Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

неділю, 7 липня 2019 р.

Задачі з цивільного права (2)

Задачі з цивільного права 

Для будівництва нового підприємства по виробництву побутових хімікатів за результатами торгів було укладено державний контракт між замовником - АТ “Хімія побутова” і підрядником “Спеціалізований трест №55”.
Будівництво було включено в титульний список і мало бути завершено протягом одного року. Фінансування будівництва здійснювалося за рахунок державного бюджету і власних фінансових ресурсів замовника.
Після 8 місяців будівництво внаслідок відсутності державних асигнувань було законсервоване за рішенням Міністерства промисловості. Керуючись таким рішенням, замовник відмовився від оплати вартості виконаних робіт і витрат на консервацію.
Підрядник, не отримавши відповіді на заявлену претензію, звернувся до господарського суду.
Підготуйте проект рішення господарського суду по суті спору.


За договором будівельного підряду, підрядник БМУ №13 збудувало 120 -ти квартирний житловий будинок. Замовником будівництва був виконавчий комітет міськради. Будинок був прийнятий в експлуатацію згідно Акту Державної комісії.
Поселившись у квартири згідно виданих ордерів, мешканці звернулися зі скаргою про недоліки будівництва. Зокрема, у квартирі №7 відсутні вхідні двері, у квартирі №21 повністю відсутнє сантехнічне обладнання, у всіх квартирах 15 (останнього) поверху протекла стеля через недоліки покрівлі, у деяких квартирах побито або повністю відсутнє віконне скло. Мешканці будинку вимагали усунення зазначених недоліків і застосування відповідних штрафних санкцій до підрядника.
Проаналізуйте ситуацію і вирішіть спір.


За договором генерального підряду, укладеного між замовником - райдержадміністрацією №го району і БМУ №154 - підрядник зобов’язувався збудувати і здати в експлуатацію приміщення дитячої поліклініки до 1 вересня 2004 року. Згідно із графіком виконання робіт підрядник мав приступити до роботи 1 вересня 2003 року. На цей час замовник повинен був передати підготовлений будівельний майданчик і будівельні матеріали на суму 500 000 грн. Але до 1 вересня 2003 року не вдалося знести житловий будинок К., який розташований на будівельному майданчику. К. відмовився переселитися у надану квартиру. Справа вирішувалась в судовому порядку.
БМУ №154 не змогло розпочати роботи згідно із графіком, тому робота була завершена на 2 місяці пізніше.
Визначте умови та розмір відповідальності сторін за договором. Чи вправі замовник вимагати сплати неустойки за прострочення виконання? Чи вправі підрядник вимагати сплати неустойки за прострочку замовника?

Між КСП “Прогрес” і Управлінням залізниці N - ої області було укладено договір на перевезення 40 т. помідорів свіжого врожаю овочепереробному заводу.
Подано 2 вагони, які були повністю завантажені. На станції призначення при прийнятті вантажу було виявлено повну непридатність помідорів для переробки. В акті експертизи, проведеної на вимогу одержувача, зазначено, що помідори забруднено залишками і випарами міндобрив. Тому продукція не може бути використана через загрозу отруєння і підлягає знищенню.
Встановлено, що міндобрива були одержані агрофірмою “Весна”. Після вивантаження вагони зразу ж були подані під завантаження КСП “Прогрес”.
КСП звернулося до залізниці з вимогою про відшкодування збитків.
Дайте правову оцінку ситуації. Кому належить право вимагати відшкодування збитків? Хто є суб’єктом відповідальності за збитки завдані КСП?
Дайте визначення поняття “придатність рухомого складу в технічному і комерційному відношенні”.
Вирішіть спір.



За договором залізничного перевезення, укладеного між лікеро-горілчаним заводом і Управлінням залізниці в 5 вагонах перевозили лікеро-горілчані вироби на суму 725 тис. грн. Вантаж перевозився у супроводі провідника відправника і за його пломбами.
При прийнятті вантажу представник одержувача - оптової бази - виявив бій і нестачу на загальну суму 78 тис. В комерційному акті було зазначено, що через неправильне завантаження стався бій вантажу на суму 17 тис., а також виявлено недостача вантажу на суму 61 тис. грн. На вимогу провідника вантажу і представника одержувача в акті зафіксовано, що в 2-х вагонах виявлено пролом покрівлі.
Одержувач пред’явив вимогу про відшкодування завданих збитків (за договором поставки укладеним між ним та лікеро-горілчаним заводом проведена передоплата) до лікеро-горілчаного заводу і до перевізника солідарно.
Вирішіть спір.
Проаналізуйте підстави звільнення залізничного перевізника від відповідальності.





При одержанні 13 лютого 2004 року вантажу, що перевозився автомобілем “Камаз” АТП - 1863 встановлено недостачу і псування вантажу на загальну суму 3628 грн. Факти були підтверджені комерційним актом від 15 лютого 2004 року. Одержувач - мале підприємство “Оріон”- пред’явило 21 березня 2004 року претензію до АТП - 1863. До претензії не були долучені комерційний акт та розрахунок суми недостачі.
21 грудня 2004 року, не одержавши відповіді від АТП - 1863, МП “Оріон” звернулися з позовом до господарського суду. Суд відмовив у прийнятті позовної заяви у зв’язку з відсутністю доказів досудового врегулювання спору.
Проаналізуйте ситуацію.
Яка позовна давність встановлена з договорів перевезень автомобільним транспортом і який порядок їх обчислення?




При завантаженні 15 листопада 2004 року цукрових буряків на подані залізницею платформи КСП “Г оризонт” допустило пошкодження рухомого складу. Сума збитків, підтверджена актом загальної форми від 16 листопада 2004 року, складала 328 грн.
26 лютого 2005 року залізниця пред’явила претензію КСП, яка була залишена без розгляду у зв’язку з пропуском претензійного строку. 28 березня 2005 року залізниця звернулася з позовною заявою до суду.
Дайте правовий аналіз ситуації. Як обчислюються претензійні і позовні строки при заявленні претензій залізницею до клієнтури?
Проаналізуйте ст.137 Статуту Залізниць України і ст.ст. 6-9 Господарського процесуального кодексу.



Студенти М., У., Ж. їхали на гірськолижну базу автобусом Львів - Славськ. При посадці в автобус з дозволу водія вони помістили у багажне відділення автобуса 3 пари гірських лиж і 3 спортивні сумки.
Прибувши у Славськ, студенти не виявили 2 сумок і заявили претензію водію про пропажу гірськолижного спорядження. 3 їхніх слів спорядження знаходилося у цих 2 -х сумках, в 3-ій сумці були продукти харчування. Водій відмовився зафіксувати факт пропажі, оскільки вміст сумок був йому невідомий.
Студенти звернулися з позовом до АТП - 1314 про відшкодування вартості спорядження (3 пари гірськолижних чобіт, 3 спортивних костюми та інші речі) на загальну суму 2500 грн. та 1000грн. моральної шкоди.
Вирішіть спір.




Громадянин Б. згідно проїзного квитка зайняв місце в купе вагону поїзда Львів-Київ. Роздягнувшись в купе і залишивши свої речі, Б. пішов у ресторан повечеряти. Повернувшись у купе, він не виявив своїх речей. Б. пред’явив претензії провіднику та начальнику поїзда. Останні відмовилися зафіксувати факт пропажі і відхилили будь-які вимоги про відшкодування.
Повернувшись до Львова, Б. пред’явив позов до управління залізниці про відшкодування вартості багажу на суму 820 грн. і моральної шкоди на 1000 грн. В позовній заяві вказано, що пропажа стала можливою через невиконання провідником своїх обов’язків.
Вирішіть спір.
Вкажіть відмінність між поняттями “ручна поклажа”, “багаж”, “вантажо-багаж”. Які особливості їх перевезення та відшкодування шкоди за їх втрату?


3а договором складського зберігання товарний склад прийняв на зберігання від ТзОВ „Світанок” 250 кг м’ясопродуктів та 120 кг риби різних видів.
У зв’язку з аварією в енергосистемі складські приміщення були відключені від електроенергії. Товарний склад був попереджений, що ліквідація наслідків аварії можлива лише через 2 доби. Щоб запобігти псуванню переданого на зберігання майна, товарний склад негайно попередив усіх поклажодавців про необхідність забрати товар зі складу. ТзОВ „Світанок” не змогло оперативно вивезти свій товар і розмістити його на зберігання на іншому складі. У результаті частина майна була зіпсована і ТзОВ „Світанок” звернулося до товарного складу з вимогою про відшкодування збитків.
Чи підлягає задоволення вимога ТзОВ „Світанок”?
Хто повинен відповідати за збитки завдані ТзОВ „Світанок”?
Які правові наслідки зміни умов договору зберігання, дострокового припинення договору зберігання? Проаналізуйте ст. ст.950, 960 Цивільного кодексу України.



3а договором складського зберігання на елеваторі ВАТ „Агрофірма” зберігала зерно. Строк зберігання був визначений „до початку посівної”. Коли ВАТ „Агрофірма” звернулося з вимогою про видачу зерна, то виявилося, що на елеваторі немає відповідної кількості зазначеного у договорі сорту пшениці та жита. Представникам ВАТ „Агрофірма” запропонували приїхати пізніше, оскільки очікувалося поновлення запасів зерна з резерву.
Які особливості зберігання речей, визначених родовими ознаками?
Чи матиме ВАТ „Агрофірма” право на відшкодування неодержаних доходів, якщо посівну не буде проведено вчасно?

Громадянин О. поклав свої речі в автоматичну камеру зберігання на залізничному вокзалі. На наступний день, повернувшись за речами, О. виявив, що ячейка відкрита, речі пропали. О. звернувся з вимогою про відшкодування вартості речей, зданих на зберігання (всього на суму 350 грн.).
Які правовідносини виникли між О. та управлінням залізниці: з договору схову чи з договору майнового найму? На кого покладається обов’язок відшкодувати завдані збитки? Проаналізуйте ситуацію.

Громадянка Л. здала свою шубу в гардероб театру і отримала жетон. Після перегляду вистави за пред’явленим жетоном їй видали чуже пальто. Л. опізнала свою шубу під іншим номером і її покази підтверджували чоловік та подруга.
Працівник гардеробу відмовилася видати шубу.
Які правовідносини виникли між театром і Л.? У якій формі укладається договір зберігання? Чи допускаються покази свідків щодо речей, зданих на тимчасове зберігання?
Вирішіть спір.


На період літніх канікул за усною домовленістю між комендантом гуртожитку і студентами К., М., Л. в кімнаті, де вони проживали, були залишені речі: книжки, 3 ковдри, холодильник “Морозко”, що належав К., посуд та інше побутове майно.
Повернувшись після канікул, студенти не виявили своїх речей, двері кімнати були розбиті. Вони звернулися з претензією до коменданта гуртожитку.
Які особливості зберігання майна в готелях і гуртожитках? Чи виникли в даній ситуації правовідносини з договору зберігання?
Вирішіть спір.



Громадянин Н. залишив автомобіль “Форд” на платній автостоянці. Черговий автостоянки зробив відмітку про автомобіль в журналі реєстрації.
Повернувшись зранку за машиною, Н. виявив, що колеса зняті, з машини викрадено магнітофон і залишені ним особисті речі (шапка, рукавиці) на загальну суму 1220 грн.
Н.      заявив претензію директору автостоянки.
Останній відмовився відшкодувати збитки, оскільки автостоянка лише надає місце для користування і тому не несе відповідальності за збереження майна.
Проаналізуйте ситуацію.




СИТУАЦІЯ 1. У зв’язку з систематичною затримкою абонентами постійної автостоянки оплати за послуги правління споживчого товариства прийняло рішення блокувати колеса автомобілів тих власників, які затримали оплату більше як по 20 днів.
СИТУАЦІЯ 2. Директор гаражного кооперативу розпорядився припинити подачу електроенергії у гаражі членів кооперативу, які мають заборгованість по оплаті охорони гаражів.
Дайте правову оцінку приведених ситуацій. Чи правомірні дії охоронця?




Громадянин А. прийшов у кафе. Побачивши вішак, повісив на нього пальто і шапку. Повечерявши, громадянин А. виявив, що його пальто і шапка зникли.
Г ромадянин А. заявив вимогу до адміністрації кафе про відшкодування йому вартості пальто і шапки.
Адміністрація кафе заявила, що не несе відповідальності за зберігання одягу.
Вирішіть спір.




Громадянка М. звернулася в поліклініку на прийом до терапевта. Перед входом у кабінет стояв вішак для верхнього одягу. Роздягнувшись, гр.М. попросила приглянути за пальто жінку з черги на прийом і зайшла у кабінет. Вийшовши з кабінету гр.М. не виявила свого пальто. Вона звернулася до адміністрації поліклініки із заявою про пропажу пальто. Їй пояснили, що поліклініка не несе відповідальності за речі, залишені без догляду на коридорі, оскільки на першому поверсі є обладнаний гардероб.
Чи можна розцінювати наявність вішака у коридорі перед кабінетом лікаря як публічну пропозицію до укладення договору зберігання верхнього одягу?
Чи виникли правовідносини із зберігання у даній ситуації?
Чи зміниться вирішення цієї ситуації, якщо в поліклініці відсутній гардероб і на дверях кожного кабінету є спеціальне оголошення „Вхід у верхньому одязі заборонено!?



Громадянин К. застрахував життя і здоров’я сина Віктора. 21 січня 2004 року внаслідок дорожньо-транспортної пригоди Віктор загинув, К. отримав значні тілесні ушкодження. По факту ДТП була порушена кримінальна справа, вироком суду у скоєнні ДТП встановлена вина К.
Страховик відмовив у виплаті страхового відшкодування, оскільки смерть Віктора сталася з вини К - батька.
Дайте правовий аналіз ситуації. Чи матиме страховик право на суброгацію за умови виплати страхового відшкодування?




Приватний стоматолог О. уклав із акціонерною страховою компанією “Інтер” договір страхування майнової відповідальності за шкоду заподіяну при виконанні своїх обов’язків на суму 1000 грн.
Пацієнт К. звернувся до суду з вимогою про стягнення із стоматолога О. 500 грн. відшкодування за неякісну санацію і 1000 грн. моральної шкоди.
Рішенням суду з О. було стягнуто 380 грн. відшкодування і 450 грн. моральної шкоди.
Стоматолог О. звернувся до страховика про виплату страхового відшкодування.
Чи може бути об’єктом страхування майнова відповідальність за шкоду, заподіяну особою при виконанні своїх службових, трудових чи договірних обов’язків?
Чи підлягає виплаті і в якому розмірі страхове відшкодування в даній ситуації?




Пасажир Л. придбав проїзний квиток на поїзд Львів-Луганськ. Проходячи до перону через касовий зал, де проводилися часткові ремонтні роботи, пасажир Л. зазнав тілесних ушкоджень внаслідок падіння фрагменту ліпки стелі. Машиною швидкої допомоги Л. був доставлений у лікарню і госпіталізований. Витрати на лікування за 14 днів становили 580 грн.
Проаналізуйте Правила обов’язкового страхування пасажирів на транспорті.
Кому слід пред’явити вимогу про відшкодування шкоди: залізниці чи компанії?
Дайте письмове юридичне обґрунтування виплати (невиплати) суми відшкодування як юрисконсульт СК.




За договором майнового страхування укладеним між громадянином Р. і СК “Магнус” було застраховано приватний житловий будинок на суму 28 тис. грн. при страховій оцінці 36 тис.грн.
Внаслідок пожежі від удару блискавки будинок було істотно ушкоджено. Сума збитків, підтверджена аварійним сертифікатом, складала 16 тис. грн.
Визначте розмір страхового відшкодування, на яке має право Р.



Громадянин С. застрахував у САК “Дністер” цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну належним йому транспортним засобом на суму 1500 грн.
13 березня 2004 року перебуваючи за кермом, С. скоїв наїзд на пішохода Д. і травмував його.
На підставі ст.1187 ЦК України Д. пред’явив позов до гр. С. про відшкодування 500 грн. збитків (витрати на лікування та догляд, вартість пошкодженого одягу) і 1000 грн. моральної шкоди. Рішенням суду з С. в користь Д. присуджено 500 грн. відшкодування збитків і 850 грн. моральної шкоди.
С.      звернувся до САК “Дністер” про виплату страхового відшкодування.
Дайте правовий аналіз ситуації. Проаналізуйте Закон України "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” від 01.07.2004р.
Ознайомтеся із ст. 1187 ЦК України.
Чи має САК ”Дністер” право на суброгацію?




3а договором доручення, укладеним між громадянином А. та адвокатською фірмою, адвокат Т. представляв інтереси А. в суді по справі про відшкодування шкоди, завданої при виконанні трудових обов’язків. Рішення суду першої інстанції, яким А. було відмовлено в задоволенні позовних вимог переглядалося в апеляційному порядку і не було скасовано.
Вважаючи, що адвокат Т. непрофесійно захищав інтереси А., останній пред’явив до нього вимогу про повернення сум за надання юридичної допомоги та компенсацію моральної шкоди.
Вирішіть спір.
Чи є оплатним договір доручення в даній ситуації? Яка форма договору доручення?




Юрисконсульту ТзОВ “Мрія” видана довіреність на ведення справ в судах.
На пропозицію судді юрисконсульт ТзОВ як його представник уклав мирову угоду з громадянином Х. 3а умовами мирової угоди ТзОВ частково відмовлялося від стягнення з Х. завданої шкоди на суму 500 грн.
Дізнавшись про умови мирової угоди, з якою ТзОВ не погоджувалося, його директор видав наказ про стягнення з юрисконсульта 500 грн.
Проаналізуйте ситуацію.
Ознайомтеся із змістом Глави 12 Цивільного процесуального кодексу України.
Яке співвідношення довіреності та договору доручення? Який вид представництва має місце в даній ситуації?




Гр.А. доручив гр.В. продати будинок, видавши довіреність. Сторони домовилися, що будинок необхідно продати за ціною найбільш вигідною для гр.А., але у жодному разі ця ціна не може бути меншою ніж 80 тис.грн.
Гр.В. продав будинок за 60 тис.грн. і отримані кошти передав гр.А. Гр.А. заявив вимогу до гр.В. про відшкодування збитків у сумі 20 тис. грн., мотивуючи це тим, що гр.В. порушив умови договору доручення, продавши будинок за заниженою ціною. Гр.В. відмовився виконати вимогу, заявивши, що він відступив від змісту договору доручення, бо цього вимагали інтереси довірителя: покупців не було впродовж багатьох тижнів; потім з’явився покупець, який погоджувався лише на ціну 60 тис.грн.
Гр.А. звернувся до суду.
Вирішіть спір.


Між гр.Г. і гр.К. було укладено договір доручення, згідно з яким громадянина К. було уповноважено придбати автомобіль. Гр.К. придбав автомобіль і заявив вимогу до гр.Г. оплатити надані послуги.
Гр.Г. відмовився оплатити надані послуги, мотивуючи це тим, що у договорі доручення про плату не згадувалося. Гр.К. натомість відмовився передавати автомобіль і сказав, що сам буде користуватися ним, поки йому не заплатять за виконану роботу.
Гр.Г. звернувся до суду з вимогою про відібрання автомобіля.
Вирішіть спір.


Громадянка Ш. здала в комісійний магазин пальто, яке було оцінено в 550 грн. Навідавшись через три тижні в магазин, Ш. виявила, що пальто продано 2 тижні тому, але за 500 грн. Продавець пояснила, що згідно Правил комісійної торгівлі, магазин вправі провести переоцінку тих речей, які не реалізовані протягом тривалого часу.
Ш. не погодилася з таким поясненням і зажадала виплати їй не 500 грн., а 550 грн, як було обумовлено в договорі.
Проаналізуйте ситуацію.
Ознайомтеся з Правилами комісійної торгівлі непродовольчими товарами.



3а договором комісії громадянка О. Здала в комісійний магазин столовий сервіс на 12 персон чеського виробництва. Через півтора місяця, навідавшись у магазин, О. виявила, що сервіс не реалізовано і вирішила забрати його назад. Продавець погодилася повернути сервіс, але зажадала сплати 10 % вартості за його зберігання.
Чи правомірні вимоги комісійного магазину?
Проаналізуйте ситуацію та вирішіть спір.


Гр.О. уклав договір комісії з гр.Ж. згідно якого гр.Ж. зобов’язувався придбати телевізор. Гр.Ж. придбав телевізор, але враховуючи те, що у нього телевізор не працював, вирішив 2-3 дні сам покористуватися ним. Наступного дня у його квартирі сталася крадіжка і телевізор було викрадено.
Гр.О. звернувся до гр.Ж. з вимогою про передачу йому телевізора.
Гр.Ж. повідомив, що телевізор вкрали, за що він відповідальності не несе, бо телевізор був власністю гр.О., і тому ризик втрати несе він (як власник майна).
Гр.О. вимагав повернути йому гроші за телевізор.
Які шляхи вирішення цієї ситуації?


За договором між довірчим товариством “Довіра” громадянином М. останній передав ДТ приватизаційний майновий сертифікат та житлові чеки. ДТ разом з іншими акумульованими приватизаційними паперами вклало їх в акції ВАТ “Прогрес”. Рішенням господарського суду ВАТ було визнано банкрутом. М. звернувся до ДТ з вимогою повернути належні йому приватизаційні папери і відшкодувати упущену вигоду, оскільки за весь період він не отримував жодних дивідендів.
Ознайомтеся з Декретом Кабінету Міністрів України “Про довірчі товариства” та змістом Типового договору довірчого товариства з довірителями майна.
Які перспективи вирішення даної ситуації?


У місцевий суд з вимогою звернувся гр.Б. Він оспорював факт позики грошей у гр.Н. Гр.Б. просив суд врахувати ту обставину, що рік тому він допомагав гр.Н. у будівництві гаража. 3а виконані роботи гр.Н. не розрахувався. Згодом гр.Б. звернувся до гр.Н. з проханням позичити йому 2000 грн. на лікування. Гр.Н. позичив гроші з умовою повернення їх через 6 місяців.
Гр.Б. посилався на скрутне матеріальне становище і просив суд оспорити договір позики і визнати, що 2000 грн. є фактично не боргом, а платою за раніше виконані роботи.
Чи можна оспорити договір позики, враховуючи те, що договір позики є реальним?
Які підстави оспорення договору позики?
Які особливості оспорювання?


У зв’язку з необхідністю проведення лікування за кордоном громадянин Н. позичив у громадянина О. 2 тис. доларів США строком на 6 місяців. У розписці було зазначено, що на момент повернення боргу сума може бути повернута у гривнях по курсу Національного банку, за користування грішми Н. зобов’язується сплатити 20% річних від суми позики.
Дайте правовий аналіз ситуації. В якій формі має бути укладений договір позики?



Між громадянами Л. та М. був укладений договір позики на суму 500 грн. У розписці, виданій М. було зазначено, що він зобов’язується повернути суму боргу через 3 місяці із сплатою за кожен день прострочення 0,5% суми.
Фактично М. повернув позичену суму лише через 4,5 місяці. Л. звернувся до суду з позовною вимогою про сплату процентів за прострочення - 225% від суми. Чи підлягає задоволенню і в якому обсязі вимога Л.?
Мотивуйте рішення з посиланням на чинне законодавство.



3а домовленістю по телефону К. (житель м. Львова) переслав поштовим переказом своєму племіннику Л. у м. Донецьк 2 500 грн., необхідних для оплати навчання. Племінник пообіцяв по телефону повернути позичену суму через 2 місяці. Проте ні через 2 місяці, ні за неодноразових нагадувань К. племінник гроші не повернув і почав ухилятися від зустрічей і контактів з К.
Через 6 місяців К. звернувся до суду з позовом до Л. про повернення суми боргу. Як доказ позики у суд був представлений корінець поштового переказу із зазначенням адресата, суми переказу та його підпису про одержання суми (переказ з повідомленням) .
Вирішіть спір.




У місцевий суд з вимогою звернувся гр.Б. Він оспорював факт позики грошей у гр.Н. Гр.Б. просив суд врахувати ту обставину, що рік тому він допомагав гр.Н. у будівництві гаража. 3а виконані роботи гр.Н. не розрахувався. Згодом гр.Б. звернувся до гр.Н. з проханням позичити йому 2000 грн. на лікування. Гр.Н. позичив гроші з умовою повернення їх через 6 місяців.
Гр.Б. посилався на скрутне матеріальне становище і просив суд оспорити договір позики і визнати, що 2000 грн. є фактично не боргом, а платою за раніше виконані роботи.
Чи можна оспорити договір позики, враховуючи те, що договір позики є реальним?
Які підстави оспорення договору позики?
Які особливості оспорювання?


Працівник одного з територіальних підприємств управління залізниці Н-ської області звернувся з проханням до адміністрації управління про надання цільового кредиту на внесок в ЖБК для придбання квартири його сім’ї в сумі 10000 грн. Було укладено кредитний договір за умовами якого:
1. Погашення кредиту має розпочатися з 1 січня наступного за наданням кредиту року і погашається протягом 3 років рівними щомісячними сумами;
2. 3а користування кредитом працівник брав на себе зобов’язання сплачувати 12% річних;
3. До повного погашення кредиту працівник не має права звільнитися з роботи за власним бажанням, а у випадку звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (ст. 40 К3пП) розмір проценту збільшується з 12 річних до 20% річних. Дайте правовий аналіз кожного пункту укладеного кредитного договору. Чи вправі
управління залізниці надавати цільові кредити своїм працівникам? Які правові наслідки укладення такого кредитного договору?


ВАТ “Нафтопереробний завод” за рахунок чистого прибутку за результатами діяльності 2004 року надало кредит в сумі 250000 грн. своєму дочірньому підприємству “Нафтовик -1” строком на 6 місяців з розрахунку 20% річних під заставу товарів в обороті.
За результатами перевірки діяльності ВАТ контрольно -ревізійне управління звернулося до арбітражного суду про визнання кредитного договору недійсним на підставі ст. 207 Господарського кодексу України із стягненням в дохід держави сум, одержаних сторонами за договором.
Дайте правовий аналіз ситуації. Хто може бути сторонами кредитного договору?
Вирішіть спір.


Між банком “Аваль” і ВАТ “Колос” 21 березня 2002 року укладено кредитний договір на суму 400 000 грн. Із строком повернення 21 березня 2004 року та сплатою 15% річних від суми кредиту.
Майновими поручителями ВАТ “Колос” виступили 5 колективних сільськогосподарських підприємств. Кожне поручилося майном в сумі 125 000 грн. Майнове поручительство було оформлено єдиним договором, скріплено підписами та печаткою всіх сторін кредитної угоди: банком, ВАТ “Колос” та 5 КСП.
21 березня 2004 року кредит не був повернутий і 20 травня 2004 року банк звернувся з претензією до ВАТ та поручителів як солідарних боржників про повернення суми кредиту, процентів за користування та пені за прострочку.
Оскільки відповіді на претензію не надійшло, банк звернувся з позовом до господарського суду. В судовому засіданні представник ВАТ заявив, що господарський суд порушив справу про оголошення його банкрутом за заявою податкової адміністрації і тому ВАТ неспроможне повернути кредит. Лише 2-є з майнових поручителів погодилися виконати свої зобов’язання у сумі, передбаченій договором. Решта три відмовилися від виконання своїх зобов’язань з таких мотивів: майнова порука укладалася виключно в особистих інтересах голів КСП, які на час розгляду справи усунуті з посад загальними зборами. Сама ж угода суперечить цілям діяльності КСП і має бути визнана недійсною згідно із ст. 227 Цивільного кодексу України.
Проаналізуйте ситуацію. Підготуйте проект рішення господарського суду.


Приватний підприємець Р. взяв кредит у акціонерного банку “Агробуд” на суму 100 000 грн. під 17% річних на строк 6 місяців. Під заставу виконання кредитного зобов’язання за умовами договору передавалася 2 -х кімнатна квартира, успадкована Р. після смерті батьків.
Через 2 місяці Р. трагічно загинув у автокатастрофі. Після смерті Р. залишилися його дружина та неповнолітній син, які були прописані та проживали у заставленій квартирі.
Банк звернувся з вимогою до дружини свого     боржника про повернення       суми
кредиту і процентів за час користування ним.
Дружина заявила, що не в змозі повернути таку   суму грошей. Справами         чоловіка не цікавилася і не знає куди і як він вклав гроші.
Банк звернувся до суду.
Проаналізуйте ситуацію.


За строковим договором банківського вкладу банк гарантував клієнтам виплату 23% річних. Через 2 місяці банк уже здійснював прийняття вкладів під 17% річних і довів до відома усіх клієнтів, з якими були укладені договори банківського вкладу під 23% річних, про зміну ставки проценту з 23% на 17%.
Чи правомірні дії банку?
Чи можуть вкладники захистити свої права у судовому порядку?
Проаналізуйте ст.ст. 651, 1061 Цивільного кодексу України.



За договором банківського вкладу гр.Р. вніс на ім’я свого 10-річного сина 1000 грн. Через деякий час син звернувся в установу банку з вимогою по видачу йому цих грошей і нарахованих на них процентів.
Які права третіх осіб, на користь яких укладено договір банківського вкладу?
Чи правомірні вимоги 10-річного сина? Проаналізуйте ст.ст. 31, 32 Цивільного кодексу України.



Гр.Ш. придбав іменний ощадний сертифікат у банку „У” вартістю 5 тис. грн. Перебуваючи у лікарні на стаціонарному лікуванні гр.Ш. видав довіреність своїй дружині на отримання депонованих коштів у банку. Дружина пред’явила в установі банку ощадний сертифікат та довіреність, але їй відмовили у видачі грошей.
Дайте правову оцінку ситуації.
Проаналізуйте ст.ст. 18-20 Закону України "Про цінні папери та фондову біржу”, ст. 1065 Цивільного кодексу України.


Згідно з умовами видавничого договору, укладеного між професором соціології В. та видавництвом „Видавничий дім” автор зобов’язувався передати рукопис книги з актуальних проблем соціології до 1 вересня 2004 року, а видавництво зобов’язувалося видати книгу до 15 листопада 2004р. з виплатою обумовленого авторського гонорару. До узгодженої дати книга не була видана і на неодноразові звернення автора представники видавництва повідомляли, що книга буде видана згодом, оскільки видавництво отримало великі за обсягом роботи державного замовлення. Автор 25 січня уклав видавничий договір з іншим видавництвом, і через 2 місяці книга вийшла з друку. Видавництво „Видавничий дім” звернулося до суду про стягнення з В. збитків, понесених видавництвом на видання книги.
Дайте правову оцінку ситуації?
Назвіть способи захисту авторських прав.
Проаналізуйте поняття „відмова від договору” та „розірвання договору”. Які правові наслідки наступають у таких випадках?
Вирішіть спір.


Групою науковців був підготовлений коментар до Закону України ,Дро акціонерні товариства”. Коментар було надруковано у видавництві „Р” Один із співавторів, який виконав 45% робіт у складі колективу співавторів самостійну монографію, в якій два розділи за змістом є ідентичними із змістом коментаря. Інші співавтори звернулися до уду про відшкодування завданих збитків і суми упущеної вигоди, оскільки видання монографії відбулося без їх згоди, і факт видання монографії суттєво вплинув на обсяги реалізації коментаря. З аналогічним позовом звернулося і видавництво.
Проаналізуйте ситуацію.
Які права співавторів на твір, створений у співавторстві?
Які є види співавторства?
Вирішіть спір.


Старший науковий співробітник НДІ гр.О. за роки роботи в інституті розробив та видав 15 методичних розробок з проблематики НДІ. Всі вони були видані і автор отримав винагороду.
30 січня 2003р. громадянин О. помер. Протягом 2004р. НДІ перевидав частину його розробок (5 робіт). Вдова гр.О. звернулася до суду з вимогою про відшкодування їй збитків, завданих як спадкоємиці померлого чоловіка, оскільки видання здійснювалося без її згоди. Представники НДІ відмовилися від компенсації їй будь-якої суми, посилаючись на те, що всі роботи є службовими і права на них належать НДІ.
Що таке службовий твір?
Які права автора, його спадкоємців на службовий твір?
Чи підлягають задоволення вимоги померлого автора?


Видавництво ,Дапірус” замовило колективу авторів підручник з основ правознавства для учнів шкіл. У передбачені договором строки рукопис був переданий у видавництво, і підручник вийшов з друку. Проте видавництво відмовлялося від виплати гонорарів, посилаючись на те, що ціна реалізації одного підручника є нижчою від його собівартості (оскільки підручник призначений для учнів) і обсяги реалізації є незначними. Бо ще два видавництва видали такий же підручник.
Дайте правовий аналіз ситуації.
Чи правомірна аргументація видавництва?
В який спосіб можна захистити права авторів?


Гр.Х., автор зареєстрованого товарного знаку, видав ліцензію на його використання ВАТ „Л”, яке займалося пошиттям дитячого одягу. Через деякий час представники ВАТ „Л” виявили, що під таким же товарним знаком випускає кондитерські вироби ТзОВ „Р”. ВАТ „Л” звернулося до ТзОВ „Р” з вимогою про відшкодування збитків, завданих неправомірним використанням товарного знаку. Як з’ясувалося, придбало у гр.Х. права на товарний знак на підставі ліцензійного договору. До справи був залучений гр.Х., який пояснив, що справді видав дві ліцензії на використання товарного знаку. У жодній з них не зазначено, що товарний знак надається у виключне користування. Фірми знаходяться в різних регіонах і є різнопрофільними за видами діяльності.
Які права авторів товарних знаків?
Які види ліцензії можуть видавитися на користування товарними знаками?
Які можливі варіанти вирішення спору в даній ситуації?
Проаналізуйте поняття „товарний знак” і „торгівельна марка”.(Див. Закон України від 15 грудня 1993 року “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, гл.44 Цивільного кодексу України, гл.16 Господарського кодексу України).



Гр.Є., який є власником патенту на винахід пристрою, встановлення якого дозволяє мінімізувати шкідливі викиди продуктів згорання бензину у двигунах автомобілів, звернувся до кількох автомобільних компаній, але запропоновані йому умови були невигідними, і гр.Є. нікому не передав права на користування винаходом. Через деякий час корпорація „Д” звернулося до суду з вимогою про надання їй дозволу на використання винаходу і про примусове відчуження прав на винахід у гр.Є.
У судовому засіданні гр.Є. заявив, що його повністю не влаштовує сума гонорару. Він три роки тому пропонував корпорації свій винахід, але відмовилася від пропозиції, оскільки вважала, що гр.Є. завищує суму гонорару.
3а яких умов допускається примусове відчуження прав на винахід? Проаналізуйте Закон України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” від 15 грудня 1993 року (ст.28, 30).
Вирішіть спір.


Одного літнього вихідного дня громадянин Б, працюючи на дачній ділянці, несподівано почув за своєю спиною людський крик. Обернувшись, він побачив свого сусіда К з покаліченою рукою. Як виявилось, К зацікавився, що робить у такий пізній час його сусід і підійшов до нього ззаду. Б занесеною мотикою, якою він вибивав каміння, вдарив його в руку. Внаслідок перелому руки, К. 32 дні знаходився на листку непрацездатності.
К. звернувся в суд з позовом до Б про відшкодування йому частини втраченого заробітку, що склало 320 гривень і 580 гривень затрачених на лікування.
Проаналізуйте задачу на основі статті 1166 Цивільного кодексу України та вирішіть її.


Громадянин Я. проходив вулицею, наступив на мокрий листок, що впав з дерева, послизнувся, і, падаючи, штовхнув громадянина Г., який від падіння на тротуар покалічився.
Чи є підстави для покладення на Я. обов’язку відшкодування збитків, викликаних каліцтвом Г.?



У районну лікарню звернулась жінка з проханням надати термінову допомогу її батькові, який перебував у важкому стані і був привезений до лікарні міжміським автобусом.
Завідувач хірургічним відділенням незважаючи на те, що донька протягом 45 хвилин три рази зверталась за допомогою, відмовив, мотивуючи відмову тим, що він зайнятий іншим хворим.
Хворий в автобусі помер. 3а висновком судово-медичної експертизи, смерть настала внаслідок великої втрати крові. Встановлено, що причиною кровотечі була виразка шлунку. На запитання прокурора про можливість попередження смерті судово-медична експертиза дала відповідь: при своєчасному наданні медичної допомоги життя можна було врятувати.
Проаналізуйте ситуацію. В чому виражається протиправність поведінки?
Дайте визначення протиправності та її видів.


Громадянин Ш пред’явив позов у суд про стягнення 1476 гривень з КСП “Золота Нива”. У позові зазначено, що 5 жовтня 2004 року його корова випасалась на конюшині КСП. Працівники, зауваживши це, загнали корову у сіносховище, де вона загинула внаслідок гострої тимпанії. Позивач просив стягнути 1476 гривень, що складає вартість корови за ринковими цінами.
Суд, розглянувши справу, прийшов до висновку, що корова загинула з вини її власника і у позові відмовив.
Проаналізуйте справу з точки зору причинного зв’язку і визначте суб’єкта відповідальності.


У ніч на 25 вересня 2004 року було затоплено підсобне приміщення магазину, внаслідок чого пошкоджено 205 пачок дитячої суміші по 2 гривні за пачку, що складало 2460 гривень. На ремонт затопленого приміщення було витрачено 2500 гривень.
Як вияснилось, наймач С, яка проживає над приміщенням магазину, залишила відкритим водопровідний кран, що послужило причиною аварії. С вважає, що вона не затоплювала магазин, оскільки вода була подана раніше, ніж це прийнято за графіком.
Дайте рішення спору.



Громадянин О. йшов вулицею. Несподівано йому на голову впала брила снігу із бурульками з даху 3-х поверхового будинку. О. був госпіталізований з важким пораненням голови, вивихом ключиці. Внаслідок травми він втратив слух на одне вухо.
До департаменту житлово-комунального господарства Львівського міськвиконкому було пред’явлено позов про відшкодування витрат на лікування, оздоровлення (масаж), а також про відшкодування моральної шкоди за втрату слуху і викликані цим незручності.
Юрисконсульт департаменту в судовому засіданні пояснив, що через брак коштів дахи будинків не очищуються, але департамент систематично оголошує по радіо, через пресу про необхідність проявляти обережність і не наближатися близько до будинків, щоб уникнути нещасних випадків. О. проходив надто близько від будинку, сам проявивши грубу необачність.
Вирішіть спір.

При проведенні митного контролю у громадянина І., який виїздив тимчасово за кордон, виявлено набір золотих чайних ложок у кількості 6 штук, які були показані у декларації. Після складення акту, працівник митниці заявив І., що за допущене правопорушення набір ложок підлягає конфіскації.
І.  звернувся в юридичну консультацію з проханням надати йому допомогу у захисті його прав. Дайте мотивовану консультацію.


Рішенням обласного суду громадянину З. за шкоду, завдану незаконними діями органів слідства, прокуратури і суду у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності і засудженням, присуджено відшкодування з державного бюджету 5275 гривень.
У касаційній скарзі З. зазначив, що йому незаконно відмовлено у стягненні таких збитків:
1. зарплати за сумісництвом;
2. вартості двох поїздок дружини у Верховний Суд України;
3.  оплаті телефонних розмов, телеграм;
4.оплаті юридичної допомоги.
Дайте мотивований висновок.

Громадянин М звернувся з позовом до автотранспортного підприємства про стягнення з нього 3 600 гривень. При розгляді справи з’ясовано, що машиною автотранспортного підприємства вчинено наїзд на автомашину позивача. Жигулі марки “ВАЗ”-2109. З висновку технічної експертизи видно, що вартість ремонту пошкодженої автомашини складає 2600 гривень і ще 1000 гривень становить вартість втраченого машиною товарного вигляду.
Відповідач позов визнав частково - у сумі 2300 гривень. Що стосується вартості втраченого товарного вигляду, то відшкодування такого виду збитків, на думку відповідача, законом не передбачено.
Проаналізуйте справу, розкрийте положення статті 440 ЦК:                        “Шкода відшкодовується у повному обсязі”.


Приватне підприємство “Октагон” уклало договір оренди транспортного засобу (мікроавтобуса “Форд”) з громадянином М. Згідно умов договору транспортний засіб буде використовуватись для потреб підприємства протягом 3 років. Управління мікроавтобусом буде здійснювати М за погоджену плату, технічне обслуговування та ремонт будуть проводитися за рахунок ПП.
При перевезенні партії вантажу ПП мікроавтобус зіткнувся з легковим автомобілем, що належав Н. В результаті ДТП підприємство понесло витрати на ремонт мікроавтобуса в сумі 1280 грн. Н., як потерпіла сторона, зазнав шкоди в сумі 3400 грн., з яких 1880 використано на медичне обслуговування, решта суми на ремонт автомобіля.
Визначте суб’єкта відповідальності.
Хто є володільцем джерела підвищеної небезпеки?


Водій виробничого об’єднання “Іскра” Р. перевозив щебінь для потреб об’єднання. Під час перевезення, автомашина перекинулась і частина щебеню висипалась на проїжджу частину дороги. Р., поставивши свою машину на колеса, поїхав далі, залишивши щебінь на дорозі. Необхідних, у цьому випадку, знаків не поставив.
С., їдучи вночі на власній машині з коротким світлом, своєчасно не побачив купи щебеню, наїхав на неї, від різкого гальмування машина перекинулась, внаслідок чого власник автомашини отримав ушкодження здоров’я, його сестра і дружина загинули.
З’ясуйте, хто несе цивільну відповідальність за заподіяну шкоду та які підстави відповідальності?


Перебуваючи за кермом маршрутного таксі, яке належало АТП-4511, водій М. вчинив наїзд на пішохода К.
Розслідуванням дорожньо -транспортного випадку було встановлено: К., будучи в стані сильного алкогольного сп’яніння, хотів перейти вулицю, але, побачивши маршрутне таксі, що наближалося, зупинився на обочині. Не втримавшись на кучугурі снігу, що тягнулася вздовж дороги, К. потрапив під колеса таксі. Від зіткнення було розбито лобове скло. Осколком було поранено око пасажирки маршрутного таксі. К. одержав перелом ребер, ключиці, струс мозку. Перебував на стаціонарному лікуванні.
Визначте суб’єктів відповідальності, порядок і обсяг відшкодування.


На 120 км. траси Львів-Рівне в нічний час зіткнулися два автомобілі: “Волга” 21 -47, що належала громадянину Н., управління якою здійснював за довіреністю син Н., та “Жигулі” 33-13, що належали громадянину М.
Проведеними розслідуваннями встановлено: в результаті зіткнення автомобіль “Волга” зазнав незначних пошкоджень (розбито лобове скло, пом’ято капот, деформовано ліві двері - всього на суму 1600 грн.). автомобіль “Жигулі” повністю зімнуто та пошкоджена передня частина (вартість пошкодження приблизно 4000 грн.). В результаті аварії пасажирка “Жигулі” О. зазнала тяжких тілесних ушкоджень і була визнана інвалідом ІІ групи: їй була призначена пенсія із середньомісячного заробітку 550 грн. в розмірі 370 грн. 50 к.
Водії обох автомобілів серйозних ушкоджень не зазнали, але обидва перебували на амбулаторному лікуванні.
Розслідуванням встановлено, що водій “Волги” рухався з перевищеною швидкістю смугою зустрічного руху. Зіткнення сталося на повороті. Водій “Жигулі” не зміг вчасно зреагувати, оскільки експертизою виявлено незначний вміст алкоголю в крові 12-годинної давності.
Визначте суб’єктів зобов’язання по відшкодуванню шкоди, підстави і розміри відшкодування.


Громадянка Н. проходила парком. Собака (породи бультер’єр), що належала громадянину М., напала на Н., порвавши на ній пальто та покусавши руки. Пальто ремонту не підлягало, а від одержаних укусів Н. проходила курс лікування. М. відмовився відшкодовувати шкоду (в т.ч. моральну на суму 1000 грн.).
Собака була на повідку, несподівано вирвалася з рук господаря, вдержати її ні командою, ні силою не вдалося. Н. наполягала на відшкодуванні незалежно від вини господаря, оскільки такі собаки є джерелом підвищеної небезпеки, їх розведення в деяких країнах взагалі заборонено.
Вирішіть спір.
Визначте підстави, умови та обсяги відповідальності.
Що таке джерело підвищеної небезпеки?


10 липня 2004 року громадянин Я. звернувся до травматолога другої поліклініки з приводу укусу собаки. При обстеженні виявлено на лівій руці рану 3х4 см. Потерпілому було надано необхідну допомогу і з метою попередження захворювання сказом лікар призначив введення спеціальної вакцини.
На другий день у місці введення вакцини з’явилась припухлість, посиніння шкіри і місцеве підвищення температури. Лікар, оглянувши хворого, дав розпорядження сестрі продовжувати введення вакцини. Під час лікування Я. постійно скаржився на поганий загальний стан, сильний біль, підвищення температури, припухлість живота. Після введення 15-ої ін’єкції вакцини у хворого наступило загально -токсичне ускладнення, внаслідок чого настало порушення функції тазових органів та ніг.
Я. визнаний інвалідом І групи зі 100% втратою професійної працездатності.
Проведеною за постановою органів прокуратури судово-медичною експертизою встановлено, що лікар не здійснював контролю за введенням вакцини, сестра не повідомляла лікаря про незвичайну реакцію на введення вакцини.
Не знаючи, що хворий після 15-ої вакцини знаходиться на стаціонарному лікуванні, лікар у звіті записав, що Я. прийняв повний курс вакцини без будь -яких ускладнень.
При розгляді цивільного позову потерпілого про відшкодування шкоди, завданої працівниками лікарні, представник лікарні позову не визнав і просив суд звернути увагу на висновок судово-медичної експертизи, згідно з яким причиною захворювання Я. є індивідуальна несприйнятливість ним даної вакцини.
Чи є підстави для покладення відповідальності на лікаря? Проаналізуйте кожну із підстав, передбачених законом.



При доставці працівників АТ “Іскра” автобусом до місця праці відбулося зіткнення автобуса з автомобілем “КАМАЗ”.
В результаті аварії два працівники отримали ушкодження і були госпіталізовані.
Одному з них, П., МСЕК було встановлено 60% втрати професійної працездатності, встановлено ІІІ групу інвалідності. Із середньомісячного заробітку 1200 грн. йому була призначена пенсія у розмірі 230 грн. 50к.
Потерпілий звернувся з вимогою в суд про відшкодування втраченого заробітку, витрат на лікування та стягнення моральної шкоди 4 000 грн.
Визначте суб’єктів відшкодування і розміри відшкодування, якщо рішенням суду встановлена рівна вина кожного власника джерела підвищеної небезпеки.


Будівельна організація направила бригаду будівельників на територію торговельної бази для ремонту складського приміщення за договором підряду. Під час ремонтних робіт один з будівельників був травмований внаслідок обвалу балки перекриття.
Висновком МСЕК встановлено 80% втрати професійної працездатності. Середньомісячний заробіток потерпілого - 680 грн.; розмір пенсій по інвалідності - 336 грн. Будівельна організація відмовилася відшкодовувати завдану шкоду, оскільки шкода сталася не з її вини.
Хто повинен відшкодувати завдану шкоду? Чи правомірна позиція будівельної організації? Вирішіть спір.


Сім’я громадянина Т. складалася із 5 осіб: громадянка Т., дружина 37-річного віку, син - студент І курсу політехнічного коледжу, 7-річна донька та мати - пенсіонерка (отримує соціальну пенсію 18 грн.).
В результаті нещасного випадку в металургійному цеху Т. дістав важкі опіки, від яких помер у лікарні, не виходячи із стану коми. Його середньомісячний заробіток 860 грн. Визначте коло осіб, які мають право на відшкодування шкоди через смерть годувальника та розмір відшкодування.
Чи можуть дружина, діти або мати вимагати компенсації моральної шкоди з приводу втрати годувальника?
Які граничні розміри компенсації моральної шкоди? Порівняйте ст. ст. 23, 1167 Цивільного кодексу України і п.11 Правил відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров’я, пов’язаним з виконанням ним трудових обов’язків.
Вирішіть спір.


Внаслідок виробничої травми, що сталася у червні 2000 року громадянин К. втратив слух. Установа виплачує втрачений заробіток і витрати на протезування та санаторно- курортне лікування. Через великі незручності у зв’язку з втратою слуху і неможливістю займатися улюбленою роботою, на якій пропрацював 25 років (диктор радіо). К. у травні 2004 року звернувся до установи з вимогою про компенсацію йому моральної шкоди.
Чи правомірні вимоги К.?
Вирішіть спір. Ознайомтеся з постановою Верховної Ради України “Про порядок введення в дію Закону України “Про охорону праці”.


Громадянин К.- тракторист ВАТ “Сільгоспхімія” при поверненні на тракторі з роботи перекинувся з трактором у прірву. Від одержаних травм К. помер.
Дружина померлого звернулася з позовом до суду про відшкодування шкоди, заподіяної втратою годувальника двох дітей 1995 та 1997 року народження. Середній заробіток К. становив 880 грн.
Відповідач позов не визнав.
Вирішіть ситуацію.


Подружжя похилого віку (Б. та Н.), їх 28 - річний син (інвалід ІІ групи) з невісткою та двоє їх повнолітніх дітей (К. та О.) проживали однією сім’єю у приватизованій ними квартирі.
20 квітня 2004 року Б. помер, залишивши заповіт за яким належний йому автомобіль мав перейти до внука О.
Визначте вартість майна, яке спадкує кожен з членів сім’ї, якщо до його складу входять: приватний будинок (60 тис. грн.), автомобіль ВА3-2103 (6 тис.грн.), вклад у банку (800 грн.) та речі звичної домашньої обстановки та вжитку 2 тис. грн.
У Б. та Н. є ще двоє неповнолітніх дітей, які проживають окремо.


Громадянин С. склав заповіт, за яким усе своє майно заповів у рівних частинах внукам К., П., Т. та О. 20 листопада 2004 року С. помер.
Після його смерті залишилось майно: будинок (140 тис. грн.), автомобіль (15 тис.грн.), телевізор, холодильник, імпортні меблі та інші предмети домашньої обстановки (30 тис.грн) та вклад в банку (12 тис.грн.).
Т. та П. подали заяву у нотаріальну контору про прийняття спадщини, К - відмовився від належної йому частини спадщини в користь сестри Т., з якою проживав спадкодавець, О. не вчинив жодних дій, що свідчить про прийняття спадщини.
3 заявами про прийняття спадщини звернулися також Г. (брат померлого) та Ж. (дочка померлого).
Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них спадкує.


Громадянка Н. звернулася з позовом до К. та Т. про поділ спадкового майна.
Позивачка зазначала, що у травні 2003 року помер її та відповідачів батько. Після його смерті залишився будинок та автомобіль.
К. та Т. отримали свідоцтво про право на спадщину і у березні-квітні 2004 року продали житловий будинок та автомобіль.
Позивачка зазначала, що вона разом з відповідачами вживала заходів до збереження будинку, наглядала за будинком та обробляла присадибну ділянку і тому її слід вважати такою, що прийняла спадщину.
Які дії свідчать про прийняття спадщини?
Вирішіть справу.


Подружжя Н. та П. мали доньку, неповнолітнього сина, тітку і крім цього на їх утриманні з 30 червня 2003 року знаходився родич П. віком 68 років, який весь час проживав спільно з ними.
У травні 2004 року П. помер. Після його смерті відкрилася спадщина загальною вартістю 72 тис.грн., включаючи предмети домашньої обстановки та вжитку вартістю 18 тис.грн.
Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них успадковує.


10 серпня 2003 року в автокатастрофі загинули батько, дід і прадід неповнолітньої Б. і відкрилася спадщина на житловий будинок та інше майно, власником якого був прадід М.
У нотаріальну контору з заявами про прийняття спадщини звернулися Д. та Т. (брат та сестра спадкодавця) і їм було видано свідоцтво про право спадкування.
У серпні 2004 року мати неповнолітньої пред’явила в інтересах доньки (Б.) позов до Д. та Т. про визнання недійсним спадкування житлового будинку та анулювання свідоцтва, виданого Д. та Т. Позивачка зазначала, що Б. є спадкоємницею першої черги і саме їй повинно перейти спадкове майно. Розкрийте зміст понять:       “спадкова  трансмісія”,


10 травня в селищну Раду звернулося подружжя Б. (Б.О. - дружина - 56 років та Б.М. - чоловік - 59 років) - жителі м. Львова, які у весняно-літній період проживали у батьківському будинку у селі.
Подружжя бажало посвідчити спільний заповіт такого змісту: “Усе наше майно у випадку смерті одного з нас переходить до іншого, хто його пережив, а після смерті останнього - до внука П.”.
У працівника селищної Ради виникли сумніви щодо можливості посвідчення заповіту такого змісту та правомірності посвідчення заповіту даних осіб у селищній Раді.
Дайте правову оцінку ситуації.



Г ромадянин М. склав заповіт, за яким усе своє майно (приватний будинок, автомобіль та приватизовану квартиру) заповів своєму далекому родичеві Н.
20 березня 2004 року М. помер. Дочки Т. та Р. звернулися із заявою до суду про визнання заповіту недійсним за ст.55 Цивільного кодексу України, оскільки, на їх думку, в момент складання заповіту їх батько (М.) не розумів значення своїх дій.
Яке рішення повинен постановити суд, якщо зазначений приватний будинок є спільною сумісною власністю подружжя (спадкодавця М. та його дружини К.)?
Вирішіть справу.



У лютому 2004 року громадянин Н пред’явив позов до С про визнання заповіту недійсним і поділ спадкового майна.
Позивач зазначав, що його мати склала заповіт на належний їй будинок на користь відповідачки С. - своєї дочки (сестри позивача) перебуваючи у важкому стані, в якому не могла керувати своїми діями.
У судовому засіданні Н. змінив підстави позову і просив визнати заповіт недійсним у зв’язку з порушенням таємниці останнього та недотримання порядку його укладення.
Як зазначав позивач, що підтвердили свідки Ж та О, заповіт був складений в палаті лікарні, у присутності інших хворих, посвідчений лікарем і в цей же день вручений відповідачці.
Дайте правовий аналіз спору та вирішіть справу.


Громадянин М. уклав з СК “Дністер” договір змішаного страхування, за яким одержувачем страхових сум на випадок смерті був призначений його батько (О). У січні 2004 року М загинув у автокатастрофі.
У червні 2004 року до О з вимогою про повернення наданого померлому кредиту у розмірі 15 тис. грн. звернувся банк.
У вимозі зазначалося, що, оскільки страхова компанія виплатила О страхову суму, то останній зобов’язаний нести відповідальність за боргами спадкодавців як особа, що прийняла спадщину.
Які особливості спадкування страхових сум та вкладів у кредитних установах?
Дайте правову оцінку ситуації.


В результаті зіткнення автомобілів ВАЗ - 2121 та Ауді-100 зазнав смертельних травм і через 7 днів помер у лікарні громадянин О (власник автомобіля ВА3).
Після його смерті залишилось майно: пошкоджений автомобіль вартістю 3 тис. грн. та приватизована його сім’єю квартира (він, дружина та двоє неповнолітніх дітей) вартістю 50 тис. грн.
Напередодні автокатастрофи в користь померлого було присуджено 2 тис. грн. відшкодування шкоди і 500 грн. компенсації моральної шкоди. На день смерті підприємство на якому працював О заборгувало йому 1 230 грн. заробітної плати.
3а фактом ДТП була порушена кримінальна справа. До О було заявлено цивільний позов про відшкодування вартості пошкодженої автомашини Ауді-100 на суму 3 000 грн.
Визначте склад спадщини та вартість майна, яке успадкує кожен із спадкоємців.


У червні 2004 року помер пенсіонер Ф. Після його смерті залишилося: недобудований житловий будинок, автомобіль, телевізор, меблі та бібліотека художньої літератури.
Визначте майно, яке спадкують закликані до спадкування два його сини, якщо Ф. був членом КСП і має майновий пай у розмірі 4 500 грн., йому також невиплачена пенсія за січень-травень 2004 року та є заборгованість по оплаті праці у КСП 220 грн. за травень та червень 2004 року.



Визначте об’єкти спадкування та розмір частки кожного із спадкоємців у спадковому майні:
а) 25 жовтня 2004 року помер громадянин Х. - власник приватного підприємства. Після його смерті залишилося майно приватного підприємства на суму 45 000 грн., рахунки приватного підприємства в банках загальною сумою 18000 грн., кодований рахунок Х. в банку “Імперіал”, приватизована квартира на всю сім’ю, автомобіль “УоГуо”.
На спадщину претендують: мати, дружина, двоє неповнолітніх дітей, брат-інвалід.
б) після смерті громадянки В. учасника ТзОВ “Аква віта” - між її дочкою та ТзОВ виник спір щодо спадкування частки. Розмір частки, визначений статутом, складає 62% статутного фонду. Дочка вважала, що успадкувавши частку матері, ТзОВ зобов’язане прийняти її в учасники товариства, а отже, вона автоматично отримує повноваження управління справами товариства. Інші двоє засновників (відповідно 18% і 20% частки у статутному фонді) заперечували проти вступу дочки в управління справами.


21 листопада 2003 року померла громадянка А. За заповітом все належне їй майно мало перейти до племінника Б.
28 травня 2004 року Б. подав заяву в нотаріальну контору за місцем відкриття спадщини такого змісту: “Я пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини і не буду звертатися в судові органи за його продовженням”.
Визначте зміст понять “прийняття спадщини”, “неприйняття спадщини”, “відмова від спадщини”.
Яке правове значення заяви Б.?
Дайте правовий аналіз ситуації.



За спадковим договором, укладеним між гр.О. та гр.М. і посвідченим нотаріально, до гр.М. повинен був перейти будинок, належний гр.О. Натомість гр.М. зобов’язувався утримувати гр.О. до його смерті, поховати його, спорудити надмогильний пам’ятник та доглядати могилу.
Гр.О. помер 20.06.2004р. Згідно з умовами договору гр.М. здійснив поховання. У нотаріальну контору звернулася сестра гр.О. за оформленням права на спадщину. Одночасно вона звернулася до суду з позовом до гр.М. про усунення перешкод у користуванні житловим будинком. Сестра гр.О. заявила, гр.М. не спорудив пам’ятника, в будинку не проживає і не доглядає за ним, права власності на будинок не оформив.
Дайте правову оцінку ситуації.
Що таке спадковий договір?
Які спільні та відмінні риси спадкового договору, договору ренти та договору довічного утримання?
Чи входить будинок до складу спадщини?
Чи правомірні вимоги сестри померлого?

Подружжя похилого віку (Б. та Н.), їх 28 - річний син (інвалід ІІ групи) з невісткою та двоє їх повнолітніх дітей (К. та О.) проживали однією сім’єю у приватизованій ними квартирі.
20 квітня 2004 року Б. помер, залишивши заповіт за яким належний йому автомобіль мав перейти до внука О.
Визначте вартість майна, яке спадкує кожен з членів сім’ї, якщо до його складу входять: приватний будинок (60 тис. грн.), автомобіль ВА3-2103 (6 тис.грн.), вклад у банку (800 грн.) та речі звичної домашньої обстановки та вжитку 2 тис. грн.
У Б. та Н. є ще двоє неповнолітніх дітей, які проживають окремо.


Громадянин С. склав заповіт, за яким усе своє майно заповів у рівних частинах внукам К., П., Т. та О. 20 листопада 2004 року С. помер.
Після його смерті залишилось майно: будинок (140 тис. грн.), автомобіль (15 тис.грн.), телевізор, холодильник, імпортні меблі та інші предмети домашньої обстановки (30 тис.грн) та вклад в банку (12 тис.грн.).
Т. та П. подали заяву у нотаріальну контору про прийняття спадщини, К - відмовився від належної йому частини спадщини в користь сестри Т., з якою проживав спадкодавець, О. не вчинив жодних дій, що свідчить про прийняття спадщини.
3 заявами про прийняття спадщини звернулися також Г. (брат померлого) та Ж. (дочка померлого).
Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них спадкує.


Громадянка Н. звернулася з позовом до К. та Т. про поділ спадкового майна.
Позивачка зазначала, що у травні 2003 року помер її та відповідачів батько. Після його смерті залишився будинок та автомобіль.
К. та Т. отримали свідоцтво про право на спадщину і у березні-квітні 2004 року продали житловий будинок та автомобіль.
Позивачка зазначала, що вона разом з відповідачами вживала заходів до збереження будинку, наглядала за будинком та обробляла присадибну ділянку і тому її слід вважати такою, що прийняла спадщину.
Які дії свідчать про прийняття спадщини?
Вирішіть справу.



Подружжя Н. та П. мали доньку, неповнолітнього сина, тітку і крім цього на їх утриманні з 30 червня 2003 року знаходився родич П. віком 68 років, який весь час проживав спільно з ними.
У травні 2004 року П. помер. Після його смерті відкрилася спадщина загальною вартістю 72 тис.грн., включаючи предмети домашньої обстановки та вжитку вартістю 18 тис.грн.
Визначте коло спадкоємців та вартість майна, яке кожен з них успадковує.


10 серпня 2003 року в автокатастрофі загинули батько, дід і прадід неповнолітньої Б. і відкрилася спадщина на житловий будинок та інше майно, власником якого був прадід М.
У нотаріальну контору з заявами про прийняття спадщини звернулися Д. та Т. (брат та сестра спадкодавця) і їм було видано свідоцтво про право спадкування.
У серпні 2004 року мати неповнолітньої пред’явила в інтересах доньки (Б.) позов до Д. та Т. про визнання недійсним спадкування житлового будинку та анулювання свідоцтва, виданого Д. та Т. Позивачка зазначала, що Б. є спадкоємницею першої черги і саме їй повинно перейти спадкове майно. Розкрийте зміст понять:       “спадкова  трансмісія”,



10 травня в селищну Раду звернулося подружжя Б. (Б.О. - дружина - 56 років та Б.М. - чоловік - 59 років) - жителі м. Львова, які у весняно-літній період проживали у батьківському будинку у селі.
Подружжя бажало посвідчити спільний заповіт такого змісту: “Усе наше майно у випадку смерті одного з нас переходить до іншого, хто його пережив, а після смерті останнього - до внука П.”.
У працівника селищної Ради виникли сумніви щодо можливості посвідчення заповіту такого змісту та правомірності посвідчення заповіту даних осіб у селищній Раді.
Дайте правову оцінку ситуації.


Г ромадянин М. склав заповіт, за яким усе своє майно (приватний будинок, автомобіль та приватизовану квартиру) заповів своєму далекому родичеві Н.
20 березня 2004 року М. помер. Дочки Т. та Р. звернулися із заявою до суду про визнання заповіту недійсним за ст.55 Цивільного кодексу України, оскільки, на їх думку, в момент складання заповіту їх батько (М.) не розумів значення своїх дій.
Яке рішення повинен постановити суд, якщо зазначений приватний будинок є спільною сумісною власністю подружжя (спадкодавця М. та його дружини К.)?
Вирішіть справу.



У лютому 2004 року громадянин Н пред’явив позов до С про визнання заповіту недійсним і поділ спадкового майна.
Позивач зазначав, що його мати склала заповіт на належний їй будинок на користь відповідачки С. - своєї дочки (сестри позивача) перебуваючи у важкому стані, в якому не могла керувати своїми діями.
У судовому засіданні Н. змінив підстави позову і просив визнати заповіт недійсним у зв’язку з порушенням таємниці останнього та недотримання порядку його укладення.
Як зазначав позивач, що підтвердили свідки Ж та О, заповіт був складений в палаті лікарні, у присутності інших хворих, посвідчений лікарем і в цей же день вручений відповідачці.
Дайте правовий аналіз спору та вирішіть справу.


Громадянин М. уклав з СК “Дністер” договір змішаного страхування, за яким одержувачем страхових сум на випадок смерті був призначений його батько (О). У січні 2004 року М загинув у автокатастрофі.
У червні 2004 року до О з вимогою про повернення наданого померлому кредиту у розмірі 15 тис. грн. звернувся банк.
У вимозі зазначалося, що, оскільки страхова компанія виплатила О страхову суму, то останній зобов’язаний нести відповідальність за боргами спадкодавців як особа, що прийняла спадщину.
Які особливості спадкування страхових сум та вкладів у кредитних установах?
Дайте правову оцінку ситуації.


В результаті зіткнення автомобілів ВАЗ - 2121 та Ауді-100 зазнав смертельних травм і через 7 днів помер у лікарні громадянин О (власник автомобіля ВА3).
Після його смерті залишилось майно: пошкоджений автомобіль вартістю 3 тис. грн. та приватизована його сім’єю квартира (він, дружина та двоє неповнолітніх дітей) вартістю 50 тис. грн.
Напередодні автокатастрофи в користь померлого було присуджено 2 тис. грн. відшкодування шкоди і 500 грн. компенсації моральної шкоди. На день смерті підприємство на якому працював О заборгувало йому 1 230 грн. заробітної плати.
3а фактом ДТП була порушена кримінальна справа. До О було заявлено цивільний позов про відшкодування вартості пошкодженої автомашини Ауді-100 на суму 3 000 грн.
Визначте склад спадщини та вартість майна, яке успадкує кожен із спадкоємців.

У червні 2004 року помер пенсіонер Ф. Після його смерті залишилося: недобудований житловий будинок, автомобіль, телевізор, меблі та бібліотека художньої літератури.
Визначте майно, яке спадкують закликані до спадкування два його сини, якщо Ф. був членом КСП і має майновий пай у розмірі 4 500 грн., йому також невиплачена пенсія за січень-травень 2004 року та є заборгованість по оплаті праці у КСП 220 грн. за травень та червень 2004 року.


Визначте об’єкти спадкування та розмір частки кожного із спадкоємців у спадковому майні:
а) 25 жовтня 2004 року помер громадянин Х. - власник приватного підприємства. Після його смерті залишилося майно приватного підприємства на суму 45 000 грн., рахунки приватного підприємства в банках загальною сумою 18000 грн., кодований рахунок Х. в банку “Імперіал”, приватизована квартира на всю сім’ю, автомобіль “УоГуо”.
На спадщину претендують: мати, дружина, двоє неповнолітніх дітей, брат-інвалід.
б) після смерті громадянки В. учасника ТзОВ “Аква віта” - між її дочкою та ТзОВ виник спір щодо спадкування частки. Розмір частки, визначений статутом, складає 62% статутного фонду. Дочка вважала, що успадкувавши частку матері, ТзОВ зобов’язане прийняти її в учасники товариства, а отже, вона автоматично отримує повноваження управління справами товариства. Інші двоє засновників (відповідно 18% і 20% частки у статутному фонді) заперечували проти вступу дочки в управління справами.


21 листопада 2003 року померла громадянка А. За заповітом все належне їй майно мало перейти до племінника Б.
28 травня 2004 року Б. подав заяву в нотаріальну контору за місцем відкриття спадщини такого змісту: “Я пропустив шестимісячний строк для прийняття спадщини і не буду звертатися в судові органи за його продовженням”.
Визначте зміст понять “прийняття спадщини”, “неприйняття спадщини”, “відмова від спадщини”.
Яке правове значення заяви Б.?
Дайте правовий аналіз ситуації.


За спадковим договором, укладеним між гр.О. та гр.М. і посвідченим нотаріально, до гр.М. повинен був перейти будинок, належний гр.О. Натомість гр.М. зобов’язувався утримувати гр.О. до його смерті, поховати його, спорудити надмогильний пам’ятник та доглядати могилу.
Гр.О. помер 20.06.2004р. Згідно з умовами договору гр.М. здійснив поховання. У нотаріальну контору звернулася сестра гр.О. за оформленням права на спадщину. Одночасно вона звернулася до суду з позовом до гр.М. про усунення перешкод у користуванні житловим будинком. Сестра гр.О. заявила, гр.М. не спорудив пам’ятника, в будинку не проживає і не доглядає за ним, права власності на будинок не оформив.
Дайте правову оцінку ситуації.
Що таке спадковий договір?
Які спільні та відмінні риси спадкового договору, договору ренти та договору довічного утримання?
Чи входить будинок до складу спадщини?

К. та С. вирішили укласти договір купівлі-продажу автомобіля. Звернувшись до нотаріуса за посвідченням правочину, вони дізналися, що розмір державного мита, який їм доведеться сплатити, становить 1% від суми договору і відмовились від її укладення. Знайомий студент-юрист порадив К. видати С. довіреність на право користування та розпорядження автомобілем, за посвідчення якого стягується сума державного мита 0,3 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а фактично провести операцію з купівлі- продажу.
Дізнавшись про укладення такого правочину прокурор району звернувся до суду з заявою про визнання його недійсним.

Чи є підстави для задоволення заяви прокурора і якщо так, то які, на вашу думку, будуть правові наслідки?

Немає коментарів:

Дописати коментар