Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

середу, 10 липня 2019 р.

Задачі з права соціального забезпечення (1)

Задачі з  права соціального забезпечення 

 Товариство з обмеженою відповідальністю „Чиста вода”, розпочинаючи свою діяльність, планувало оформити 8 працівників за трудовим договором і 10 працюючих – за цивільно-правовим договором.  Виконавчий директор ТОВ звернувся за роз’ясненням щодо обов’язків ТОВ в системі обов’язкового соціального страхування. Зокрема, його цікавило питання постановки на облік у соціальних страхових фондах, розміру страхових внесків, обрахунку страхового стажу для персоналу. Він також просив надати перелік необхідних правових актів, які врегульовують зазначені питання.
Надайте юридичну консультацію з посиланням на відповідне законодавство.


 Громадянка України жителька м. Рівного Куценко протягом п’яти років періодично працювала в Італії домашньою служницею за  легально неоформлених трудових відносини. Після невдалих спроб працевлаштуватися у рідному місті, вона звернулася за юридичною консультацією стосовно її прав на працевлаштування та на отримання допомоги по безробіттю, отримання у майбутньому допомоги по вагітності і пологах, допомоги при народженні дитини.
Надайте правову допомогу.


Приватний підприємець – платник єдиного податку Руденко звернувся за консультацією з приводу сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.
Надайте правову консультацію з посиланням на відповідне законодавство.


Кожухова, яка мала намір зареєструватись як підприємець, попередньо звернулася до адвоката за консультацією, які обов’язкові збори  та у якому розмірі до страхових соціальних фондів вона повинна буде сплачувати?  Одночасно вона просила роз’яснити, її права щодо користування соціальними виплатами та послугами. Зокрема, її цікавило, чи буде їй оплачуватись лікарняний листок, якщо вона захворіє? Допомога по вагітності і пологах? Чи матиме вона право на безоплатну путівку до санаторію і хто має її надавати? На грошову допомогу в разі настання безробіття? З якого доходу будуть вираховуватись внески? Який порядок реєстрації підприємців як платників соціальних страхових фондів? Нарешті її цікавило, чи буде забезпечено зв’язок між розміром її внесків та розміром її майбутньої пенсії за віком?
 Надайте правову консультацію.


Автомобілебудівний завод у зв’язку із фінансовою кризою та скороченням обсягів виробництва вдався до скорочення штату та чисельності працівників. 18 працівників було попереджено про наступне вивільнення та скорочення.
16 працівникам було запропоновано звільнитися за власним бажанням або за угодою сторін, на що працівники погодились, 9 працівників було звільнено за власним бажанням, 7 працівників – за угодою сторін. Усі звільнені звернулися до державної служби зайнятості, де дізналися, що їм як звільненим без поважних причин виплата допомоги по безробіттю буде скорочена до 90 днів.
Підготуйте роз’яснення з посиланням на відповідне законодавство та рішення Конституційного Суду України.


Фролов, зареєстрований як фізична особа-підприємець, найняв за трудовим договором 5 працівників. Під час вантажно-розвантажувальних робіт у стався нещасний випадок, внаслідок якого отримали тяжкі травми сам підприємець Фролов і вантажник Петрів. Виникло питання про  страхування від нещасного випадку на виробництві Фролова і Петріва  та про відшкодування шкоди, завданої їх здоров’ю.
Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на норми відповідного законодавства.

 
До районного центру зайнятості звернулася Дроздова,  віком 18 років, яка закінчили у цьому році середню загальноосвітню школу. Дроздова просила  видати їй направлення на навчання до інституту харчових технологій за спеціальністю інженер–технолог, з денною формою навчання на умовах контракту.
Чи законні вимоги заявниці? Надайте правову допомогу із належним обґрунтуваннями.


До районного центру зайнятості звернувся Прокопенко,  віком 17 років, який закінчив  середню загальноосвітню школу. Заявник просив видати йому направлення на навчання до юридичного інституту за спеціальністю правознавство, з денною формою навчання на умовах контракту. Прокопенко заявив, що він ознайомився із законодавством і вважає, що державна служба зайнятості зобов’язана видати йому таке направлення, а також оплатити навчання, оскільки він є особою, яка вперше шукає роботу і не має професійної освіти, а для таких осіб підходящою є така робота, яка вимагає попереднього професійного навчання.
Чи законні вимоги заявників? Надайте правову допомогу із належним обґрунтуваннями.


Войнович працювала бухгалтером у товаристві з обмеженою відповідальністю протягом трьох років. Заробітна плата в неї складала в еквіваленті 400 $США. Згодом у зв'язку із  ліквідацією товариства Войнович була звільнена з роботи за п. 1 ст. 40 КЗпП. Вона звернулася до центру зайнятості для пошуку підходящої роботи і реєстрації її як безробітної. Їй запропонували роботу бухгалтера на одному з державних підприємств із заробітною платою на рівні мінімальної, встановленої Законом. Войнович від такої пропозиції відмовилася, вважаючи, що заробітна плата значно нижче за колишню, і вимагала призначити їй допомогу  по безробіттю.          
Проаналізуйте  справу. Яка робота згідно законодавства України вважається підходящою для працівника? Надайте правову консультацію


Бокова, пенсіонерка за віком, звернулася до адвоката з проханням пояснити її права на працевлаштування. Оскільки розмір пенсії був низьким, Бокова збиралася звернутися до районного центру зайнятості, щоб знайти якусь легку роботу, або просити призначення допомоги по безробіттю. Адвокат пояснив Боковій, що оскільки вона є пенсіонеркою за віком і отримує пенсію, вона не має права вимагати від державної служби зайнятості послуг з приводу працевлаштування.
Проаналізуйте консультацію адвоката на предмет відповідності її чинному законодавству. Виступіть самі у ролі адвоката. і надайте належну правову допомогу пенсіонерці Марковій.


15-річний Кожухар, отримавши згоду батьків щодо влаштування на роботу, звернувся до центру зайнятості для отримання роботи. Йому було запропоновано пройти професійну підготовку у ПТУ, оскільки він не мав професійної освіти. Кожухар відмовився і вимагав надати йому статус безробітного з виплатою йому допомоги по безробіттю.
Проаналізуйте справу і складіть правовий висновок із посиланням на відповідне законодавство.


Арсенко – одинока мати отримала на підприємстві, де вона працює інженером, відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років з виплатою допомоги по догляду за дитиною Під час перебування у відпустці Арсенко зареєструвалася як суб’єкт підприємницької діяльності. Бухгалтерія підприємства, довідавшись про це, відмовила їй у подальшій виплаті допомоги по догляду за дитиною. Арсенко звернулася із скаргою до Фонду.
Вирішіть справу.


Крюков, який працював за строковим трудовим договором, під час щорічної відпустки захворів. У період тимчасової непрацездатності закінчився термін строкового трудового договору. Після одужання та отримання листка з тимчасової непрацездатності Крюков звернувся на підприємство із заявою про оплату листка непрацездатності за весь час хвороби, але отримав відмову.
Надайте консультацію, чи має право Крюков на оплату листка непрацездатності за період після закінчення чинності строкового трудового договору? Якщо так, то за рахунок яких коштів? Чи пов’язана виплата за листком про тимчасову непрацездатність із датою звільнення працівника?


Працівниця статистичного управління Кравців, народивши дитину та використавши відпустку по догляду за дитиною до трьох років, перебувала у відпустці без збереження заробітної плати по догляду за цією дитиною до досягнення нею шестирічного віку. Кравців звернулася за юридичною консультацією з таких питань: чи зараховується до страхового стажу для отримання допомоги з тимчасової непрацездатності період  перебування її у таких відпустках?
Підготуйте юридичну консультацію.


Яцола, який працює теслярем і проживає на території села Верховина Бистра В. Березнянського району Закарпатської області, що має статус гірського,  звернувся до органу праці та соціального захисту з проханням роз’яснити його соціальні права у зв’язку з такими обставинами. Під час пологів померла його дружина. Чи має право Яцола оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років? На які соціальні виплати він має право і в якому розмірі? Чи передбачені законодавством якісь пільги для одинокого батька, який самостійно доглядає і виховує дитину, і проживає у гірському районі?
Підготуйте юридичну консультацію.


Студентка 3 курсу денної форми навчання приватного вищого навчального закладу народила дитину. Вона звернулася до юрисконсульта навчального закладу з проханням роз’яснити її соціальні права в зв’язку з народженням дитини. Зокрема, її цікавило питання, чи має вона право на допомогу при народженні дитини? В якому розмірі? Чи має право на відпустку по догляду за дитиною до 3 років? Чи зберігатиметься за нею право на отримання стипендії і допомоги по догляду за дитиною? Яким законодавством регулюються ці питання?
Надайте юридичну допомогу з посиланням на відповідні норми права. 


Сапожкова під час щорічної відпустки доглядала за хворою дитиною 5 років. Після закінчення відпустки Сапожкова просила відділ кадрів продовжити їй щорічну відпустку на число днів хвороби дитини, а також оплатити їй листок з тимчасової втрати працездатності. Адміністрація підприємства відмовила Сапожковій у задоволенні її вимог. Працівниця звернулася зі скаргою до юрисконсульта підприємства.
Підготуйте правову консультацію.


Терещенко, інвалід 2 групи у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, працював охоронником на заводі, де в минулому отримав каліцтво. Терещенко звернувся із заявою надати йому безоплатну путівку у санаторій. Йому було відмовлено, оскільки минулого року він вже скористався такою соціальною послугою. Терещенко звернувся до юрисконсульта з проханням захистити його права.
Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на відповідне законодавство.


 Остапенко - інвалід I групи внаслідок захворювання, пов’язаного з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, звернувся із заявою роз’яснити його права на позачергове і безоплатне виділення йому автомобіля. Заявник пояснив, що він має протипоказання до керування автомобілем, тому керування автомобілем буде здійснювати член сім’ї інваліда. 
 Надайте правову допомогу. Яке законодавство врегульовує ці питання? Які суб’єкти мають право на позачергове та безоплатне одержання автомобіля в органах соціального захисту населення України?


 Маршрутний автобус, який здійснював міські перевезення, потрапив у ДТП, перевернувся і частково згорів. Внаслідок цієї аварії, водій і один пасажир загинули, три пасажири отримали тяжкі травми, шість пасажирів – травми середньої тяжкості. Постало питання про відшкодування шкоди, завданої потерпілим.
Підготуйте юридичний висновок щодо цієї ситуації та дайте відповідь на питання: про відповідне законодавство, правовідносини, права потерпілих, обсяг їх прав, зобов’язальних суб’єктів, порядок відшкодування шкоди. Висновок підготуйте письмово.


Тополову, який працював вантажником, через виробничу травму було встановлено 1 групу інвалідності. Тополов звернувся за роз’ясненням, в якому порядку інвалідам надаються протезно-ортопедичні засоби? Куди йому необхідно звертатися? Платно чи безоплатно надаються протези? 
Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на необхідне законодавство.  


Працівниця приватної столової Коваль 38 років при виконанні трудових обов’язків отримала тяжкі опіки. Коваль перебувала на стаціонарному та амбулаторному лікуванні протягом трьох місяців, після чого їй було встановлено 3 групу інвалідності. Коваль звернулася до юриста з проханням про правову допомогу.
Підготуйте юридичну консультацію з посиланням на відповідні норми законодавства. Які права у сфері соціального захисту має заявниця? Чи має вона право на пенсію по інвалідності, виплати на медичний та соціальний догляд за потерпілою, санаторно-курортне лікування?


Під час аварії на шахті загинув працівник Лещенко. На утриманні загиблого були дружина 45 років, син 20 років – студент денного навчання інституту, донька 6 років, мати – пенсіонерка за віком.
Підготуйте юридичну консультацію та дайте відповіді на такі запитання. Яким законодавством регулюються ці питання? Які права членів сім’ї загиблого у сфері соціального захисту? Які страхові виплати передбачено у разі смерті потерпілого? Хто з членів сім’ї потерпілого має право на утримання?


 Маркуш звернувся за роз’ясненням до управління Пенсійного фонду У листі він повідомив, що йому виповнилося 55 років, загальний стаж роботи більш як 35 років, з них 1,5 р. - строкова військова служба, учасник бойових дій, 10 років служба в органах МВС. Чи має він право на достроковий вихід на пенсію?
      

Усенко звернувся до Пенсійного фонду за роз’ясненням, які суми  включаються до складу заробітку для обчислення пенсії відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”? Зокрема, його цікавить, чи включаються виплати, одержані за договором підряду?
Підготуйте консультацію з посиланням на законодавство. 


Левочко, - пенсіонер, віком 68 років, одержує пенсію за вислугу років за службу в органах внутрішніх справ, - звернувся за роз’ясненням, чи може він перейти на пенсію за віком згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”? Окрім служби в ОВС, він має стаж 3 роки роботи в районах Крайньої Півночі, а також 3 роки строкової служби в Радянській Армії.
 Складіть пояснення з посиланням на законодавство. 
 

Рекунов – суб’єкт підприємницької діяльності водночас перебуває у трудових правовідносинах з державним підприємством, де він працює на умовах трудового договору. Рекунов звернувся за консультацією з проханням пояснити його обов’язки перед Пенсійним фондом щодо сплати страхових внесків на пенсійне страхування. Його також цікавило, як мають сплачуватися внески у разі, якщо він у певні періоди через сезонний характер роботи не має доходу від підприємницької діяльності?
Надайте консультацію.
 

Антошина, яка має 25 років трудового стажу на посаді вихователя дитячого садка і досягла віку 50 років, звернулася до юриста Пенсійного фонду за консультацією з такого питання. Вона знає, що набув чинності новий Закон України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Чи має вона згідно з чинним законодавством право на пенсію за віком на пільгових умовах?  Чи зараховується до страхового стажу період перебування жінки у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, а також у відпустці без збереження заробітної плати до досягнення дитиною віку 6 років? Як визначається розмір страхових внесків на пенсійне страхування за цей час?
Підготуйте юридичну консультацію.


Мазур, яка працювала медичною сестрою магістратури, у своєму листі пише, що вона чула про пенсійну реформу, і новим законодавством вже не передбачено пенсійних пільг. Мазур запитує, чи має вона право на пенсію за вислугу років та за яких умов? Яким законом регулюються ці питання?     
Надайте роз’яснення. 


Дубинська працювала дояркою в колективному господарстві. Має 20 років трудового стажу, 50 років віку. Останні 3 років не працювала, в зв’язку із скороченням виробництва. Дубинська запитує, чи має вона право на пільгову пенсію? Як можливо підтвердити трудовий стаж за ті роки, коли вона працювала, але це не було відображено у трудовій книжці? До якого органу необхідно звертатися за призначенням пенсії?
 Складіть пояснення з посиланням на необхідні норми права.


Бутейко працював на підземних роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1, має 25 років загального стажу, з них – 10 років підземного стажу, досяг віку 52 років. Протягом роботи на підземних роботах Бутейко 4 роки працював на виборній посаді заступника голови міської ради. Його цікавить питання, чи включається у підземний стаж робота на виборній посаді? Чи матиме він право на призначення пільгової пенсії?
Надайте правову допомогу.


Довбня, 52 років, має 5 дітей віком 20, 18 і 9 років, працює у сільському господарстві. Вона запитує, чи передбачено чинним законодавством пенсійні пільги для таких матерів? На яких умовах вона може отримати пенсію за віком?
 Підготуйте юридичну консультацію.


Мусієнко, головний бухгалтер підприємства, звернулася до Пенсійного фонду за роз’ясненням з таких питань. У якому порядку перераховуються й утримуються страхові внески до фондів соціального страхування із виплат при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, з матеріальної допомоги на оздоровлення? Як визначається розмір внесків з тимчасової втрати працездатності?
Надайте юридичну консультацію з посиланням на відповідні норми права. 


До управління Пенсійного фонду України направили звернення: Якименко – почесний донор України, Охрименко, - має 20 років стажу роботи трактористом, Удовенко – медична сестра сільського фельдшерсько-акушерського пункту. Усі вони запитували про умови їх пенсійного забезпечення та про право на пенсійні пільги.
Складіть консультацію з посиланням на необхідне законодавство.


Пропрацювавши два роки після призначення пенсії за віком згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, Акименко звернувся за перерахунком пенсії, при цьому він подав документи про стаж та заробітну плату за ці два роки. Спеціаліст управління Пенсійного фонду, провівши попередні розрахунки, повідомила йому, що в разі такого перерахунку, розмір пенсії зменшиться.
Акименко був обурений і звернувся за роз’ясненням до юриста управління.
Надайте консультацію про порядок перерахунку пенсії, можливі варіанти застосування законодавства з цього питання та найбільш оптимальні умови здійснення права заявника.

 Грицаєнко 46 років у січні 2009 р. отримав 2 групу інвалідності. За призначенням пенсії по інвалідності звернувся у лютому 2009 р. Загальний стаж роботи складав 29 років. При обчисленні пенсії середній коефіцієнт заробітку визначено у розмірі 1,875.
Визначте коефіцієнт страхового стажу та обчисліть розмір пенсії по інвалідності 2 групи  згідно з Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Горовій після звільнення з державної служби в зв’язку з хворобою призначена пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання згідно з Законом України „Про державну службу”. Через рік, досягши віку 55 років, Горова звернулася до Пенсійного фонду з проханням перевести її з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця за віком. Горова має стаж 35 років страхового стажу, державної служби 25 років, у тому числі 17,5 років – на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців.
Надайте консультацію з відповідним обґрунтуванням.


Петренко, викладач приватного вищого навчального закладу IV рівня акредитації, має 30 років педагогічного стажу у вищих навчальних закладах, з яких 10 років становить стаж у приватному закладі, звернулася за консультацією до Пенсійного фонду. Її цікавило, чи матиме вона право на пенсію за віком? За яким Законом України? На яких умовах надається пенсійне забезпечення?
Надайте юридичну консультацію з посиланням на відповідні норми права. 


Храмова 49 років, яка працює 3 роки на виборній посаді секретарем сільради, звернулася за консультацією, чи зараховується її робота до педагогічного стажу і чи має вона право на призначення пенсії за вислугу років? До цього вона працювала 22 роки вчителем.
Надайте консультацію з відповідним обґрунтуванням. 

Романова - 52 років, перебуває на державній службі 10 років, має статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – запитує, чи має вона право на пенсію державного службовця? Чи має вона право продовжувати працювати, одержуючи пенсію державного службовця.
Надайте консультацію.


Колесник звернувся за роз’ясненням, чи має він право на надбавку до пенсії за віком згідно із Законом України „Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”, якщо він за свою трудову діяльність відзначений у 1984 р. медаллю „За отличную службу по охране общественного порядка”, у 1967 р. – Почесною грамотою Центрального комітету КПРС, Ради Міністрів СРСР, ВЦРСП та ЦКВЛКСМ.


Каргалова, інвалід ІІІ групи,  звернулася із скаргою до Пенсійного фонду. Вона повідомила, що з лютого 1995 р. одержувала призначену їй пенсію з 3 групи інвалідності як державному службовцю. У жовтні 2008 р. відділення Пенсійного фонду повідомило заявниці, що у законодавстві відбулись зміни і пенсію як державному службовцю їй виплачувати не будуть. Заявниця заперечувала законність таких змін щодо тих осіб, яким вже були призначені пенсії на умовах, що діяли раніше, адже вона одержувала пенсію 13 років і 8 місяців.
Проаналізуйте ситуацію. Надайте консультацію з посиланням на відповідне законодавство.
 

Самощенко народила дитину 15 травня 2005 р. Отримавши допомогу при народженні дитини, вона на цю допомогу придбала меблі. Невдовзі до Самощенко навідався державний соціальний інспектор для обстеження та складання висновку щодо цільового використання наданої допомоги. Самощенко заявила, що допомога надана їй, інспектор не має права втручатися в її життя і перевіряти, як саме вона використала виплачену соціальну допомогу.
Проаналізуйте ситуацію і складіть письмовий висновок щодо повноважень державного соціального інспектора.



Іванович, - одинока мати, має дитину 10 років, яку виховує сама, - звернулася за юридичною консультацією щодо її прав на соціальний захист.
Підготуйте консультацію з посиланням на відповідні норми права.


Красюк, яка має дитину-інваліда 9 років, запитує, на які соціальні грошові допомоги вона має право?
Надайте консультацію.


Деркач, інженер державного підприємства зв’язку, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення 3 років, звернулася за юридичною консультацією щодо розміру допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Її цікавило, чому вона, як застрахована в системі соціального страхування, та її сусідка Гаврилова – непрацююча, яка має дитину 1 року, одержують соціальну допомогу однакового розміру? Її також цікавило, якими правовими нормами визначається розмір допомоги, адже, як вона чула, Конституційний Суд України визнав неконституційними останні зміни до закону, який передбачає виплату допомоги для застрахованих осіб?
Підготуйте консультацію з відповідним обґрунтуванням.


Самсонова – непрацююча звернулася до органів соціального захисту з проханням роз’яснити, чи має вона право на якісь соціальні виплати в зв’язку з вагітністю, пологами, народженням дитини та доглядом за дитиною?
Підготуйте консультацію.


Толмачова запитує, чи має вона право на призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом незалежно від факту роботи та середньомісячного сукупного доходу сім’ї як одинока мати, якщо батько дитини-інваліда помер, вона одружилася вдруге, але дитину не усиновлено, вона одержує на дитину пенсію? 
Надайте роз’яснення з посиланням на відповідні норми права.



До відділу кадрів звернулася Башицька - науково-педагогічний працівник вищого навчального закладу з проханням надати їй додаткову оплачувану відпустку тривалістю 7 календарних днів згідно із ст. 19 Закону Україні „Про відпустки”, як матері, яка виховує дитину віком 12 років. Башицька вважала, що має статус одинокої матері, оскільки дитину вона виховує самостійно, шлюб з батьком дитини розірвано, аліменти на дитину вона не одержує. При цьому Башицька посилалася на роз’яснення начальника відділу Міністерства праці та соціальної політики України, яке було опубліковано у газеті „Праця і зарплата”, в якому з посиланням на п. 5 ч.12 ст. 10 Закону України „Про відпустки” роз’яснювалося, що до числі одиноких матерів належить розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт одержаних аліментів.
Підготуйте правовий висновок з обґрунтуванням, в якому дайте відповідь на такі запитання. Які жінки належать до категорії одиноких матерів для надання відпусти за ст. 19 Закону України „Про відпустки”? Чи застосовується у чинному законодавстві різне поняття одинокої матері для надання відпустки і соціальної допомоги? Чи збігаються поняття „одинока мати” і „самотня мати”, яке встановлено у податковому законодавстві?


Сагайдачна, яка знаходилася у відпустці без збереження заробітної плати до догляду за дитиною до досягнення нею 6 років, запитує, чи включається час відпустки по догляду за дитиною до 3 років і час відпустки по догляду за дитиною до 6 років до страхового стажу за соціальним страхуванням і до страхового стажу за загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням?
  Надайте юридичну консультацію.



Слісаренко, народивши дитину, через 3 місяці після пологів вийшла на роботу, працювала касиром у приватному банку. Догляд за дитиною здійснювала її мати – пенсіонерка за віком. Мати й дочка були здивовані, що перестала надходити допомога по догляду за дитиною. Вони звернулися  за роз’ясненням до відділу праці та соціального захисту.
Проаналізуйте ситуацію і надайте консультацію.


Маковійчук, – одинока пенсіонерка за віком, 70 років, проживає в селі, має у користуванні будинок 50 кв.м. і земельну ділянку 0,32 га., - запитує, чи має вона право на допомогу як малозабезпечена особа, до кого вона має звернутися? Хоча вона отримує пенсію з доплатою у розмірі прожиткового мінімуму, однак  цих грошей не вистачає на лікування.      
Підготуйте відповідь з посиланням на відповідні норми права.


До управління політики адресної допомоги Міністерства праці та соціальної політики України з листом звернулася Зінич. В листі вона повідомила, що працює прибиральницею, одержує мінімальну зарплату, має сина 24 років, який навчається в інституті на стаціонарі, а також дочку – 15 років-школярку  і сина 22 років, який не працює, але навчається заочно в сільськогосподарському інституті. Дописувачку цікавило, чи має її сім’я як малозабезпечена на державну соціальну допомогу? Які члени її сім’ї мають включатися до складу сім’ї для призначення державної соціальної допомоги по малозабезпеченості?
Підготуйте консультацію.


Томин запитує, чи буде враховано дохід від земельного паю, що знаходиться в самостійному обробітку і належить її батькам, з якими вона живе однією сім’єю, для призначення державної соціальної допомоги? Як має обчислюватися такий дохід?
Надайте консультацію.


Кирилович, інвалід війни ІІ групи, та Заворотько, вчителька сільської школи з Сумщини, звернулися за роз’ясненням, на які соціальні пільги вони мають право згідно з чинним законодавством?
Надайте роз’яснення.



Каховська – працівниця районної бібліотеки має дитину-інваліда 10 років, звернулася за роз’ясненням, на які грошові соціальні виплати вона має право згідно чинного законодавства? Каховську також цікавило питання, чи має вона право на безоплатний проїзд для супроводу цієї дитини-інваліда у санаторій для лікування?
 Підготуйте юридичну консультацію.


Третяк, інвалід І групи від загального захворювання звернувся за роз’ясненням з приводу його прав на одержання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Заявник отримує пенсію по інвалідності, проживає з дружиною-пенсіонеркою за віком у двокімнатній квартирі 68 м. кв.  Надайте юридичну консультацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар