Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

неділю, 14 липня 2019 р.

Задачі з податкового права

Задачі з податкового права 




Проаналізуйте з точки зору відповідності чинному законодавству текст наведеної нижче телеграми, розісланої Державною податковою інспекцією м. Стахановська Луганської області 11 березня 2011 року підприємствам міста: «Керівникові підприємства. Згідно з Наказом № 51 від 18.02.11 р. ДПА у Луганській області доводить до Вашого відома планове завдання з податку на прибуток на березень у сумі 120 тис. грн. з оплатою до 25.03.11 р.».



Рішенням Львівської міської ради було надано пільгу комунальному підприємству «Айсберг» по сплаті податку на прибуток підприємств? Дайте правову оцінку даному рішенню?


Підприємство «Сонце», у відповідності до положень чинного законодавства самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у податковій декларації та надає відповідні документи до податкових органів. 15.09.2015 року до підприємства надійшло податкове повідомлення-рішення, в якому вказувалася сума податкового зобов’язання, нарахованого місцевою податковою інспекцією. Серед іншого податкова інспекція мотивувала такий захід результатами проведення камеральної перевірки, внаслідок якої було виявлено арифметичні помилки у поданій підприємством «Сонце» податковій декларації, що призвело до заниження суми податкового зобов’язання. Адміністрація підприємства потрактувала застосування такого заходу неадекватним і незаконним. Схематично опишіть процедуру оскарження вказаного повідомлення-рішення державної податкової інспекції.

ДПІ надала платнику податків індивідуальну податкову консультацію, платник податків не погодився з положеннями такої і оскаржив її до суду? Чи правомірні дії платника податків? Чи змінилася б ситуація якби оскарження стосувалося узагальнюючих податкових консультацій?


 Громадянка Л. зареєструвала приватне підприємство «В.» по виробництву промислової продукції, яка і очолила його як єдиний засновник. Для початку діяльності громадянка Л. передала приватному підприємству «В.» у безоплатне користування частину підвалу свого будинку, комп’ютерну та іншу організаційну техніку, що оформила письмовим договором.
За наслідками планової перевірки ДПІ міста діяльності приватного підприємства «В.» громадянці Л. надійшло податкове повідомлення рішення про нарахування грошового зобов’язання по податку на доходи фізичних осіб на підставі отриманого доходу від передачі в оренду її майна. Громадянка Л. звернулася зі скаргою до начальника ДПІ області в якій посилаючись на відповідні документи (договір) заперечувала проти нарахування їй грошового зобов’язання, оскільки жодного доходу за договором від передачі майна не отримувала, а тому вважає, що відсутній об’єкт оподаткування за проведеним нарахуванням.

Скарга громадянки Л. була задоволена частково з огляду на те, що згідно з п.п. 170.1.2., 170.1.4. п. 170.1. ст. 170 ПК України доходи від надання в оренду нерухомості оподатковуються податковим агентом (орендарем) під час їх виплати за їх рахунок, а тому, штрафні санкції були виключені з суми грошового зобов’язання громадянки Л., а податкове зобов’язання щодо сплати ПДФО було розраховане відповідно до нормативних мінімальних розмірів орендної плати (пп. 170.1.2. п. 170.1. ст. 170 ПК України) та відповідно направлено нове податкове повідомлення-рішення.
Також на суму штрафних санкцій було направлено податкове повідомлення-рішення приватному підприємству «В.» за невиконання обов’язків податкового агента по сплаті ПДФО.
Чи правильним було рішення начальника ДПІ області ? Які подальші дії громадянки Л. та приватного підприємства «В.» ?

ГУ ДФС у. Києві проведено позапланову документальну перевірку ТОВ "Абзац", за результатами проведення якої донараховано податкове зобов'язання з ПДВ (акт від 17.02.2017, отриманий платником 20.02.2017).
1. Які подальші дії  ГУ ДФС?
2. ТОВ "Абзац" належним чином отримало податкове повідомлення-рішення, але не згодне із фактом донарахування суми податкового зобов'язання. Які подальші дії представників юридичної особи.
3. ТОВ "Абзац" погоджується із сумою податкового зобов'язання, визначеного в акті перевірки та ППР, але не сплачує суму податкового зобов'язання у встановлений законодавством строк. Опишіть правові наслідки несплати.
4. ТОВ "Абзац" погоджується із сумою донарахованого податкового зобов'язання, але через відсутність коштів на рахунках немає можливості здійснити сплату. Чи передбачаються Податковим кодексом України способи зміни строку сплати податкового зобов'язання? Якщо так, то які?
5. При виникненні податкового боргу, які існують інструменти погашення податкового боргу? Опишіть порядок стягнення податкового боргу.



Державна податкова інспекція провела перевірку по застосуванню нульової ставки ПДВ при здійсненні експортної операції. У ході перевірки встановлено, що серед обов’язкових документів, які підтверджують право на нульову ставку, вказано контрагента, який, за інформацією податкової, відсутній. На підставі викладеного в застосуванні нульової ставки було відмовлено.
Чи правомірні дії податкової інспекції? Який порядок обчислення нульової ставки ПДВ?

Встановлення контролюючим органом відповідно до норм цього Кодексу факту використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені підпунктом 133.4.2 цього пункту, є підставою для виключення такої організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій і нарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені відповідно до норм цього Кодексу. Податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.


Громадянин П. за замовленням іноземної кампанії у 2014-2015 рр. здійснював розробку комп’ютерних програм. Виконану роботу направляв іноземному замовнику через Інтернет, та отримував від замовника кошти в іноземній валюті на рахунок відкритий в "Універсал-банку" щомісячно в розмірі 2,5 тис. доларів США. При цьому з 2014 р. гр. П жодного разу не здавав податкову декларацію.
Чи були допущені гр. П порушення податкового законодавства? До якої
відповідальності може бути притягнуто гр.П.?

Закрите акціонерне товариство «Марс» уклало з товариством з обмеженою відповідальністю «Металіст» договір на виготовлення і постачання будівельної продукції на суму 200 тис. грн.. За договором ТОВ «Металіст» зобов’язувалося поставити продукцію у місячний термін. Протягом місяця ТОВ  надало половину продукції і зажадало від ЗАТ «Марс» авансу в сумі 100 тис грн. Однак,  протягом місяця ТОВ продукцію, що залишилася так і не поставило, заявивши, що не може повернути борг через відсутність грошей на рахунку.
На засідання правління ЗАТ було вирішено, що звернення до суду даремне, тому що грошей на рахунку ТОВ «Металіст» немає і звернення за судовим захистом призведе до додаткових витрат. Тому ЗАТ вирішило списати перераховану  ТОВ суму як безнадійну заборгованість.
Після здачі річного балансу, директор і бухгалтер були викликані до податкової інспекції. Там їм повідомили, про неправильність списання до збитків суми 100тис грн.
Чи було порушення чинного законодавства в діях ЗАТ « Марс»?


Клініка “Health”, яка є закладом охорони здоров’я (має ліцензію на постачання відповідних послуг) здійснює профілактичні щеплення громадянам, які від'їжджають за кордон у службові відрядження. Чи підлягає оподаткуванню ПДВ дана операція, якщо так, то за якою ставкою?



Працівник районної податкової адміністрації Мурко зупинив операції ТОВ «Крило» по рахунках у банку протягом 1 кварталу без надання документів, які потрібні для обрахунку суми податків. Але на прохання ТОВ «Крило» АКБ «Мрія» в березні провів деякі розрахункові операції. Керівник податкової адміністрації Петрук наклав штрафну санкцію на голову ТОВ «Крило», а також на головного бухгалтера та керівника АКБ. Проведіть юридичний аналіз ситуації.


Підприємство здійснило передплату періодичних бухгалтерських видань через поштове відділення. У видачі податкової накладної пошта відмовила, посилаючись на те, що передплата не обкладається ПДВ. Чи правомірні дії пошти? Відповідь обґрунтуйте.


Іванов І.І. протягом 2012 року отримував середньомісячну заробітну плату у розмірі 2900 грн. У звітному році він сплатив за навчання своєї безробітної дочки Іванової Т.І. у професійному училищі 5000. Також у 2012 р. він отримав спадок від бабусі – кошти на банківському рахунку у розмірі 10 тис. грн.
Обрахуйте суму податку на доходи фізичних осіб . Визначте на які пільги має право Іванов І.І. у якому розмірі вони будуть надані. Який порядок оплати податку за отримані доходи. Відповідь обґрунтуйте.


В Податковому кодексі при визначенні об'єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб відповідно до п. 164.2.12 статті 164 до складу загального місячного оподатковуваного доходу включаються кошти або майно (немайнові активи), отримані платником податку як хабар, викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі згідно із законом, у сумах, визначені обвинувальним вироком суду, незалежно від призначеної ним міри покарання. Чи можна вважати такі кошти доходом у розумінні п. 14.1.56 Податкового кодексу? Дайте правову оцінку вказаному положенню з точки зору їх правомірності і доцільності з огляду на характеристику податку як юридичної конструкції, що має свій склад?

Постановою Кабінету Міністрів України було запроваджено платіж за користування вантажними автомобілями і їх проїзд по території міст обласного підпорядкування. Окремою постановою було визначено платників податку, податкові ставки, порядок та механізм справляння тощо. Дайте правову оцінку рішенню Уряду з точки зору його відповідності положенням Конституції України та Податкового кодексу України?

Зважаючи на вказані рішення, розкрийте ознаки місцевих податків та зборів та компетенцію місцевих рад у питаннях їхнього встановлення за чинним законодавством України? Чи погоджуєтеся Ви з аргументами, наведеними судами у своїх рішеннях? Які б рекомендації Ви могли надати суб'єктам владних повноважень щодо виправлення констатованих порушень?


Студент національного вищого навчального закладу протягом першого семестру 2016/17 навчального року отримував стипендію на банківську картку, яку не використовував (не знімав). Банк щомісячно нараховував проценти на загальний обсяг коштів, що обліковувалися на поточному банківському рахунку. Чи підлягають оподаткуванню нараховані банком проценти? Якщо підлягають, визначте базу оподаткування, ставку податку та платника податку.



Закрите акціонерне товариство «Марс» уклало з товариством з обмеженою відповідальністю «Металіст» договір на виготовлення і постачання будівельної продукції на суму 200 тис. грн.. За договором ТОВ «Металіст» зобов’язувалося поставити продукцію у місячний термін. Протягом місяця ТОВ  надало половину продукції і зажадало від ЗАТ «Марс» авансу в сумі 100 тис грн. Однак,  протягом місяця ТОВ продукцію, що залишилася так і не поставило, заявивши, що не може повернути борг через відсутність грошей на рахунку.
На засідання правління ЗАТ було вирішено, що звернення до суду даремне, тому що грошей на рахунку ТОВ «Металіст» немає і звернення за судовим захистом призведе до додаткових витрат. Тому ЗАТ вирішило списати перераховану  ТОВ суму як безнадійну заборгованість.
Після здачі річного балансу, директор і бухгалтер були викликані до податкової інспекції. Там їм повідомили, про неправильність списання до збитків суми 100тис грн.
Чи було порушення чинного законодавства в діях ЗАТ « Марс»?


 Пенсіонер Герасименко, який отримує пенсію по втраті годувальника, є фізичною особою-підприємцем, що працює самостійно і має загальний розмір доходу(прибутку), отриманого від підприємницької діяльності 400 000 грн. Яка сума єдиного соціального внеску буде ним сплачена в другому кварталі 2017?

 Підприємство «Пальміра» - суб’єкт малого підприємництва, одержало прибуток в травні 2017 в розмірі 60 000 грн., при цьому було нараховано заробітну плату в розмірі 12 тис грн та надано благодійну допомогу на суму 1 000 грн. Яку суму податку на прибуток підприємств буде ним сплачено?

Іванова О.М., державний службовець, мати, яка самостійно виховує 2-х неповнолітніх дітей, має заробітну плату, яка після відрахування ЄСВ становить 5000 грн. Яку суму податку на доходи фізичних осіб буде їй нараховано?


Підприємство «Фармак» здійснило роздрібний продаж закуплених ним на суму 300 000 грн товарів і одержало в результаті операцій 500 000 грн в травні. Розрахуйте суму податку на додану вартість з врахуванням податкового кредиту, що виник у нього. __ грн.




Громадянка П.Р. має 3 квартири, які здає в оренду. Сукупний річний дохід – 200 000 грн. Вона має 2-х неповнолітніх дітей. Витратила на їх лікування 30 000 грн та на освіту 6 000 грн. Яка сума річного податку на доходи їй буде нарахована?





Фізична особа-підприємець, що працює самостійно і перебуває на загальній системі оподаткування має загальний розмір доходу, отриманого від підприємницької діяльності в травні 80 000 грн. Яка сума податку на доходи фізичних осіб буде ним сплачена в травні, якщо на благодійну діяльність ним було сплачено 2000 грн, на оренду офісу 4000, та витрачено на купівлю засобів виробництва 5000 грн?


 Підприємство розташоване на території Луганської області, в зоні проведення АТО. Протягом останніх 4-х місяців в селищі (за місцем розташування платника податків) двічі змінювалась влада. На сьогодні територія перебуває під контролем українських військових. Платник податків в зв’язку із проведенням бойових дій не мав можливості вчасно виконати свій податковий обов'язок з ПДВ, податку на прибуток інших обов'язкових платежів. Дайте пораду платнику податків, в якому порядку і коли він буде виконувати свій податковий обов'язок. Відповідь обгрунтуйте.

Громадянин Н. постійно проживає в Україні та з метою оподаткування вважається резидентом нашої держави. Його батьки емігрували в 2002 р. до Німеччини та є резидентами цієї країни. В 2016 році, після смерті батька, залишився будинок (150 кв.м, вартість 200 тис. євро) та квартира (60 кв.м , вартість 30 тне.євро) в м. Дрезден,. Нерухомість перебувала у спільній власності батька і матері. Громадянин Н. та його мати є спадкоємцями за законом. Як буде оподатковуватись спадщина, отримана громадянином Н. в Німеччині?



Під час планової документальної перевірки, що завершилася 12 червня 2016р., на підприємстві працівниками податкової інспекції встановлено факт заниження податкових зобов’язань з податку на додану вартість на суму 3600 грн. в жовтні 2014р. Яка сума податку на додану вартість має бути донарахована підприємству? Які норми чинного законодавства порушені в описаній ситуації? Яка відповідальність може бути застосована за ці порушення?


Протягом березня 2018 року громадянин А. отримав за місцем основної роботи компенсацію за перебування у відрядженні 750 грн. Крім того за публікацію статті в журналі редакцією йому було виплачено 550 грн. Чи підпадають під об’єкт оподаткування зазначені доходи. Якщо так, то який порядок їх оподаткування? Відповідь обґрунтуйте.


Поясніть порядок оподаткування доходів сім’ї громадянина в квітні, враховуючи, що :
1. батько — науковий співробітник, заробітна плата 15 000 грн.
2. в сім’ї виховують двох дітей 9 і 5 років.
3. дружина навчається в аспірантурі та отримує стипендію 2 300 грн.


У заповіті своїм спадкоємцем бабуся назвала свого онука. Спадкоємцю передається рухоме та нерухоме майно загальною вартістю - 150 000 грн.
Онук неповнолітній. Йому 6 років. Яка особа має сплатити податок з доходів з вартості успадкованого майна? Відповідь обґрунтуйте.


Учень 1 класу має особистий ідентифікаційний номер платника податку. За рахунок власних коштів (500 грн. - подарунок рідних на день народження) він зробив в 2017 році внесок до благодійної організації, що допомагає учасникам АТО. Благодійна організація видала учню довідку про отримання від нього 500 грн.
Відповідно до п.п.166.3.2 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України громадяни,         які     зробили пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, мають право на пільгу у вигляді податкової знижки.
Чи зможе такою пільгою скористатись учень 1 класу? Відповідь обґрунтуйте.



Поясніть порядок оподаткування доходів громадянина К., враховуючи, що:
Заробітна плата за місяць склала 4500 грн
компенсація за перебування у відрядженні в м. Черкаси - 460 грн.
 громадянин К. - онук загиблого учасника другої світової війни.
Відповідь обґрунтуйте.


ГУ ДФС у м. Києві  проведено документальну позапланову виїзну перевірку ТОВ "Весна".
Наказ начальника ГУ ДФС у м. Києві від 01.09.2017 щодо проведення документальної позапланової перевірки направлено на адресу платника податків 04.09.2017 рекомендованим листом. Перевірка тривала з 05.09.2017 до 08.09.2107  за результатами її проведення складено акт від20.09.2017 який направлено платнику податків 02.10.2017. ТОВ "Весна” не погодилось із результатами проведеної перевірки та порушеннями, зазначеними в акті, та повернуло два екземпляри акту без підписання на адресу контролюючого органу. Лист із актом надійшов на адресу
ГУ ДФС у м. Києві 12.10.2017.       02.11.2017 контролюючий орган прийняв податкове повідомлення-рішення та направив його платнику податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Лист отримано платником податку 04.11.2017.
Чи правомірні дії ГУ ДФС у м. Києві? Якщо ні - вкажіть, які саме порушення Ви виявили?
Чи правомірні дії платника податків?
Які можливі подальші дії платника податків?
Який порядок та строки узгодження податкового
зобов'язання, визначеного в податковому повідомленні-рішенні, та наслідки несплати платником податків узгодженого податкового зобов’язання?

Громадянин, власник нежилого приміщення, здає його в оренду юридичній особі для зберігання сировини.
Хто має сплачувати ПДВ: чи громадянин (власник приміщення), чи юридична особа. Відповідь обгрунтуйте.


Громадянин, власник нежилого приміщення, здає його в оренду юридичній особі для зберігання сировини.
Хто має сплачувати ПДВ: чи громадянин (власник приміщення), чи юридична особа. Відповідь обгрунтуйте.


Акціонерне товариство вирішило створити на базі одного із цехів філіал. Створивши його на підставі рішення загальних зборів акціонерів. У зв’язку із створенням філіалу, йому на баланс було передано окремо визначене майно (основні фонди).  Філіал було вирішено зробити окремим платником податку на прибуток підприємств, та як окремого платника податку на додану вартість.
Чи повинен філіал розраховувати амортизацію основних фондів за для зменшення податкових зобов’язань з податку на прибуток? Якщо так, то з якого моменту? Відповідь обґрунтуйте відповідно до норм чинного законодавства.
Надайте обґрунтовану відповідь про економічну обґрунтованість такого рішення для акціонерного товариства в цілому?




Квартира площею 380 кв.м. перебуває у спільній частковій власності батька, матері, та їх повнолітніх доньки та сина. Частики батька та матері становлять 30%, а доньки та сина - по 20%.
Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Що є базою оподаткування при розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Яка пільга застосовується при сплаті зазначеного податку? Який порядок обчислення суми податку, яка підлягає сплаті? Який порядок обчислення та яка база оподаткування зазначеного податку були б, якби власником зазначеної квартири був батько одноособово?


У власності гр. Петренка перебуває автомобіль Фольцваген Туарег 2017 року випуску (4.2 внутрішнього згорання, дизель).
Чи є зазначений автомобіль об’єктом оподаткування транспортним податком? Відповідь обґрунтуйте. Який порядок обчислення та сплати податку?


Фізична особа - підприємець Абрамов обрав спрощену систему оподаткування. Кількість найманих працівників становить 8 чол. Обсяг доходу становить 1 340 678 грн. Основний вид діяльності - виробництво та продаж ювелірних виробів з дорогоцінного каміння.
До якої групи єдиного податку належить ФОП? Яка ставка єдиного податку має застосовуватись до цього платника?


Гр. Остапчук звернувся до контролюючого органу із заявою щодо надання йому податкової знижки на суму вартості оплати навчання сина у вищому навчальному закладі та надав оригінали підтведжуючих право на податкову знижку документів.
Чи має право Остапчук на отримання податкової знижки? Які витрати дозволені до включення до податкової знижки? Який порядок отримання податкової знижки ?

Гр. Петрова у спадок від свого діда отримала 1/4частину будинку та земельну ділянку площею 0,17 га.
Який порядок оподаткування ПДФО такого доходу як спадщина? Яка ставка податку? Яка ставка ПФДО має застосовуватися, якщо Петрова постійно проживає у Польщі та є нерезидентом України, а дід був резидентом України?


Релігійна організація, яка зареєстрована у відповідному порядку, здійснювала надання платних культових послуг (хрещення, вінчання, освячення), а також надавала в оренду частину приміщення на платній основі. Чи є така організація платником податку на прибуток? Якщо не є, поясніть чому? Які наслідки недотримання вимог законодавства щодо неприбутковості юридичної особи?


Громадська організація інвалідів заснувала підприємство, основною діяльністю якого є продаж товарів у магазинах роздрібної торгівлі (крім підакцизних товарів). У яких випадках прибуток зазначеного підприємства звільняється від оподаткування? Які правові наслідки можуть настати для підприємства у разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів?


ПДВ Контролюючим органом на адресу ТОВ «Промінь» направлено лист-вимогу щодо необхідності обов’язкової реєстрації як платника податку на додану вартість. ТОВ «Промінь» є платником єдиного податку третьої групи. Чи правомірні дії контролюючого органу? У яких випадках реєстрація платника ПДВ є обов’язковою, а в яких – добровільною? У яких випадках може бути здійснено анулювання реєстрації платника податку?



У випадку, якщо загальна сума від здійснення операцій платником податку перевищує 1000000грн, такий платник має бути зареєстрований як платник ПДВ. Разом з тим, платник єдиного податку ( окрім платників 3 та 4 групи) не сплачує ПДВ. Також, платник може в добровільному порядку зареєструватися як платник ПДВ.



 Податок на додану вартість. Гр. Петренко замовив через інтернет-сайт магазину, що розташований у США, одяг для особистого використання. Загальна вартість становить 256 доларів США. Доставку на територію України здійснила міжнародна поштова організація. Чи підлягає оподаткуванню податком на додану вартість зазначена операція? Якщо підлягає, то за якою ставкою здійснюється оподаткування зазначеної операції?


Податок на додану вартість ТОВ «Життя» зареєстроване платником податку на додану вартість у встановленому законом порядку. З дотриманням вимог Податкового кодексу зареєстровано податкову накладну, подано податкову звітність. Під час розрахунку суми податку, що підлягає сплаті до Державного бюджету України, встановлено, що сума податку має від’ємне значення. Яким чином визначається сума податку на додану вартість, що підлягає сплаті до Державного бюджету України? У разі від’ємного значення суми податку – які можливі варіанти зарахування зазначеної суми?



 Акцизний податок ТОВ «Ґрін енерджі» є виробником електричної енергії з відновлювальних джерел енергії, а саме: з використання енергії сонця, та реалізує вироблену електричну енергію споживачам. Чи є ТОВ «Ґрін енерджі» платником акцизного податку? Чи є об’єктом оподаткування електрична енергія, вироблена з відновлювальних джерел енергетики?



 Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Квартира площею 380 кв.м. перебуває у спільній частковій власності батька, матері, та їх повнолітніх доньки та сина. Частики батька та матері становлять 30%, а доньки та сина – по 20%. Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Що є базою оподаткування при розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Яка пільга застосовується при сплаті зазначеного податку? Який порядок обчислення суми податку, яка підлягає сплаті? Який порядок обчислення та яка база оподаткування зазначеного податку були б, якби власником зазначеної квартири був батько одноособово?

Квартира площею 380 кв.м. перебуває у спільній частковій власності батька, матері, та їх повнолітніх доньки та сина. Частики батька та матері становлять 30%, а доньки та сина - по 20%.
Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Що є базою оподаткування при розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? Яка пільга застосовується при сплаті зазначеного податку? Який порядок обчислення суми податку, яка підлягає сплаті? Який порядок обчислення та яка база оподаткування зазначеного податку були б, якби власником зазначеної квартири був батько одноособово?


Транспортний податок У власності гр. Петренка перебуває автомобіль Volkswagen Touareg 2017 року випуску (4.2 внутрішнього згорання, дизель). Чи є зазначений автомобіль об’єктом оподаткування транспортним податком? Відповідь обґрунтуйте. Який порядок обчислення та сплати податку?



Єдиний податок Фізична особа – підприємець Абрамов обрав спрощену систему оподаткування. Кількість найманих працівників становить 8 чол. Обсяг доходу становить 1 340 678 грн. Основний вид діяльності – виробництво та продаж ювелірних виробів з дорогоцінного каміння. До якої групи єдиного податку належить ФОП? Яка ставка єдиного податку має застосовуватись до цього платника?


Гр. Остапчук звернувся до контролюючого органу із заявою щодо надання йому податкової знижки на суму вартості оплати навчання сина у вищому навчальному закладі та надав оригінали підтведжуючих право на податкову знижку документів. Чи має право Остапчук на отримання податкової знижки? Які витрати дозволені до включення до податкової знижки? Який порядок отримання податкової знижки?





ТОВ «Біофарма» є широкопрофільною організацією з надання медичних послуг та постачання медичного обладнання.  Одним з напрямків даної діяльності є надання стоматологічних послуг  пластичної хірургії та профілактичних щеплень ( від грипу, кору та інш.)
ТОВ  «Біофарма» уклало з ЗАТ «Світоч» договір  про надання медичних послуг – а саме – проведення медичного огляду працівників ЗАТ, надання стоматологічних послуг та за потреби – проведення профілактичних щеплень.
Оскільки ЗАТ «Світоч»  перебувало у складному фінансовому стані, в якості оплати за медичні послуги  ТОВ було передане приміщення бази відпочинку ЗАТ.
Після надання звіту податковим органам, начальник місцевого відділення ДФС звернувся до суду з позовом про неправомірність даної угоди, оскільки на його думку, на даний час операції з бартеру є неправомірні.
Чи правомірні дії начальника ДФС ?
Яким чином оподатковуються бартерні угоди?
Чи правомірна дана угода між ТОВ та ЗАТ ?
Чи має ТОВ пільги з оподаткуванню ( з огляду на специфіку дільності) ?





Громадянин Петренко вирішив займатися підприємницькою діяльністю а саме – вирощувати  в теплицях квіти та в подальшому – реалізовувати їх на ринках міста та земель – і в подальшому – поставляти її ресторанам та кафе міста.
Петренко зареєструвався за спрощеною системою оподаткування (за першою групою оподаткування)
 Також, оскільки земельної ділянки та теплиці у Петренка не було, він звернувся до свого двоюрідного брата Степаненка який проживав за містом і займався веденням ОСГ  з проханням надати йому в оренду земельну ділянку, на який Перенко побудував би теплицю. Степаненко  погодився надати ділянку в користування за певну частину продукції, яка буде вирощена на даній ділянці.
Оскільки Петренко став проживати у брата,  він передав в оренду свою квартиру, яка знаходилась в м. Києві -  ТОВ «Промінь» для проживання в ній працівників, які прибували  до Києва у відрядження.
Через деякий час  Петренко прийшло повідомлення з відділу  ДФС міста  щодо неправомірності  реєстрації Петренка за першою групою оподаткування – оскільки він співпрацює із суб’єктами ресторанного бізнесу – отже, він працює у сфері ресторанного господарства – тож має перереєструватися на 2 групу оподаткування.
Також, оскільки він орендує земельну ділянку у свого брата – він є податковим агентом щодо сплати податку з доходів, які брат отримує надаючи Петренку в оренду земельну ділянку ( а те, що орендна плата отримується  продукцією – овочами та квітами – немає значення, оскільки орендна плата в такому випадку має розраховуватися із нормативної вартості ділянки).
Також, оскільки Петренко здає свою квартиру юридичній особі в оренду – він має окрім податку на доходи фізичних осіб та військового збору – сплатити ще й ПДВ.
Чи правомірні вимоги місцевого відділення ДФС?


ФОП Терещенко 17.04.2019 прийняв спадщину від свого дядька ( оскільки є єдиними спадкоємцем).  В склад  спадщини входила: квартира – площею в 120 квадратних метрів,  автомобіль Ланд Крузер  вартістю 400 000грн, та грошовий вклад у банку  в розмірі 1 000 000грн.
Квартиру Терещенко здав в оренду, автомобіль – продав і разом з успадкованою сумою в банку  - вклав в розвиток свого бізнесу – відкрив додатково  4 ларка з одягом та найняв працівників ( до того  в Трещенка був один ларьок, де він торгував сам)


У зв'язку з проведенням аналізу інформації, що міститься в податкових деклараціях, поданих платником податку ТОВ «Компанія», та виявлення недостовірності даних, які свідчать про можливі порушення податкового законодавства при формуванні суми податкового кредиту за листопад 2018 року відповідно до податкових накладних, наданих контрагентами ТОВ «Компанія», ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві направила цьому ТОВ запит від 04.02.2019 р. №7126 про надання інформації та її документального підтвердження стосовно взаємовідносин з певними контрагентами за вказаний період.
Листом від 08.02.2019 р. ТОВ «Компанія» повідомило податковий орган про неможливість надати затребувані інформацію та документи, оскільки запит ДПІ оформлено з порушенням п. 73.3 ст. 73 ПК України, а саме не містить печатки податкового органу
У зв'язку з ненаданням ТОВ «Компанія» інформації, що визначена у запиті від 04.02.2019 р. № 7126, та її документального підтвердження, начальником ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві на підставі п.п. 75.1.2 п. 75.1 ст. 75, п.п. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 ПК України прийнято наказ від 19.02.2019 р. № 588 про проведення документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «Компанія» з питань дотримання вимог податкового законодавства при здійсненні фінансово-господарських відносин за листопад 2018 року з певними контрагентами.
ТОВ «Компанія» звернулося до адміністративного суду з позовом до ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві про визнання протиправним та скасування наказу від 19.02.2019 р № 588 про проведення документальної позапланової виїзної перевірки.
Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що контролюючим органом безпідставно було прийнято оскаржуваний наказ про проведення перевірки, оскільки ТОВ «Компанія» надала відповідь на письмовий запит відповідача, де було вказано про невідповідність такого запиту вимогам податкового законодавства України.
                
Підприємство надає послуги щодо організації святкових заходів, здійснює реалізацію громадянам та юридичним особам іграшок, святкових прикрас, предметів дизайну. Підприємство приймає оплату як готівкою, так і в безготівковій формі. Протягом місяця надходить до каси від 50 до 60 тис. гривен готівкою. Є обладнана відповідно до вимог законодавства каса. Чи має право вказане підприємство працювати з готівковими коштами, приймати в оплату за товари та послуги готівкові кошти? Чи потрібно встановлювати ліміт каси? Відповідь обґрунтуйте.

Учень 5 класу отримав від організаторів міської виставки юних художників - премію (200 грн.) за участь у цій виставці.
Хто з суб’єктів податкових правовідносин (учень, його батьки, учителі школи чи організатори виставки) буде утримувати та сплачувати податок з суми премії?

Громадянин Л. у травні 2019 року отримав заробітну плату 2850 грн. Він виховує трьох дітей (3, 5 та 8 років).
Поясніть порядок оподаткування доходів громадянина А. за травень 2019 р. Розрахуйте ПДФО, ЄСВ та військовий збір.


Учень 5 класу отримав від організаторів міської виставки юних художників - премію (200 грн.) за участь у цій виставці.
Хто з суб’єктів податкових правовідносин (учень, його батьки, учителі школи чи організатори виставки) буде утримувати та сплачувати податок з суми премії?
Відповідь обгрунтуйте.


Громадянин Л. у травні 2019 року отримав заробітну плату 2850 грн. Він виховує трьох дітей (3, 5 та 8 років).
Поясніть порядок оподаткування доходів громадянина А. за травень 2019 р. Розрахуйте ПДФО, ЄСВ та військовий збір.



Рішенням міськвиконкому від 15 червня 2017 року за підприємством «Акцент» закріплено земельну ділянку. Частину будівель, що знаходиться на такій ділянці, підприємством «Акцент» було відчужено у січні 2018 року. Але відділом земельних ресурсів відчуження не було проведено. У вересні 2018 року за результатами перевірки податкового органу було нараховано на підприємство «Акцент» штрафні санкції за несплату з січня 2018 року плати за землю.
Обґрунтуйте правомірність рішення податкового органу.



25 квітня 2014 року відділом оподаткування та контролю обєктів і операцій ДПІ у Комінтернівському районі ГУ Міндоходів в Одеській області при перевірці ТОВ «Південна будівельна компанія», код за ЄДРПОУ 32497323, юридична адреса: Одеська область, Комінтернівський район, с. Крижанівка, вул. Морська 45-А було виявлено нібито факт несвоєчасного подання керівником Сухоруковим В.М., платіжного доручення на перерахування коштів з ПДВ до бюджету у лютому 2014 року, що призвело до виникнення податкового боргу в сумі 250, 00 гривень. За порушення вимог п. 57.1 ст. 57 розділу II Податкового кодексу України ДПІ у Комінтернівському районі Одеської області у відношенні Сухорукова В.М. було складено протокол про адміністративне правопорушення, серії АА № 370642 від 25 квітня 2014 року.
Запитання:
Якою має бути правова позиція захисника Сухорукова В.М.?


Немає коментарів:

Дописати коментар