Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

неділю, 7 липня 2019 р.

Задачі з кримінального процесуального права (6)

Задачі з кримінального процесуального права 



Громадяни В. Д. Карпов, Н. Т. Максимець та неповнолітній Р.Т. Школьник вчиняли крадіжки із проникненням в житло громадян на території Київської, Полтавської, Черкаської та Харківської областей.
1. Який суд повинен розглядати таке кримінальне провадження?

У підготовчому судовому засіданні, що проходило у Березансько- му міському суці Київської обл., з’ясувалося, що більшість свідків у кримінальному провадженні проживають у сусідньому Баришів- ському районі Київської обл.
 Чи має право суд передати провадження для розгляду до Ба- ришівського міського суду?
 Чи має право Баришівський міський суд відмовитися від прийняття провадження до свого розгляду?
 Який порядок вирішення питання про передачу провадження у такому випадку?

Під час судового розгляду Шевченківським районним судом м. Києва кримінального провадження щодо гр-на О. О. Геращенко було встановлено, що гр-н О. О. Геращенко з серпня 2009 року по вересень 2011 року працював у Шевченківському районному суді м. Києва помічником судці.
1. Які правові наслідки тягнуть за собою виявлені обставини?

У зв’язку із нововиявленими обставинами кримінальне провадження було направлене до суду першої інстанції, який ухвалив рішення у ньому. Проте виявилося, що цей суд було ліквідовано.
Який суд повинен здійснювати провадження у такому випадку?


До судді звернувся один з обвинувачених у провадженні з клопотанням про відкладення розгляду провадження на 15 днів, поки його захисник, який бере участь у судовому засіданні в іншому провадженні, не звільниться до участі в процесі.
Як повинен діяти суддя у цій ситуації?

Обвинувачений на судовому засіданні заявив відвід прокуророві, при цьому зазначив, що останній не може бути об’єктивним державним обвинувачем у кримінальному провадженні з двох причин. По-перше, прокурор брав участь у проведенні досудового розслідування в кримінальному провадженні (давав слідчому вказівки про проведення слідчих(розшукових) дій). По-друге даючи коментар події в ЗМІ прокурор вже висловив свою думку, що обвинувачений винен в інкримінованому йому злочині.
 Чи буде задоволено заявлений відвід?
 Які повноваження прокурора в кримінальному провадженні?
 Чи були порушені вимоги кримінально-процесуального закону прокурором?

Захисник обвинуваченого Ільченка висунув клопотання про відвід прокурора через те, що він в судовому засіданні повідомив про нову підозру, яка не відповідає обвинувальному акту.
Яке рішення повинен прийняти суд?



За заявою потерпілої М. П. Опанасенко слідчий прокуратури вніс відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та почав досудове розслідування щодо зґвалтування її громадянином Р. О. Кузьмичем. В процесі проведення досудового розслідування було встановлено, що М. П. Опанасенко та К. В. Кузьмич проживають у незареєстрованому шлюбі більше 10 років та ведуть спільне господарство. Між зазначеними особами, зі слів свідка В.Г. Павлика, часто виникали суперечності та сварки. В процесі досудового розслідування було встановлено, що Опанасенко подала заяву про зґвалтування після чергової сварки. Допитаний як підозрюваний К. В. Кузьмич не визнав своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення і в своїх показаннях зазначив, що М. П. Опанасенко неодноразово погрожувала йому після сварок подати заяву про зґвалтування. Після 10 пнів з моменту повідомлення про підозру до слідчого прокуратури надійшла заява М. П. Опанасенко, в якій вона просила не притягувати до відповідальності К. В. Кузьмича, оскільки вони помирилися та останній дав обіцянку з нею одружитись.
Як повинен в даній ситуації діяти слідчий, прокурор?
 Чи можна в такому випадку закрити кримінальне провадження?
 Чи допускаєтьсяукладенняугоди про примирення в цій ситуації?

Вироком Тисменицького районного суду Івано-Франківської області І. М. Петрова було визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 186 КК України. Під час провадження в суді апеляційної інстанції було встановлено, що І.М. Петров вчинив злочин у віці 17 років 11 місяців. В процесі досудового розслідування після виповнення повноліття І. М. Петрова було затримано за підозрою у вчиненні злочину та через 10 днів було здійснено письмове повідомлення про підозру. Захисник підозрюваного брав участь у провадженні з моменту повідомлення про підозру
Яке рішення повинен винести Апеляційний суд Івано-Франківської області?

Неповнолітній Н.К. Кравченко був затриманий слідчим Зарічного районного відділу поліції міста Сум 8 квітня 2013 року за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 185 КК України. Під час його затримання Н.К. Кравченку не були роз’яснені права підозрюваного та не надано захисника. Під час допиту Н.К. Кравченка його було попереджено про кримінальну відповідальність за відмову від дачі показань та за дачу завідомо неправдивих показань. Через дві доби за участю Н. В. Кравченка було проведено слідчий експеримент, при проведенні якого також не було надано захисника.
 Які порушення вимог КПК України були допущені при проведенні досудового розслідування?
 В яких процесуальних діях в кримінальному провадженні щодо неповнолітніх обоє ’язкова участь захисника?

Під час досудового розслідування кримінального провадження про крадіжки, які були вчинені групою з п’яти осіб, слідчий прийняв рішення про виділення в окреме провадження матеріалів щодо неповнолітнього підозрюваного В. В. Дрибаса, який народився 12 лютого 1997 року. Досудовим слідством було встановлено, що неповнолітній позитивно характеризується за місцем навчання, попав під вплив дорослих співучасників і щиро розкаюється у вчиненому. Слідчий виніс постанову про закриття кримінального провадження щодо В. В. Дрибаса та застосування до нього примусових заходів виховного характеру. З метою виконання зазначеної постанови, вона була направлена за місцем навчання неповнолітнього.
 Дайте правову оцінку дій слідчого.
 В яких випадках допускається виділення в окреме провадження щодо кримінального правопорушення, вчиненого неповнолітнім?

Підозрюваний В. П. Кучменко захворів тимчасовим розладом психічної діяльності в формі реактивного стану. Відповідно до висновку експертів в момент вчинення злочину В.П. Кучменко був здоровий, але під час досудового розслідування він потребує примусового лікування, оскільки є небезпечним для оточуючих. Після проведення усіх можливих процесуальних дій слідчий зупинив провадження та своєю постановою помістив для лікування В. П. Кучменка до психіатричної лікарні з посиленим наглядом.
Оцініть рішення слідчого.

Громадянин Столбовий вчинив злочин, передбачений ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України щодо громадянина Брауна. Захисник обвинуваченого подав до суду подання про укладення угоди про примирення між обвинуваченим т№а потерпілим. Обвинувачений зобов’язався відшкодувати моральну шкоду, та оплатити лікування потерпілого.
 Яке рішення повинен прийняти суд?
 Який процесуальний порядок укладення угоди про примирення?



В.Р. Трухан та А. О. Колосов підозрювались у вчиненні розбою щодо громадян з метою заволодіння їхнім майном. Під час досудовош слідства В.Р. Трухан захворів тимчасовою психічною хворобою, внаслідок чого досудове розслідування було зупинене. Після проходження інтенсивного курсу лікування В. Р. Трухан одужав, і обвинувальний акт щодо нього та А. О. Колосова було передано до суду. Внаслідок неадекватної поведінки В. Р. Трухана в судовому засіданні головуючий призначив судово-психіатричну експертизу. У висновку експерта було зазначено, що В.Р. Трухан захворів на хронічну психічну хворобу і до нього слід застосувати примусові заходи медичного характеру.
 Яке рішення повинен винести суд?
 Що зміниться, якщо у висновку експерта буде констатовано, що В. Р. Трухан знову захворів на тимчасову психічну хворобу?

Перебуваючи у стані неосудності через психічне хронічне захворювання, Д. О. Калмиков завдав тяжкі тілесні ушкодження У. П. Си- дорчуку. За результатами досудового розслідування прокурор звернувся до суду з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру. Ухвалою суду кримінальне провадження стосовно Д. О. Калмикова було закрито, а також постановлено ухвалу про застосування до нього примусових заходів медичного характеру у вигляді поміщення до психіатричної лікарні із загальним наглядом строком на 2 роки.
 Оцініть рішення судді.
 Чи можна застосовувати до особи, яка має хронічне психічне захворювання, запобіжні
заходи?

За згодою Генерального прокурора України затримано професійного суддю за вчинення тяжкого злочину та обрано до нього запобіжний захід тримання під вартою.
 Чи правомірні дії Генерального прокурора?
 Особливості затримання і обрання запобіжного заходу щодо судді?

Під час судового засідання Тихий, що вчинив злочин, за який передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, заявив клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього судом присяжних. Під час голосування один із складу суду присяжних утримався від голосування. Суд, голос утриманого зарахував на користь Тихого.
 Чи буде задоволено клопотання Тихого?
 Чи мають право присяжні утримуватися від голосування?
 Чи правомірним є рішення суду під час підрахунку голосів?

Під час судового розгляду, головуючий зробив зауваження присяжному, про те що він робив записи, які стосуються судового засідання.
 Чи правомірні дії головуючого?
 Визначте права та обов ’язки присяжних.

Слідчий СВ Мостиського РВ прийняв рішення про початок кримінального провадження у формі приватного обвинувачення на підставі заяви представника потерпілого Зав’ялова, щодо якого було вчинено кримінальне правопорушення за ознаками ч. 2 ст. 126 (побої з обтяжуючими обставинами) КК України.
 Дайте юридичну оцінку діям слідчого.
 Яким чином здійснюється кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення?

Слідчий СВ Нетішинського РВ провів обшук в помешканні депутата Міської Ради Невмиваки. Захисник обвинуваченого оскаржив рішення слідчого про проведення обшуку, оскільки щодо його підзахисного, з його слів, повинен здійснюватись особливий порядок кримінального провадження.
 Чи правомірними є дії слідчого в даному випадку?
Які суб’єкти відносяться до осіб, щодо яких здійснюється особливий порядок кримінального провадження?

Гр-н Бакун вчинив злочин передбачений ч. 1 ст. 296 КК України. Бакун стверджував, що він є неповнолітнім, але при ньому не було виявлено документів, які вказують на його вік.
 Які повинен діяти слідчий?
 Зазначте обставини, що підлягають встановленню у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх.

Левченка який є неповнолітнім, було затримано за вчинення тяжкого злочину. Його було допитано без захисника, після чого до нього був застосований запобіжний захід у вигляді взяття під варту.
 Чи правомірно вчинив слідчий?
 Які запобіжні заходи можуть застосовуватися до неповнолітнього?

В ході кримінального провадження про пограбування, у вчиненні якого підозрювався 17- річний Петриняк, слідчий призначив психологічну експертизу. Перед експертом були поставлені такі запитання: який стан загального розвитку Хомчука; який розумовий рівень підозрюваного і його вплив на усвідомлення своїх дій при вчиненні злочину. Експерт-психолог порекомендував слідчому призначити психолого-психіатричну експертизу, оскільки він сам не в змозі відповісти на всі запитання, що їх поставив слідчий.
Як повинен діяти слідчий у цій ситуації?

Оболонський районний суд в м. Києві постановив обвинувальний вирок щодо громадян Ісландії Йонсона та Ізельсона за вчинення ними діяння передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України (хуліганство вчинене групою осіб), а 11.08.2012 року від уповноваженого органу Ісландії надійшов запит до Генеральної прокуратури України про передачу засуджених для відбування покарання на батьківщині.
 Здійсніть юридичний аналіз ситуації.
 Які підстави та умови передачі засуджених для відбування покарання до іноземної держави?

р. уповноваженим (центральним) органом України було прийняте рішення про направлення запиту про проведення обшуку, а 22.09.2012 р. надіслано запит уповноваженому (центральному) органу запитуваної сторони дипломатичним шляхом. До запиту також було долучено перелік відомостей, які необхідно отримати від особи. Запит про міжнародну правову допомогу було погоджено у письмовій формі міським прокурором.
 Чи було в даному випадку дотримано процедуру направлення запиту про міжнародну правову допомогу?
 Якщо ні, то які порушення при цьому були допущені?
 Які вимоги пред’являються до змісту та форми запиту про міжнародну правову допомогу?

Кримінальне провадження відносно громадянина РФ Парфьонова, яке знаходилося у провадженні СВ Солом’янського РУ, в установленому порядку було передано до РФ. Але у зв’язку з неможливістю встановлення усіх обставин слідчий Солом’янського РУ, який здійснював провадження, викликав свідка для здійснення його повторного допиту.
1. Чи міг слідчий після передачі провадження здійснювати процесуальні дії по даному провадженню? Якщо так то який порядок їх виконання?

В порядку надання міжнародної правової допомоги уповноваженими органами України до Польщі було направлено запит про проведення допиту а також обшуку в помешканні гр-на Польщі Моравського, який вчинив злочин на території України. Польською стороною запит було задоволено, слідчі дії були проведені.
 Проаналізуйте ситуацію. Які процесуальні порушення були допущені при наданні міжнародної правової допомоги?
 Які процесуальні дії потребують спеціального дозволу?

У кримінальному провадженні по обвинуваченню громадянина Німеччини Шпіца за заподіяння легких тілесних ушкоджень громадянці Мусейчук, іноземна держава надала запит про видачу особи.
 Яку відповідь повинен надати орган, уповноважений здійснювати екстрадицію в Україні?
 За яких умов направляється запит про видачу особи?

Громадянин Франції Нобре, перебуваючи у відпустці в Києві, був свідком вчинення умисного вбивства громадянина України. Під час провадження слідчих дій, виникла необхідність у його допиті.
 Який процесуальний порядок виклику особи, що перебуває за межами України?

 Куди направляється запит про виклик особи?


Обвинувачений Куниченко І.А., за відомостями з обвинувального акту, скоїв пограбування магазину продовольчих товарів за допомогою легкового автомобіля марки «Деу-Ланос», на якому вивіз у заздалегідь пристосоване місце викрадені товари. Після розміщення цих товарів у схованці обвинувачений Куниченко І.А. виїхав на вказаному автомобілі до озера поблизу найближчого населеного пункту та власноруч спалив автомобіль за допомогою бензинової суміші.  Вина Куниченка І.А. обґрунтовується, в тому числі, даними протоколу огляду місця події, під час якого було оглянуто згорілий автомобіль. Проте під час допиту в суді понятих, яких допитували в якості свідків, з’ясувалось, що вони при складанні протоколу огляду місця події не були присутні, увесь цей час перебували у власних будинках, а потім до них зайшов невідомий працівник поліції та попрохав поставити підписи у протоколі. З його змістом поняті не ознайомлювались, що підтвердили і в суді.
Запитання:
Якою має бути правова позиція захисника обвинуваченого у даній ситуації?


Підозрюваний Капустін Р.А. 10 червня 2015 року близько 23.00 год перебував у стані алкогольного сп'яніння на території цілодобово відкритої для відвідувачів ділянці автозаправної станції «WOG», яка знаходиться за адресою…, грубо порушуючи громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, ігноруючи загальноприйняті правила та норми поведінки, з особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, під час спілкування зі знайомим Денисенком Б.В., раптово, ударом по голові ззаду збив останнього з ніг та почав наносити йому численні удари по голові та різних частинах тулуба, внаслідок чого останній отримав тілесні ушкодження.
Підозрюваний Капустін Р.А. продовжував наносити удари руками та ногами по голові та тулубу потерпілого Денисенко Б.В. та припинив їх лише після появи оператора АЗС. В подальшому, підозрюваний Капустін Р.А., продовжуючи власні хуліганські дії, 10 червня 2015 року близько 23.45 год., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, демонструючи грубу силу та зневагу до оточуючих, знаходячись біля будинку культури, що розташований за адресою…., зустрівши потерпілого Денисенка Б.В., знову розпочав конфлікт, та наніс удар правою рукою в обличчя потерпілому, внаслідок якого Денисенко Б. В. упав на кафельне покриття, вдарився головою та покотився вниз по сходах, зазнавши численних ушкоджень. 
 Дії підозрюваного Капустіна Р.А. були кваліфіковані за ст.ст. 296 ч. 1, 128 КК України. Але в даному випадку потерпілий зазначає на тому, що при кваліфікації дій підозрюваного за ст. 128 КК України також треба врахувати те, що при нанесенні удару підозрюваний Капустін Р.А мав умисел нанести тяжкі тілесні ушкодження і завдати значну шкоду його здоров’ю, оскільки Капустін Р.А. бачив, що потерпілий стояв на краю сходів, і падаючи міг вдаритись та отримати тілесні ушкодження, в тому числі і тяжкі, оскільки сходи були досить круті та довгі.
 Запитання:
Якими мають бути дії представника потерпілого в цій правовій ситуації?

2 коментарі: