Про мене

Моє фото
Допомогаю у вирішенні задач з кримінального, кримінального процесуального права, цивільного, цивільного процесуального права, господарського, господарського процесуального права, аграрного, земельного, екологічного права, міжнародного права, сімейного права, нотаріату, адміністративного права, адміністративного процесуального права, конституційного права, фінансового, податкового та інших галузей права та інш. тел. /вайбер/тегеграм: 098-017-17-25 або: https://t.me/AndreyJurisprudent

суботу, 20 липня 2019 р.

Задачі з трудового права (3)

Задачі з трудового права 


Чебикін пройшовши співбесіду із начальником відділу написав заяву про прийняття на роботу на посаду провідного спеціаліста та віддав начальнику відділу. Пропрацювавши півмісяця і не отримавши авансу Чебикін звернувся до бухгалтерії і з’ясував, що наказ про прийняття його на роботу відсутній. Начальник відділу пояснив, шо директор зараз у відпустці, а із заступником директора у нього напружені стосунки, тому він чекає директора із відпустки.
Ваша оцінка ситуації.


В швейній фірмі зменшився обсяг замовлень. Щоб не було часткового простою у всіх швачок, керівництво запропонувало Бернацький перевестися до будинку побуту  швачкою на 3 місяці. Після 2 тижнів роботи Бернацька ( маючи складні стосунки з іншими працівниками будинку побуту) попросила повернення до швейної фірми, та запропонувала, щоб інші швачки ще попрацювали в будинку побуту.  Оскільки ніхто із швачок не виявив бажання перевестися до будинку побуту, їй відмовили в «достроковому поверненні».
Ваша оцінка ситуації.

Вірченко працевлаштувалася офіціанткою до закладу швидкого харчування, який мав розгалужену мережу в декількох обласних та районних центрах. Оскільки при виїзді із міста відкрилося ще одне кафе даного закладу, частину працівників повідомили, що вони будуть переміщені до роботи в дане кафе. Вірченко відмовилася працювати в новому кафе, мотивуючи тим, що дорога на роботу займе в неї більше 4-х годин в день (вона і так живе в передмісті і добирається на роботу близько 2-х годин, а нове кафе знаходиться майже за межею міста з іншого кінця). Їй повідомили, якщо вона з наступного тижня не вийде на роботу в нове кафе, її звільнять за прогул, навіть якщо вона вийде на роботу в колишнє кафе.
Ваша оцінка ситуації.

Шавикін брав участь у конкурсі на заміщення вакантної посади директора державного підприємства. Прочитавши в Урядовому кур’єрі №149 від 15.08.2015 року оголошення про результат конкурсного відбору Шавикін звернувся до відділу кадрів підприємства, щоб скоординувати свої подальші дії по укладенню контракту. Йому у відділі кадрів відповіли, що він невірно зрозумів публікацію, в газеті була опечатка, а контракт укладено із іншою особою.


Самійленко навчався у вищому навчальному закладі на денному відділенні на контрактній основі. Після закінчення навчального закладу Р. С. Самійленко працевлаштуватися не зміг.  У який термін Р. С. Самійленко повинен звернутися до служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні та які повинен пред'явити документи? За яких умов він набуде статусу безробітного? Чи буде надаватися йому допомога у зв'язку з безробіттям?


Безробітний К. був залучений органами державної служби зайнятості до громадських робіт на одному з підприємств комунальної власності м. Києва. Дайте,будь-ласка,правовий коментар порядку оформлення К. на громадські роботи.


Наказом директора науково-дослідного інституту механіка АТС цього інституту Бондаренка було переведено на посаду ме­ханіка в групу електриків. Бондаренко, посилаючись на те, що він переведений на роботу іншого профілю, до цієї роботи не приступив і був звільнений за прогул без поважних причин (пи­тання про звільнення профспілковим комітетом не розгляда­лось).
Районний суд, куди звернувся Бондаренко з позовом про поновлення його на роботі, задовольнив позов Бондаренка, по­новивши його на роботі на посаді механіка АТС.
При розгляді справи в касаційній інстанції за скаргою інсти­туту, представник інституту просив рішення суду змінити і вик­лючити з нього вказівку про поновлення на роботі на посаді механіка АТС, оскільки ця посада ліквідована в день розгляду справи в касаційній інстанції.
Якою повинна бути ухвала обласного суду?

Риндін в 2002 році закінчив гірничий технікум і був направлений на роботу в пусконалагоджувальне управління в м. Кривий Ріг. У зв'язку з незабезпеченням його квартирою, подав заяву про звільнення, залишив роботу і став працювати в Криворізьких центральних майстернях по ремонту і виготовленню гірничого електрообладнання.
 За протестом прокурора адміністрація скасувала свій наказ про прийняття на роботу і звільнила Риндіна, після чого  він звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі. Районний суд поновив Риндіна на роботі, пославшись що звільнення було проведене без згоди профспілкового комітету. Судова колегія в цивільних справах Верховного Суду України за протестом прокурора рішення районного суду скасувала і зазначила, що особи, які закінчили вищі і середні спеціальні заклади, зобов'язані не менше трьох років працювати на підприємстві, установі, організації, куди вони направлені на роботу. Трудовий договір цих осіб з іншим підприємством, установою, організацією є недійсним, як укладений в обхід закону, тому на визнання договору недійсним попередня згода профкому не потрібна. В зв'язку з цим судова колегія Риндіну в позові про поновлення на роботі відмовила. Чи можуть визнаватись трудові договори недійсними? У якому порядку повинні припинятись трудові договори при порушенні встановлених правил прийому на роботу?

Компанії Київстар та МТС, з метою збереження конфіденційної інформації та недопущення недобросовісної конкуренції, підписали між собою Угоду про співпрацю та порозуміння. Одним із пунктів даної угоди було те, що особа, яка працювала на керівних посадах в одній із компаній, не може бути прийнята на аналогічні керівні посади в іншу компанію. Дане положення базується на тому, що внаслідок виконання попередньої роботи особі має бути відома комерційна інформація, що може бути використана на новій роботі в компанії - конкуренті.
Завдання: 1). Ваша оцінка правомірності даної угоди. 2). В разі якщо особі буде відмовлено в прийнятті на посаду, з посиланням на дану угоду, чи будуть порушені норми законодавства? Якщо так - який спосіб захисту прав необхідно обрати особі? Запропонуйте свій варіант вирішення проблеми переманювання працівників з однієї компанії в іншу.


При ознайомленні з наказом про прийняття на роботу Райдужний звернув увагу на те, що начальник відділу кадрів зробив приписку: «з двохмісячним випробувальним строком». Оскільки при переговорах про прийняття на роботу мови про це не було, Райдужний відмовився приступити до роботи. Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.


Столяр Стряпко подав заяву про звільнення за власним бажанням і попросив видати йому належним чином оформлену трудову книжку. Адміністрація відмовитися у задоволенні вимоги Стряпка, посилаючись на те, що влаштовуючись на роботу він пред’явив не трудову книжку, а довідку з останнього місця роботи. Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.

         При розгляді трудового спору в суді про стягнення заробітної плати за 4-місячний період роботи зварника Адинабекова з АТ «Вест», було встановлено, що його прийняття  на роботу не було належним чином оформлено, зокрема не було наказу. Заробітна плата документально не нараховувалася. Необхідно встановити, чи вступив Адинабеков у трудові відносини з АТ «Вест».
Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.

 При ознайомленні з наказом про прийняття на роботу Райдужний звернув увагу на те, що начальник відділу кадрів зробив приписку: «з двохмісячним випробувальним строком». Оскільки при переговорах про прийняття на роботу мови про це не було, Райдужний відмовився приступити до роботи. Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.


При розгляді трудового спору в суді про стягнення заробітної плати за 4-місячний період роботи зварника Адинабекова з АТ «Вест», було встановлено, що його прийняття  на роботу не було належним чином оформлено, зокрема не було наказу. Заробітна плата документально не нараховувалася. Необхідно встановити, чи вступив Адинабеков у трудові відносини з АТ «Вест».
Сформулюйте правові питання та дайте правову оцінку ситуації.

Мацюк О.С. отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю. Здійснював свою діяльність індивідуально.
Адвоката Мацюка О.С. було позбавлено права на зайняття адвокатською діяльністю, внаслідок порушення присяги адвоката. Мацюк О.С. вважає, що позбавлення його права на зайняття адвокатською діяльністю є порушенням його конституційного прана на працю, оскільки адвокатська діяльність с його єдиною і виключною діяльністю. Таке позбавлення фактично унеможливить, подальшу трудову діяльність Мацюка О.С. та можливість заробляти собі на життя.
Відповідно до статті 64 Конституції України, конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків передбачених Конституцією України.
Таким чином, на думку Мацюка О.С.. норми Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» є неконституційними і не мають застосовуватись.
Завдання: ваша оцінна ситуації.


Працівника було звільнено за прогул. Будучи незгодним з підставою звільнення працівник звернувся до суду. Судовим рішенням було визнано звільнення незаконним, та зобов’язано роботодавця поновити працівника на роботі. В свою чергу, роботодавцем було відмовлено в працевлаштуванні працівника, в зв’язку з тим що він знаходиться в стадії ліквідації. Дайте правову характеристику наведеній ситуації.
Чи можна звільнити працівника в останній день роботи вранці, не чекаючи часу закінчення робочого дня (робочий день з 9 по 18)?


6 коментарів:

  1. В сім’ї безробітних Чебуренків народилася четверта дитина, коли вони звернулися за одноразовою допомогою при народженні дитини, їм відмовили, базуючись на тому, що допомога надається тільки за три перші дитини, далі виплачується лише допомога по догляду за дитиною. Не погоджуючись з такою ситуацією Чебуренки звернулись до суду. Яке рішення прийме суд? Розкрийте порядок виплати допомоги при народженні дитини - есть ответ?

    ВідповістиВидалити
  2. Галина звернулася до суду з позовною заявою в якій зазначала, що 01.03.2006 р. була прийнята переводом із ПАТ «СМНВО ім. М.В. Фрунзе», де працювала до 20.07.2007 р. прибиральницею. Звільнена була всупереч її волевиявленню, у зв’язку з невідповідністю займаній посаді за станом здоров'я за висновками лікарів відповідно до п.2 ст.40 КЗпП. У довідці від 20.06.2007 р., яку видала їй ЛКК, зазначено протипоказання виконувати важку фізичну працю терміном на «постійно».
    Галина стверджує, що писала заяви з проханням перевести її на легшу роботу, в яких зазначала 11-річний досвід роботи інженером в проектній організації. Була згодна на переведення на будь-яку і некваліфіковану роботу. Незважаючи на це, їй не було запропоновано переведення на вакантні посади майстра дільниці 3 групи, а також станом з 03.05.2007р. старшого майстра дільниці 3 групи. На ці вакансії прийняті інші працівники.
    Представник роботодавця ТОВ «Фрунзе-Сервіс», зазначив, що Галина працював у них прибиральником службових приміщень згідно наказу про прийняття на роботу у зв’язку з переведенням від 07.03.2006 р. При прийнятті на роботу, медичних протипоказань, щодо виконання нею роботи прибиральника службових приміщень, в Галини не було.
    Роботодавець отримав довідку, яка свідчить про неможливість виконання ним роботи прибиральника службових приміщень лише 20.06.2007 року, а заяву про переведення на легшу роботу написала 25.06.2007 р. Таким чином, усі твердження Галини про те що з травня 2006 року вона зверталася до відповідача з проханням перевести на легшу роботу не відповідають дійсності.
    Роботодавцем було детально проаналізовано наявність вакансій, які б відповідали кваліфікації позивача і щодо яких не було у позивача медичних протипоказань, про це свідчать довідки про наявність вакансій станом на 26.06.2007р., 30.06.2007 р. та 09.07.2007 р. Галину з наявними у роботодавця вакансіями було ознайомлено. Заяву про переведення на будь-яку з перелічених у довідці вакансій Галина не надала. Таким чином, у відповідності до вимог п.2 ч.1 та ч.2 ст. 40 КЗпП України у зв’язку з невідповідністю Галини виконуваній роботі за станом здоров’я та неможливістю перевести її на іншу роботу, Галуну було звільнено. При звільненні дотримані вимоги щодо погодження такого з профспілковими органами.
    Як повинен вирішити справу суд?

    ВідповістиВидалити
  3. Хороші статті, Ви чули про пана Бенджаміна, електронна пошта: 247officedept@gmail.com - Контакт WhatsApp: + 1-9893943740 - хто працює з фінансовою службою, вони видають мені позику в розмірі 95 000,00 доларів для запуску мого бізнесу, і я плачу їм щороку ось уже два роки, а у мене ще 2 роки, хоча мені подобається працювати з ними, оскільки вони є справжніми позикодавцями, які можуть дати вам будь-яку позику.

    ВідповістиВидалити