Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

неділю, 14 липня 2019 р.

Задачі з адміністративного права (1)

Задачі з адміністративного права 



 Судом при розгляді адміністративної справи встановлено, що 10.09.2017 р. у Кіровоградській області поліцейським Т. було складено протокол про адміністративне правопорушення щодо гр. Б., у якому зазначено, що у місті Кіровоград об 11.00 год. гр. Б., керуючи автомобілем без номерного знака, рухався по вул. Енгельса, де і здійснив зупинку транспортного засобу в зоні дії дорожнього знаку “Зупинка заборонена”, що спричинило створення аварійної обстановки, а саме змусило інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість та напрямок руху. Крім того, поліцейським з’ясовано, що гр. Б. аналогічний проступок було скоєно у січні 2017 р. Суд 22.09.2017 р., розглянувши матеріали справи, визнав гр. Б. винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 122 КУпАП, та виніс постанову про накладення на нього штрафу у розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із позбавленням права керування транспортним засобом на строк шість місяців. Своєї вини гр. Б. не визнав, пояснюючи це тим, що відбувся збій у роботі двигуна, що потягло вимкнення електрики, і він не зміг увімкнути аварійну сигналізацію. Враховуючи все це, він направив скаргу до суду.
Чи законне рішення суду?
Що таке крайня необхідність? Якою нормою закону передбачене звільнення від відповідальності за правопорушення, вчинене у стані крайньої необхідності. Чи є за умовами завдання підстави до її застосування?

До суду надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 203 КУпАП гр. М., яка зареєстрована за адресою: Молдова, м. Кишинів, пр. Стадіонний, 16. З адміністративного протоколу від 17.06.2017 р.: громадянка Молдови М. проживала в м. Одеса без документів на право проживання в Україні протягом 192 днів, чим порушила Порядок продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, тобто вчинила правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 203 КУпАП. У судовому засіданні встановлено, що гр. М. є інвалідом першої групи внаслідок хронічної душевної хвороби.
Чи впливає психічний стан, викликаний хронічною душевною хворобою, на осудність особи?
Що таке неосудність і які її правові наслідки?
Які дії суд має вчинити щодо матеріалів, що надійшли до суду стосовно особи, якщо виявиться, що вона неосудна?

Гр. О. зібрав передавальну приставку до радіоприймача і декілька разів виходив у ефір. Працівник Національної поліції склав протокол і направив його до суду. Суддя наклав на гр. О. штраф у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Через півроку гр. О. знову вийшов у ефір. За таких обставин суддя відповідно до ст. 146 КУпАП призначив покарання у виді штрафу в розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією радіоапаратури. Гр. О. не погодився з рішенням суду та подав апеляційну скаргу на постанову судді.
Обміркуйте законність рішення суду згідно з чинним законодавством.

Коропський районний суд Чернігівської області 26.07.2017 р., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали, які надійшли від Територіальної державної інспекції праці у Чернігівській області, про притягнення до адміністративної відповідальності гр. С., який працює директором ПСК “Коропський хлібзавод”, встановив, що 05.07 – 07.07.2017 р. під час проведення перевірки додержання законодавства про працю в ПСК “Коропський хлібзавод”, розташованому в смт. Короп Чернігівської області, було виявлено, що на підприємстві відсутній графік відпусток. Крім того, встановлено, що про час початку відпустки працівники не попереджуються письмово за 2 тижні до її початку, чим порушується ст. 10 Закону України “Про відпустки”.
У судовому засіданні гр. С. вину свою визнав повністю, щиросердно покаявся і просив суворо не карати, пояснивши, що найближчим часом порушення будуть усунуті. Заслухавши гр. С. та вивчивши матеріали справи, суд зробив висновок, що в діях гр. С. є склад правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 41 КУпАП,  та наклав штраф у розмірі сорока  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Чи законне рішення суду? Складіть проект постанови суду.


 Поясніть, у чому різниця між такими видами стягнення, як “оплатне вилучення предмета, який став знаряд-
дям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення” і “конфіскація предмета, який став знаряд-
дям вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення; грошей, одержаних унаслідок вчинення адміністративного правопорушення”.
Посилаючись на КУпАП, наведіть приклади, коли кожне із зазначених стягнень застосовується щодо предметів, які є знаряддям вчинення та безпосереднім об’єктом адміністра-
тивного правопорушення. Розтлумачте, у чому різницю між застосування конфіскації за КУпАП і КК України.

Гр. Д. 17.11.2017 р. у п’яному вигляді  зайшов на прохідну заводу, почав нецензурно лаятися, чіплявся до охоронця, замахувався на нього, намагався нанести удар кулаком,
звалив на підлогу радіоприймач. Суддя піддав його адміністративному арешту на 15 діб. Під час відбування арешту гр. Д. погано працював, сперечався з черговим, за що 01.12.2017 р. був підданий арешту ще на десять діб. Після цього 10.12.2017 р. він утік із місця роботи – прибирання вулиці, за що суддя продовжив йому арешт ще на п’ять діб. Адміністративно арештований звернувся зі скаргою до суду.
Чи правомірні заходи були застосовані до гр. Д.? Обґрун-
туйте свою відповідь згідно з чинним законодавством.

 Працівник підрозділу Національної поліції склав протокол про те, що гр. О. керував транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Крім того, від проходження огляду на стан алкогольного сп’яніння відмовився, за що був затриманий і доставлений у підрозділ поліції, де встановлено, що гр. О двічі протягом року піддавався адміністративному стягненню за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. З огляду на ці факти була призначена медична експертиза. Усі матеріали направлені до суду. На цей раз суддя призначив за ч. 3
ст. 130 КУпАП покарання у виді двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років.
Проаналізуйте дану ситуацію згідно з чинним законодавством та складіть проект постанови суду.

На гр. Ф. 10.08.2017 р. постановою судді Зарічного районного в місті Суми суду накладено адміністративне стягнення за ст. 483 МК України у виді конфіскації вилученого товару, що став предметом порушення митних правил. У протоколі зазначалося, що гр. Ф. на транспортному засобі, який належить гр. Ю., переміщував дизельне пальне вартістю 115 000 грн у каністрах. Під час проведення огляду 12.06.2016 р. о 8.00 год. на митному посту “Юнаківка” Сумської митниці автомобіля “Ланос”, за кермом якого був гр. Ф., з’ясувалося, що останній вивіз із Росії в Україну з приховуванням від митного контролю 1400 л дизельного палива у двох додаткових ємкостях, які виготовлені з метою незаконного переміщення товарів через митний кордон України. На постанову судді гр. Ф. подав апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду скасувати, провадження у справі закрити, вилучений автомобіль повернути його власнику гр. Ю. Вимоги мотивує тим, що умислу на незаконне переміщення дизельного пального через митний кордон України не мав і правопорушення, передбачене ст. 483 МК України, не вчиняв.
У яких випадках передбачена конфіскація транспорт-
ного засобу? Чи можлива конфіскація транспортного засобу, якщо він не є власністю правопорушника?
Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга? Складіть постанову апеляційного суду про вирішення апеляційної скарги.

До суду надійшло два протоколи стосовно гр. Д. про вчинення ним правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 1751 та ч. 3 ст. 178 КУпАП. За ч. 1 ст. 1751 КУпАП протокол було складено членом громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, а за ч. 3 ст. 178 КУпАП – працівником підрозділу Національної поліції. У протоколах відзначалося, що гр. Д., перебуваючи у нетверезому стані, у рваному одязі палив біля палацу дитячої та юнацької творчості, розташованому на центральній площі міста. Крім того, було з’ясовано, що гр. Д. двічі протягом року підлягав адміністративному стягненню за розпиття алкогольних напоїв у заборонених законом місцях.
Суддя, розглянувши матеріали справи, виніс постанову, в якій зазначалося, що гр. Д. не вперше притягується до адміністративної відповідальності, але має малолітню дитину, його дружина не працює, з урахуванням ст. 36 КУпАП зобов’язав
гр. Д. сплатити штраф у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Посилаючись на нормативні положення, визначте законність дій осіб, які склали протоколи про правопорушення. Чи відповідає закону постанова судді?


До Костянтинівського міськрайонного суду надійшов протокол про адміністративне правопорушення № 84 від 30 листопада 2016 р., складений командиром військової частини підполковником гр. Т. на гр. Ф., який знаходиться на дійсній військовій службі і скоїв правопорушення передбачене ч. 3
ст. 17220 КУпАП. Перевіривши матеріали справи, суд зробив висновок, що при оформленні матеріалів про адміністративне правопорушення не було дотримано вимог інструкції «З оформлення протоколів про військові адміністративні правопорушення» і даний протокол слід повернути командиру військової частини для належного оформлення, а справу закрити.
Зробіть юридичний аналіз справи. Назвіть особливості оформлення матеріалів про військові адміністративні правопорушення. Вкажіть строки притягнення до адміністративної відповідальності за військові адміністративні правопорушення.

 Складіть протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями:
1) ч.1. ст. 41 КУпАП
2) ч.1. ст.181 КУпАП
3) 172-6  КУпАП
4) 204-1 КУпАП
Фабули справ придумайте самі.


 На базарній площі 6 березня 2017 р. о 17.45 було затримано гр. Д., який продавав осетровий балик промислового виробництва за ціною 45 грн за 1 кг. Поліцейський склав протокол про адміністративне правопорушення і кваліфікував дії гр. Д. згідно зі ст. 159 КУпАП. Матеріали разом із рапортом на ім’я начальника РВВС Національної поліції Н-ського району поліцейський передав до чергової частини РВВС. Із пояснення гр. Д. стало відомо, що він не працює з січня 2016 р., 5 березня він придбав у магазині осетровий балик, але вдома він не знадобився і тоді гр. Д. вирішив його продати на базарній площі за вищезазначеною ціною. До матеріалів  справи додається довідка про те, що товар не вилучався. Є два свідки гр. Ф та Н.       

 Поліцейський підрозділу Національної поліції направив до районного в місті суду матеріали про вчинення гр. В. дрібного хуліганства, в яких були наступні документи: 1) протокол про вчинення гр. В. дрібного хуліганства; 2) пояснення гр. В., який стверджував, що був тверезий і ніяких хуліганських дій не вчиняв, а гр. Г. бажають помститися йому за розірвання шлюбу з їх дочкою; 3) пояснення батьків (гр. Г.) колишньої дружини Н., із яких стало відомо, що гр. В. приходив пізно вночі додому, вмикав на повну потужність магнітофон, на зауваження не реагував, коли гр. Г. викликали поліцейських, то він ліг спати, а після того, як вони пішли з будинку, гр. В. почав нецензурну лайку щодо гр. Г., погрожував їм розправою, останні були вимушені повторно викликати поліцейських, які доставили його до підрозділу Національної поліції.
Що в цьому завданні є приводом і підставою для порушення справи та доказами? Чи достатньо свідчень гр. Г. для винесення суддею постанови? Якщо ні, то які дії по збору доказів, що підтвердили б або спростували б версію гр. В., повинен вчинити суддя?

 Постановою судді районного в м. Запоріжжя суду від 14.09.2017 р. гр. Л. притягнутий до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачене ст. 185 КУпАП, і підданий адміністративному стягненню у виді адміністративного арешту строком на 15 діб. Правопорушення полягало в тому, що гр. Л., перебуваючи в громадському місці в п’яному вигляді, нецензурно лаявся та виявив злісну непокору поліцейському при виконанні ним службових обов’язків. Дружина гр. Л. 24.09.2017 р. подала апеляційну скаргу на постанову судді, у якій порушила питання про її скасування. При цьому вона посилалася на те, що нецензурна лайка її чоловіка була спровокована іншим громадянином, який зухвало поводився з вагітною жінкою.
Чи може дружина оскаржити постанову про притягнення до адміністративної відповідальності її чоловіка? Хто може оскаржити постанову про притягнення до адміністративної відповідальності? Чи є  такі обставини, за умовами завдання, що пом’якшують адміністративну відповідальність?

Ознайомтесь із постановою по справі про адміністративне правопорушення та внесіть відповідні виправлення та доповнення, а також виокремить та охарактеризуйте етапи судового провадження:

 Поліцейський Ф. підрозділу РВВС м. Харків о 12.00 14 квітня 2017 р. зупинив водія автомобіля гр. К. за порушення правил дорожнього руху. При уточненні обставин справи було встановлено, що гр. К. був у стані сп’яніння, крім того, минув час тимчасової реєстрації його автомобіля, ввезеного з-за кордону в Україну. Поліцейським Ф. о 15.30 14 квітня 2017 р. склав протокол про адміністративне правопорушення, кваліфікуючи дії водія за ст. 130 КУпАП, а автомобіль відправив на штрафмайданчик. Суддя Київського районного суду в місті Харків 15 квітня 2017 р. розглянув справу про притягнення гр. К. до адміністративної відповідальності та наклав адміністративне стягнення у виді позбавлення спеціального права – керування автомобілем на строк до 2-х років. Наступного дня гр. К. звернувся зі скаргою до апеляційного суду, в якій просив визнати незаконними дії поліцейського Ф. і притягнути його до дисциплінарної відповідальності. Крім того, гр. К. просив повернути йому поставлений на штраф майданчик автомобіль, мотивуючи тим, що він не може бути притягнений до адміністративної відповідальності, бо 14 квітня 2017 р. їхав з похорон і був у стані тимчасового душевного розладу.
Розгляньте дану справу згідно з чинним законодавством. Складіть проект скарги.

Лікарем-гігієністом Н-ського району міста М. 01.03.2017 р. за порушення санітарних норм було складено протокол стосовно керівника ТОВ “Промінь” Ф., а 15.05.2017 р. ним винесено постанову про накладення на Ф. адміністративного стягнення.
Керівник ТОВ “Промінь” Ф. подав скаргу до міського суду, зазначивши, що дії лікаря-гігієніста незаконні, оскільки він не мав права складати протокол про адміністративне правопорушення та порушив строки накладення адміністративного стягнення.
Зробіть юридичний аналіз ситуації. Підготуйте проект скарги керівника ТОВ “Промінь” Ф.

Гр. Ф. 19.04.2017 р. о 14-00 викрав мобільний телефон “NOKIA” у корпусі чорного кольору, який належить гр. П. Із протоколу, складеного працівником поліції 26.04.2017 р., вбачається, що вартість телефону становить 200 гр., а отже, дії Ф. кваліфіковано за ст. 51 КУпАП.
Суддя у присутності гр. Ф. та адвоката правозахисної організації “Разом” розглянув справу про адміністративне правопорушення, у постанові від 28.07.2017 р. зазначив, що Ф. дійсно вчинив адміністративне правопорушення, передбачене
ст. 51 КУпАП, ніде не працює та не має постійного заробітку. З цих міркувань на Ф. було накладено штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Проаналізуйте дану ситуацію згідно з чинним законодавством. Як має діяти адвокат, залучений правозахисною організацією “Разом” для представництва інтересів гр. Ф. у суді? Складіть проект відповідного документа.

до суду 02.04.2017 р. надійшли протоколи щодо гр. В., 2001 р. народження, з яких видно, що гр. В. 21.01.2017 р., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, не маючи права керування транспортним засобом, на мопеді “Кануні” здійснив наїзд на гр. Д., який їхав на велосипеді, спричинивши йому незначні тілесні ушкодження. Поліцейським такі дії були кваліфіковані за ст. 124, ч. 2 ст. 126, ч. 1 ст. 130 КУпАП.
Визначте, чи правильно кваліфіковані дії гр. В.? Яке стягнення може бути накладено на гр. В.? Охарактеризуйте порядок накладення стягнення за вчинення вищезазначених адміністративних правопорушень.

На присадибній ділянці гр. К. 12.10.17 р. дільничний інспектор виявив насадження снотворного маку в кількості 78 рослин, про що було складено протокол про адміністративне правопорушення, в якому гр. К. пояснив, що мак вирощував для домашніх потреб, зокрема, випікання хлібобулочних виробів. Дії гр. К. кваліфіковано за ст. 1062 КУпАП. Суддя 15.10.2017 р., розглянувши матеріали, погодився з кваліфікацією вищезазначеного діяння і виніс постанову про притягнення гр. К. до адміністративної відповідальності, наклавши штраф у розмірі п’ятдесяти неопадотковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.
Складіть проект постанови судді.

 
Гр. А. вигулював свого собаку на території дитячого садочка. Собака напав на перехожого і розірвав на ньому одяг. Поліцейський склав стосовно гр. А. протокол про вчинення правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст. 154 КУпАП. За рішенням суду гр. А. притягнуто до відповідальності за ч. 2 ст. 154 КУпАП і до нього було застосовано стягнення у виді штрафу у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією собаки.
Визначте законність рішення суду. 

 У м. Світловодськ 14.06.2017 р. о 12.00 годині по вул. Єгорова гр. З. біля автовокзалу здійснювала торгівлю продуктами харчування в невстановленому місці, про що складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 160 КУпАП, та направлено до суду. Під час розгляду справи гр. З. щиро розкаялася. При накладенні адміністративного стягнення суддя врахував характер вчиненого правопорушення, обставини, що пом’якшують відповідальність (за які можливо визнати те, що гр. З. раніше до адміністративної відповідальності не притягувалася, вину у вчиненому правопорушенні визнала). На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 23, 33–35, 36, ч. 1 ст. 160, 251, 252, 283, 284 КУпАП, суддя зробив висновок, що гр. З. винна у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 160  КУпАП, а тому на неї наклав адміністративне стягнення у виді штрафу у сумі 17 (сімнадцять) грн, без конфіскації виявлених предметів торгівлі.
Зробіть юридичний аналіз ситуації і дайте обґрунтовану відповідь щодо законності рішення суду. 

 Суддя Київського районного суду м. Херсон 23.12.2017 р., розглянувши матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності касира гр. П., який працював в ТОВ “Фінансова компанія «Абсолют фінанс»” (далі – ТОВ), за ст. 162 КУпАП. Встановлено, що гр. П. 21.10.2017 р. здійснював валютно-обмінні операції з порушенням розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28.08.2004 р. № 41, а саме проведення діяльності відокремленого підрозділу фінансової установи без внесення до Державного реєстру фінансових послуг, операція відбувалася за адресою: м. Херсон, вул. Миру, 17.
У судовому засіданні гр. П. свою вину не визнав та пояснив, що відповідно до Положення про Херсонське відділення № 4 ТОВ, затвердженого загальними зборами учасників ТОВ, протокол № 19/0414 від 19.04.2014 р., відділення не має статусу юридичної особи, а є структурною одиницею відокремленого підрозділу Київського регіонального управління ТОВ, безпосередньо підпорядковується вказаному підрозділу і провадить свою діяльність від імені ТОВ та в межах наданих повноважень, що підтвердив копіями відповідних документів.
На підставі цих копій документів встановлено, що НБУ видав ТОВ Генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій від 28.08.2014 р. № 120. Відповідно до наказу Генерального директора ТОВ № 30/0414-35 від 30.04.2015 р. створено структурну одиницю – Херсонське відділення № 4, місце знаходження: м. Херсон, вул. Миру, 17, підпорядковане Київському відділенню № 1 ТОВ, а з 05.05.2015 р. розпочато проведення валютних операцій відділенням з поданням інформації до Національного банку України, тобто відділення не є юридичною особою, а виступає структурною одиницею відокремленого підрозділу Київського регіонального управління ТОВ, безпосередньо підпорядковується вказаному відокремленому підрозділу і здійснює свою діяльність від імені ТОВ.
Проаналізуйте дану ситуацію та наддайте обґрунтовану відповідь згідно з чинним законодавством.


Гр. П. 26 травня 2017 р. рано вранці, прямуючи з Республіки Болгарія в Україну автомобілем марки «Мазда 626» через смугу спрощеного контролю, не задекларував переміщуваний через митний пост «Рава-Руська», тобто не заявив за встановленою формою точних відомостей про товари, а саме: 170 кг печінки волової, загальною вартістю 14 790 грн, яка обмежена до переміщення через митний кордон України. Факт вчинення правопорушення стверджується: протоколом про адміністративне правопорушення, актом огляду транспортного засобу, описом предметів, вилучених у гр. П., актом санітарно-епідеміологічного обстеження партії вилученої продукції, згідно з яким продукція не придатна до споживання; службовою запискою інспектора.
Зробіть юридичний аналіз ситуації. Вкажіть особливості адміністративних правопорушень у галузі стандартизації, сертифікації, метрології та якості продукції.


 На адресу Причономорського районного суду одночасно надійшли два адміністративні матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності гр. Ю. за вчинення останнім адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією та передбачених ч. 1 ст. 1727 КУпАП. Із матеріалів справи, а саме з протоколу №1 від 18 березня 2016 р. про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, вбачається, що гр. Ю., який є посадовою особою органу місцевого самоврядування, не повідомив про наявний реальний конфлікт інтересів сесію Підволочивської районної ради під час винесення та підписання розпоряджень «Про виплату премій працівникам виконавчого апарату районної ради». Крім того, 18 березня 2016 р. заступником керівника місцевої Кременецької прокуратури складено протокол № 2 про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, передбаченого ч. 1 ст. 1727 КУпАП, згідно з яким гр. Ю. прийняв рішення в умовах реального конфлікту інтересів та виніс і підписав розпорядження «Про виплату премій працівникам виконавчого апарату районної ради». Суд, розглянувши справу, виніс рішення про притягнення гр. Ю до адміністративної відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.
Обґрунтуйте рішення суду у справі. Визначте особливості притягнення до адміністративної відповідальності за  адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, посадових осіб органів місцевого самоврядування. Визначте можливості запобігання адміністративним правопорушення, пов’язаним із корупцією.

  Відповідно до протоколу № 45 від 19 листопада 2016 р. про адміністративне правопорушення полковник гр. А., будучи начальником кафедри ракетно-артилерійного озброєння факультету ракетних військ та артилерії, знаючи про те, що доцент цієї ж кафедри був у відрядженні з 5 по 10 жовтня 2016 р., перебував у відрядженні, протабелював останнього, що призвело до нарахування заробітної плати. Такі дії кваліфікували за
ст. 17215 КУпАП. У судовому засіданні гр. А своєї вини не визнав. А представник прокуратури просив звільнити порушника від адміністративної відповідальності за малозначністю діяння.  Однак суд визнач винним гр. А у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 17215 КУпАП.
Зробіть юридичний аналіз справи.

Прочитайте ст. 15 і ст. 17210 – 17220 КУпАП та надайте відповіді на запитання.
Якими є фактичні, юридичні й документальні підстави адміністративної відповідальності військовослужбовців?
Які види стягнень можуть бути застосовані до зазначених суб’єктів.
У чому особливості застосування арешту з утриманням на гауптвахті.


На весіллі подружжя (обидва працівники прокуратури) отримали від гостей 20 подарунків загальною вартість 7 млн. грн. Серед дарувальників: батьки – 2 подарунки (квартира і автомобіль), 4 – від близьких осіб (подарунки вартістю від 5000 грн. до 10000 грн.), решта – подарунки від осіб, які не є близькими особами, вартість кожного з яких від 5000 грн. до 20000 грн., серед дарувальників були 2 особи, які перебували у підпорядкуванні у одного з подружжя, міський голова і начальник відділу поліції (територіально одна юрисдикція).
Чи порушено прокурорами обмеження щодо одержання подарунку? Чи вплине на ситуацію, якщо лише на одного з подружжя поширювалися би обмеження щодо одержання подарунка? Чи підлягають подарунки декларуванню?Чи підлягають подарунки оподаткуванню?


 Гр. К., який мешкав у багатоквартирному будинку, систематично гучно вмикав у пізній час (після 23-00 години) магнітофон, що заважало відпочинку мешканців, у тому числі новонародженим і малолітнім дітям, які проживають у тому ж підїзді, чим заподіював шкоду їх здоровю. Мешканці звернулися із заявою до поліції. Під час складання протоколу 01.11.2017 р. поліцейським було з’ясовано, що гр. К. у червні 2017 р. уже притягувався до адміністративної відповідальності за порушення дотримання  тиші за ч. 1 ст. 182 КУпАП. Протокол направлено до Київського районного суду м. Харків. При  розгляді справи гр. К. свою вину не визнав, пояснюючи тим, що квартира – його власність, де він проводить час на свій розсуд. При накладенні стягнення суддя врахував характер правопорушення та обставини, що обтяжують відповідальність, і зробив висновок, що гр. К. винний у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 182, і наклав штраф на гр. К. у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури.
Зробіть юридичний аналіз ситуації і підготуйте проект рішення суду.


 Суддя Грабовського районного суду Н-ї області 02.03.2017 р., розглянувши адміністративні матеріали, що надійшли з Грабовського відділення поліції, про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 184 КУпАП гр. С., 1980 р. народження, уродженки смт. Грабове, яка мешкає по вул. Садова, 15, громадянки України, не працює. Під час розгляду справи судом встановлено, що гр. С. ухиляється від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов навчання та виховання свого неповнолітнього сина, який розпивав спиртні напої у громадському місці (парк відпочинку). Даний факт підтверджується матеріалами справи та поясненнями гр. С. у судовому засіданні. На підставі наведеного суд зробив висновок, що своїми діями гр. С. скоїла адміністративне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 184
КУпАП. Враховуючи характер вчиненого правопорушення, особу порушника, обставини, що пом’якшують та обтяжують відповідальність, суд визнав гр. С. винною у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 184 КУпАП, та наклав на неї стягнення у виді штрафу у розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Вирішіть завдання відповідно до чинного законодавства та складіть проект протоколу про адміністративне правопорушення.
                  
 Працівниками районного управління поліції м. Київ 03.07.2017 р. складено протокол про правопорушення, передбачено ч. 1 ст. 185 КУпАП. З протоколу відомо, що 02.07.2017 р. близько 21 год. 55 хв у м. Київ по пр. Московському,16а гр. Х. вчинив злісну непокору законній вимозі працівника поліції при виконанні ним службових обов’язків, а саме: пошкодив службовий автомобіль, нецензурно висловлювався в бік поліцейського, шарпав поліцейського за формений одяг та ліз у бійку. Суддя, розглянувши справу гр. Х., зробив висновок про його винуватість та, врахувавши матеріальне становище гр. Х. (не працює, на утриманні дружина і малолітня дитина), наклав на нього стягнення у виді штрафу у розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Проаналізуйте дану ситуацію та обґрунтуйте висновок щодо законності дій працівника поліції та постанови судді.

Гр. К., знаходячись у ліцеї, висловлювався на адресу чергової нецензурною лайкою, на зауваження не реагував, про що 04.03.2017 р. складено протокол за ст. 173 КУпАП. В судове засідання порушник з’явився, вину визнав. Під час розгляду матеріалів справи 05.03.2017 р. суддя міського суду м. Миколаїв врахував характер вчиненого правопорушення, особу правопорушника, його ставлення до скоєного і обставини справи, і визнав за необхідне притягнути гр. К. до адміністративної відповідальності та накласти на нього штраф у розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Проаналізуйте завдання та висловте свої міркування щодо відповідності постанови суду вимогам законодавства.


Колишній головний спеціаліст виконавчого комітету міської ради О. звернулася до окружного адміністративного суду з позовною заявою про стягнення з виконкому заробітної плати у розмірі 2 140 гривень за останні три місяці перед її звільненням, протягом яких вона зарплату не отримувала. Суд відмовив у відкритті провадження у зв’язку з тим, що таку заяву не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, оскільки О. вже не перебуває на публічній службі, а заявлені нею вимоги є вимогами, що випливають з трудових правовідносин.
Зробіть юридичний аналіз ситуації та підготуйте правову позицію.



1 квітня 2006 р. П. звернулася до виконавчого комітету сільської ради зі скаргою з приводу користування земельною ділянкою, на якій розташований її будинок. Вона вважала, що сусід В. самовільно захопив частину її ділянки, а саме: він встановив межу між її земельною ділянкою і ділянкою його будинку на відстані 0,55 м. від її будівлі (хоча раніше вона дорівнювала 1 м.), в результаті чого  загальна площа її земельної ділянки зменшилась на 14,7 кв. м. Рішенням виконавчого комітету сільської ради від 5 квітня 2006 р. П. були встановлені саме ті межі ділянки, які на думку П. самовільно встановив її сусід.
П. звернулась до районного суду з позовом про скасування зазначеного рішення. Районний суд відмовив П. у відкритті провадження в адміністративній справі, посилаючись на те, що справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.
 Зробіть юридичний аналіз ситуації та підготуйте правову позицію.

 Т. звернувся до окружного адміністративного суду з позовом про визнання незаконним рішення міської ради про відмову у звільненні його від сплати податку на землю. Окружний адміністративний суд своєю ухвалою відмовив у відкритті провадження в адміністративній справі, посилаючись на те, що справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, оскільки міська рада не є юридичною особою (юридичною особою є виконком цієї ради), а отже, відповідно до ч. 1 і 3 ст. 48 КАСУ вона не має адміністративної процесуальної правосуб’єктності.
Зробіть юридичний аналіз ситуації та підготуйте правову позицію.


 Пенсіонер Т. звернувся до районного суду з позовом про зобов’язання виконавчого комітету сільської ради розглянути його заяву про виділення йому одноразової грошової допомоги для закупівлі дров на зиму і дати на неї відповідь. Виконком сільради просив у задоволенні позову відмовити і зазначив, що така заява Т. до нього не надходила. Суд запропонував виконавчому комітету подати журнал реєстрації звернень громадян, але той пропозицію суду проігнорував. Суд, пославшись на ч. 6 ст. 71 КАСУ, розглянув справу на підставі наявних матеріалів і відмовив у задоволенні позову, оскільки позивач не довів факту подання заяви.
Зробіть юридичний аналіз ситуації та підготуйте правову позицію.

  
 І. звернулася до адміністративного суду з позовною заявою, у якій оскаржила рішення начальника паспортного відділення про відмову зареєструвати її у будинку, який належить їй на праві власності на основі свідоцтва про право на спадщину. Підставою для відмови стало те, що цей будинок знаходиться у зоні забудови і підлягає знесенню через три місяці на підставі рішення виконавчого комітету міської ради.
У позовній заяві І. попросила суд допитати як свідків трьох її сусідів, які можуть підтвердити факт її проживання у зазначеному будинку. Представник відповідача у судовому засіданні заявив клопотання про виклик як свідка представника виконавчого комітету міської ради для підтвердження того факту, що будинок підлягає знесенню. Суд у задоволенні обох клопотань відмовив, але ухвалив притягнути виконком міської ради як співвідповідача. У зв’язку з цим у судовому засіданні було оголошено перерву. На наступному засіданні суд повідомив сторони, що виконком міської ради надіслав листа, у якому просив розглядати справу без його участі, оскільки юрисконсульт виконкому захворіла і не відомо, коли зможе вийти на роботу. Тому суд своєю ухвалою зупинив провадження у справі до одужання юрисконсульта виконкому.
Зробіть юридичний аналіз ситуації та підготуйте правову позицію.


 За рішенням міськрайонного суду з виконавчого комітету міської ради було стягнуто на користь О. кошти у розмірі 2300 грн. на відшкодування шкоди його автомобілю, який зіткнувся зі службовим автомобілем міськвиконкому внаслідок порушення водієм останнього правил дорожнього руху. Для примусового виконання рішення було видано виконавчий лист, на підставі якого державним виконавцем було відкрито виконавче провадження. Через місяць державний виконавець закрив виконавче провадження у зв’язку з відсутністю у бюджеті міськвиконкому статті видатків на відшкодування шкоди. Вважаючи таке рішення державної виконавчої служби незаконним, О. звернувся з позовом до адміністративного суду з вимогою скасувати це рішення.
Зробіть юридичний аналіз ситуації та підготуйте правову позицію.



 10 лютого 2006 року міськвиконком оголосив конкурс на заміщення посади юрисконсульта. Із заявами про участь у конкурсі звернулися громадяни України А. і В. 20 березня 2006 року міський голова видав наказ про призначення на посаду юрисконсульта В.
А., вважаючи, що його право на заміщення цієї посади було порушене, звернувся з адміністративним позовом до міськрайонного суду. На підтвердження своєї позиції він послався на такі обставини: відсутність у громадянина В. вищої юридичної освіти, навчання на другому курсі юридичного факультету (заочно), не складення ним при призначенні на посаду присяги державного службовця.


Немає коментарів:

Дописати коментар