сама носить взуття 35-го розміру. Мусіна погодилась і сіла в крісло примірювати черевики. При цьому свою покупку передала Нановській. Поки Мусіна приміряла черевики, Нановська залишила універмаг, забравши її взуття.

131.  Маючи намір вчинити крадіжку, Говтвань проник до квартири Христенко. Коли він складав речі в господарську сумку, до кімнати увійшла Христенко й запропонувала йому покласти речі на місце. Говтвань наставив на неї викрутку. Потерпіла злякалась, а Говтвань з речами втік.


132. Череп’яний і Ткачук з хуліганських спонукань збили з ніг Буха і завдали йому кілька ударів. Коли з голови Буха спала шапка, Череп’яний взяв її і разом з Ткачуком втік з місця події.

133. Обіцяючи допомогти окремим пасажирам у придбанні залізничних квитків, Гавриленко одержувала від них гроші, після чого зникала. Одного разу Гавриленко прийшла на вокзал, взявши з собою валізу, наповнену ганчірками. Зав’язавши знайомство з пасажиркою Івановою, вона під виглядом перевірки своєї черги в касу попросила ту наглянути за її валізою. Коли вона повернулась, Іванова звернулась до неї з таким самим проханням. Як тільки Іванова відійшла, Гавриленко взяла її валізу і поїхала додому.

134. Раніше судимий за крадіжку Лисенко намагався на ринку витягти гаманця у Мосейчук, але остання помітила це і йому не вдалося вчинити крадіжку. Після цього Лисенко викрав з кишені пальта Пашниної гаманець, в якому було 150 грн. Пашни-на виявила пропажу, розшукала на ринку Лисенка і запропонувала йому повернути викрадене. Лисенко віддав їй гаманець і гроші.
Чи є в діях Лисенка склад злочину? Чи можна вважати, що Лисенко добровільно відмовився від вчинення злочину?


135.  На квартирі Одеяненка зупинився Шенгелія, який привіз з Абхазії цитрусові для продажу на ринках Києва. Одея-ненко попросив у Шенгелія поради, як подвоїти гроші, вторговані ним від продажу дачі. Шенгелія запросив Одеяненка до ресторану, а перед цим домовився зі своїм спільником Харбе-дою, що той під час перебування Одеяненка в ресторані відімкне квартиру і забере гроші від продажу дачі та багато цінних носильних речей. Харбеда так і зробив.

136.  Зламавши замок від вхідних дверей квартири Вакала, Бардега викрав 3500 грн., чоловіче зимове пальто, два чоловічі костюми, цигейкову шубу, дві бавовняні кофти, чотири сукні, пухову хустку і наручний золотий годинник «Восход». Про крадіжку дізнався Смурий і купив у Бардеги за півціни годинник, пообіцявши нікому про крадіжку не розповідати.

137. Зарецький і Щербань за попередньою домовленістю ввечері на пляжі напали на Латяуліна з метою відібрати його речі. Той вчинив опір. Тоді Зарецький ударив його кулаком в обличчя, а Щербань — по нозі, зваливши на землю. Щоб остаточно зламати опір, Зарецький вдарив Латяуліна носком черевика у скроню. Латяулін знепритомнів, після чого нападники зняли з нього плащ та наручний годинник. Опритомнівши, Латяулін добрався до поліклініки, де йому було надано допомогу. За висновком судово-медичної експертизи, виявлені на тілі Латяулі-на сліди побоїв належать до легких тілесних ушкоджень без розладу здоров’я.


138.  П’яний Путилін у коридорі кафе-закусочної побачив Миронова, в якого у кишені було дві пляшки горілки. Путилін витягнув одну з них, а коли Миронов спробував повернути вкрадене, ударив його кулаком в обличчя і втік.


139. 15-річний Акузенко біля магазину взяв велосипед, що належав Пузирнову, і поїхав на ньому додому. Там він перефарбував його в інший колір.


140.  Повертаючись вночі додому, Ткачук і Сарненко побачили Папера, який спав на землі. Ткачук витягнув у нього з кишені 70 грн., а потім разом з Сарненком зняв з потерпілого піджак, светр і годинник. Усе це Ткачук забрав собі. Через якийсь час з двору Шлапая вони викотили мотоцикл, щоб на ньому покататись, але не змогли завести двигун і через півкілометра кинули мотоцикл на дорозі.


141. Зінченко, Кравець і Гаркавий домовилися вкрасти голубів у Зайченка. Кравець відвернув увагу собаки, а Гаркавий і Зінченко зірвали замок на голубнику. Голуби були викрадені.

142. У потягу Тітулін взяв наручний годинник з браслетом, який залишив хтось з пасажирів у туалеті, і привласнив його.
Чи є в діях Тітуліна склад злочину? Якщо є, то якого саме?

143. Титов і Баняс зупинили на вулиці неповнолітніх Дудку та Нестеренка. Спочатку вони звернулися до Дудки з вимогою дати гроші. Коли Дудка відповів, що у нього грошей немає, вони побили та обшукали його і відпустили лише після того, як Дудка пообіцяв принести гроші. Титов і Баняс зажадали грошей також від Нестеренка, заявивши, що коли той не хоче бути битим, як Дудка, то повинен принести гроші. Нестеренко випросив у матері 20 грн. і приніс гроші Титову і Банясу.

144. Дмитрук, довідавшись, що в Святного на ощадній книжці є значна сума грошей, написав йому листа: «5 лютого цього року об 11-й годині ти зобов’язаний покласти 2 тис. грн. в отвір фундаменту магазину з північного боку. Якщо цього не зробиш, поплатишся життям, а хата твоя згорить». Святний сприйняв лист за жарт і не надав йому значення. Через тиждень він одержав нового листа: «Мої вимоги не виконані, тому попереджаю, що в разі відмови виконати їх і на цей раз я кину в твій будинок гранату, і підеш ти на той світ зі своїми капіталами». Святний звернувся до міліції за захистом. Розслідуванням було встановлено автора листів.

145. Довідавшись, що Урусову зґвалтовано, Потапов і Кузьмин поїхали до неї на роботу, викликали її на вулицю й зажадали дати їм одразу по 100 грн., погрожуючи в разі відмови розповісти подругам і знайомим з Урусовою хлопцям про факт її зґвалтування. Боячись поговору, Урусова змушена була задовольнити їхню вимогу.
Як кваліфікувати дії Потапова й Кузьмина?
Варіант. Урусова не виконала вимоги й звернулася до міліції з проханням притягти Потапова і Кузьмина до відповідальності за їхні дії. Вона просила також виявити і притягти до відповідальності особу, яка зґвалтувала її.


146. Посварившись зі своєю дружиною, Бороденко підпалив будинок, який належав йому і дружині на праві спільної власності. При цьому свої речі він виніс, а речі дружини залишив у будинку, де вони і згоріли.

147.  Сободар наймала кімнату в будинку Владимирових. Увечері, коли вже було темно, Сободар, незважаючи на те, що її попереджали не брати ліхтаря, йдучи в сінник, таки пішла туди з ліхтарем, щоб взяти для своєї корови сіна. На сіннику Собо-дар спіткнулась і впустила ліхтар. Виникла пожежа, будинок Владимирових згорів.

148. Виганяючи зі свого городу сусідське теля, Івченко кинув у нього вила й тяжко поранив. Побоюючись відповідальності, він дорізав теля, а м’ясо засолив і склав у бочку, яку поставив у льох.
Дайте кримінально-правову оцінку дій Івченка.
Варіант. Дізнавшись, що сусіда шукає теля і має намір зайти в його господарство, Івченко вийняв м’ясо з бочки і викинув у канаву на протилежному кінці села.

149. Помітивши, що на городах робітників і службовців пасеться худоба, Сквозняков і Соцюк почали її виганяти прицільними пострілами з рушниць, внаслідок чого вбили і поранили чотири кози, які належали окремим громадянам. Події ці відбувалися за околицею села, коли на городах людей не було.

150. П’яний Винник на квартирі своєї колишньої дружини Климко облив гасом скриню з речами і підпалив її. Пожежу вдалося ліквідувати.
Дайте кримінально-правову оцінку дій Винника. Варіант. Винник облив гасом речі і спалив їх у печі, спричинивши велику майнову шкоду Климко.

151.  Таран з помсти облив сірчаною кислотою сад Бичка. Внаслідок цього було пошкоджено 105 кущів малини, 30 кущів смородини, десять кущів агрусу, три вишні, десять яблунь і три груші. Неповнолітня дочка Бичка дістала легке отруєння, оскільки їла яблука з облитого кислотою дерева.
152. Угло чергував у штабі народної дружини, коли раптом запалав його будинок. Пожежу вдалося погасити, при цьому пожежник Лубинець дістав тяжкі опіки. При розслідуванні було встановлено, що підпал вчинив Голюк — п’яниця, який помстив-ся Углу за те, що останній не виконав вимоги передати йому протягом п’яти днів 100 грн.

153. Сусідка попросила Куцевол побути у неї вдома з дітьми, поки вона з’їздить на базар. Залишившись з дітьми, Куцевол запалила піч, а сама лягла спати. Від головешки, що випала, зайнялася солома, потім підлога й стіни кімнати. Дітей Куцевол зуміла врятувати, а будинок згорів.
Чи є в діях Куцевол склад злочину?

154.  Проходячи двором Заврайського, Пономаренко і Вдовін побачили на ґанку будинку магнітофон, що коштував 3 тис. грн. Пономаренко запропонував його вкрасти, але Вдовін на пропозицію не пристав. Тоді Пономаренко сам забрав магнітофон і попросив Вдовіна знайти на нього покупця. Вдовін привів Гусакова, якому Пономаренко продав магнітофон за 500 грн.

155.  Завідувачка магазину Никитюк купила неподалік від чайної фабрики у двох робітників цієї фабрики 80 пачок чаю «Індійський» за 50 відсотків його вартості й попросила винести ще. Другого дня вона купила у них на таких самих умовах 100 пачок чаю. Весь чай вона продала через магазин за державною ціною.

156. Шульгін, Святий, Краєвський та Крук проломили стіну і проникли до сховища Львівського музею українського мистецтва, звідки викрали 22 ікони вартістю 1,8 млн грн. Шульгін звернувся до Васильєва, який розумівся на іконах, і попросив допомогти їх продати. Одержавши в телефонній розмові згоду, Шульгін прихопив 10 ікон вартістю 0,8 млн грн. і привіз їх до Києва. На квартирі Васильєва ікони були показані господарю квартири і підшуканому ним покупцеві Судаку. Під час огляду ікон Васильєв і Судак помітили на них інвентаризаційні номери, які одразу знищили. Судак придбав ікони за 50 тис. грн.
Варіант. Продаж ікон мав місце у Москві.

157. Завідувач складу спиртозаводу Хижчук займався розкраданням спирту. Козак 27 і 28 вересня купив у Хижчука 60 лспирту вартістю 15 тис. грн. Чолак купив у нього 30 вересня і 4 жовтня 30 л спирту вартістю 7,5 тис. грн. Козак заплатив за спирт 1 тис. грн., а Чолак — 500 грн. Чолак купив спирт для своїх потреб, а Козак мав намір його перепродати.

158. Овчарова звернулася до Л. Сизоненко, чоловік якої В. Сизоненко працював заготувачем ювелірних виробів, про бажання придбати золото. Одержавши від дружини таке замовлення, В. Сизоненко за період з серпня по грудень викрав 133 г промислового золота в ломі 588 проби. За два прийоми Л. Сизоненко продала Овчаровій 133 г золота: спочатку 93 г, а потім 40 г.


Немає коментарів:

Дописати коментар