Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

неділю, 14 липня 2019 р.

Задачі з адміністративного права (3)

Задачі з адміністративного права 


Громадянин П. (25 років) та неповнолітня А. (17 років) скористались стоп-краном для зупинки електропотяга, як вони пояснили працівникам залізниці та міліції, вони «трохи випили, проспали свою зупинку і запізнювались». Кваліфікуйте дії П. та А. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?

Громадянин Лівії А., неповнолітні громадяни України Б. (17 років) та В. (15 років), перебуваючи в стані наркотичного сп’яніння в вагоні електропотягу, курили, розпивали спиртні напої, кидали пляшки та інше сміття у вікно. На зауваження пасажирів відповідали образами та нецензурною лайкою. Кваліфікуйте дії А., Б. та В. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Неповнолітні Н. (16 р.) та М. (15 р.) були затримані працівниками залізниці у вантажному вагоні, де вони  «подорожували на море». Як пояснили підлітки, пломби на дверях вагону вони зірвали, щоб потрапити всередину, нічого красти вони не збиралися. Кваліфікуйте дії Н. та М. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Громадянин П. випасав худобу біля залізничних колій і був затриманий працівниками залізниці, коли намагався перегнати її через колії. Кваліфікуйте дії П. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Громадяни України А. (18 років), Б. (17 р.) та громадянин Росії В. (18 р.) розпивали спиртні напої поблизу залізничних колій, кидали пляшки та каміння в ліхтарі світлофора (щоб з’ясувати, хто більш тверезий) і один з них розбили, поки були затримані працівниками залізниці. Кваліфікуйте дії А., Б. та В. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Неповнолітні Г. (16 р.) та К. (15 р.) «гралися в Дикий Захід» біля залізничної станції: з початку стріляли з пневматичної зброї по вікнах локомотиву, кидали порожні пляшки. Потім, зірвавши пломби, проникли у вантажний вагон, де і були затримані нарядом міліції. Кваліфікуйте дії Г. та К. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Неповнолітні А. (17 р.) та Б. (15 р.) «розважалися», підкладаючи монети та різне сміття на залізничну колію, коли були затримані працівниками залізниці. Кваліфікуйте дії А. та Б. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


 Під час огляду в аеропорту "Київ" у пасажира Грінчука було виявлено саморобний викидний ніж та газовий балончик, а у пасажирки Біленко - дві пляшки дихлофосу і пляшку самогону.
Кваліфікуйте дії Грінчука і Біленко та назвіть наслідки цих дій.


Громадянин Жарков з метою скорочення відстані до своєї земельної ділянки, що знаходиться поблизу районного аеропорту, неодноразово проїздив своїм автомобілем через аеродром без належного дозволу.
Чи тягнуть за собою адміністративну відповідальність такі дії Жаркова ?


Пасажир Інкін, перебуваючи в якості пасажира на повітряному судні, що знаходилось в польоті, не виконав розпорядження командира судна щодо закріплення ременями безпеки, бігав по салону, користувався мобільним телефоном.
Кваліфікуйте дії Інкіна та визначте міру його відповідальності.


В авіапасажира Павлюка під час проходження контролю на безпеку ручної поклажі, серед інших речей було виявлено два літра спирту та газовий балончик індивідуального захисту.
Чи є в такому разі підстави для притягнення Павлюка до адміністративної відповідальності?


Гр. Бовкун, що придбав авіаквиток на рейс до м. Одеси, відмовився проходити особистий контроль та контроль на безпеку ручної поклажі.
Назвіть правові наслідки такої відмови?
Задача 13
Перебуваючи на повітряному судні, що знаходилось в польоті, пасажири Олександров і Сидорчук розпивали спиртні напої, палили, чіплялися до стюардеси, на зауваження командира екіпажу не реагували.
Кваліфікуйте дії названих пасажирів та визначте міру їх відповідальності.


Пасажир П. намагався пронести на борт літака набої для мисливської зброї та піротехніку для феєрверку, але був затриманий при огляді речей. Кваліфікуйте дії П. згідно чинного законодавства. Які органи чи посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Командир повітряного судна К., незважаючи на те, що другий пілот П. перебував у стані алкогольного сп’яніння, передав йому керування літаком. К. було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 129, а П. – за ч. 1 ст. 130 КУпАП. Чи правильно кваліфіковано дії К. і П.? Відповідь обґрунтуйте на підставі чинного законодавства. Які органи чи посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Пасажир П. під час польоту користувався мобільним зв’язком. На прохання стюардеси вимкнути телефон, П. відповів, що в нього важлива ділова розмова, а коли та почала наполягати, П. вилаяв її в нецензурній формі. Кваліфікуйте дії П. згідно чинного законодавства. Які органи чи посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Громадянин Г., відмічаючи свій день народження поблизу від аеродрому, влаштував феєрверк. Кваліфікуйте дії Г. згідно чинного законодавства. Які органи чи посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Громадянин Г. порушив встановлені на повітряному транспорті правила пожежної безпеки. Кваліфікуйте дії Г. згідно чинного законодавства. Які органи чи посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Неповнолітні Н. (16 років) та М. (15 років), знаходячись в аеропорту, „з цікавості” проникли в службове приміщення та, намагаючись відкрити контейнер з вантажем, зірвали на ньому пломби і пошкодили запірні пристрої. Для відкриття контейнеру вони скористались вогнегасником, який при цьому також був зіпсований. Кваліфікуйте дії Н. та М. згідно чинного законодавства. Які органи чи посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Д. та Б., знаходячись в стані наркотичного сп’яніння, вирішили влаштувати перегони на своїх автомобілях. В пошуках підходящого місця, вони зламали огорожу аеродрому та проникли на його територію. Рухаючись на великій швидкості, Д. не справився з керуванням і врізався в стовп, пошкодивши розміщений на ньому маркірувальний пристрій. Кваліфікуйте дії Д. та Б. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Командир повітряного судна К. грубо порушив правила польотів при посадці, чим поставив під загрозу безпеку в аеропорту і створив реальну загрозу авіакатастрофи. Однак, через своєчасні дії диспетчера катастрофи вдалося уникнути, збитків завдано не було. За свідченнями інших членів екіпажу К. розповідав, що перед вильотом трохи випив. К. в своєму поясненні визнав цей факт, але заявив, що причиною небезпечної ситуації в аеропорту став не алкоголь, а несправність одного з двигунів літака. Розслідування підтвердило цей факт, встановивши, що причиною виходу з ладу двигуна було недбале технічне обслуговування.
К. було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП, а також до кримінальної відповідальності за ст. 281 і за п. 13 ч. 1 ст. 67 ККУ, а начальника аеропорту Н. (до якого приписане повітряне судно, яким керував К.), а також бортмеханіка Б. - за ст. 287 ККУ.
Чи правильно кваліфіковано дії К., Н., та Б.? Чи підлягають вони адміністративній або кримінальній відповідальності, якщо так, то за якими статтями? Відповідь обґрунтуйте на підставі чинного законодавства.


Громадянин А. «в пошуках затонулих скарбів» пірнав з аквалангом в порту м. Одеси. Як виявилось, дозволу на проведення водолазних робіт у нього не було. Кваліфікуйте дії А. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Матрос М. влаштував собі перекур у трюмі між контейнерами з маркуванням «Вогненебезпечно! Легкозаймиста речовина». Кваліфікуйте дії М. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Громадянин Л. був затриманий позаштатним інспектором Головної державної інспекції України з безпеки судноплавства за стоянку на рейді. Як виявилось під час перевірки, його катер був самовільно переобладнаний та не пройшов технічного огляду, не був обладнаний засобами пожежогасіння, до того ж на борту знаходилось пасажирів понад норму пасажиромісткості даного судна. Всі особи на борту були в стані алкогольного сп’яніння. Кваліфікуйте дії Л. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Пасажир П. під час плавання на річковому трамваї курив в невстановленому місці, кидав за борт недопалки, пляшки, обгортки та інше сміття. Кваліфікуйте дії П. згідно чинного законодавства. Які органи та посадові особи уповноважені розглядати дану справу?


Ст. Інспектор дорожньої міліції Подільського РУ ГУ МВС у м. Києві капітан міліції Супрун, здійснюючи контроль за безпекою дорожнього руху по вул. Сковороди, зупинив для перевірки документів автомобіль “ВМW” (щодо подібного автомобіля була оперативна інформація про угон). Автомобілем керував гр-н Фетісов В.П., 1959 року народження, житель м. Бровари, військовослужбовець Збройних Сил України.
Фетісов повівся з працівником дорожньої міліції некоректно, перешкоджав належному огляду свого автомобіля, відмовлявся відкрити капот для перевірки номерів відповідних агрегатів. Коли ж громадський помічник інспектора міліції Панченко все ж спробував відкрити капот автомобіля, Фетісов його відштовхнув, пошкодивши при цьому рацію Панченка.
 Фетісов пояснив, що він приїхав  у Київ по терміновій справі і йому ніколи гаяти час на всілякі перевірки, тим паче, що він офіцер і учасник афганських подій.
Кваліфікуйте дії інспектора та Фетісова.


За повторне протягом року керування автомобілем, не зареєстрованим у встановленому порядку, суддя піддав штрафу у розмірі 50  грн.  17-річного учня ПТУ Рудика.
Оцініть правомірність такої постанови судді.

Інспектор дорожньої міліції склав щодо водія Грабова протокол про перевищення швидкості та порушення правил проїзду перехрестя. Грабов оскаржив це рішення, мотивуючи тим, що йому терміново потрібно було доставити в лікарню дружину, яка перебувала у важкому стані.
Яке рішення може бути прийняте по скарзі?


Гр-н Смілик був затриманий за керування автомобілем в стані сп’яніння. Півроку тому він ухилився від проходження в установленому порядку огляду на стан сп’яніння, але не був підданий адміністративному стягненню через те, що терміново виїхав з району і був відсутній більше двох місяців. Зробіть юридичний аналіз вказаної ситуації. Як слід кваліфікувати протиправні дії Смілика? Ким та які адміністративні стягнення до нього можуть бути застосовані?


Водій легкового автомобіля Крутов спробував виконати обгін з порушенням правил дорожнього руху (включив сигнал обгону, додав швидкості), але побачивши працівника  дорожньої міліції, припинив намір виконати заборонений маневр. Не дивлячись на це, інспектор склав щодо Крутова протокол про порушення ст.122 КпАП України.
Здійсніть юридичний аналіз ситуації.


Гр. Гаврилюк був затриманий за керування транспортним засобом у стані сп'яніння. Під час перевірки з'ясувалося, що півроку тому до нього вже застосовувались заходи громадського впливу за таке ж порушення.
Як слід кваліфікувати дії Гаврилюка?


Гр.-н Лушков, керуючи власним автомобілем, не відреагував на вимогу працівників міліції зупинитись і продовжив рух по забороненій для проїзду дільниці, аж поки не був зупинений за допомогою технічних засобів. У Лушкова були наявними цілком очевидні ознаки сп'яніння, проте на вимогу працівників міліції вийти з автомобіля і пред'явити відповідні документи він відповів відмовою у грубій формі, закрившись в автомобілі зсередини.
Надалі щодо Лушкова були складені протоколи за ст.ст. 122-2, 130 (ч.1) та 185 КУпАП. Після розгляду цих протоколів  начальником відділення дорожньої міліції, Лушков був підданий штрафу у розмірі 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а суддею підданий адміністративному арешту строком на 5 діб та позбавлений права керування транспортними засобами строком на 3 роки.
Лушков оскаржив ці постанови, мотивуючи тим, що він як депутат районної ради адміністративній відповідальності не підлягає взагалі.
Здійсніть юридичний аналіз названої ситуації.


Інспектор дорожньої міліції виявив факт керування автомобілем з боку гр. Козиря в стані сп'яніння. Власник автомобіля гр. Мілошевич, який також був у стані сп'яніння, знаходився в автомобілі поряд як пасажир. Він не заперечував того, що свідомо передав кермо гр. Козирю. Надалі Козир ухилився від проходження огляду на стан сп'яніння.
Щодо гр. Мілошевича було складено протокол за ст.130 (ч.1) КупАП - передача керування автомобілем особі, яка перебуває в стані сп'яніння.
Оцініть правомірність дій інспектора дорожньої міліції. Кваліфікуйте дії громадян Козиря і Мілошевича та вкажіть, як слід вирішувати питання про їх відповідальність.


Гр-н Хрущ відмовився виконати вимогу працівника міліції - терміново відвезти своїм власним автомобілем у районну лікарню травмованого після ДТП громадянина, пославшись при цьому на те, що він знаходиться при виконанні службових обов'язків - чергує на довіреному йому об’єкті.
Працівник міліції склав щодо Хруща протокол за ст.185 КУпАП України – за злісну непокору законній вимозі працівника міліції.
Здійсніть юридичний аналіз ситуації.


Працюючи у приватній фірмі "Оріон" водієм, гр-н Цвіркун вчинив ДТП, в результаті якого автомобіль фірми був пошкоджений. Директор фірми вилучив у Цвіркуна паспорт і сказав, що не поверне паспорт і не розрахує Цвіркуна доти, поки той не відремонтує автомобіль.
Чи є в діях директора фірми склад правопорушення?


Командир автобатальйону однієї з військових частин, що дислокувалась у м. Б.Церква, майор Цвіргун був затриманий на автотрасі Київ-Одеса за керування транспортом в стані сп’яніння. В процесі перевірки з’ясувалось, що відповідних документів на використання службового автомобіля Цвіргун не мав.
 Назвіть можливі варіанти відповідальності Цвіргуна та конкретні міри такої відповідальності.


Водій АТП Кудря за невиконання вимоги ст. інспектора ДАІ про зупинку транспортного засобу був підданий штрафу у розмірі 175 грн. Під час затримання у нього було вилучено посвідчення водія.
Після отримання постанови про накладення штрафу Кудря відмовився заплатити штраф, пояснивши, що в нього немає грошей. Тоді постанову про примусове стягнення штрафу було направлено за місцем роботи порушника.
Кудря звернувся у відділення ДАІ з тим, щоб йому повернули посвідчення, бо він не може приступити до роботи. А коли йому в цьому було відмовлено, він звернувся зі скаргою в суд.
Яке рішення має прийняти суд?


Власова притягли до відповідальності за ч. 2 статті 122 та на підставі ст. 14-1 КУпАП. Під час розгляду справи та винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності Власов присутній не був, а саму постанову отримав лише через 2 доби після розгляду справи. З цих мотивів Власов відразу оскаржив постанову до суду – на його думку, його позбавили конституційного права на захист. Як пояснив у своїй скарзі Власов, громадянин Коваль, керуючи автомобілем, який він орендував у Власова, проїхав на заборонний сигнал світлофора, що й було зафіксовано працюючими в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами з функцією відеозапису. Сам Власов при цьому в автомобілі не знаходився, але довести зазначену інформацію не може. Коваль зазначені факти в суді заперечив, відеозапис теж не дав можливості встановити особу водія.
Яке рішення має прийняти суд? Відповідь обґрунтуйте на підставі чинного законодавства.


Практичне завдання щодо складення протоколу про адміністративне правопорушення
Міліцією були затримані 60-річний громадянин Ріпа П.С. з 17-літнім онуком Іваном, які намагалися вивезти з Чорнобильської 30-ти кілометрової зони на вантажівці підприємства, де Ріпа працює водієм, 300 кг кольорового і 2 тони чорного металобрухту. Обидва (і дід, і онук) перебували у стані алкогольного сп’яніння „для захисту від радіації”, жоден не був пристебнутий ременями безпеки, причому за кермом знаходився Іван, який не мав прав керування транспортним засобом. Дозиметричний контроль виявив, що металобрухт радіоактивно забруднений понад допустимий рівень. Кваліфікуйте дії Ріпи П.С. та Івана відповідно до чинного законодавства. Визначте міру покарання для винних осіб. Від імені уповноваженого органу (посадової особи) складіть протокол про адміністративне правопорушення та прийміть рішення по справі.

Президентом України з мотивів невідповідності Конституції України було зупинено Постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим «Про оптимізацію заходів у земельній сфері АРК» та одночасно направлено конституційне подання до Конституційного Суду України щодо її конституційності. Юристи Верховної Ради АРК з огляду на безпідставність та необґрунтованість наведених аргументів в Указі Президента України, яким зупинено Постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим, оскаржили акт Глави держави у порядку адміністративного судочинства.
Чи мав повноваження адміністративний суд розглядати позов щодо даного Указу Президента України?

  
Президент України видав указ про підпорядкування усіх підрозділів внутрішніх військ МВС України Президентові України. Прийняття даного указу було обґрунтовано особливими умовами, що склалися у державі і суспільстві внаслідок дострокового припинення повноважень Верховної Ради України та недопущенням збройного протистояння правоохоронних органів. У відповідь народні депутати України від коаліції депутатських фракцій звернулися з позовом до адміністративного суду на предмет законності даного Указу Глави держави.
Спрогнозуйте рішення адміністративного суду щодо законності Указу Президента України виходячи з вище наведених фактів та обставин.


Лідер політичної партії «Час настав» Науменко звернувся до Начальника Управління МВС України в Закарпатській області Денисова з пропозицією балотуватися на чергових виборах народних депутатів України за виборчими списками його політичної партії. Денисов подякувавши за дану пропозицію зауважив, що нажаль чинне законодавство України забороняє йому як співробітнику міліції брати участь у діяльності будь-яких політичних партій. На підставі цього співробітник міліції відмовився від заявленої його пропозиції.
Як Ви вважаєте, наскільки юридично аргументованою є відмова Начальника Управління МВС України в Закарпатській області у даному разі?


У суспільно-політичному часопису «Всеукраїнські вісті» у рубриці «Сенсації» було опубліковано інформацію з посиланням на власні джерела в МВС України, щодо затримання оперативними співробітниками київської міліції сина народного депутата України Камалова за підозрою у скоєнні ним тяжкого злочину. Наступного дня керівництво МВС України звернулося з позовом до суду щодо розкриття джерел інформації часописом та встановлення для нього заборони висвітлювати процес розслідування у даній справі. Головним мотивом цьому – негативний вплив висвітлення подробиць розслідування на ефективність провадження у даній кримінальній справі. Юристи друкованого видання одразу ж звернулися з відкритим листом до керівництва МВС України про негайне припинення ним втручання у свободу вираження поглядів даним часописом.
Висловіть свої бачення щодо дій керівництва МВС України у даному разі. Наскільки юридично аргументованою є заява юристів часопису?

  
Ляшенко отримавши вишу юридичну освіту, вирішив піти на службу до органів внутрішніх справ у слідчий підрозділ. Зібравши необхідний пакет документів він подав його до райвідділу внутрішніх справ, у якому планував працювати. Начальник відділення з кадрового забезпечення вивчивши подані документи, на зустрічі з Ляшенком повідомив, що згідно з Наказом МВС України він через наявність судимості у його рідного брата не може бути прийнятий на службу до органів внутрішніх справ. Ляшенко не прийняв відмову та звернувся з відповідним позовом до суду.
Як Ви вважаєте, чи були підстави у Ляшенка для звернення з позовом до суду виходячи з вище викладених фактів та обставин?

 Начальник Білопільського районного відділу УМВС України в Сумській області Кучеров оголосив слідчому слідчого відділення райвідділу Булакову догану. Підставою цьому стало постійне використання останнім російської мови при оформленні процесуальних актів з кримінальних справ, які знаходяться у його провадженні. Начальник райвідділу також наказав підлеглому, щоб він у подальшому при виконанні своїх службових обов'язків, передусім при винесенні процесуальних актів, застосовував виключно українську мову.
Чи обґрунтованими є догана та наказ начальника райвідділу, оголошені слідчому у даному випадку?


Міністром внутрішніх справ України Опанасенком було ініційовано на засіданні Кабінету Міністрів України прийняття постанови, котра б забороняла членам сім'ї начальницького складу міліції займатися будь-якими видами підприємницької діяльності. Свою ініціативу Опанасенко обгрунтував поширенням ганебної практики серед начальницького складу міліції щодо оформлення права власності створених ними комерційних установ на членів своєї сім'ї з метою уникнення посадової несумісності з іншими видами діяльності. За результатами розгляду даної ініціативи, вона була ухвалена Урядом.
Дайте конституційно-правову оцінку вище вказаній Постанові Кабінету Міністрів України.
Варіація. Ректором університету внутрішніх справ з огляду на збільшення випадків дорожньо-транспортних пригод за участю курсантів було видано Наказ, яким заборонялося останнім у період учбового процесу керувати автотранспортом.
  
Визначте з нижче наведених посадових осіб, які користуються правом недоторканості на час виконання своїх повноважень. Завдання виконується письмово:
а) Прем'єр-міністр України;
б) Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;
в) Генеральний прокурор України;
г) Міністр внутрішніх справ України;
ґ) Президент України;
д) Голова Служби безпеки України;
е) Народний депутат України;
є) Суддя Конституційного Суду України;
ж) Член Центральної виборчої комісії;
з) Голова Антимонопольного комітету України;
и) Суддя Апеляційного суду Сумської області;
і) Голова Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
ї) Член Вищої ради юстиції.
Варіація. Встановіть з посадових осіб, які користуються правом недоторканості на час виконання своїх повноважень, чи однаковий об'єм їх недоторканості.

  
Суддя Апеляційного суду Луганської області за клопотанням оперативних співробітників Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України у Луганській області, надав санкцію на прослуховування телефонного автомату, з якого постійно дзвонив член організованого злочинного угрупування Черненко. За час санкціонованого прослуховування з даного автомату дзвонило також вісім сторонніх осіб, зокрема, й Марченко. Останньому стало відомо з новин, які висвітлювали хід судового розгляду над Черненком, що підсудний був викритий за допомогою прослуховування автомату, з якого він також у цей час вів приватні розмови. Обурений цим фактом Марченко звернувся з позовом до суду щодо незаконного порушення таємниці його телефонних розмов.
Як Ви вважаєте, чи законно було порушено таємницю телефонних розмов Марченка у даному разі?

  
Народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Коваленко надіслав до Управління у боротьбі з організованою злочинністю МВС України у Донецькій області депутатський запит, у якому вимагав провести перевірку фінансово-господарської діяльності Торгового центру «Еверест». Депутатський запит був обгрунтований наявністю у комітеті інформації, що дана комерційна установа причетна до скоєння злочину, який передбачений ст. 209 Кримінального кодексу України «Легалізація (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом». Начальник УБОЗу МВС України у Донецькій області розглянувши цей запит, направив на ім'я Голови Верховної Ради України відповідь. У ній правоохоронець повідомив, посилаючись на Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність», про неможливість задоволення вимог, заявлені у депутатському запиті народного депутата України Коваленка.
Дайте юридичну оцінку діям народного депутата України та начальника УБОЗ МВС України в Донецькій області. Хто з них перевищив свої обов'язки, а хто діяв у межах закону?

  
Народний депутат України Смирнов прибув до Перевальського райвідділу внутрішніх справ у Луганській області для з'ясування стану дотримання законності при реєстрації його співробітниками заяв про злочини та правопорушення. З метою ознайомлення із системою реєстрації заяв, Смирнов пред'явивши своє депутатське посвідчення начальнику штабу райвідділу Копиленку, попросив провести його до чергової частини. Співробітник міліції відмовив у проханні народному обранцю, пославшись на положення Інструкції, згідно якої право входу до чергової частини належить вичерпному колу осіб, серед яких народних депутатів України немає. Натомість начальник штабу запропонував Смирнову перейти до його робочого кабінету, до якого принесуть усю необхідну депутату документацію.
Наскільки юридично вірними є дії начальника штабу райвідділу у ситуації, що склалася?

  
Генеральний прокурор України на підставі матеріалів, передані йому Службою безпеки України, порушив проти Президента України кримінальну справу за ст. 364 Кримінального кодексу України. Після цього прокурором було направлено усі матеріали даної кримінальної справи до Верховної Ради України для ініціювання усунення Президента України з поста в порядку імпічменту. Глава держави не погодився з діями Генерального прокурора України та звернувся з відповідним позовом до адміністративного суду.
Спрогнозуйте рішення адміністративного суду у даній справі.

  
Під час перевірки паспортного режиму дільничний інспектор міліції встановив, що гр. Селиванов зберігав власну мисливську рушницю в кімнаті на килимі, а обладнаного місця для зберігання зброї в нього не було. Боєприпаси Селіванов зберігав у тумбочці біля ліжка, до якої неповнолітні діти практично мали доступ.
Здійсніть аналіз зазначеної ситуації.

  
Група осіб вирішили заснувати колективне підприємство і звернулася до Державного виконкому Дзержинської Ради міста Харкова з заявою про реєстрацію статуту.
Норми якої галузі права регулюють дані відносини? Проаналізуйте внутрішньо організаційні та зовнішні правові відносини (вертикаль-горизонталь). 2-3 приклади.



Під час перевірки TOB "ГРАНІТ", зареєстрованого в Оболонському р-ні м. Києва, державним інспектором з охорони праці була виявлена на підприємстві відсутність колективного договору. Державний інспектор, керуючись ст. 231 КУпАП наклав стягнення на директора TOB "ГРАНІТ" відповідно до ст.41-1 КУпАП у вигляді штрафу розміром 51 гривня.
Чи правомірні дії інспектора?

  
Громадянин Н. був затриманий під час продажу домашніх консервованих грибів. Дані продукти збиралися на території зони відчуження і мали високий рівень забруднення радіацією. Н. було піддано стягненню за ст.42-2 КУпАП, яке він оскаржив, мотивуючи тим, що він сам вживає ці гриби, продає їх переважно знайомим і ще ні в кого не було зафіксовано погіршення здоров'я. В задоволенні скарги було відмовлено, рішення про накладення штрафу залишено в силі.
Дайте юридичну оцінку ситуації.

  
Працівником міліції було затримано автомобіль за кермом якого знаходилася особа, і яка не мала права керувати транспортним засобом. На водія було накладено штраф за ч. 2 ст. 126 КУпАП. Водій оскаржив дану постанову, вважаючи, що його штраф занадто великий і дії його кваліфіковані невірно.
Дайте оцінку ситуації.

  
Громадянин К. під час скандалу в сім'ї вдарив свою дружину, внаслідок чого зламав їй руку. Дружина К. заяву до правоохоронних органів не подавала, але в лікарні, куди вона звернулася по медичну допомогу, викликали працівників міліції, які керуючись ст. 255 КУпАП склали протокол про адмінправопорушення. Відповідно до ч.1 ст. 173-2 КУпАП її наклали на К. штраф розміром 51 гривню.
Дайте юридичну оцінку ситуації.


Перевіркою столярного цеху було виявлено, що працівники не забезпечуються пилозахисними окулярами при токарній обробці і шліфуванні деревини. Внаслідок цього у багатьох працівників виявилося хронічне запалення очей. Було накладено штраф на директора і на заступника головного інженера з охорони праці відповідно до ст.41 КУпАП. Заступник головного інженера з охорони праці оскаржив дане рішення, і посилаючись на те, що він не знав про необхідність забезпечення працівників спеціальними засобами. Так як правопорушення має вчинятися за наявності вини правопорушника, то він не здійснив протиправного діяння і його притягнення до відповідальності неправомірне.
Дайте юридичну оцінку ситуації.

  
За псування таксофона суддя наклав штраф на 17-річного Г. у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Чи законна ця постанова судді?

  
Голова Волинської обласної державної адміністрації приймає рішення про дострокове звільнення з посади голову державної адміністрації Локачинського району за порушення останнім рішень Кабінету Міністрів України.
Здійсніть юридичний аналіз ситуації.

  
Депутат місцевої ради одночасно є головою ТОВ, отримує заробітну плату в Товаристві. Прокурор міста видав припис про необхідність припинення повноважень цього депутата, із-за порушення ним вимог щодо недопущення сумісництва під час виконання депутатських повноважень.
Проаналізуйте ситуацію.


Суддя Броварського місцевого суду Н. подав заяву про бажання вступити до політичної партії "Прогрес".
Здійсніть юридичний аналіз ситуації, зазначивши, які ще документи повинен подати суддя Н. для вступу до політичної партії. Як повинен діяти суддя Н., якщо він перебував у парті: ще до призначення його на посаду судді?

 При перевірці державного хлібозаготівельного підприємства, було встановлено, що на складах не дотримується температурний режим,, передбачений технічними умовамизберігання зерна. Керівника ДХП було притягнено до відповідальності і накладено штрафу розміру 170 гривень відповідно до ст. 170 КУпАП. Директор ДХП оскаржив дане рішення, посилаючись на те, що за температурними режимами слідкує його заступник.
Дайте юридичну оцінку ситуації.

  
Державною адміністрацією Канівського району Черкаської області підготовлені та подані на затвердження районної ради Правила торгівлі на колгоспному ринку, згідно до ст. 159 КпАП України.
Чи правомірні дії державної адміністрації? Яким нормативним документом визначається компетенція державної адміністрації щодо затвердження правил, за порушення яких передбачена адміністративна відповідальність за ст.ст. 152, 159, 182 КпАП України?

  
Державний службовець 5-ї категорії придбав у поточному році автомобіль, але зареєстрував його на свою дружину. Через кілька років йому запропонували зайняти посаду першого заступника голови Вінницької обласної держадміністрації (2-га категорія посад службовців).
Відомості якого характеру щодо майнового стану він повинен подати?

  
Громадянин К. був прийнятий на державну службу до одного з міністерств України. Через 5 місяців випадково з'ясувалося, що при прийнятті на службу він пред'явив диплом про вищу освіту не свій, а свого рідного брата. Сам К. також навчався у тому ж самому інституті, але його було відраховано з навчання з третього курсу.
Чи є підстави для звільнення К. з роботи?

  
Кабінет Міністрів України своєю постановою визначив становище об'єднання "Більшовик" як монопольне по виготовленню продукції виробничо-технічного призначення.
Яким чином і хто вирішує питання законності в цьому випадку?

  
Державною адміністрацією Канівського району Черкаської області підготовлені та подані на затвердження районної ради Правила торгівлі на колгоспному ринку, згідно до ст. 159 КпАП України. Чи правомірні дії державної адміністрації? Яким нормативним документом визначається компетенція державної адміністрації щодо затвердження правил, за порушення яких передбачена адміністративна відповідальність за ст.ст. 152, 159, 182 КпАП України?

  
В Першотравневу районну прокуратуру звернувся громадянин Сивоглаз зі скаргою на директора ліспромгоспу "Південний", який оштрафував його за порушення правил полювання, а також забрав рушницю і позбавив права полювання на один рік.
Дайте правову оцінку даним діям.


Студент філологічного факультету університету Олександр Петренко звернувся до міського комісаріату за місцем знаходження гуртожитку із проханням поставити його на військовий облік у зв’язку з переїздом на навчання до міста. Одночасно подав посвідчення про приписку з відміткою про зняття з військового обліку за попереднім місцем проживання. Відповідальний службовець комісаріату відмовився ставити його на військовий облік, оскільки О.Петренко не надав довідки з університету, що він дійсно є студентом і має право на забезпечення гуртожитком. В університеті відповіли, що таку довідку О.Петренку зможуть видати лише через два тижні, коли з відпустки вийде працівник, що відповідає за ведення обліку студентів.

О.Петренко оскаржив бездіяльність міського військового комісаріату до адміністративного суду щодо не взяття його на військовий облік , оскільки внаслідок такої бездіяльності з’являються підстави для притягнення
О.Петренка до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Крім того, за відсутності відповідного запису у посвідченні про приписку він не зможе звернутися до паспортного столу для реєстрації свого нового місця проживання.
Суд, розглянувши адміністративний позов, відмовив у його задоволенні, зіславшись на те, що жодного права О.Петренка військовий комісаріат не порушив, адже стати на військовий облік є обов’язком, а не правом призовника.
Чи допустив військовий комісаріат порушення прав, свобод чи інтересів О.Петренка?
Чи може суд надавати захист інтересам особи?
Чи правильне рішення ухвалив суд? Підготуйте консультацію, як діяти
О.Петренку далі.

2.Мешканець села Петриківці фермер Іван Колодій звернувся до Петриківської Сільської ради із заявою про надання йому в короткострокову оренду земельної ділянки для вирощування нового сорту соняшника. (1га), яка би прилягала до земель, що є у його власності . Сільська рада розглянула заяву І.Колодія і прийняла рішення про надання йому в оренду земельної ділянки розміром 1 га, прилеглої до Сільськогосподарських угідь І.Колодія з південної сторони. Зазначена земельна ділянка раніше належала іншому користувачеві, з яким сільська рада розірвала договір дострокової оренди через недоцільне її використання.

І.Колодій звернувся до районного суду з адміністративним позовом, у якому оскаржив рішення сільської ради. Позов він обґрунтував тим, що попередній користувач земельної ділянки використовував її для зберігання отрутохімікатів. Значна частина хімікатів зберігалася протягом тривалого часу під відкритим небом, тому земля зазнала значного забруднення і стала малопридатною для вирощування сільськогосподарських культур.
Суд, розглянувши справу, прийняв постанову, якою у задоволенні позову відмовив. Основним мотивом стало те, що сільська рада прийняла своє рішення відповідно до закону , адже прохання І.Колодія про виділення земельної ділянки для вирощування соняшника було повністю задоволено, а земельна ділянка, згідно з даними державного земельного кадастру, належить до земель сільськогосподарського призначення, тому суд не взяв до уваги посилання позивача на те, що вона є малопридатною для ведення сільського господарства.
Чи допустила порушення сільська рада прав, свобод та інтересів І.Колодія?
Чи врахував суд завдання адміністративного судочинства, відмовляючи в задоволенні позову?

Чи було перевірено рішення сільської ради на відповідність усім критеріям, що визначені ч.3ст2 КАСУ? Якщо ні, то які критерії були проігноровані?
Чи правильне рішення ухвалив суд? Підготуйте консультацію, як діяти
І.Колодію далі.

Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким суб’єктам підприємницької діяльності , які працевлаштовують вихованців дитячих будинків, надається одноразова грошова допомога з державного бюджету за кожну працевлаштовану особу. Виконання цього закону покладено на Міністерство праці і соціальної політики. Підприємство, яке працевлаштувало десять вихованців дитячих будинків, виграло справу проти міністерства і за постановою адміністративного суду мало одержати грошову допомогу. Однак на стадії виконання постанови суду набрав чинності новий закон про бюджет, яким було скасовано цей вид допомоги і встановлено, що невиконані судові рішення про зобов’язання виплатити таку допомогу не повинні виконуватися. На цій підставі державний виконавець закрив виконавче провадження.

Чи є підстави для оскарження рішення державного виконавця до адміністративного суду?
На які принципи адміністративного судочинства можна послатися для обґрунтування адміністративного позову?


75-річний пенсіонер звернувся до адміністративного суду зі скаргою на рішення територіального органу Пенсійного Фонду України про відмову у збільшенні розміру пенсії. У скарзі пенсіонер виклав усі відомості, які вимагає КАСУ для позовної заяви. Але адміністративний суд залишив скаргу без руху і направив її для усунення недоліків у зв’язку з тим, що формою звернення до адміністративного суду має бути позовна заява, а не скарга.
Пенсіонер звернувся до юридичної клініки за допомогою в оформленні документа, оскільки йому тяжко самому переписувати скаргу та ще й у двох примірниках (для суду і для відповідача).
Чи правильно вчинив адміністративний суд?
Чи допустив суд порушення принципів адміністративного судочинства?
Чи можна оскаржити ухвалу суду про залишення скарги без руху в апеляційному порядку? Чи доцільно це робити у наведеній ситуації? Надайте консультацію пенсіонерові?


В одній зі справ у якості відповідача була притягнута ДПА України. Позивач просив захистити його право шляхом покладення певних обов’язків на одну із посадових осіб цього органу. Суд залишив справу без руху та зобов’язав узгодити вступну частину позовної заяви із її прохальною частиною.
Дайте оцінку дій суду. Чи дотримано принципу офіційності?

Залізничним судом м. Львова ухвалою було призначено судову будівельно-технічну експертизу.
Розглянувши скаргу на цю ухвалу, апеляційний суд скасував її на тій підставі, що призначення експертизи як способу забезпечення доказів відбулося з порушенням порядку, встановленого ст..75 КАСУ, - без подання зацікавленою особою заяви про забезпечення доказів та її розгляду в установленому порядку.
Дайте оцінку діям суду. Чи взяв суд до уваги принципи офіційності?

Особою, яка була звільнена з посади заступником начальна об’єднання№1 їз режиму та оперативної роботи управління виправно- трудових колоній Красноярського краю СРСР, було подано позов про неправомірне нарахування їй пенсії в меншому розмірі, аніж передбачений для осіб, які звільнені із аналогічних посад в Установах Державного Департаменту України з питань виконання покарань, займана посада при СРСР прирівняна до посади першого заступника начальника установ з нагляду , безпеки, охорони та оперативної роботи. Суд апеляційної інстанції у задоволенні позову відмовив, оскільки позивач не дав іншої довідки, яка б підтвердила відповідність займаної при звільненні посади іншій (вищій) посаді у структурі Державного департаменту України з питань виконання покарань.
Проаналізуйте, чи дотримався суд принципу диспозитивності в судовому процесі?

 Судді місцевого суду звернулися до суду із позовом, у якому просять стягнути на свою користь втрати частини заробітної плати, пов’язані з утриманням податку відповідно до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» на користь. Свої позовні вимоги позивачі обґрунтовують тим, що протягом 2004-2006 років з нарахованої позивачам заробітної плати було отримано податок з доходів фізичних осіб. Оскільки судді відповідно до Указу Президента України від 10.07.1995р. №584/95 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту» звільнені від сплати прибуткового податку, то утримані з нарахованої позивачам заробітної плати відповідні суми підлягають стягненню на користь останніх. Протягом 2004-2006 років жодні зміни до кошторису відповідного місцевого суду стосовно компенсації втрати частини заробітку суддів від сплати податку не вносились, що не забезпечило належний рівень оплати праці суддів та призвело до зменшення фактично отриманої позивачами заробітної плати.
Хто є сторонами і третіми особами у цій справі?


Товариство з обмеженою відповідальністю “Лазурне узбережжя” звернулось до суду з позовом до Інспекції державного архітектурно- будівельного контролю, в якому просить зобов’язати відповідача продовжити дію дозволу на виконання будівельних робіт від 22.03.2005 р. №156/05. У ході розгляду справи суд встановив, що:
1) відповідно до ст. 29 Закону України “Про планування і забудову територій”, Положення про державний архітектурно-будівельний контроль, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.1993 р. № 225, та Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 05.12.2000 р. № 273, повноваження надавати дозвіл на виконання будівельних робіт або відмови у наданні такого дозволу надано Інспекціям державного архітектурно-будівельного контролю;
2)згідно з довідкою Головного управління статистики в Одеській області від 21.09.2006 р. №01-02-114-2682 та Положення про інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю, яке затверджене наказом начальника Управління архітектури та містобудування Виконавчого комітету Одеської міської ради, Інспекція не є юридичною особою і діє у складі Управління архітектури та містобудування Виконавчого комітету Одеської міської ради.
Кого слід віднести до належного відповідача (в) у цій справі?

Гриценко В.Г. звернувся із позовом до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Кіровоградської міської Ради про визнання протиправною її бездіяльності, яка, на думку позивача, полягала у ненаданні йому дозволу на виконання будівельних робіт по реконструкції нежилого приміщення, вбудованого в житловий будинок по вул. Дзержинського, 35, площею 29,7 м. кв. під стоянку для легкового автомобіля із влаштуванням окремого в'їзду з вул. Дзержинського. Під час судового розгляду справи було виявлено, що рішенням Ленінського районного суду м. Києва від 19 січня 2005 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Кіровоградської області, був задоволений позов Даценка В.В. до Гриценка В.Г. про усунення перешкод у користуванні житлом та відшкодування моральної шкоди. Підставою для цього, відповідно до цього рішення суду, стало проведення будівельних робіт без відповідного дозволу місцевої інспекції державного архітектурно-будівельного контролю та те, що отвір гаражних воріт виконано з порушенням будівельних норм.
Чи необхідно Даценка В.В. залучати до участі у цій справі. Якщо так, то у якій якості?

В квітні 2005р. Голова Верховної Ради України звернувся до суду із заявою про дострокове припинення повноважень народного депутата України Олійника П.М., який 31.03.2002р. був обраний народним депутатом України від виборчого округу № 125 Львівської області і розпорядженням Керівника апарату Верховної Ради України № 1101 від 29.05.2002р. його було зараховано на роботу до Верховної Ради України четвертого скликання на постійній основі. Указом Президента України № 179/2005 від 04.02.2005р. Олійник П.М. призначений Головою Львівської обласної державної адміністрації. Вважаючи, що ця посада є несумісною із статусом народного депутата України, просив постановити рішення про припинення повноважень народного депутата України Олійника П.М. На момент перегляду у ВАСУ судових рішень по цій справі відбулися чергові вибори народних депутатів, в результаті яких обрано Верховну Раду України нового скликання.
Чи може Верховна Рада України нового скликання бути у наведених правовідносинах правонаступником Верховної Ради попереднього скликання? (Ухвала ВАСУ від 15 листопада 2006р).

 Суд на основні ч.2 ст.19 КАС України постановив ухвалу про непідсудність вимог, які стосувались протиправності наказу Державної податкової адміністрації України «Про надання інформації державними нотаріальними конторами або приватними нотаріусами та про внесення змін до наказу Державної податкової адміністрації України від 29 вересня №45» від 19 серпня 2005 №352 (Наказ). За висновком суду оскаржений наказ був правовим актом індивідуальної дії. А тому, на думку судді, позивач порушив правило територіальної підсудності, звернувшись із позовом до суду за місцем знаходження відповідача».
Чи правильно суд застосував припис КАСУ про підсудність?


Особа оскаржила правовий акт індивідуальної дії і при цьому звернулася із адміністративним позовом до кількох відповідачів, лише частина з яких мала статус суб’єкта владних повноважень. Галицький районний суд м. Львова ухвалою відмовив у відкритті провадження за позовними вимогами до всіх відповідачів із посиланням на те, що вони не належить до компетенції адміністративних судів.
Чи обґрунтованою є ухвала суду?


Особа відкликала свою позовну заяву та просила залишити її без розгляду, посилаючись на те, що вона подана із порушенням правил територіальної підсудності. Суд своєю ухвалою задовольнив клопотання та залишив позовну заяву без розгляду на підставі пункту 5 частини першої статті 155 КАСУ.
Чи обґрунтованою є ухвала суду?


Виявивши порушення закону з боку представництва іноземного суб’єкта господарювання, орган державної влади України поклав обов’язок усунути це порушення не на цього суб’єкта, а на керівника представництва. Позов від імені іноземного суб’єкта господарювання щодо оскарження припису був поданий до суду за вибором керівника. Однак суд повернув позовну заяву, стверджуючи, що заява мала бути подана до суду за місцем проживання посадової особи представництва.
Чи обґрунтованими є дії суду? Яким чином слід вирішити питання про підсудність цієї адміністративної справи?

 Товариство з обмеженою відповідальністю «Агропродукт» звернулося з позовом до Східної регіональної митниці про визнання недійсним рішення про визначення коду товару № КЕ - 800-552-04 від 3 червня та зобов’язання провести митне оформленн за кодом товару, визначеним позивачем. Господарський суд Харківської області призначив комплексну судову експертизу, на основі якої встановив помилковість визначеного відповідачем коду товару та задовольним позов. Харківський апеляційний господарський суд своєю постановою рішення суду першої інстанції залишив без змін.
Відповідач оскаржив зазначені судові рішення у касаційному порядку, посилаючись на своє виключне право визначати код товару. Погоджуючись із доводом Східної регіональної митниці, Вищий адміністративний суд України додатково вказав на невиконання судами першої та апеляційної інстанцій обов’язку оцінювати докази в їх сукупності, оскільки жоден із них не має для суду наперед встановленої сили. За результатами перегляду оскаржені судові рішення були скасовані, а позов залишений без задоволення.
Чи обґрунтованим є рішення Вищого адміністративного суду?

На практиці суди отримують клопотання про проведення експертизи фальшивих на переконання заявника доказів, однак, без обґрунтування відмовляють у задоволенні такого клопотання. Суди не зважають на показання свідка про фальшивість підписів на документах, що є предметом судового розгляду.
Чи обґрунтованими є дії суду?
У який спосіб має посутпити суддя у такій ситуації?

При вирішення спору щодо заборгованості із заробітної плати перед секретарем місцевої ради суд поклав обов’язок доведення наявності такої заборгованості на позивача. Через те, що позивач не довів обставину заборгованості із заробітної плати суд відмовив у задоволенні позову.
Чи правомірним є дії суду?
Чим порядок доказової діяльності в адміністративних судах відрізняється від доказової діяльності і інших судах?


Позивач звернувся до адміністративного суду за захистом порушених органом виконавчої влади його прав шляхом подання скарги. Суд залишив це звернення без розгляду, у зв’язку з недотриманням особою вимоги щодо найменування звернення.
Чи правомірним є дії суду?
Як слід поступити судді у такому випадку?

Гр. М. звернулась до суду із цивільним позовом та просила визнати недійсним і скасувати розпорядження Франківської районної адміністрації Львівської міської ради, визнати частково недійсним договір купівлі-продажу квартири та визнати за нею право власності на частину квартири. Суд залишив позовну заяву М. без руху та надав можливість уточнити вимоги.
Чи правомірним є дії суду?
Якими мали би бути дії суду?


Державна податкова інспекція звернулась до суду із вимогою застосувати до товариства із обмеженою відповідальністю - платника податків арешт активів шляхом зупинення опеацій на рахунках в установі банку. 18 травня 2006 р. суд першої інстанції, пізніше підтриманий судом апеляційної інстанції, відмовим у задоволенні позову на підставі двох основних мотивів. По-перше, суд встановив безпідставність вимоги про зупинення операцій через відсутність обставин, які б обґрунтовували необхідність вжиття цього примусового заходу. По-друге, на момент розгляду справи суд констатував зміни до закону, якими позивач позбавлявся права звертатись до суду із такою вимогою.
Чи обґрунтованими є дії суду?

 Фізична особа звернулась до ректора державного вищого навчального закладу із позовом про скасування його наказу та протоколу приймальної комісії про зарахування до аспірантури. У порядку якого виду судочинства слід розглядати цей позов? Чи виступає ректор у наведених правовідносинах суб’єктом владних повноважень (Ухвала ВАСУ від 12 лютого 2009 року )

Фізична особа звернулась із позовом до районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області про визнання протиправним повідомлення про відмову в порушенні кримінальної справи. У порядку якого виду судочинства має розглядатись цей позов? (Ухвала ВАСУ від 7 лютого 2007року)

Фізична особа оскаржила протокол засідання конкурсної комісії Заставнівської районної державної адміністрації по наданню згоди на розробку проектів відведення земельних ділянок, їх вибору та обстеження. Чи є ця комісія суб’єктом владних повноважень та чи може її протокол бути предметом оскарження у порядку адміністративного судочинства? (Ухвала ВАСУ від 3 липня 2008 року)

Відділ державної виконавчої служби Стрийського району Стрийського міськрайонного управління юстиції звернувся із позовом до Відкритого акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” про стягнення (повернення) коштів, які це товариство отримало від позивача в результаті виконавчих дій, що згодом у судовому порядку були визнані протиправними. У порядку якого виду судочинства слід розглядати цей спір? (Постанова ВСУ від 24 жовтня 2006року)

Приватне підприємство «Томкет» звернулося до Комунального підприємства «Управління генерального плану м. Донецька» із позовом про покладення на відповідача обов’язку прийняти до розгляду відповідну заяву позивача та у разі наявності підстав погодити розміщення об’єкта зовнішньої реклами. Чи виступає відповідач у наведених правовідносинах в якості суб’єкта владних повноважень та чи належить цей спір до адміністративної юрисдикції? (Ухвала ВАСУ від 03 грудня 2008 року).

 Чернівецька міська рада звернулась до суду з позовом до приватного навчального закладу «Західноукраїнський економіко - правничий університет» про визнання частково недійсним державного акту від 9 липня 1997 року на право постійного користування земельною ділянкою №1 розміром 0,4838 га по проспекту Незалежності, 104 - А м. Чернівці та про зобов’язання відповідача звільнити відповідну земельну ділянку та повернення її в розпорядження Чернівецької міської ради. Чи має право у наведеному випадку міська рада звертатись до приватної особи із адміністративним позовом? (Ухвала ВАСУ від 19 вересня 2007року)


13.07.2017 року Сидорчук В.І. попросив Петрова В.В. підвезти його з м. Харкова до м. Куп'янська та поклав йому гроші в сумі 35 грн. на передню панель його транспортного засобу. По дорозі в м.Куп’янськ транспортний засіб Петрова В.В. був зупинений працівниками поліції. У Сидорчука В.І. та у Петрова В.В. працівниками поліції були відібрані письмові пояснення за фактом перевезення пасажирів без наявної ліцензії та у відношенні Петрова В.В. працівниками поліції було складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 164 ч.1 КУпАП. Пізніше до Куп’янського міськрайонного суду надійшли матеріали від Куп'янського ВП ГУ НП в Харківській області про притягнення Петрова В.В. до адміністративної відповідальності за ст. 164 ч. 1 КпАП України.

Запитання:
Якою має бути правова позиція захисника Петрова В.В.? Наведіть відповідне правове обгрунтування.



Немає коментарів:

Дописати коментар