Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

неділю, 14 липня 2019 р.

Задачі з адміністративного права (2)

Задачі з адміністративного права 






П., знаходячись на борту повітряного судна, який виконував рейс Донецьк-Львів, гучно співав. Інші пасажири неодноразово зверталися до П. із проханням припинити спів, однак П. не реагував на їх звернення. Бортпровідниця повідомила П., що він порушує правила поведінки на повітряному судні, чим заважає екіпажу та пасажирам, а тому відносно нього можуть бути застосовані примусові заходи. 

Зверніться до Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу та приписів Кодексу України про адміністративні правопорушення й, використовуючи їх, сформулюйте 2 – 3 норми права за класичною структурою. Які ознаки притаманні сформульованим нормам? З огляду на ці ознаки, чи можна вважати дані норми адміністративно-правовими?

 Студент 4 курсу юридичного вищого навчального закладу Ц. працював над науковою роботою з адміністративного права, яку він мав намір представити на конкурс. З метою отримання інформації, необхідної для виконання роботи, Ц. вирішив звернутися до Міністерства юстиції України із запитом, у якому просив повідомити його, які постанови Кабінету Міністрів України були оскаржені фізичними та/чи юридичними особами до суду впродовж 2011-2012 рр. через їх невідповідність законові. Перш ніж надіслати такий запит, Ц. дослідив положення Закону України “Про доступ до публічної інформації” і дійшов висновку, що Закон складається переважно із адміністративно-правових норм.
Чи згодні Ви з Ц.? Які ознаки притаманні адміністративно-правовим нормам? Наведіть приклади приписів, що включені до тексту Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Серед наведених прикладів знайдіть норми: а) регулятивні та охоронні; б) зобов’язуючі, забороняючі та уповноважуючі; в) матеріальні та процесуальні.

У Концепції адміністративної реформи в Україні наголошено, що ефективне правове супроводження реформи передбачає подальшу систематизацію адміністративного права. У зв’язку з цим Концепцією визначено способи, які бажано використовувати при упорядкуванні норм адміністративного права, й закріплено перелік нормативних документів, що мають бути прийняті внаслідок такого упорядкування.
Проаналізуйте відповідні положення Концепції. Назвіть способи систематизації адміністративного права, які згадуються у цих положеннях. На необхідності прийняття яких нормативно-правових актів наголошують автори Концепції? Охарактеризуйте ці акти, визначивши суспільні відносини, що мають регламентуватися їх нормами. Які з цих актів на сьогодні прийняті? Чи складаються вони повністю із адміністративно-правових норм?



 В. вирішив придбати у А. автомобіль. Останній зняв з обліку автомобіль у ДАІ, після чого було укладено договір купівлі-продажу. В. звернувся до ДАІ з проханням поставити автомобіль на облік і додав до заяви всі необхідні документи. Прохання В. було задоволено.
Які правові відносини виникли в даному випадку? Чи належать вони до відносин, що становлять предмет адміністративного права? Обґрунтуйте свою відповідь, визначивши ознаки цих відносин.

Отримавши вищу медичну освіту, А. вирішив відкрити приватний кабінет та зайнятися медичною практикою. Він звернувся до державного реєстратора виконавчого комітету міської ради з проханням зареєструвати його як суб’єкта підприємницької діяльності. Після отримання свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця А. подав до Міністерства охорони здоров’я України документи для отримання ліцензії на здійснення медичної практики.
Назвіть учасників відносин, які виникли у даній ситуації. Чи існує між ними суспільний зв’язок, якому притаманні ознаки адміністративно-правових відносин? Які це ознаки?

 Рухаючись на своєму автомобілі, С. не помітив знака пішохідного переходу та не пропустив пішохода. Інспектор ДАІ помітив це, зупинив транспортний засіб та склав протокол про адміністративне правопорушення. Протокол було надіслано начальнику органу внутрішніх справ (ОВС) для вирішення питання про адміністративну відповідальність С. Постановою начальника ОВС С. визнано винним у вчиненні правопорушення та накладено стягнення у вигляді штрафу.
Визначте правові відносини у вищезазначеній ситуації. Чи є рівними їх учасники? Відповідь обґрунтуйте. До якого виду адміністративно-правових відносин належать відносини, зумовлені припиненням протиправних діянь і притягненням винних до адміністративної відповідальності?

 Громадянин Республіки Білорусь А. 22 січня 2014 р. прибув в Україну строком на 3 місяці до свого сина, який мешкає в м. Чернігів, а 10 травня 2014 р. А. був притягнутий до адміністративної відповідальності за ст. 203 КУпАП. Через місяць Головне управління Державної міграційної служби України у Чернігівськиій обл. винесло рішення про примусове повернення А. до батьківщини впродовж 30 днів. Однак А. не виконав дане рішення, мотивуючи це відсутністю коштів для придбання квитка.
Які примусові заходи можуть бути застосовані до А.? Посилаючись на нормативні приписи, визначте порядок їх застосування.

 П’ятнадцятирічний М. проживав з батьками у приватному будинку. Згодом його батьки придбали за договором купівлі-продажу квартиру. Тоді М. звернувся до районного відділу міграційної служби із заявою про реєстрацію його місця проживання за адресою знаходження цієї квартири. У реєстрації М. було відмовлено із посиланням на те, що квартира належить батькам М., а не йому, проте, М. вважав, що такою відмовою порушено його право на вільний вибір місця проживання.
Чи порушено у даній ситуації право М.? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.


Т. 1 березня 2014 р. звернувся до головного управління містобудування та архітектури районної державної адміністрації із запитом щодо надання інформації про земельні ділянки комунальної форми власності у межах району не надані у користування, що можуть бути використані під забудову.
25 березня 2014 р. він отримав відповідь, у якій зазначалося, що така інформація обмежена в доступі і не може бути надана.
         Зробіть юридичний аналіз ситуації. З’ясуйте відмінності у порядку надання відповідей на інформаційні запити від порядку розгляду звернень громадян.

Наукою адміністративного права вироблено різні критерії класифікації органів виконавчої влади за: рівнем знаходження органу в системі виконавчої влади, територіальним масштабом його діяльності, характером компетенції, порядком вирішення підвідомчих питань, предметом спрямованості компетенції органу виконавчої влади.
На основі аналізу чинного законодавства України дайте характеристику за вищевказаними критеріями органам виконавчої влади: Кабінет Міністрів України, Міністерство освіти і науки України, Національне агентство України з питань державної служби, Міністерство охорони здоров’я України, Держав-на санітарно-епідеміологічна служба України, Державне агентство водних ресурсів України, Державна фінансова інспек-
ція України, обласна державна адміністрація, Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській
області.

 Наказом міністра юстиції України були створені територіальні органи Міністерства юстиції України, визначено їх перелік, а також затверджено Положення про Головні управління юстиції Міністерства юстиції України в областях та місті Києві. У цьому Положенні встановлено підпорядкованість цих органів безпосередньо Кабінету Міністрів України.
Зробіть юридичний аналіз ситуації. Визначте порядок створення міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів.

На засіданні Кабінету Міністрів України були прийняті такі рішення:
а) про затвердження Положення про Генеральний штаб Збройних сил України;
б) про затвердження граничної чисельності працівників Міністерства оборони України;
в) про затвердження розмірів посадових окладів працівників і військовослужбовців Збройних Сил України;
г) про присвоєння військових звань особам вищого офіцерського складу Збройних Сил України.
Міністр оборони України видав такі накази:
а) про затвердження складу Громадської ради при Міністерстві оборони України;
б) про затвердження положення про структурні підрозділи апарату Міністерства оборони України;
в) про призначення на посаду першого заступника Міністра оборони України;
г) про затвердження переліку військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками.
Зробіть юридичний аналіз прийнятих рішень з точки зору компетенції органів (посадових осіб), які їх приймали.


На засіданні уряду розглядався проект акта, яким визначався порядок пропуску через кордон України транспортних засобів перевізників. У процесі обговорення документа з’ясувалося, що для запровадження зазначеного порядку необхідно вирішити питання про кількість підрозділів митних органів, які здійснюватимуть контроль у даній сфері. У результаті було прийнято два документи: одним затверджено порядок здійснення контролю, а другим – доручено Державній фіскальній службі України забезпечити встановлення оптимальної
кількості відповідних підрозділів.
Дайте юридичний аналіз ситуації. Які акти можуть бути прийняті урядом у даному випадку?


Голова Державної санітарно-епідеміологічної служби України видав наказ, яким затвердив Порядок проведення профілактичних щеплень в Україні. Міністр охорони здоров’я України скасував цей наказ, посилаючись на те, що згідно з Положенням про Міністерство охорони здоров’я України затвердження державних санітарно-епідеміологічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм належить до повноважень Міністерства.
Чи законно вчинив міністр? Хто уповноважений скасовувати акти центральних органів виконавчої влади?

К. звернувся до голови районної державної адміністрації зі скаргою на бездіяльність селищного голови. У скарзі К. зазначав, що він три місяці тому подав до селищного голови заяву про організацію регулярного безкоштовного підвезення до навчального закладу і додому школярів, які мешкають у селі. Від селищного голови К. відповіді не отримав. Голова районної державної адміністрації повідомив К., що селищна рада та її голова не підпорядковуються районній державній адміністрації, а тому він не має повноважень розглядати такі скарги.
Проаналізуйте ситуацію та підготуйте юридично обґрунтовану відповідь на скаргу К.

З’ясуйте, виокремивши статусні ознаки державних службовців, які з перелічених посад відносяться до посад державних службовців?
Заступник голови обласної державної адміністраці.
2. Міністр внутрішніх справ України. 3. Секретар Київської міської ради. 4. Директор підприємства “Краснокутський маслозавод”.
5. Директор загальноосвітньої школи. 6. Голова Державної пені-
тенціарної служби України. 7. Радник Президента України.


 Стосовно начальника управління районної державної адміністрації В. було складено протокол про скоєння корупційного правопорушення. У протоколі зазначалося, що В., перебуваючи на посаді державного службовця, займається викладацькою діяльністю, тим самим порушує вимогу щодо обмеження сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. Суддя, розглянувши справу про корупційне правопорушення, виніс постанову про звільнення В. з посади начальника управління районної державної адміністрації.
Зробіть юридичній аналіз ситуації.

 Голова обласної державної адміністрації подав у відставку, мотивуючи своє рішення принциповою незгодою з позицією Кабінету Міністрів України щодо вирішення деяких питань управління державними справами.
З’ясуйте, який орган або посадова особа і в які строки вправі прийняти відставку. Які правові наслідки тягне за собою відмова у відставці?


 П. подав документи до конкурсної комісії на зайняття посади керівника Головної аналітичної служби Адміністрації Президента України. Конкурсна комісія попросила від П. відомості про його доходи і зобов’язання фінансового характеру та вклади в банках членів його сім’ї. П. відмовився надати таку інформацію, посилаючись на недоторканність особистого життя й таємницю вкладів. Конкурсна комісія відмовила П. у розгляді його документів.
Проаналізуйте відповідні правові норми та обґрунтуйте свою точку зору щодо законності рішення комісії.

В одному з управлінь Міністерства освіти і науки України проводилась атестація державних службовців. Державним службовцям К. і Т. про проведення їх атестації було повідомлено за п’ять днів до засідання атестаційної комісії.
На засіданні атестаційної комісії, яка складалася з двох членів – голови та секретаря, було прийнято рішення про невідповідність К. і Т. займаним посадам. За наказом міністра К. і Т. звільнено з займаних посад як таких, що “не пройшли атестацію”.
Дайте юридичний аналіз ситуації. Чи законне рішення міністра про звільнення К. і Т.? В якому порядку проводиться атестація державних службовців? Куди К. і Т. можуть звернутися за захистом своїх прав?

 Заступник голови районної державної адміністрації І., повертаючись увечері додому на власному автомобілі, здійснив наїзд на пішохода, завдавши йому тяжких тілесних ушкоджень. Розпорядженням голови районної державної адміністрації на час проведення районним відділом внутрішніх справ дослідчої перевірки І. було відсторонено від виконання повноважень за посадою.
Чи законне розпорядження голови районної державної адміністрації? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на правові норми.

А. було призначено начальником управління економіки обласної державної адміністрації. Через місяць розпорядженням голови обласної державної адміністрації А. було звільнено із займаної посади, оскільки з’ясувалось, що він є двоюрідним братом свого заступника.
Чи законно звільнено А.? Розберіться у даній ситуації.




 Статтею 52 Податкового кодексу України передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства. Пункт 52.2. вказаної статті встановлює, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.
Наказом Державної фіскальної служби України затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань оподаткування туроператорської та турагентської діяльності.
Дайте юридичний аналіз ситуації. Яка форма управлінської діяльності обрана у даному випадку Державною фіскальною службою України?


 Голова обласної державної адміністрації видав розпорядження, яким встановив, що звіт про виконання адміністрацією делегованих повноважень має надаватися відповідній раді один раз на два роки. Прокурор області вніс подання на це розпорядження та вимагав його скасувати.
Одночасно через ненадання звіту про виконання делегованих повноважень у поточному році обласна рада висловила недовіру голові облдержадміністрації, на підставі чого Президент України прийняв відставку голови обласної державної адміністрації.
Чи законні дії зазначених суб’єктів? Дайте юридичний аналіз ситуації. Охарактеризуйте форми управлінської діяльності, використані у даному випадку.


Міністерство юстиції України наказом затвердило Порядок особистого прийому громадян у Державній службі України з питань захисту персональних даних (ДСЗПД України). З метою оптимізації процедури особистого прийому громадян та забезпечення громадського порядку в приймальні ДСЗПД України Голова служби видав наказ, яким встановив, що вхід громадян до приймальні ДСЗПД України має здійснюватися за перепустками встановленого зразка. З метою виготовлення бланків перепусток ДСЗПД України уклала договір з друкарнею.
Чи законні дії зазначених суб’єктів? Які форми управлінської діяльності використані у даному випадку?

Голова Чугуївської районної державної адміністрації провів нараду з питань дотримання вимог Закону України “Про звернення громадян”. За результатами наради видано розпорядження про проведення перевірки стану роботи з розгляду звернень громадян на комунальних підприємствах, розташованих на території Харківської обл.
Чи законні дії голови райдержадміністрації? Які форми управлінської діяльності були застосовані у даному випадку? Дайте юридичний аналіз ситуації.

Органи виконавчої влади прийняли наступні акти: Міністерство охорони здоров’я України видало наказ “Про затвердження Порядку заборони застосування лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів”, а Кабінет Міністрів України затвердив Порядок державної реєстрації перереєстрації іноземних інвестицій та її анулювання.
Які методи застосовані у наведених сферах державного управління? Відповідь обґрунтуйте.


А. виїжджав на відпочинок у Грецію. При перетинанні кордону працівник митної служби попросив А. пред’явити для огляду належну йому ручну кладь. Останній не погодився на це, стверджуючи, що він не має заборонених для вивезення речей.
Проаналізуйте ситуацію. Чи є підстави для застосування до А. заходів адміністративного примусу?

У зв’язку з поширенням у місті захворювання на кір в медичних закладах робили профілактичні щеплення всім громадянам віком до 50 років. Однак В. відмовився від щеплення, вважаючи це справою добровільною. Лікар попередив його, що щеплення може бути зроблено примусово. Будучи впевненим у тому, що примус можливий лише у разі вчинення правопорушення, В. звернувся до управління охорони здоров’я з проханням роз’яснити йому порядок проведення профілактичних щеплень.
Проаналізуйте ситуацію та підготуйте юридично обґрунтовану відповідь на звернення В.


На підставі законів України “Про міліцію”, “Про державну прикордонну службу” та “Про державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України” визначте адміністративно-правові методи, які застосовуються для врегулювання правовідносин у визначених законами сферах державного управління.

 Інспектор державної пожежної охорони проводив перевірку дотримання правил пожежної безпеки у супермаркеті ТОВ “Сніг” і виявив низку порушень. Зокрема, недотримання вимог щодо обладнання торговельної зали, відсутність запасного виходу створює загрозу виникнення пожежі та перешкоджає евакуації людей. За результатами перевірки директорові ТОВ “Сніг” було направлено припис про усунення виявлених порушень, а також припинено роботу супермаркета. Директор звернувся зі скаргою до прокурора району. На його думку, слід встановити винуватих у недотриманні правил протипожежної безпеки й притягнути їх до відповідальності, а не створювати умови, за яких юридична особа несе збитки.
Дайте мотивовану відповідь на скаргу. Охарактеризуйте заходи адміністративного примусу, які були застосовані в даній ситуації.


Відносно Ф., який відбув покарання у виді позбавлення волі, було встановлено адміністративний нагляд. Ф. проживав у кімнаті приватного будинку, яку наймав у його власника Т.
Коли до помешкання Ф. завітав дільничний інспектор, Ф. відмовився його впускати, мотивуючи тим, що на такі дії необхідно отримати згоду власника будинку.
Чи може працівник міліції застосовувати примус у даній ситуації? Якщо так, то які примусові заходи можуть бути застосовані? Що буде підставою для їх застосування?
Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.


Н., який учинив дрібне хуліганство, був затриманий працівником міліції за допомогою співробітника митної служби, який проходив поблизу. Працівник міліції вдягнув на нього наручники та наніс йому удар гумовою палицею за те, що той відмовився сідати в патрульну машину.
Визначте правомірність дії працівника міліції. Якщо ви дійдете висновку, що вони неправомірні, складіть проект скарги. Що б змінилось у ситуації за умови, що палицю й наручники застосував співробітник митної служби?


 За рішенням державного інспектора рибоохорони П. було притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил рибальства. У постанові про накладення адміністративного стягнення зафіксовано, що П. незаконним способом, використовуючи сітку, ловив рибу у ставку, орендованому ТОВ “Світанок”. Прокурор вніс подання на дану постанову. У поданні зазначено, що П. повинен відповідати за дрібне викрадення чужого майна.
Порівняйте склади правопорушень, про які йдеться у завданні, та висловіть свою точку зору щодо обґрунтованості позиції прокурора.


Сімнадцятирічний С. та дванадцятирічний К., які їхали в трамваї разом зі своїм батьком, не заплатили за проїзд. Факт безквиткового проїзду виявив контролер комунального підприємства “Міськелектротранспорт” і запропонував С. та К. сплатити штраф на місці вчинення правопорушення. Вони відмовилися зробити це, посилаючись на те, що не мають грошей і взагалі не можуть нести відповідальності, адже не досягли віку, з якого вона настає.
Проаналізуйте ситуацію та визначте, хто у даному випадку має нести відповідальність. З якого віку настає адміністративна відповідальність? Які особливості притягнення до адміністративної відповідальності неповнолітніх осіб?


Т. брав участь у провадженні в справі про дрібне хуліганство як свідок. При розгляді справи в суді Т. відмовився давати пояснення, посилаючись на те, що він нічого не пам’ятає. Судовий розпорядник склав протокол про вчинення Т. правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 1853 КУпАП. Суддя розглянув справу стосовно Т. і наклав на нього штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Чи відповідає закону постанова стосовно Т.? Відповідь обґрунтуйте.

 1 березня 2014 р. до суду надійшли протоколи відносно В., 1998 року народження, з яких видно, що В. 21 січня 2014 р., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, не маючи права керування транспортним засобом, на мопеді “Кануні” здійснив наїзд на Д., спричинивши йому незначні тілесні ушкодження. Зазначені дії були кваліфіковані інспектором ДАЇ за 
ч. 6 ст. 121, ст. 124, ч. 2 ст. 126, ч. 1 ст. 130 КУпАП.
Визначте, чи правильно були кваліфіковані дії В.? Яке стягнення може бути накладено на В.? Охарактеризуйте порядок накладення стягнення при вчиненні двох і більше адміністративних правопорушень.

 А. вигулював свого собаку на території дитячого садочка. Собака напав на перехожого і розірвав на ньому одяг. Дільничний інспектор склав стосовно А. протокол про вчинення правопорушення, відповідальність за яке передбачене
ч. 1 ст. 154 КУпАП. За рішенням суду А. був притягнутий до відповідальності за ч. 2 ст. 154 КУпАП і до нього було застосовано стягнення у вигляді штрафу у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією собаки.
Визначте законність рішення суду.


 14 лютого 2014 р. інспектор ДАЇ склав стосовно М., 1949 року народження, протокол про вчинення адміністративного правопорушення, за яке передбачена відповідальність ч. 1 ст. 130 КУпАП, і направив протокол до суду.
18 квітня 2014 р. суд, розглянувши матеріали справи про адміністративне правопорушення, виніс постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді громадських робіт строком десять годин.
Обґрунтуйте законність рішення суду. Як Ви вважаєте, чи є підстави для оскарження постанови суду?

25 жовтня 2013 р. до суду надійшов протокол про адміністративне правопорушення відносно К., в якому зазначено, що він 8 жовтня 2013 р. керував автомобілем, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. Від проходження медичного огляду на стан алкогольного сп’яніння К. відмовився. Зазначене правопорушення К. повторно вчинив протягом року.
Суд, дослідивши матеріали справи, притягнув К. до адміністративної відповідальності і наклав на нього стягнення у вигляді оплатного вилучення транспортного засобу.
Чи законне рішення суду стосовно К.? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.

5 березня 2014 р. державний службовець С. був звільнений із займаної посади за прогул на підставі п. 4 ст. 40 КЗпП України. Зі слів С., прогул справді мав місце 20 грудня 2013 р., але був зумовлений участю С. у гасінні пожежі. З огляду на надані пояснення, у грудні С. не був притягнутий до дисципліннарної відповідальності.
Новий керівник державного органу, де С. перебував на службі, питання про прогул порушив повторно і наклав на С. дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення.
Наказ про його звільнення С. вирішив оскаржити, вважаючи його незаконним, прийнятим на підставі нормативного акта, дія якого на нього як на державного службовця не поширюється.
До яких органів С. може звернутися з даною скаргою? Дайте юридичну оцінку ситуації з посиланням на необхідні нормативні акти.


Заступник голови обласної державної адміністрації  С. систематично порушував встановлені терміни розгляду звернень громадян, за що його було попереджено про неповну службову відповідність. С. звернувся до прокуратури з проханням внести подання на незаконний, на його думку, наказ.
Дайте юридичну оцінку ситуації.

Прокурор Ф. Запорізької природоохоронної прокуратури 1 грудня 2013 р. відмовив одному із засобів масової інформації в наданні інформації про стан довкілля. Керівник ЗМІ поскаржився на неправомірні, на його думку, дії прокурора Ф. до прокуратури Запорізької обл. Після ознайомлення з матеріалами справи й отримання пояснень від порушника прокурор Запорізької обл. видав наказ про звільнення прокурора Ф. 30 січня 2014 р. Ф. оскаржив Генеральному прокурору України цей наказ про його звільнення. У скарзі він не заперечував факту вчинення правопорушення, однак оспорював можливість застосування дисциплінарного стягнення за скоєння адміністративного правопорушення.
Визначте законність наказу прокурора Запорізької обл. району про звільнення Ф. Обґрунтуйте свою позицію щодо можливості задоволення скарги Ф.

 Державний інспектор з нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки наклав на військовослужбовця К. штраф у розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за грубе порушення правил пожежної безпеки. У постанові про накладення штрафу зазначалося, що К. у своїй квартирі збудував камін та розташував вихід димового ходу у вікні.
Чи законні дії інспектора? В якому порядку може бути притягнутий до відповідальності військовослужбовець К. та які примусові заходи можуть бути до нього застосовані?

 Наказом Міністерства юстиції України повернуто без державної реєстрації наказ МВС України “Про затвердження Інструкції з оформлення працівниками ДАІ МВС України матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху” у зв’язку з тим, що разом із наказом, поданим на реєстрацію, не надано відомостей про чинні акти з цього питання, інформацію про строки приведення їх у відповід-
ність з новим актом, а також про акти, що втрачають чинність у зв’язку з прийняттям останнього.
Зробіть юридичний аналіз ситуації. Назвіть та охарактеризуйте стадії провадження з реєстрації нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади.


І. звернувся із клопотанням про зміну імені до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем постійного проживання. При зверненні І. пред’явив паспорт та квитанцію про сплату державного мита.
Через чотири місяці від дати звернення І. отримав листа за підписом керівника відділу реєстрації актів цивільного стану, в якому повідомлялося, що заявлене клопотання не розглядалося, оскільки втрачено запис про народження заявника.
Зробіть юридичний аналіз ситуації. Чи порушив у даному випадку представник влади закон? Назвіть та охарактеризуйте стадії провадження з реєстрації зміни імені.


 Сімнадцятирічний Ф. звернувся до реєстраційної служби міського управління юстиції з проханням зареєструвати його як підприємця. До свого звернення Ф. додав: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця; копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця; нотаріально посвідчену письмову згоду батьків на зайняття Ф. підприємницькою діяльністю.
У проведенні державної реєстрації Ф. було відмовлено. У листі за підписом керівника реєстраційної служби міського управління юстиції зазначалося, що Ф. не може бути зареєстрований як підприємець, оскільки на момент звернення із відповідним проханням він не досяг повноліття.
Дайте юридичний аналіз ситуації. Хто уповноважений вирішувати питання про реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності? Як у даному випадку має право діяти Ф.?


ТОВ “Контакт” звернулося до Міністерства соціальної політики України із заявою про видачу ліцензії на провадження господарської діяльності, пов’язаної із посередництвом у працевлаштуванні фізичних осіб за кордоном. Міністерство через десять днів після отримання заяви повідомило суб’єктові підприємницької діяльності, що дану заяву залишено без розгляду, оскільки до неї не додано копію зовнішньоекономічного договору (контракту) з іноземним суб’єктом господарювання (роботодавцем чи посередником) про посередництво у працевлаштуванні за кордоном.
Чи законно діяло міністерство? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення. Назвіть та охарактеризуйте стадії провадження з ліцензування певних видів господарської діяльності.

До суду надійшло два протоколи відносно Д. про вчинення ним правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 1751 та 
ч. 1 ст. 178 КУпАП. За ч. 1 ст. 1751 протокол було складено членом громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, а за ч. 1 ст. 178 – посадовою особою районного відділу органів внутрішніх справ (ОВС). У протоколах зазначалося, що Д., будучи у нетверезому стані, у подертому одязі палив біля палацу дитячої та юнацької творчості, який розташований на центральній площі міста.
Суддя, розглянувши справу, виніс постанову, якою з урахуванням ст. 36 КУпАП зобов’язав Д. сплатити штраф у розмірі 102 грн. У постанові вказувалося, що Д. уперше притягується до адміністративної відповідальності, має малолітню дитину, його дружина не працює.
Назвіть та охарактеризуйте стадії провадження в даній справі. Посилаючись на нормативні положення, визначте законність дій осіб, які склали протоколи про правопорушення. Чи відповідають закону дії судді?

 Суддею Дзержинського районного суду м. Харкова 6 березня 2014 р. ухвалено постанову про накладення на Б. стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого ст. 185 КУпАП. Справу було розглянуто за відсутності правопорушника. Даних про своєчасне його сповіщення про місце і час судового розгляду в матеріалах справи не було. Свідки, відомості про яких містилися в протоколі про адміністративне правопорушення, у судовому засіданні не допитувались.
Чи є підстави для скасування постанови про накладення стягнення? Хто, за чиєю ініціативою та в якому порядку може переглянути постанову по даній справі? Яке рішення може бути винесено за результатами перегляду справи?


 Начальник органу внутрішніх справ (ОВС), отримавши 6 березня 2014 р. протокол про вчинення Д. правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП, призначив справу до розгляду на 6 квітня 2014 р., про що повідомив Д. Він у встановлений час не з’явився. Враховуючи те, що Д. своєчасно було повідомлено про місце і час розгляду справи, начальник ОВС
за відсутності Д. ухвалив постанову про накладення на нього штрафу.
Чи законна постанова, винесена начальником ОВС? Якщо дійдете висновку, що постанова незаконна, окресліть судовий порядок її оскарження. Обміркуйте, яке рішення за результатами оскарження може ухвалити суд?

А. 11 травня 2014 р. вчинив дрібне хуліганство, за що був затриманий і доставлений уповноваженою особою органів внутрішніх справ (ОВС) у міліцію з метою складання протоколу про адміністративне правопорушення. Про застосування адміністративного затримання йшлося в протоколі про адміністративне правопорушення, де зазначалося, що А. підданий затриманню до розгляду справи суддею.
Справу було розглянуто 12 травня 2014 р. Суддя визнав А. винним у скоєнні дрібного хуліганства і з урахуванням обставин справи та особи правопорушника застосував до нього стягнення у вигляді штрафу.
За дорученням А. його адвокат звернувся до адміністративного суду з позовною заявою про визнання дій, пов’язаних із застосуванням адміністративного затримання, такими, що вчинені з порушенням закону.
Дайте юридичний аналіз ситуації.

 Державний інспектор рибоохорони під час рейду встановив, що А. займається рибальством із порушенням правил. Інспектор оглянув човен та спорядження для рибальства у присутності А. та вилучив зазначені речі до вирішення питання про відповідальність останнього. Про огляд речей та їх вилучення інспектором було зроблено відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.
Після цього А. оскаржив дії держінспектора його керівнику. У скарзі А. зауважив, що інспектор порушив порядок огляду і вилучення речей, а саме: не врахував, що А. не є власником даних речей, не залучив до огляду двох понятих та не склав окремий протокол про застосування зазначених заходів забезпечення провадження в справі про адміністративне правопорушення.
Проаналізуйте ситуацію та підготуйте юридично обґрунтовану відповідь на скаргу А.


 Інспектором Державної автомобільної інспекції МВС України відносно В., який о 22.00 год перевозив пасажирів у маршрутному таксі з несправними зовнішніми світловими приладами, було складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 121 КУпАП, вилучено посвідчення водія, а автомобіль доставлено для зберігання на спеціальний майданчик до набрання законної сили постановою у справі про адміністративне правопорушення. Про застосування таких заходів було зроблено запис у протоколі про адміністративне правопорушення. Копія протоколу під розпис була вручена правопорушнику.
З’ясуйте правомірність застосованих заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення. Який порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках чи стоянках?

Студенти на практичному занятті з адміністративного права намагалися сформулювати повний перелік органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення.
Студент В. стверджував, що органи Служби безпеки України, прокуратури та митні органи не можна включати до означеного переліку, оскільки КУпАП не містить статей, якими визначено справи, віднесені до їх підвідомчості. Більшість із присутніх на занятті не погодилися з цією точкою зору, посилаючись на те, що крім згаданого кодексу існують інші нормативно-правові акти, що уповноважують представників цих органів вирішувати питання про адміністративну відповідальність фізичних осіб.
Висловіть свою точку зору щодо даних тверджень. Свою позицію обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.



 Т. звернулася до адміністративного суду із позовною заявою, в якій просила визнати незаконними дії державного інспектора у сфері контролю за використанням та охороною земель. Цим приписом її як директора ТОВ зобов’язали привести земельну ділянку, яка надана ТОВ в оренду, у відповідність до вимог земельного законодавства.
Рішенням суду у задоволенні позову відмовлено. Суд першої інстанції дійшов висновку, що державний інспектор діяв у межах закону.
Не погоджуючись з цим рішенням, Т. звернулася до апеляційного адміністративного суду, який скаргу позивачки задовольнив частково: рішення суду першої інстанції скасував, а провадження у справі за позовом Т. на дії інспектора закрив. Апеляційний суд аргументував свою позицію тим, що зазначений спір не належить до юрисдикції адміністративного суду, бо виник він з приводу цільового використання орендованої земельної ділянки, а отже, інспектор під час проведення перевірки та складання припису жодних управлінських функцій не здійснював.
Охарактеризуйте правовідносини, з яких виник даний спір. Чи притаманні їм ознаки адміністративно-правових відносин? З урахуванням зроблених висновків дайте правову оцінку позиції суду апеляційної інстанції.


К. звернулася до суду із позовом до керівника податкової інспекції в місті про визнання протиправними дій останнього та відшкодування моральної шкоди у розмірі 25 тис. грн.
У судовому засіданні позивачка пояснила, що їй стало відомо про те, що керівник податкової інспекції звертався із запитом до міської клінічної лікарні про стан її здоров’я, про що був зроблений запис в її амбулаторній картці.
Позивачка двічі просила керівника податкової інспекції надати їй копії запиту та відповіді лікарні, однак останній не відреагував на її звернення. У судовому засіданні К. надала копії відповідних заяв, надісланих керівникові податкової інспекції листом із повідомленням.
Позивачка вважала, що їй завдано моральної шкоди у розмірі 25 тис. грн, оскільки внаслідок незаконного збирання керівником податкової інспекції щодо неї інформації вона дуже нервувала, вимушена була пояснювати всім своїм знайомим, у зв’язку з чим зазначений запит надіслано до лікарні.
За правилами якого процесуального акта має розглядатися даний позов? Обґрунтуйте свою позицію щодо рішення по цій справі.

Стосовно С. був складений протокол про вчинення адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 1 ст. 130 КУпАП. Інспектор Державної автомобільної інспекції МВС України, керуючись ст. 2651 КУпАП, тимчасово вилучив у С. посвідчення водія, про що зроблено запис у протоколі про правопорушення. Протокол надіслано до суду для вирішення питання про відповідальність С.
С. не заперечував факту вчинення порушення, однак вважав, що посвідчення водія вилучено у нього незаконно, тому вирішив оскаржити вилучення до суду.
Чи належить розгляд справи про адміністративне правопорушення до юрисдикції адміністративного суду? Яким процесуальним актом має керуватися С. при оскарженні вилучення посвідчення водія? Обґрунтуйте свої відповіді, посилаючись на нормативні положення.

Громадянин Сирії В. прибув в Україну в особистих справах й перебував на території України на законних підставах. Двічі за один рік він був притягнутий до адміністративної відповідальності. Керівник територіального органу Служби безпеки України прийняв рішення про примусове повернення В. до Сирії. В., мотивуючи тим, що за вчинені діяння він вже зазнав покарання і немає необхідності застосовувати до нього такий захід, як примусове повернення, захотів звернутися до суду із позовом про скасування рішення керівника територіального органу СБУ.
До якого із судів загальної юрисдикції має звернутися громадянин Сирії В.? Обґрунтуйте свою позицію щодо рішення по цій справі.

 Головний державний санітарний лікар міста тимчасово призупинив діяльність текстильного комбінату за порушення санітарних норм. Своєю постановою він наклав на керівника комбінату адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а до комбінату застосував фінансову санкцію у вигляді штрафу в розмірі 50% вартості випущеної продукції. Керівник заперечував проти цього, вважаючи, що головний санітарний лікар тричі застосував примусові заходи за вчинення одного правопорушення: призупинив діяльність комбінату, наклав штраф на нього, застосував санкцію до комбінату.
Зробіть юридичний аналіз ситуації. Чи законно діяв головний державний санітарний лікар міста? Які види заходів адміністративного примусу були застосовані у даному випадку?

Державна фінансова інспекція України в Харківській обл. здійснила перевірку фінансової діяльності державного підприємства і виявила порушення законодавства. Своїми постановами начальник інспекції наклав на директора та головного бухгалтера підприємства адміністративні стягнення у вигляді штрафів у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і зобов’язав їх у двотижневий строк ліквідувати причини, що призвели до порушення. Директор підприємства заперечував свою винуватість, мотивуючи тим, що за фінансову діяльність підприємства відповідає головний бухгалтер.
Зробіть обґрунтований висновок щодо законності рішень начальника Державної фінансової інспекції України в Хар-
ківській обл.

Головний державний податковий ревізор-інспектор здійснив перевірку ТОВ “Дебют” і виявив порушення – неподання фінансової звітності та внесення неправдивих даних до фінансової звітності. За матеріалами перевірки ним був поданий позов до суду з вимогою притягнути директора ТОВ “Дебют” до адміністративної відповідальності.
Чи правомірні дії інспектора? Обґрунтуйте свою позицію щодо рішення суду по цій справі.

К. звернувся до об’єднання споживачів зі скаргою на підприємця С. У скарзі К. відзначав, що підприємець реалізує неякісний товар та відмовляє в його заміні. Об’єднання споживачів провело перевірку діяльності підприємця, за результатами якої ухвалило рішення про притягнення С. до відповідальності за ст. 1552 КУпАП та накладення на нього штрафу в розмірі
15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Підприємець сплачувати штраф відмовився і звернувся до суду з позовом про визнання незаконними дій об’єднання споживачів.
Дайте юридичний аналіз ситуації та обґрунтуйте свою позицію щодо рішення суду по даній справі.

 Наказом начальника міжрайонної державної податкової інспекції скасовано допуск до державної таємниці, наданий оперуповноваженому податкової міліції А. Підставою для скасування став акт спеціальної експертизи Служби безпеки України, в якому вказано, що А. виїжджав у республіку Білорусь протягом 2012 – 2013 pp., але не інформував про це начальника інспекції та відповідального за забезпечення режиму секретності. Отже, А. не виконав взятого на себе письмового зобов’язання у зв’язку з допуском до державної таємниці, чим порушив вимоги ст. 28 Закону України “Про державну таємницю”.
Даний наказ А. оскаржив до начальника обласного управління державної податкової адміністрації, посилаючись на те, що його поїздки в Білорусь не стосувалися службової діяльності, а мали виключно приватний характер.
Яке рішення по скарзі має прийняти начальник управління податкової адміністрації?

Президент України ухвалив указ “Про оголошення території м. Калуш Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації”. Підставою для прийняття рішення про запровадження такого адміністративно-правового режиму стало виникнення на території м. Калуш небезпечної для життя і здоров’я людей екологічної ситуації, зумовленої наслідками функціонування місцевого хімічного комбінату. Указом також встановлювалося, що роботу хімічного комбінату необхідно призупинити.
Зробіть юридичний аналіз ситуації.

 Разом із дружиною та дітьми А. на своєму автомобілі прямував до родичів, які мешкають у Рахівському р-ні Закарпатської обл. Працівник Державної прикордонної служби України зупинив автомобіль та пояснив, що оскільки транспортний засіб знаходиться у прикордонній смузі, то його водій та пасажири зобов’язані надати для перевірки документи, які посвідчують їх особу. Крім того, представник влади захотів оглянути автомобіль.
Чи законні вимоги працівника Державної прикордонної служби України? Які правила можуть запроваджуватися при встановленні прикордонного режиму?

 При виконанні контрольної роботи із адміністративного права студент А. назвав органами управління економікою: адміністрації державних підприємств, Департамент економіки обласної, Київської міської державної адміністрації, а студент Б. – Міністерство аграрної політики та продовольства України, управління ветеринарної медицини у містах, Державну казначейську службу України.
Наведіть систему органів управління економікою.

 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України відповідно до покладених на нього завдань здійснює: аналіз стану економічного розвитку України, керівництво та координацію діяльності з підготовки стратегій регіонального розвитку, регулювання цін на продукцію, видання рішень про запровадження державного регулювання цін, прогнозування, контроль, розробку проектів рішень, роз’яснення щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель, моніторинг цін і тарифів на товари та послуги споживчого ринку та ін.
На підставі наведених повноважень визначте форми та методи їх реалізації.

У ході здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції Антимонопольний комітет України встановив, що протягом лютого – квітня
2014 р. на кількох АЗС відбулося підвищення цін на бензин і дизельне пальне. У цей період зазначені учасники ринку підвищували ціну одночасно та на однаковий рівень.
З метою недопущення вчинення порушень законодавства Антимонопольний комітет України надав учасникам ринку пального обов’язкові для розгляду рекомендації, зокрема, рекомендував переглянути свою цінову політику.
Чи правомірно діяв Антимонопольний комітет України? Відповідь обґрунтуйте.

Абітурієнти С. і К., розмірковуючи про оптимальний вибір вищого навчального закладу (ВНЗ), намагалися оцінити відповідність освітянських послуг, які надають ВНЗ, державним стандартам. С. вважав, що при виборі освітнього закладу особливу увагу слід звертати на наявність у нього ліцензії та акредитації. К. заперечував, вважаючи, що основним документом є атестація ВНЗ, а ліцензування та акредитація є окремими видами державної оцінки ВНЗ.
Чия точка зору є правильною? У чому полягає сутність ліцензування, акредитації та атестації ВНЗ?

Громадянин Узбекистану А. подав документи для вступу в один із ВНЗ України. Йому запропонували укласти договір на оплату навчання. А. відмовився, мотивуючи тим, що відповідно до Конституції України (ст. 26) іноземці та особи без громадянства, які знаходяться в Україні на законних підставах, користуються тими ж правами та свободами, як і громадяни України. Відповідно до п.4 ст. 3 Закону України “Про освіту” іноземці, особи без громадянства здобувають освіту в навчальних закладах України відповідно до чинного законодавства та міжнародних договорів.
Чи має рацію А.? Як законодавство вирішує це питання?

Студент одного з ВНЗ приватної форми власності, що не мав відповідної акредитації, після двох років успішного навчання вирішив перевестися до ВНЗ державної форми власності. Для цього він звернувся до деканату ВНЗ, але там йому в переведенні відмовили.
Доведіть, чи має право студент на переведення до ВНЗ державної форми власності? Як і за яких підстав здійснюється таке переведення?


П. був призначений на посаду старшого начальницького складу ОВС. Йому було присвоєно спеціальне звання капітана міліції. Він оскаржив рішення щодо присвоєння йому звання капітана міліції, мотивуючи тим, що він є майором запасу Збройних Сил України. Скарга була розглянута і не задоволена.
Проаналізуйте і оцініть ситуацію, надайте аргументовану відповідь П.: у якому чи яких випадках, передбачених нормами відповідного нормативно-правового акта (і назвіть його), така скарга могла чи не могла бути задоволена. Надайте необхідні рекомендації П.


Спеціалісти юридичного відділу районної державної адміністрації М. і С. були присутні на мітингу політичної партії. Наступного дня за наказом голови райдержадміністрації службовці М. і С. були звільнені з посади за порушення принципу політичного нейтралітету. Проаналізуйте ситуацію і дайте правову оцінку дій службовців М. і С. та голови райдержадміністрації.
Чи закріплює Закон України «Про державну службу» (1993р.) принцип політичного нейтралітету державного службовця?
В чому полягає зміст принципу політичної неупередженості за новим Законом України «Про державну службу»?
Чи змінилася б ситуація, якщо б М. і С., будучи безпартійними, були організаторами мітингу на підтримку одного з кандидатів у народні депутати?


Державний службовець В. протягом останніх 5 років. працював на посаді начальника юридичного відділу районної державної адміністрації У квітні 2015 р. головою цієї районної державної адміністрації був призначений гр. А., який є батьком дружини гр.В.
Дайте правову оцінку даної ситуації?
Чи виник конфлікт інтересів? Які дії слід вчинити з метою запобігання конфлікту інтересів?

17 липня 2014 р. до адміністративного суду звернувся особа В. , яка перебуває на посаді головного спеціаліста економічного відділу контрольно-перевірочної роботи Управління Пенсійного фонду України у м. Світловодську та просить визнати незаконними дії начальника Управління пенсійного фонду України щодо зняття премії з березня 2014р. по даний час. Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що 04 квітня 2014 р. його було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та оголошено догану за перевищення службових повноважень без корисливих мотивів. Жодних пояснень перед притягненням до відповідальності від особа В. не зажадали.
Дайте правову оцінку даної ситуації. Вкажіть, який порядок притягнення до дисциплінарної відповідальності передбачений законодавством.
Які порушення щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності були допущені начальником Управління Пенсійного фонду України у м. Світловодську?
Які види дисциплінарних стягнень можуть застосовуватися до державних службовців?

 04 лютого 2010 року між Державним територіально-галузевим об’єднанням «Південно- Західна залізниця» та Міністерством освіти і науки України укладено договір № ПЗ/Л- 105340/НЮ про розрахунки за надані послуги по перевезенню залізницею студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів І-ГУ рівня акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів, згідно умов якого залізниця зобов'язалася здійснити пільгове перевезення студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів І-^ рівня акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів у загальних і плацкартних вагонах, приміського і міжміського сполучення за умови придбання студентами та учнями проїзних документів (квитків) з оплатою 50 % їх вартості, а Міністерство освіти і науки України перераховує кошти на підставі облікових форм та акту здачі-прийняття робіт (наданих послуг) різницю між повною та пільговою вартістю проїзного документу в межах затвердженого кошторису.
Кошти на виконання договору виділяються Міністерству освіти і науки України на підставі здійсненного бюджетного запиту Міністерству фінансів України та включення його у Державний бюджет України.
Міністерство освіти і науки України не подало відповідного запиту на 2010 рік у Міністерство фінансів України і таким чином коштів, щоб розрахуватися за 2010 рік на підставі укладеного договору у МОН України не було.
 Чи договір укладений між МОН України та Державним територіально-галузем
об’єднанням «Південно-Західна залізниця» містить ознаки адміністративного договору?
Чи може Південно-західна залізниця стягнути кошти із МОН у судовому порядку за надані послуги згідно договору? Якщо так, то у який суд вона може звернутися?

Розглянувши колективну скаргу мешканців вулиці Б. від 26 січня 2010 року щодо триваючих порушень громадського спокою у нічний час біля торгового центру, розміщеного на цій вулиці, виконавчий комітет міської ради міста Н. 02 лютого 2010 року прийняв рішення про заборону торгівлі у нічний час алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом у закладах торгівлі міста
Н., крім закладів громадського харчування.
Чи були порушені норми матеріального та процедурного права при прийнятті такого рішення виконавчого комітету міста Н.? Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на відповідні законодавчі приписи.


Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення прийнято рішення «Про затвердження Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті». Вказане рішення оприлюднено в офіційному виданні Національної ради - у бюлетені «Вісник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення». Асоціація «Спілка працівників телебачення» оскаржила вказане рішення до Окружного адміністративного суду, оскільки вважала, що при прийнятті вказаного рішення було допущено порушення процедури прийняття нормативно-правових актів, а також не дотримано законодавчих вимог щодо порядку прийняття регуляторних актів. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення заперечила проти позовних вимог, та зазначила, що на неї зазначені вимоги щодо прийняття регуляторних актів не поширюються, оскільки її діяльність регулюється виключно Законами України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».
Проаналізуйте зазначену ситуацію. Дайте правовий аналіз аргументам кожної сторони спору. Чи є зазначене рішення нормативним актом? Яка процедура прийняття нормативних актів центральними органами виконавчої влади? Чи поширюються на вказаний акт норми закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності»? Яке рішення має прийняти суд?

Гр. П. звернулась до суду із адміністративним позовом до міської ради міста Н. про визнання протиправним і скасування рішення міської ради «Про розміщення малих архітектурних форм об’єктів торгівлі та іншої підприємницької діяльності на території міста Н. на 2010-2014 р.р.». Гр. П. вважає, прийняте рішення є протиправним та прийнятим з порушенням чинного законодавства, зокрема процедури прийняття регуляторних актів. Ще однією підставою для визнання рішення протиправним є та обставина, що п.1.1. зазначеного рішення затверджено схеми розміщення малих архітектурних форм на території м. Н., а згідно ст.1 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» зазначені схеми є містобудівною документацією. Відтак для прийняття цього рішення обов’язкове проведення громадського обговорення.
Представник міської ради міста Н. у судовому засіданні заявив, що вказане рішення не є регуляторним актом, оскільки не підпадає від визначення такого акту, дане у законодавстві.
Дайте правовий аналіз ситуації. Оцініть об’єктивність та обґрунтованість аргументів особи П. та представника міської ради м. Н. Які були допущені порушення процедури прийняття нормативних рішень органів місцевого самоврядування? Яке рішення має винести суд?


 Прокурором міста К. заявлено адміністративний позов до міської ради міста К. про визнання незаконним та скасування рішення міської ради «Про утворення Єдиного центру з оформлення дозвільних документів у сфері господарської діяльності». В обґрунтування заявлених вимог прокурор посилався на те, що перелік документів дозвільного характеру, які видаються Єдиним центром з оформлення дозвільних документів у сфері господарської діяльності не відповідає вимогам чинного законодавства, не є повним. Крім того діяльність Єдиного центру з оформлення дозвільних документів у сфері господарської діяльності не передбачає право вибору способу отримання необхідних документів дозвільного характеру, а саме чи за безпосереднім зверненням до відповідних місцевих дозвільних органів або ж за зверненням до адміністратора.
Дайте правовий аналіз ситуації. Оцініть з правової точки зору аргументи прокурора. Які нормативні акти є правовою основою створення єдиних дозвільних офісів? Якими нормативними актами визначене право міської ради приймати такого роду рішення?

Громадська організація «Право» звернулась до Львівської обласної державної адміністрації із запитом щодо проведення громадської експертизи та надання інформації щодо кількості проведених консультації з громадськістю з найважливіших питань реалізації державної політики. Чи поширюється на зазначені відносини Закон України «Про звернення громадян»? Яким нормативним актом визначена процедура розгляду та вирішення такого запиту?

 ТзОВ «Обрій» звернулася до органу ДПС із заявою про надання податкового роз’яснення щодо застосування одного з пунктів Податкового кодексу України. Отримавши відповідне роз’яснення, ТзОВ «Обрій» з ним не погодилося та керуючись п.1 ч.1 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України (компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно- правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності) звернулося до суду з позовом про визнання податкового роз’яснення недійсним.
Проаналізуйте ситуацію. Чи є податкове роз’яснення індивідуальним адміністративним актом? Назвіть ознаки індивідуальних адміністративних актів. Як повинен вирішити справу суд?

У місті Ч. створено Центр надання адміністративних послуг. Перелік адміністративних послуг, які надаються через центр надання адміністративних послуг включав, серед інших, також всі адміністративні послуги, які надаються Головним управлінням Держсанепідслужби у відповідній області. Однак, Головне управління Держсанепідслужби продовжило приймати документи та видавати результати адміністративної послуги безпосередньо, а не через ЦНАП. Керівник ЦНАП звернувся до управління із проханням роз’яснити на якій підставі вони надають адміністративні послуги не через ЦНАП, зазначав, що це неправомірно, тож така діяльність має бути невідкладно припинена. Начальник Головного управління Держсанепідемслужби вказав, що ніякого договору його управління з ЦНАП не укладало, тож звинувачення керівника ЦНАП безпідставні.
Дайте правовий аналіз ситуації.

Підприємець Рябченко звернувся до адміністратора ЦНАП з проханням зареєструвати його документи для отримання адміністративної послуги. Документи були наявні всі та оформлені відповідно до вимог закону. Адміністратор проглянувши документи, відмовив у реєстрації, вказавши при цьому, що необхідно зробити їх копії. Рябченко, зробивши копії всіх документів, повторно звернувся до цього адміністратора. Адміністратор, ще раз повернув документи заявникові, мотивуючи це тим, що копії не засвідчені в установленому законом порядку, зокрема, документи мають бути нотаріально посвідчені. Після того, як заявник засвідчив документи у нотаріуса, він ще раз звернувся із проханням зареєструвати його документи для отримання адміністративної послуги.
Адміністратор прийняв та зареєстрував документи, однак вручив зареєстровані документи заявникові і вказав, щоб заявник самостійно доставив їх до відповідного органу публічної адміністрації, який компетентний їх розглянути, оскільки в них не працює кур’єрська служба і нікому передати документи від ЦНАП до органу, який компетентний їх розглянути.
Дайте правову оцінку діям адміністратора. Відшукайте у чинному законодавстві України механізми, які б забезпечили неухильне виконання вимог закону України «Про адміністративні послуги» органами публічної адміністрації-суб’єктами надання адміністративних послуг, а також персоналом ЦНАП.


 Особа К. подала адміністратору дозвільного офісу заяву та всі необхідні документи, які передбачені для отримання дозволу на розміщення об’єкта ресторанного господарства. У встановлений законом строк відповідь не надійшла. Почекавши ще кілька днів, К. вирішив розпочати роботу ресторану. Проаналізуйте вказану ситуацію з посиланням на чинне законодавство. Розкрийте сутність принципу «мовчазної згоди». У яких випадках та у якому порядку можливе застосування вказаного принципу?


Фізична-особа підприємець К звернулася до суду з позовом до виконавчого комітету міської ради про визнання неправомірною його діяльності та зобов’язати відповідача розглянути заяву про оформлення права власності на нерухоме майно відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що К. двічі зверталася до виконавчого комітету міської ради з заявою про оформлення права власності на нерухоме майно, які відповідачем не розглядалися, а відповідно до Закону України «Про звернення громадян» звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.
Представник міської ради зазначив, що дійсно має місце ненадання відповіді на заяву К., але вважає дії відповідача правомірними, оскільки їй було роз’яснено порядок видачі свідоцтва на право власності на нерухоме майно.
Чи поширюються норми закону України «Про звернення громадян» на вказані відносини? Проаналізуйте ситуацію та визначіть, чи були допущені порушення чинного законодавства виконавчим комітетом міської ради.

Громадянин Коваленко має намір стати підприємцем. Щоб зекономити час, він хоче подати заяву для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця в електронному вигляді через Кабінет електронних сервісів на веб-сайті Міністерства юстиції України. Яким чином він може це зробити? Чи необхідно йому мати електронний цифровий підпис? Як можна отримати електронний цифровий підпис та які основні правила його використання?

Один із Міністрів регулярно публікує звіти про свою діяльність на офіційній сторінці відомства у соціальній мережі РасеЬоок. Окремі пропозиції та звернення, які публікують у коментарях користувачі мережі, отримують чималу підтримку, зокрема близько 25 000 схвальних відгуків. Чи має Міністр відповідно до чинного законодавства України брати до уваги такі дописи та офіційно їх розглянути? Чи змінилася б ситуація, якби такі пропозиції бути розміщені на офіційному веб- сайті відомства?


За декілька хвилин до закінчення робочого часу, на підприємство «Руно» завітала Інспекція. На запитання про підстави проведення перевірки, адже, вона не є плановою, інспектор заявив, що виявлені недостовірні дані, у документах обов'язкової звітності, поданих підприємством. На прохання керівника підприємства внести запис до журналу реєстрації інспекцій та перевірок, посадовець відмовився це здійснити, мотивуючи тим, що на підприємстві журнал ведеться не встановленої форми, а з порушеннями. Окрім того, в журнал вносяться дані лише про планові перевірки.
Керівнику підприємства заборонили фіксувати процес здійснення або позапланового заходу засобами відеотехніки, зазначивши при цьому, що такі дії перешкоджають здійсненню перевірки, додатково пригрозивши штрафом. Пізніше, під час проведення перевірки були вилучені у підприємства оригінали та копії їх фінансово-господарських та бухгалтерських документів. За результатом перевірки на підприємство було накладено чималу суму штрафу.
Дайте правову оцінку діям Інспектора. Як би мав діяти керівник підприємства у цій ситуації, щоб не допустити порушення своїх прав?


До підприємсва «РУТА» зателефонував Начальник управління державної фіскальної служби і заявив вимогу до підприємства сплатити суми Податку на додану вартість за кілька місяців наперед. У випадку, якщо керівник підприємства не піде на зустріч службі, пригрозив позаплановою перевіркою, під час якої буде застосовано до керівника відповідні санкції. На зауваження керівника підприємства, що перевірка його діяльності Державною фіскальною службою недавно проводилась, а відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» повторна перевірка заборонена, Начальник Управлілння ДФС, сказав, що на його сферу цей закон не поширюється, здійснення контролю з боку ДФС регулюється іншим законодавством, яке дозволяє здійснювати перевірки так часто як це потрібно, особливо коли йдеться про ухилення від сплати податків.
Дайте правовий аналіз ситуації. Допоможіть підприємцеві захистити свої права.

Гр. М. звернувся з скаргою на дії начальника відділу звернень громадян та соціальних питань міської ради міста Ч., які полягають відмові проставити на другому примірнику звернення реєстраційного штампу із зазначенням дати його прийняття. Крім того, начальник не забезпечив право громадянина бути присутнім при розгляді його зверення. Начальник відділу вважає, такий обов’язок не передбачено чинним законодавством, а Інструкцією з діловодства передбачено проставлення реєстраційного штампу лише на оригінальних примірниках звернень громадян, що залишаються у справах адміністративного органу - суб’єкта розгляду звернення.
Дайте правовий аналіз ситуації. Якими нормативними актами визначається порядок прийняття та розгляду звернень громадян? Розкрийте обов’язки адміністративного органу щодо розгляду звернень громадян.
Гр. К. звернувся до керівника департаменту економічної політики міської ради з скаргою на дії начальника управління комунальної власності, який не розглянув відповідно до вимог чинного законодавства його заяву. На думку скаржника, порушення полягали у незабезпеченні права особисто викласти аргументи начальнику, брати участь у перевірці поданої скарги. Крім того, заява громадянина не була розглянута у встановлений законодавством строк.
Проаналізуйте дану ситуацію. Які права має громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до адміністративного органу? Поясніть, яким чином громадянин може реалізувати зазначені права? Які строки передбачені чинним законодавством для розгляду звернень громадян?

Гр. О. звернулась з позовною заявою до суду про дії та бездіяльність прокуратури міста М. Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідно до Закону України «Про звернення громадян» відповідач у встановлений законом термін не надав обґрунтованої відповіді позивачу щодо розгляду його скарги. Гр. О. просить суд зобов'язати відповідача вирішити у місячний термін та надати обґрунтовану відповідь на звернення. Представник прокуратури зазначив, що за результатами розгляду звернення гр. О., її було письмово повідомлено у передбачений законом термін та відповідно до КПК України, а не відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян».
Дайте правовий аналіз ситуації. Чи є вимоги гр. О. обґрунтованими? Вкажіть, на які правовідносини поширюється Закон України «Про звернення громадян»?

Громадська організація «Н» звернувся до Львівської обласної державної адміністрації із запитом № щодо проведення громадської експертизи, проте відповіді на запит не отримав. Керівник вказаної організації вирішив оскаржити бездіяльність Львівської обласної державної адміністрації та перешкоджання у проведенні громадської експертизи у адміністративному порядку. Вкажіть адміністративний орган - суб’єкта розгляду скарги у зазначеному випадку. Які рішення можуть бути прийняті за результатами розгляду скарги в адміністративному порядку?





  Центр занятості звернувся до адміністративного суду з позовом до особи про стягнення незаконно отриманої  допомоги по безробіттю. Позивач стверджував, що за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування УкраіПни на випадок безробіття відповідачу виплачено одноразову допомогу в сумі 2000 грн вже після того, як останній  був працевлаштований□, отже, не мав права на ІПІП отримання.
Чи має розглядатися цеиП позов за правилами адміністративного судочинства? Обґрунтуй те свою позицію, посилаючись на норми законодавства.


 Громадянин, що проживає у м. Пустомити Львівської області, звернувся до суду із позовом, в якому оскаржив рішення Галицького районного відділу у м. Львові Державної міграційної служби про відмову видати йому паспорт без сторінки російською мовою.
За правилами якого судочинства слід розглядати такий спір? До якого суду слід було звернутись громадянину згідно правил територіальної підсудності?

Громадянин звернувся до Вищого адміністративного суду України із адміністративним позовом до Верховної Ради України із вимогою скасувати Закон України “Про пенсійне забезпечення” як такий, що не відповідає Конституції України. Чи належить розглядати таку справу у порядку адміністративного судочинства? Чи може Вищий адміністративний суд розглядати справу у якості суду І інстанції? Які мають бути дії Вищого адміністративного суду України з приводу цього позову?

Позивач звернувся до адміністративного суду з позовом, в якому просить скасувати припис Територіальної державної інспекції з питань праці. Яке судове рішення прийме суд за наслідком вирішення спору по суті? Постанова,Ухвала суду.Окрема ухвала.

Прокурор звернувся до адміністративного суду із адміністративним позовом до виконавчого комітету міської ради про зобов’язання забезпечити його благоустроєним житлом у зв’язку із призначенням його на роботу в іншу місцевість. Так, за наказом прокурора області прокурора переведено з районної прокуратури до прокуратури області. Прокурор звернувся до міського голови із заявою про надання йому з сім’єю житла, однак отримав відмову.
Чи належить розглядати такий позов за правилами адміністративного судочинства? Що є підставою для звернення до суду у цьому випадку? Обґрунтуй те свою позицію, посилаючись на норми законодавства.

Головний лікар воєнного госпіталю полковник Петренко М. із сином Сергієм, якому виповнилось 16 років, на службовій машині з водієм Сорокою А. в суботу 29 липня 2010р. виїхав на полювання. Петренки пополювали вдало, а Сорока жодного разу не влучив у ціль. Після полювання вони розпалили багаття. У зв’язку з цим головний лісничий склав три протоколи про порушення правил пожежної безпеки в лісах. Тут же на місці він виніс постанову про накладення на Петренка, його сина Сергія і Сороку адміністративного штрафу із конфіскацією мисливської зброї.
Петренко М. оскаржив постанову про адміністративне стягнення, мотивуючи це тим, що він є військовослужбовцем і адміністративну відповідальність несе згідно із дисциплінарним статутом.
Дайте правову оцінку цієї ситуації.



Гр. Сидоркін на своєму власному авто разом із своїм товаришем Петровим повертались із пікніка. Водії зустрічного руху подали світловий сигнал, який означає те, що на посту ДАІ працівники міліції зупиняють всіх водіїв. Сидоркін, який перебув в стані сп’яніння, передав керування свого автомобіля Петрову, так як Петров перебував в меншій стадії сп’яніння, але не мав при собі водійських прав.
На посту ДАІ працівники міліції затримали Сидоркіна і Петрова, де після медичного огляду на стан сп’яніння були складені два протоколи про вчинення адміністративного правопорушення. У своєму поясненні Сидоркін вказав, що працівники ДАІ вилучили у нього посвідчення водія неправомірно, так як він працює водієм автобуса і має, крім категорії “В” категорію “С”, а без посвідчення його не допустять до роботи. Постановою суду Сидоркін був позбавлений права керування транспортним засобом категорії “В” і “С” строком на один рік. На Петрова було накладено адміністративний штраф.
Дайте правову оцінку цієї ситуації.

На підставі протоколу, складеного інспектором з охорони навколишнього середовища, начальник ДАІ району розглянув справу механіка транспортного підприємства гр. В. про випуск в експлуатацію автомобіля, у якого вміст забруднюючих речовин у викидах перевищував установлену норму і на підставі ст. 80 КУпАП наклав на нього штраф у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дайте провий аналіз даної ситуації. Вкажіть, чи правильно вирішена справа.

В адміністративну комісію Галицького району міста Львова 5 листопада 2010 р. надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності громадянина К. за статтею 186-1 КпАП України. З‘ясувавши, що К. Перебуває у Львові у відрядженні, секретар адміністративної комісії надіслав матеріали до міста Луцька в адміністративну комісію за місцем проживання правопорушника. 7 лютого 2011 року К., повернувшись додому, дізнався, що з його заробітної плати відрахували 50 гривень.
Гр. К. Звернувся за роз‘ясненням до прокурора.
Що повинен відповісти прокурор?

Адміністративна комісія розглянула справу про адміністративне правопорушення, яке вчинив громадянин М. І притягнула його до відповідальності за статтею 191 КпАП України, визначивши стягнення - оплатне вилучення зброї. М. Оскаржив постанову адміністративної комісії в окружний адміністративний суд, але суд не прийняв скарги.
Чи правильно зробив суд? Дайте поряду гр.М щодо його подальших дій.



Громадянин В. Був притягнутий до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство і йому було визначено стягнення - 10 діб адміністративного арешту. Гр. В. звернувся до судді з проханням відпустити його на похорон брата, який загинув в автомобільній катастрофі.
Що повинен зробити суддя?


Громадянин Н. Був затриманий за злісну непокору працівнику міліції 18 грудня 2010 р. в 17.00. 20 грудня 2010 р. в 10.00 суддя Франківського районного суду розглянув справу і наклав адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту на 14 діб. Н. Звернувся зі скаргою в апеляційний суд, який повернув скаргу без розгляду.

2 коментарі:

  1. чи хтось тут колись стикався з фінансовим зривом? у мене це було, і це була нелегка ситуація, тому що я втратив майже все, і я не міг пояснити, як все відбувалося, але COVID-119 мене справді злетів, але я сьогодні вдячний за все Пан Лі зробив для мене те, що допоміг мені взяти позику за 2 проценти, щоб повернути мій бізнес, і сьогодні я щаслива людина через те, що життя було несправедливим до мене протягом усіх цих періодів covid19. з великою компанією США, яка позичає гроші будь-кому, хто шукає позику, і готовий повернути з процентною ставкою 2 у відповідь, тут його електронна адреса: 247officedept@gmail.com та whatsapp: + 1-989-394-3740

    ВідповістиВидалити