Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

неділю, 14 липня 2019 р.

Задачі з фінансового права (2)

Задачі з фінансового права 




Указом Президента України «Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства» від 27 червня 1999 р. № 734/99 впроваджено обов’язкову реєстрацію договорів про отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті, у тому числі поворотної фінансової допомоги, від нерезидентів. Правила такої реєстрації деталізовано у «Положенні про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам», що затверджене постановою Правління НБ України від 17 червня 2004 р. № 270. Зокрема, передбачається, що резидент-позичальник зобов’язаний зареєструвати договір до фактичного одержання кредиту (п. 1.7 глави 1 розділу I вказаного Положення). Крім цього, резиденти-позичальники мають передбачати в договорі, що він набирає чинності з моменту його реєстрації (п. 1.16 глави 1 розділу I Положення). Дайте відповідь на питання про те, яким є статус коштів, що надійшли до позичальника від нерезидента по договору, який не був зареєстрований у встановленому порядку, а також зазначте ризики, які виникають у позичальника у такій ситуації (включаючи податкові ризики).

Під час планової документальної перевірки, що завершилася 20 червня 2016 р., на підприємстві працівниками податкової інспекції встановлено, що підприємство 13 січня 2016 р. не відобразило в касовій книзі суму отриманої від замовника готівки за поставку товарів в розмірі 2700 грн.. Ліміт каси підприємства 1000 грн. Які норми чинного законодавства порушені в описаній ситуації? Яка відповідальність може бути застосована за ці порушення?

Підприємство сплатило податок на прибуток підприємства, що підлягав сплаті за поданою ним декларацією, в сумі 2500 грн. за І квартал 2016 р. 17 червня 2016 р. Чи вчасно сплачений податок? Якщо ні, то яка відповідальність передбачена за ці порушення?


Під час планової документальної перевірки, що завершилася 20 червня 2016 р., на підприємстві працівниками податкової інспекції встановлено факт заниження податкових зобов’язань з податку на додану вартість на суму 3200 грн. в квітні 2013 р. Яка сума податку на додану вартість має бути донарахована підприємству? Які норми чинного законодавства порушені в описаній ситуації? Яка відповідальність може бути застосована за ці порушення?

При виконаннi мiсцевого бюджету міська рада міста районного значення додатково отримала понад запланованi суми доходiв у розмірі 300 тис.грн. від запланованих надходжень від здачі в оренду комунального майна. Згiдно з рiшенням ради цi кошти були направленi на ремонт i переобладнання центральної районної лiкарнi, що є на балансі районної ради. Чи правомiрнi дiї міської ради ? Який принцип бюджетної системи порушений ? Чи змінилася б ситуація якщо додатково отримана в бюджеті сума надійшла від податку на доходи фізичних осіб ?


Три районні ради виступили з пропозицією передбачити в обласному бюджеті на наступний рік створення фонду підтримки скотарства. З метою акумулювання коштів, було запропоновано скеровувати 10% базової дотації та 12 % субвенцій з Державного бюджету на формування вказаного фонду. Проаналізуйте таку пропозицію і вкажіть на її відповідність/невідповідності бюджетному законодавству. Яка принципова відмінність є між дотацією вирівнювання та субвенцією.


З метою дотримання строків прийняття Проекту Закону Про Державний бюджет України у другому читанні, Верховна Рада України, на прохання Голови Комітету Верховної ради з питань бюджету погодилась відкласти прийняття рішення про загальний обсяг дефіциту (профіциту) державного бюджету України на наступний бюджетний період під час розгляду проекту Закону про Державний бюджет України у третьому читанні. Дайте правову оцінку рішенню Верховної ради України ? Які показники проекту державного бюджету України затверджуються у другому читанні ? Яке це має значення у структурі бюджетного процесу ?

Після затвердження Закону України про Державний бюджет на відповідний рік, в результаті удосконалення та раціоналізації структури публічного управління, постановою Кабінету Міністрів України було ліквідовано Вищу атестаційну комісію України, а частина її завдання та функцій в межах реалізації бюджетної програми «Проведення атестації науково-педагогічних працівників в Україні» було перекладено на Міністерство освіти і науки України. Міністерство припинило діяльність за відповідною програмою у зв’язку із відсутністю у нього необхідного фінансування на виконання додаткових завдань і функцій ліквідованого органу до внесення змін до закону про державний бюджет в частині отримання додаткових бюджетних призначень. Проаналізуйте ситуацію на предмет її законності. Вкажіть на підставність чи безпідставність аргументів Міністерства та можливі шляхи вирішення ситуації, згідно з діючим законодавством України. Чи змінилася б ситуація, якби завдання та функції по цій програмі були передані новоствореному органу державної влади замість ліквідованої Вищої атестаційної комісії України ? 


Одна із сільських рад Вінницької області у тижневий строк після прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» прийняла власний місцевий бюджет. Районна обласна державна адміністрація, на території якої знаходиться відповідна сільська рада, звернулася до останньої з листом про порушення нею положень Бюджетного кодексу України, оскільки сільський бюджет був прийнятий без врахування показників районного бюджету, який на той час ще не був затверджений районною радою та вимогою переглянути рішення про бюджет села. У відповідь сільська рада звернула увагу на те, що їхнє село лише «…щорічно передає власні кошти у бюджети вищого рівня (зокрема, цьогоріч затверджений районний бюджет передбачає перерахування 1,5 млн. з сільського бюджету) та жодних трансфертів не отримує, а тому норми бюджетного законодавства не порушені. Окрім того, районний бюджет був прийнятий невчасно, із порушенням строків, визначених Бюджетного кодексу України, що об’єктивно зумовило неможливість врахування його положень при прийнятті бюджету села.» Проаналізуйте аргументи районної державної адміністрації та сільської ради з позицій Бюджетного кодексу України? Чия позиція є законною? Відповідь обґрунтуйте.

Львівська обласна державна адміністрація на підставі договору купівлі-продажу провела закупівлю меблів на суму 500 000 грн. Чи були порушення фінансової дисципліни в діях бюджетної установи. Який порядок передбачає законодавство для проведення публічних закупівель? Чи змінилася б ситуація якби кошти були витрачені на централізоване опалення та водопостачання? 
Чи змінилася б ситуація, якби кошти на аналогічні потреби використовувало державне чи комунальне підприємство, за рахунок надходжень від здійснення господарської діяльності, якщо воно є одержувачем бюджетного фінансування? 


Ініціативною групою депутатів Верховної Ради України було підготовлено законопроект «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» і подано до Верховної Ради України на початку жовтня поточного бюджетного року. Законопроект передбачав зміни, пов’язані зі збільшенням джерел доходів завдяки введенню цільового загальнодержавного податку до кінця фінансового року та обмеження проведення перевірок контролюючими органами. Дайте правову оцінку цій законодавчій ініціативі депутатів? Який порядок внесення змін до Закону про державний бюджет України? Який загальний порядок подання та розгляду законопроектів, які впливають на дохідну та видаткову частину бюджетів? На скільки правомірним є подання у складі проектів законів про державний бюджет законодавчих пропозицій щодо податків, зборів (інших обов’язкових платежів)?


Складовими    бюджету територіальної громади міста є 1) оборотний залишок бюджетних коштів (1 відсоток від видатків бюджету); 2) резервний фонд - З відсотки від видатків бюджету. Під час перевірки стану виконання бюджету міста органи державної аудиторської служби виявили ряд порушень бюджетного законодавства. Які із перелічених вище положень можна розглядати як порушення бюджетного законодавства?

При формуванні бюджету територіальної громади селища до його доходів було включено:
1. туристичний збір;
2. 100 % акцизного податку, зібраного від продажу тютюнових виробів на території селища. Чи правомірне зарахування до вказаного бюджету перерахованих вище доходів? Відповідь обґрунтуйте.

Під час планової документальної перевірки, що завершилася 17 жовтня 2016 р., на підприємстві працівниками податкової інспекції встановлено, що підприємство 13 березня 2014 р. видало під звіт кошти в сумі 2300 грн. працівникові, що не відзвітувався про кошти, раніше видані йому на інші потреби. Ліміт каси підприємства 2000 грн. Які норми чинного законодавства порушені в описаній ситуації? Яка відповідальність може бути застосована за ці порушення?

З бюджету м. Києва департаменту культури міської адміністрації були виділені кошти на реформування бібліотечної системи м. Києва. Кошти були витрачені на закупівлю нових книг і обладнання бібліотечного колектора, на ремонт міської дитячої бібліотеки, на виплату премій співробітникам департаменту і ремонт дороги на вулиці, де розташована дитяча міська бібліотека. При проведенні бюджетного контролю державною фінансовою інспекцією було прийнято рішення про застосування санкцій на одержувача бюджетних коштів і його керівника у зв'язку з нецільовим використанням бюджетних коштів. Обґрунтуйте прийняте рішення органу фінансового контролю. Якими актами державна фінансова комісія користувалася при застосуванні санкцій?


 Комерційне підприємство отримало з міською бюджету кошти на виконання бюджетної програми. Однак ці кошти було використано не за цільовим призначенням. Рахункова палата, дізнавшись про це, провела на підприємстві перевірку та прийняла рішення про накладення фінансових санкцій на керівників підприємства. Чи правомірні дії РП? Відповідь обгрунтуйте.


Із бюджету Київської області на 2017 рік районному бюджету м. Борисполя була виділена субвенція на ремонт місцевої дороги. У 2018 році Державна аудиторська служба перевірила цільове використання субвенції. Одночасно Державна аудиторська служба поставила вимогу подати всі документи по виконанню міського бюджету Борисполя, обгрунтувавши цю вимогу тим, що у зв'язку з наданням субвенції Державна аудиторська служба має право контролювати виконання міського бюджету в цілому.
Чи правомірна ця вимога? Чи вона відповідає бюджетним повноваженням вищестоящої ланки місцевих виконавчих органів?

Громадянин А. був зареєстрований як ФОП в листопаді 2011 р. в м. Сімферополі Перебуваючи під час окупації на території Криму, підприємницької діяльності не здійснював. В квітні 2015 р. громадянин виїхав на постійне місце проживання до м. Запоріжжя. Органи державної фіскальної служби нарахували йому податковий борг з листопада 2013 року по квітень 2015 року. Дайте відповідь, чи є підстави у органів ДФС розглядати громадянина А. як платника податку за період з листопада 2013 року по квітень 2015 року. Поясніть порядок оподаткування доходів даного громадянина за зазначений період. Відповідь обґрунтуйте.
 (Див.: Стаття 177 Податкового кодексу України. Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування). 




Поясніть порядок оподаткування доходів громадянина К., враховуючи, що :
1.Заробітна плата за місяць склала 6500 грн
2.компенсація за перебування у відрядженні в м. Черкаси - 460 грн.
3. громадянин К. - онук загиблого учасника другої світової війни.
Відповідь обґрунтуйте.


Фізична особа громадянин Кіпру має у Києві (право власності) квартиру загальною площею 320 кв м. (житлова площа - 280 квм.), а також квартиру загальною площею 45 кв.м. (житлова площа  30 кв.м.). Ці дві квартири здаються фізичною особою в оренду.
Розрахуйте суму податку на майно (майно відмінне від земельної ділянки) та який строк його сплати до бюджету?

Фізична особа А отримала дохід від фізичної особи - підприємця Б за цивільно-правовим договором (договором доручення) у розмірі 10 000,00 гри. Водночас, фізична особа А отримала дохід за договором підряду від фізичної особи М у розмірі 2500,00 гри.
Визначте загальний оподаткований дохід фізичної особи А. Які податки/збори повинні бути сплачені з доходу фізичної особи А? Розрахуйте їх суму. Хто відповідальний за нарахування, утримання та перерахування цих податків та зборів?


Громадяннн. власник нежилого приміщення, здає його в оренду юридичній особі для зберігання сировини.
Хто має сплачувати ПДВ: чи громадянин (власник приміщення), чи юридична особа. Відповідь обгрунтуйте.


Громадянин А. був зареєстрований як ФОП в листопаді 2011 р. в м. Сімферополі Перебуваючи під час окупації на території Криму, підприємницької діяльності не здійснював. В квітні 2015 р. громадянин виїхав на постійне місце проживання до м. Запоріжжя. Органи державної фіскальної служби нарахували йому податковий борг з листопада 2013 року по квітень 2015 року. Дайте відповідь, чи є підстави у органів ДФС розглядати громадянина А. як платника податку за період з листопада 2013 року по квітень 2015 року. Поясніть порядок оподаткування доходів даного громадянина за зазначений період. Відповідь обґрунтуйте.
 (Див.: Стаття 177 Податкового кодексу України. Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування). 




Поясніть порядок оподаткування доходів громадянина К., враховуючи, що :
1.Заробітна плата за місяць склала 6500 грн
2.компенсація за перебування у відрядженні в м. Черкаси - 460 грн.
3. громадянин К. - онук загиблого учасника другої світової війни.
Відповідь обґрунтуйте.





Немає коментарів:

Дописати коментар