Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

четвер, 11 липня 2019 р.

Задачі з конституційного права (3)

Задачі з конституційного права 


 Верховна Рада України розглянула законопроект «Про внесення змін до Конституції України», яким пропонувалось перенести столицю України з м. Київ до м. Харкова у зв’язку з перезавантаженістю міста економічного змісту та історичним минулим. За законопроект проголосувало 226 депутатів, в результаті чого його було схвалено та підписано Головою Верховної Ради України. Президент України на наступний день підписав законопроект та оприлюднив.
Чи правомірні дії Верховної Ради України та Президента України?

 Дніпропетровська обласна рада прийняла рішення, згідно з яким визнала російську мову другою державною мовою та зобов’язала всі органи державної влади користуватись у роботі та у документообігу російською мовою
Чи правомірне рішення Дніпропетровської обласної ради? Хто може визначати мову як державну? Чи може обласна рада прийняти рішення про визнання мови регіональною та які правові наслідки цього?

 Громадянин США українського походження Іванов звернувся до комісії з питань громадянства при Президентові України з проханням прийняти його до громадянства України.
Якими нормативними актами необхідно керуватися при вирішенні даного питання? За яких умов громадянину США може бути надано громадянство України? Який порядок вирішення цього питання? Які державні органи України будуть вирішувати дане питання?

 Громадянка Н. народила дитину на території Італії від громадянина Італії. Дитину відразу ж зареєстрували громадянином Італії. Проте мати бажає, щоб її дитина була громадянином України і в подальшому могла користуватись всіма правами, встановленими для громадян України. Звернувшись до консульства України в Італії, їй відмовили, пояснивши, що в Україні немає подвійного громадянства, і необхідно було обрати одне з громадянств, що було вже зроблено.
Чи правомірно вчинили посадові особи консульства? Якими нормативно- правовими актами регулюється питання громадянства? Чи дозволено в Україні подвійне громадянство? Чи є винятки та для якої категорії осіб?

 Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою скасував пільги для громадян, встановлені законом. Група громадян звернулася до суду з позовом про скасування постанови як такої, що суперечить закону.
Як повинен вчинити суд, керуючись Конституцією України? До якої групи прав відносить право громадян, яке вони захищають? Які гарантії захисту прав використали громадяни?

 Громадянин N в день виборів перебував у службовому відрядженні в м. Чернівці, де звернувся до виборчої комісії з проханням реалізувати своє конституційне право на голосування на виборах. Член дільничної комісії видав бюлетень та вніс прізвище громадянина N у списки виборців.
Дайте юридичний аналіз викладених фактів? Які нормативні акти регулюють дані питання? Які принципи виборчого права порушені? Яка відповідальність має бути застосована до винних осіб?

 В день виборів громадянин N перевіряючи списки виборців, не виявив своє прізвище в списках виборців. У зв’язку з цим голові дільничної виборчої комісії ним була направлена письмова заява з проханням внести його до списків. Голова відмовив у розгляді заяви, так як це, на його думку, не належить до його компетенції.
Які дії має вчинити виборець для усунення порушеного права? Який орган має вирішити питання про внесення виборця N до списків? Яка відповідальність за неправильність списків може бути застосована і до яких суб’єктів?

 Кабінет Міністрів України прийняв постанову, що суперечить Конституції. Верховна Рада скасувала постанову як неконституційну.
Дайте юридичний аналіз викладеного факту. Який порядок відміни незаконних нормативних актів? Який орган має право вирішувати це питання?

 Директор приватного підприємства відмовився звільнити від виконання виробничих обов’язків депутата міської ради на час здійснення ним депутатських повноважень. Своє рішення директор мотивував частою відсутністю депутата на робочому місці. Депутат направив депутатське звернення до прокурора області з вимогою притягти до відповідальності директора за невиконання вимог законодавства щодо забезпечення гарантій депутатської діяльності. У відповідь на депутатське звернення прокурор зазначив, що питання щодо забезпечення гарантій депутатської діяльності належить до компетенції міської ради.
Дайте юридичний аналіз ситуації. У яких випадках депутат місцевої влади звільняється від виконання виробничих або службових обов’язків? Яким чином здійснюється забезпечення гарантій депутатської діяльності депутатів місцевих рад?
 До Конституційного Суду України звернулася група народних депутатів України з вимогою визнати неконституційним закон через порушення процедурі його ухвалення. У зверненні було зазначено, що народний депутат України у зв'язку із виїздом у відрядження дав письмове доручення помічнику- консультанту бути присутнім замість нього на пленарному засіданні Верховної Ради України і брати участь у голосуванні, що помічником і було зроблено.
Дайте юридичний аналіз дій народних депутатів України. Які права має помічник-консультант народного депутата України? Яке рішення може прийняти Конституційний Суд України?

 Президент України важко захворів (рак легень). Лікарі прогнозують йому ще 3 роки життя (максимум) у зв’язку з середньою тяжкістю захворювання. До закінчення повноважень Президента залишилось 2 роки.
Чи має право президент України перебувати на своїй посаді до закінчення строку повноважень. У зв’язку зі станом здоров ’я?

 Президент України звернувся до українського народу з вітанням з нагоди Дня незалежності. Здійсніть юридичний аналіз фактів.
Чи належать ці дії Президента України до кола його повноважень? Відповідь обґрунтуйте. Які нормативні акти регулюють дане питання?

 Прем’єр-міністр України виступив зі звітом про виконану роботу за рік перед Верховною Радою України. Звіт роботи Кабінету Міністрів визнано незадовільним.
Які наслідки це має для уряду і які наступні дії Президента України та Верховної Ради України (викласти поетапно, обґрунтувати).

 До порядку денного засідання Кабінету Міністрів України були включені наступні питання: про затвердження плану, законопроектної роботи; про ліквідацію Державного комітету природних ресурсів України; про розподіл функціональних обов’язків між Прем’єр-міністром, Першим віце-прем’єр- міністром, віце-прем’єр-міністрами; про схвалення концепції Державної програми розвитку паливно-енергетичного комплексу; про створення Координаційного комітету з питань адміністративно-територіальної реформи в Україні; про затвердження загальної структури Міністерства внутрішніх справ України; про внесення конституційного подання щодо офіційного тлумачення Конституції України; про призначення на посаду Голови Національного банку України ;про скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації; про стан підготовки до проведення Дня Уряду України у Верховній Раді; про затвердження структури Секретаріату Кабінету Міністрів України.
Чи належить вирішення вказаних питань до компетенції Кабінету Міністрів України? Надайте юридично обґрунтовану відповідь.

 Громадянин N був затриманий працівниками обласного відділу МВС України під час мирної акції протесту проти хаотичної забудови Києва 23 червня 2012 року. 27 червня того ж року без пояснення причини затримання його відпустили. Того ж дня громадянин N направив до Конституційного суду конституційне подання про неконституційність дій органів МВС України.
Дати юридичний аналіз викладеним фактам. Обґрунтувати дії органів МВС та громадянина N. Яка компетенція Конституційного Суду України? Як вирішити це питання?

 Члени територіальної громади с. Вигоди звернулись до сільської ради з проханням змінити назву села на с. Кристинопіль у зв’язку з історичним минулим (така назва села була до 1946 року). На сесії сільської ради було обговорено це питання та прийнято рішення про зміну назви села. Наступного дня рішення було оголошено мешканцям, змінено назву сільської ради, печатки таблички населеного пункту.
Чи правомірні дії сільської ради? Який порядок зміни назви населеного пункту?

 Верховна Рада Автономної Республіки Кримі прийняла Закон АРК «Про громадянство АРК», яким визначила можливість отримання громадянства та порядок його надання її жителями на додаток до громадянства України. Свої повноваження ВР АРК здійснювала виходячи з закріпленого Конституцією України автономного статусу.
Чи правомірні дії Верховної Ради Автономної республіки Крим?
 Голова селищної ради с. Веселе відмовився утворювати цільовий фонд соціальної допомоги інвалідам, мотивуючи це тим, що це не входить до кола його повноважень.
Визначте, чи були дії голови правомірними?

 Жителі с. Бережани вирішили створити будинок культури за власною ініціативою. Для цього вони звернулись за дозволом до сільської ради.
Чи дозволить сільська рада створити такий будинок.

Немає коментарів:

Дописати коментар